Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θετική η Κομισιόν στη χρηματοδότηση POS από τα κοινοτικά ταμεία

5 Οκτώβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Τι απάντησε η αρμόδια Επίτροπος

Δυνατή θεωρεί τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της τοποθέτησης τερματικών συσκευών POS σε επιχειρήσεις, ο Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Jonathan Hill, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της χρήση πλαστικού χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραθέτοντας στοιχεία από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. στη χρήση καρτών ανά κάτοικο, με 6,88 συναλλαγές το χρόνο, όταν στην Κύπρο έχουμε 47,6 συναλλαγές, στην Ισπανία 54,6, στην Ιρλανδία 94,8, στην Πορτογαλία 116,1, ενώ στην Εσθονία 170, στη Φινλανδία 224,7 και στη Σουηδία 249,7 συναλλαγές».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημείωνε ότι «η επέκταση ηλεκτρονικών καρτών στις συναλλαγές, καταναλωτών και επιχειρήσεων, εξορθολογίζει τα συστήματα πληρωμών, μειώνει το κόστος μετρητών για τις επιχειρήσεις (στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2,5% του τζίρου) και, κυρίως, αποτυπώνει πλήρως τις οικονομικές δραστηριότητες, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ», ρωτούσε την Κομισιόν «ποια είναι η στρατηγική της για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις χώρες με τη χαμηλότερη χρήση, όπως η Ελλάδα», καθώς επίσης και «ποιες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις παρέχει το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, μέρους του κόστους εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS)».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, Jonathan Hill, παραθέτει τα πιο πρόσφατα νομοθετήματα της Ε.Ε., τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Ο κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 260/2012 είναι αποφασιστικής σημασίας για τη δημιουργία ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ για τις μεταφορές πίστωσης και τις άμεσες χρεώσεις σε ευρώ, η οδηγία 2014/92/ΕΕ διασφαλίζει την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. σε δίκαιες τιμές, ο κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 2015/751 μειώνει σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται από τους εμπόρους για την αποδοχή των καρτών πληρωμών και ενθαρρύνει σημαντικά την αποδοχή καρτών στα καταστήματα».

Συνεχίζοντας στην απάντησή του ο Επίτροπος Hill, σημειώνει ότι οι διαπιστούμενες αποκλίσεις στη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ε.Ε. «εν μέρει σχετίζονται με προτιμήσεις καταναλωτών και εμπόρων, άλλες στα τέλη που συνεπάγονται οι αγορές με κάρτα. Όσον αφορά τις χρεώσεις για τραπεζικές υπηρεσίες εν γένει, αναμένεται ότι η οδηγία 2014/92/ΕΕ, συν τω χρόνω, θα οδηγήσει σε μείωση των τελών αυτών», ενώ απαντώντας στην ερώτηση για την πιθανή χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία της τοποθέτησης τερματικών συσκευών POS, τονίζει ότι «η τοποθέτηση τερματικών στα σημεία πώλησης (POS) σε επιχειρήσεις αναμένεται κατά κανόνα να αυτοχρηματοδοτηθεί από τους εμπόρους. Η επιλεξιμότητα για συγχρηματοδότηση από ενωσιακά ταμεία μπορεί να είναι δυνατή, θα απαιτηθεί όμως ενδελεχέστερη εξέταση, ανάλογα με τις εκάστοτε ακριβείς περιστάσεις».


Πηγή: newsbeast.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης