Ειδήσεις Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

Ε.Κ.-Ελλάδα: Επιτάχυνση των διαδικασιών για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 35 δισ. ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τρίτη τη δέσμη των ειδικών, έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση της αποτελεσματικής χρήσης των 35 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 20 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και 15 δισ. ευρώ από τα γεωργικά ταμεία.

Το ΕΚ ακολούθησε τις συστάσεις της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης και ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής ως έχει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (586 ψήφους υπέρ, 87 κατά και 21 αποχές). Η ταχεία αυτή διαδικασία ανοίγει το δρόμο για μια ταχεία έγκριση των μέτρων και από το Συμβούλιο προκειμένου αυτά να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην επιτάχυνση της χρησιμοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την έγκαιρη χρησιμοποίηση των χρημάτων που έχει στη διάθεσή της από την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 (πριν από τη λήξη του 2017), και να καλύψει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Η τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού, όπως αυτή προτάθηκε από την Επιτροπή και εγκρίθηκε σήμερα από το ΕΚ, θα επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 500 εκατ. ευρώ και την απελευθέρωση επιπλέον 800 εκατ. ευρώ πριν από το επίσημο κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017. Τα ειδικά αυτά μέτρα είναι ουδέτερα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (δεν επιφέρουν πρόσθετη επιβάρυνση), δεδομένου ότι θα υλοποιηθούν εντός των υπαρχόντων χορηγήσεων για τη χώρα οι οποίες συμφωνήθηκαν στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020.

Διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων

Δύο ειδικά μέτρα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013:

- η κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, καθώς το ποσοστό της συνεισφοράς της ΕΕ θα ανέλθει στο 100%
- η άμεση διάθεση του συνολικού ποσού, συμπεριλαμβανομένης της προχρηματοδότησης και των ενδιάμεσων πληρωμών (σε αντίθετη περίπτωση το τελευταίο 5% των πληρωμών της ΕΕ θα έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι το 2017)

Για την περίοδο 2014-2020, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να αυξηθεί κατά 7% το επίπεδο της προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της πολιτικής συνοχής (αυτό μπορεί να καταστήσει διαθέσιμο επιπλέον ένα δισ. ευρώ)

Τα έκτακτα αυτά μέτρα λαμβάνονται λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης στην Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση οδήγησε κατά τα προηγούμενα χρόνια σε αρνητική ανάπτυξη και σε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τα δημόσια ταμεία στερούνται των πολυπόθητων επενδύσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, τα ευρωπαϊκά κονδύλια συνέβαλαν σε μια σειρά από επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το μετρό στην Αθήνα, το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οδικό δίκτυο της χώρας και τα κέντρα τεχνολογίας.

Επόμενα βήματα


Μετά τη σημερινή έγκριση των μέτρων από το ΕΚ, το Συμβούλιο θα πρέπει και αυτό να τα εγκρίνει, προκειμένου να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ. Οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα εξασφαλίζει ότι τα πρόσθετα ποσά που θα διατεθούν και θα αφορούν την περίοδο 2007-2013 θα χρησιμοποιηθούν πλήρως για τους δικαιούχους και τις πράξεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών και θα υποβάλουν το 2016 έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δαπανών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο