Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό

Πηγή: ert.gr

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε μια ισχυρή εντολή σταθερότητας μια εντολή τετραετίας, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Πρόσθεσε ότι ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος και επισήμανε ότι έρχεται μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος.

....

Τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων όχι όμως ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα. Είπε χαρακτηριστικά: Θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις, χωρίς ταυτόχρονα να καταδικαστούν τα λαϊκά εισοδήματα. Και πρόσθεσε: Εφικτός αλλά όχι εύκολος αυτός ο δρόμος. Αναγκαία προϋπόθεση η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Στόχος τους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και η πρόσβαση στις αγορές.
Πρέπει να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή ροπή της οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει και δύσκολα και επιβαρυντικά μέτρα. Η αξιολόγηση ωστόσο, είναι το κλειδί για τη ρύθμιση του χρέους και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διασφαλίζοντας τις καταθέσεις.

Την κρισιμότητα της πρώτης αξιολόγησης ανέδειξε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Είπε συγκεκριμένα: Η πρώτη αξιολόγηση είναι ο πιο κρίσιμος κάβος στην πορεία προς την ανάπτυξη. Το α’ εξάμηνο του νέου έτους θα είναι το πρώτο εξάμηνο προς την ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα θα υλοποιηθούν μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την έξοδο στις αγοράς. Όλα αυτά θα γίνουν με προστασία προς τα λαϊκά στρώματα, προς τα χαμηλά εισοδήματα, προς το περιβάλλον, προς το δημόσιο πλούτο.

Κατέγραψε στη συνέχεια τους τρεις στόχους μετά τη γρήγορη και επιτυχή πρώτη αξιολόγηση που είναι: Απομείωση του χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και δημιουργία ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χρέος που όπως είπε το προφίλ του δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Στη συζήτηση για το χρέος θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και την περίοδο χάριτος. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κρίνει εάν η οικονομία θα επιστρέψει με ταχύτητα στην ανάπτυξη, καλύπτοντας την τελευταία πενταετία.

Ως τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ανέδειξε ο πρωθυπουργός την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, είπε, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Και επισήμανε επίσης ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάρρευση τονίζοντας ότι όσες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου θα έχουν το αντίστοιχο management.  

Σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων τόνισε την ανάγκη ενός συμπαγούς κυβερνητικού συνασπισμού.  Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: Χρειάζονται ρεαλιστικές προτάσεις και κινητοποίηση κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων. Θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας για τη στήριξη των επενδύσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις, ο νέος δημόσιος φορέας θα επιμελείται της υποβολής των σχετικών σχεδίων. Ο νέος φορέας θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης των διαφορών με το δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν αμφισβητείται. Ανέφερε όμως τα μέτωπα που είναι ανοιχτά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν δίνοντας σκληρή μάχη με σχέδιο και αντιπροτάσεις.

Είπε συγκεκριμένα:  Έχουμε 4 ανοιχτά μέτωπα.

  • Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια. Θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για την εξωδικαστική επίλυση των ζητημάτων.
  • Δεύτερον, η προστασία των εργασιακών σχέσεων, με την αποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας. Παραμένει ως στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των διαφορών μεταξύ νέου και παλαιού εργαζόμενου.
  • Τρίτον, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας.
  • Τέταρτον, η κρίσιμη συζήτηση για τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιεί και δεν θα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν πρέπει να χάσουμε το κερδισμένο έδαφος και να αξιοποιήσουμε τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν στις διαπραγματεύσεις. 
Ανέφερε χαρακτηριστικά: Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Στην Ευρώπη, δημιουργούνται ευρύτερες αντινεοφιλελεύθερες συμμαχίες. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, με στόχο την προστασία του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Να αξιοποιήσουμε τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν στις διαπραγματεύσεις.

Την ανάγκη να βρεθούν ισοδύναμα για προβλήματα που υπάρχουν στη συμφωνία επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Είπε χαρακτηριστικά:  Η συμφωνία εμπεριέχει δύσκολα σημεία. Η αύξηση του ΦΠΑ, η φορολογία στους αγρότες και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δημιουργούν προβλήματα. Για κάθε δύσκολο σημείο θα κάνουμε τα πάντα να βρούμε αντίρροπα ή να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες. Για το επίμαχο θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, δηλαδή την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ανακοίνωσε την αναστολή του μέτρου μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού δηλαδή τα μέσα Νοεμβρίου.

 Το φορολογικό σύστημα και οι όροι χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελούν το πλαίσιο για την ανάκαμψη, είπε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα αναποτελεσματικό και έδωσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος και ως αποτέλεσμα θα ελαφρυνθούν τα γνωστά υποζύγια και θα έλθουν επενδύσεις.

Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας και όπως είπε έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ροή των πληρωμών αλλά και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και άνεργων επιστημόνων. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει προσανατολισμό στη μετάβαση από μία οικονομία χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογίας.

Την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο πρότυπο, το οποίο θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας.

Πρέπει να επανακαθοριστεί ο όρος αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στόχος μέσα από το διάλογο με τους αγρότες και τους εταίρους, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υπαίθρου και κυρίως την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του μικρού και μεσαίου εισοδήματος.


 Για τη δημόσια διοίκηση είπε: Οι παθογένειες κρατούν καθηλωμένη τη χώρα. Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Οι οριζόντιες περικοπές, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις, η διαφθορά, το θεσμικό χάος, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η γραφειοκρατία επιδείνωσαν την κατάσταση. Στοίχημα η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ώστε να επιτελέσει το ρόλο της. Θα επιδιώξουμε την ριζική, δημοκρατική μεταρρύθμιση. Έχουμε δεσμευτεί να εξορθολογήσουμε τα οργανογράμματα των υπουργείων. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των πολιτών, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και την αποπροσωποποίηση της διοίκησης. Δεν ευθύνεται το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης για την κρίση, αλλά το πολιτικό προσωπικό που ανέθρεψε και ανέχτηκε τη δυσλειτουργία του δημοσίου.  Προχωρούμε στην κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και στην ψηφιακή αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Στόχος μία ενιαία, στοχευμένη και κοινωνική ψηφιακή πολιτική. Προχωράμε στην ενιαία ηλεκτρονική διακυβέρνηση από το δημόσιο προς τους πολίτες.


Την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας επισήμανε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι υπάρχουν κομβικά σημεία, στα οποία η κυβέρνηση θέλει να αφήσει το στίγμα της. Και πρόσθεσε: Έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να αντιστρέψουμε την κατάσταση, ενισχύοντας του θεσμούς στήριξης της κοινωνίας. Δέσμευσή μας, παρά τις δυσκολίες, η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Πρόκειται για ύψιστη προτεραιότητα που μας διαφοροποιεί κάθετα από τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού. Θέλουμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο. Καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας. Εκδίδονται κάρτες ελεύθερης κίνησης στα ΜΜΜ για τους άνεργους, τα ΑΜΕΑ, τους συνταξιούχους. Προσφέρουμε ασφαλιστική κάλυψη στους ανέργους. Μεγάλος στόχος η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, στα πλαίσια του ΕΣΥ. Για την υγεία δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα για τον πολίτη, με ελεγχόμενο κόστος.


Για τη δημόσια υγεία ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη κάλυψη όλων των κενών. Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς για να καταπολεμηθεί η φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό. Να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια υγεία, που θα βασίζεται στην υγεία της γειτονιάς, με ισότιμη και καθολική κάλυψη.
Την πρώτιστη ανάγκη της αναβάθμισης της ερευνητικής κουλτούρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με στόχο όπως είπε την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εξαλειφθούν οι παθογένειες. Προτεραιότητα η αποτίμηση και η ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου, όπως και η έναρξη ενός διαλόγου με την κοινωνία. Να προχωρήσουμε σε ένα σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Σειρά στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού είχε η ανεργία, αναγγέλλοντας την άμεση δημιουργία νέων προγραμμάτων απασχόλησης για 100.000 ανέργους. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για τις περιοχές με υψηλή ανεργία και για τους νέους επιστήμονες.

Οι προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα υπήρχαν και υπάρχουν, ανεξάρτητα της συμφωνίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: Γι’ αυτό προχωρούμε στον εξορθολογισμό και γι’ αυτό περικόπτονται οι πρόωρες συντάξεις. Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στα δημογραφικά προβλήματα, στο PSI και στο τζόγο των αποθεματικών. Το ασφαλιστικό υστερεί σε έσοδα και εισπράξεις. Δεν φταίει ότι δαπανάει πολλά. Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να μην περικοπούν δραματικά οι επικουρικές συντάξεις. Προχωρούμε σε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στις επόμενες γενεές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς επισήμανε ο πρωθυπουργός γιατί αλλιώς καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να σταθεί, εάν επιτρέψουμε τη διαιώνιση της διαφθοράς. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σ’ όλες τις λίστες. Πρέπει να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων, να ρυθμιστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, να ολοκληρωθεί η κάθαρση στο ποδόσφαιρο, να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις, από την Αγροτική έως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Θα δώσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, για να πνεύσει καθαρός αέρας.


Για το προσφυγικό ζήτημα, που το χαρακτήρισε ως κρίση μέσα στην κρίση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απέναντι στη λογική των φραχτών, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι ανθρωπιά, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη. Πετύχαμε μαζί με την Ιταλία, την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, δίχως να ενδώσουμε στις ρατσιστικές κραυγές που ακούγονται γύρω μας. Βασική προτεραιότητα η δημιουργία των πέντε hot spots στα νησιά για να απορροφήσουμε τα κονδύλια και οι ευρωπαϊκές συμμαχίες για να αλλάξουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου 2. Η Ελλάδα οφείλει να αποτελεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Να προτείνει λύσεις για τα περιφερειακά προβλήματα με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας.


Πηγή: ert.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο