Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Η σύγχυση με την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση συνεχίζεται. Οι κρίσιμες προθεσμίες.

Επιμέλεια σύνταξης

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVENΤο θέμα της κατάργησης ή όχι του Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (αναφέρουμε κατάργηση γιατί μέχρι τώρα ισχύει κανονικά), συνεχίζει να απασχολεί -και όχι άδικα- την κοινή γνώμη, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: "Η κυβέρνηση θα αναστείλει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού την επιβολή Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα".

Δυστυχώς, οι ανωτέρω δηλώσεις δεν ξεκαθαρίζουν το θέμα, αντιθέτως δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση στους άμεσα ενδιαφερόμενους (επιχειρήσεις εκπαίδευσης, λογιστήρια, γονείς, κ.λπ.), εκτός βέβαια εάν υποθέσουμε ότι "αναστολή" κατά την κυβέρνηση είναι η πιθανή παράταση των προθεσμιών των δηλώσεων μεταβολής για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς και τίποτα παραπάνω.

Να υπενθυμίσουμε ότι, οι προθεσμίες που υπάρχουν μπροστά μας σύμφωνα με τις εγκυκλίους και τις ανακοινώσεις του υπ. Οικ. που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με το θέμα είναι οι ακόλουθες:


-Δήλωση μεταβολών
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1199/2.9.2015, η δήλωση μεταβολών για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. των προσώπων που υπάγονται πλέον στο κανονικό καθεστώς από 20.7.2015, υποβάλλεται μέχρι και την 16η Οκτωβρίου 2015 χωρίς κυρώσεις (σ.σ. η ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. των προσώπων αυτών πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης μεταβολών με δηλούμενη ημερομηνία μεταβολής την 20.07.2015).


- Σύνταξη απογραφής αποθεμάτων μετάταξης
Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν τα πρόσωπα που θα υπαχθούν στο φόρο έως την 19η Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης [σ.σ. δείτε σχετικό δελτίο τύπου].


- Έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων για την επιβολή Φ.Π.Α.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/9.9.2015 τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του Φ.Π.Α., για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20.7.2015 έως και 16.10.2015 από υποκείμενους που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 της «ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ2» της «ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ» του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015, εκδίδονται μέχρι και 23.10.2015.

Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται στη δήλωση Φ.Π.Α. που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας ο φόρος νόμιμα οφείλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κώδικα Φ.Π.Α. και τα αναφερόμενα στην ανωτέρω διάταξη του Ν. 4336/2015.


- Υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α.
Οι ανωτέρω δηλώσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. έως και 30.11.2015. Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Σε ό,τι αφορά στη σύγχυση που δημιούργησαν για μια ακόμη φορά ορισμένοι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης το σαββατοκύριακο που μας πέρασε σχετικά με την επιβολή Φ.Π.Α. στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς, να υπενθυμίσουμε ότι η προσχολική εκπαίδευση εξακολουθεί να απαλλάσσεται, ανεξάρτητα αν παρέχεται από οργανισμούς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία).


Ετικέτες για αναζήτηση ΦΠΑ εκπαίδευση


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο