Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Χουλιαράκης: «Εξόφληση του μισού αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία»

«Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος βρίσκει την ελληνική οικονομία και κοινωνία βαριά τραυματισμένη από την μεγάλη οικονομική ύφεση που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης και συνέχισε:

«Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της αριστεράς έχει εντολή να αναμετρηθεί με τις συστημικές παθογένειες που προκάλεσαν την ύφεση αλλά και με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ύφεσης. Και καλείται να το κάνει σε ένα περιβάλλον πολύπλοκο, αλληλεξάρτησης, σε ένα περιβάλλον σφικτών οικονομικών περιορισμών, με ελάχιστους πόρους».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης είναι:

- Ο τερματισμός της μεγάλης ύφεσης

- Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων

- Η αύξηση της οικονομικής ανεξαρτησίας με την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Οι άξονες της μακροοικονομικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση

«Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία του δημοσιονομικού συμβουλίου, ενός θεσμού που θα ενισχύσει παραπέρα την αξιοπιστία στη δημοσιονομική πολιτική και θα αφήσει τη λογική της παραγωγής ελλειμμάτων στο παρελθόν».

«Ο δεύτερος μεγάλος άξονας είναι η άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, όσο ήπια και αν είναι, παράγει υφεσιακά αποτελέσματα. Ακριβώς επειδή οι δημοσιονομικοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι σημαντικά χαμηλότεροι με το νέο πρόγραμμα, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σημαντικά ηπιότερη».

«Ο τρίτος άξονας, που απουσίαζε από τον λόγο των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η αναδιανομή του κόστους σταθεροποίησης υπέρ των ασθενέστερων», πρόσθεσε.

Ύφεση

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ύφεση με τρεις τρόπους:

- Με την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων

- Με την εξόφληση του μισού αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία

- Με την ρύθμιση του χρέους που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο