Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVENΙ. Πρόλογος

Αν κάτι σ΄αυτή τη χώρα έχει παραμείνει διαχρονικά σταθερό από την πλευρά των εκάστοτε κυβερνώντων, είναι η «πρόθεσή» τους να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη –που ομολογουμένως ήταν ο πρώτος που έκανε φιλότιμες προσπάθειες να περιορίσει το νοσηρό αυτό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς το κατεστημένο και οι συνθήκες της τότε εποχής δεν τον άφησαν– μέχρι και σήμερα, οι ίδιες σχεδόν εξαγγελίες ηχούν στα αυτιά μας. Φράσεις πομπώδεις που συνδυάζονται με μεγαλεπήβολα σχέδια, ανακοινώσεις μέτρων που θα πλήξουν καίρια τη φοροδιαφυγή και άλλα πολλά συνθέτουν τις φράσεις των προεκλογικών και μετεκλογικών δηλώσεων των απανταχού πολιτικών που κάθισαν ή κάθονται μέχρι σήμερα στα αναπαυτικά έδρανα τόσο της παλαιάς όσο και της νέας βουλής.

Βέβαια, όπως έλεγε και ο Ο. Μπίσμαρκ «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές», οπότε δεν πρέπει να μας ξενίζουν κάποια πράγματα. Επιπλέον, η δημιουργία ενός απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος ήταν ανέκαθεν στα σχέδια όλων των πολιτικών, μόνο που τόσα χρόνια έχουμε παραμείνει μόνο στην εξαγγελία των σχεδίων, αλλά από πράξεις δεν βλέπουμε τίποτα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει κάποτε, «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται», επομένως πολλά απ΄αυτά που βιώνουμε οφείλονται κατά κάποιον τρόπο και στο φαύλο κύκλο της πολιτικής γενικότερα, όπου βασιλεύουν η ρουσφετολογία, οι πελατειακές σχέσεις και συνάμα η έλλειψη πυγμής για τομές και ρηξικέλευθες λύσεις.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι εξαγγελίες των πολιτικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, είτε ανήκουν στις λεγόμενες επικοινωνιακές πομφόλυγες ή σκοντάφτουν στα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το δύσμοιρο ετούτο τόπο, όπου ανθεί και ευδοκιμεί από πολύ παλιά το λεγόμενο πελατειακό κράτος. Το κυνήγι της φοροδιαφυγής ανακοινώνεται πάντα από τους πολιτικούς μας ταγούς, αλλά δεν έχουμε αποτελέσματα έως τώρα, ίσως γιατί δεν έχει αρχίσει ακόμη η κυνηγετική περίοδος, παρόλο που έχουν περάσει τόσα και τόσα χρόνια. Το θέμα αυτό βέβαια απαιτεί μεγάλη ανάλυση η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει μέσα από «Το σχόλιο της Δευτέρας», γι' αυτό το λόγο θα αναφερθώ στο όλο ζήτημα της φοροδιαφυγής που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, σε μελλοντική ανάλυση (σ.σ. δείτε όμως αν προλαβαίνετε την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την αναγκαιότητα συμμόρφωσης της χώρας ως προς την είσπραξη του φ.π.α.).

Αναφορικά δε, με τη διαχρονική επιβολή ποινών στη χώρα μας σε όσους είναι υπεύθυνοι για φοροδιαφυγή, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση χρημάτων, κ.λπ., θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στο παρακάτω βίντεο.

 

Καθώς μπήκαμε στον Οκτώβριο, συσσωρεύονται ήδη πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του μηνός. Γι' αυτό πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή διότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσβατος. Ας ξεκινήσω όμως με βήμα ταχύ να ξετυλίγω το μίτο των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας. Για όσους επιλέξουν να διαβάσουν το σημερινό σχόλιο με τη μέθοδο της ταχείας ανάγνωσης, τους συμβουλεύω να μην ξεχάσουν να προσδεθούν με τις ζώνες ασφαλείας, ενώ για τους υπόλοιπους που θέλουν να διαβάσουν με ηρεμία προτείνω να το πράξουν με τη συνοδεία του αγαπημένου τους ροφήματος.

 

ΙΙ. Πληρωμή στις Δ.Ο.Υ. με μετρητά

Μικρή αλλαγή στα όριο των μετρητών που δέχονται οι Δ.Ο.Υ. για την εξόφληση των διαφόρων οφειλών. Το όριο με τη νέα απόφαση ΠΟΛ.1204/4.9.2015 αναπροσαρμόστηκε (μειώθηκε) στα 200,00 ευρώ για όλους του φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο όριο ήταν 250 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούσαν επιτήδευμα, και 500,00 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρω ότι την περίοδο της τραπεζικής αργίας το όριο είχε εκτοξευθεί στις 500.000,00.  Από δω και πέρα, αν προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ. ορισμένοι φορολογούμενοι με μετρητά ανά χείρας άνω των 200,00 ευρώ, τότε οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. θα τους δείχνουν την πόρτα της εξόδου ή μάλλον την πόρτα της τράπεζας.


IΙI. Φ.Π.Α. στα νησιά

Το σίριαλ με την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά οδεύει προς το τέλος του πρώτου κύκλου. Τα πρώτα νησιά που θα υπάγονται από 1/10/2015 και μετά στον αυξημένο συντελεστή είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος. Αυτό έγινε γνωστό αρχικά με δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από το υπ. Οικ. και στη συνέχεια με την ΚΥΑ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0010707 ΕΞ 2015/29.9.2015. Μετά την εξέλιξη αυτή, από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μετά έχουμε αλλαγές στους συντελεστές Φ.Π.Α. για τα νησιά αυτά. Αν έχετε χρόνο, -ξέρω ότι είναι δυσεύρετος-, μπορείτε να διαβάσετε και μία δική μας ανάλυση που σχετίζεται με το θέμα και έχει τίτλο Οι νέοι συντελεστές Φ.Π.Α. από 1.10.2015 στα νησιά με πίνακες - Τι αλλάζει με τη διαμονή. Όλες αυτές οι αλλαγές ομολογουμένως φέρνουν αναστάτωση στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται επιβαρύνσεις σε πολλούς φορολογούμενους και κυρίως στους κατοίκους των νησιών αυτών. Να αναφέρω εδώ ότι για λίγο οι Ρόδιοι ένιωσαν να τους χαμογελά η τύχη, αφού στην ΠΟΛ. 1215/1.10.2015 αρχικά υπήρχε το νησί τους, όμως στη συνέχεια είχαμε ορθή επανάληψη της εγκυκλίου που συμπεριέλαβε και το όμορφο νησί της Ρόδου.

Κλείνοντας το θέμα με την αύξηση του φ.π.α. στα νησιά, να τονίσω ότι τελικά στο Καρπενήσι, στο Λαγονήσι και στο Ποντικονήσι, οι συντελεστές Φ.Π.Α. θα παραμείνουν ως είχαν, οπότε δεν επηρεάζονται οι συναλλαγές σ΄αυτές τις περιοχές. 


IV. Capital controls

Αν θέλετε να δείτε συγκεντρωμένα όλα όσα ισχύουν την παρούσα περίοδο για τα capital controls, τότε μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο που κοινοποιήθηκε από το υπ. Οικονομικών. Σύμφωνα με δηλώσεις της κας Λ. Κατσέλη είναι πιθανή η άρση των capital controls έως τις αρχές του 2016. Τέλος, από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κοινοποιήθηκαν οι επικαιροποιημένες ερωτήσεις-απαντήσεις που σχετίζονται με τα capital controls (σ.σ. δείτε το σχετικό άρθρο). Πάντως, σύμφωνα με την Ε.Σ.Ε.Ε., «Ένας μήνας δεν ήταν αρκετός για να καταδείξει τις πραγματικές επιπτώσεις των Capital Controls στην αγορά».

 


V. Ο.Α.Ε.Ε.: λεφτά εισρέουν!

Ο Ο.Α.Ε.Ε. μέσα από σχετική ανακοίνωση μας ενημέρωσε ότι οι δουλειές για τον οργανισμό πήγαν πολύ καλά το μήνα Σεπτέμβριο. Ναι, καλά διαβάσατε, στον Ο.Α.Ε.Ε. λέει υπήρξε τον προηγούμενο μήνα μεγάλη εισροή εσόδων! Γι΄αυτό και οι ιθύνοντες αποφάσισαν να παρατείνουν την καταληκτική προθεσμία καταβολής των εισφορών του 4ου διμήνου 2015 έως και σήμερα, 5/10/15. Πραγματικά έμεινα στήλη άλατος όταν διάβασα την ανακοίνωση αυτή και αίφνης συνειδητοποίησα το μέγεθος της γαλαντομίας των ανθρώπων του οργανισμού. Άρα, συμπεραίνω ότι αν υπάρχει στο μέλλον κι άλλη μεγάλη εισροή εσόδων στον οργανισμό, τότε και οι επόμενες προθεσμίες θα μετατεθούν αναλόγως! Βέβαια, δεν ξέρω τι θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρχει χαμηλή εισροή χρημάτων προς το ταμείο. Λέτε να μας ανακοινώσουν ότι λόγω στενότητας θέλουν τα χρήματα των εισφορών πιο μπροστά; Ποτέ δεν ξέρεις, στη χώρα μας όλα γίνονται! Ενδεχομένως οι προθεσμίες να καθορίζονται αναλόγως της πορείας των εσόδων του ταμείου...

Θέλω να σας αναφέρω ότι γνωρίζω ποιο είναι το πλεόνασμα που είχαν στα ταμεία του Ο.Α.Ε.Ε. κατά το μήνα Σεπτέμβριο και μοιράζομαι μαζί σας τη σχετική πληροφορία. Μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς τις αντιδράσεις του υπαλλήλου της κεντρικής Διοίκησης του ταμείου, όταν ανακάλυψε το εν λόγω πλεόνασμα...VΙ. Διατακτικές σίτισης μέχρι 6 ευρώ

Μία απόφαση που δίνει ορισμένες διευκρινίσεις αναφορικά με το ζήτημα της έκπτωσης από τα κέρδη των επιχειρήσεων των διατακτικών σίτισης που δίνονται στους εργαζομένους τους, δόθηκε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε. Πρόκειται για την υπ΄αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦΒ 1121357 ΕΞ2015/14.9.2015 απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό ότι, οι διατακτικές σίτισης (έως 6 ευρώ ή 132 ευρώ μηνιαίως) που χορηγούνται από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, εκπίπτουν από τα κέρδη τους εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του Κ.Φ.Ε., ανεξαρτήτως αν εξαργυρώνονται σε εστιατόρια ή σε super markets για την αγορά προϊόντων με τα οποία προετοιμάζουν το γεύμα τους.

 

VΙI. Εργάνη: Ετήσιος πίνακας προσωπικού

Έφτασε ο καιρός για την υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού. Είδατε πως περνάει ο καιρός; Το υπ. Εργασίας μας ενημέρωσε για τη σχετική υποχρέωση των εργοδοτών ή μάλλον των λογιστών για να είμαι ακριβής. Από 1η έως 21η Οκτωβρίου λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε ηλεκτρονικά τους σχετικούς πίνακες. Πρόκειται για μία ακόμη γραφειοκρατική και ανούσια υποχρέωση που αναγκαζόμαστε να επωμιστούμε. Στο σύστημα Εργάνη υπάρχουν όλα τα εκείνα τα στοιχεία ώστε ο πίνακας αυτός να συντίθεται μηχανογραφικά με βάση το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή από τους υπόχρεους (όπως ήδη γίνεται στις περιπτώσεις εκτύπωσης συμπληρωματικού πίνακα πρόσληψης από το ενιαίο έντυπο αναγγελίας πρόσληψης).

Επειδή όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί από τους ανθρώπους του υπουργείου Εργασίας -χρειάζεται τουλάχιστον γνώσεις αστροφυσικής-, ζητήθηκε η συνδρομή ειδικών επιστημόνων της NASA και μηχανογράφων της GOOGLE, οι οποίοι θα αναλάβουν να λύσουν το μέγα αυτό και δυσεπίλυτο γρίφο της αυτόματης σύνθεσης του ετήσιου πίνακα προσωπικού με βάση τους υφιστάμενους εργαζόμενους της κάθε επιχείρησης, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τη σχετική υποχρέωση υποβολής. Μάλιστα, από το υπουργείο Εργασίας έχει καθοριστεί και το έπαθλο για τους επιστήμονες που θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, θα τους δοθεί αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς (λόγω του προσωνυμίου Εργάνη που της αποδίδονταν), μαζί με έναν κότινο.

Για περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού, μπορείτε να μελετήσετε το άρθρο του συναδέλφου Ανδρέα Σακκελαριάδη με τίτλο «ετήσιος πίνακας προσωπικού».

ΙΙ. ΜΥΦ αγροτών - διευκρινίσεις και απαντήσεις

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι συνάδελφοι Γ. Παπαδημητρίου και Κ. Νιφορόπουλος, έχουν κερδίσει αμφότεροι τον τίτλο του «Αγροτολόγου», λόγω της ενασχόλησής τους με τα ζητήματα των αγροτών και των ειδικών γνώσεων που έχουν επί των θεμάτων που αφορούν στη φορολογία των αγροτών γενικότερα. Την περασμένη εβδομάδα ο ένας εκ των δυο «αγροτολόγων», συνέταξε ένα άρθρο που αφορούσε στην αντιμετώπιση των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων για τις ΜΥΦ του έτους 2014. Εκτός όμως αυτού, ο Γ. Παπαδημητρίου όντας σε μεγάλη φόρμα προφανώς επειδή νίκησε και η αγαπημένη του ομάδα του σε ευρωπαϊκό αγώνα απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από διάφορους συναδέλφους κάτω από το άρθρο του.

 

Μιας που σ΄ αυτή την ενότητα αναφερόμαστε στους αγρότες, δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω ότι δημοσιεύτηκε από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μία εγκύκλιος για εγχειρίδιο διαδικασιών για το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών το έτος 2015.

Γενικότερα πάντως για το θέμα των συγκεντρωτικών καταστάσεων, έχω ξαναγράψει την άποψή μου, οπότε δεν σας κουράζω εκ νέου. Απ΄ότι φαίνεται πάντως το παιχνίδι για τα στοιχεία του 2014 έχει χαθεί! Θέλω όμως σ΄αυτό το σημείο να αναφέρω ότι, συστήθηκε επιτροπή η οποία μέχρι 30/10/2015 πρέπει να παραδώσει πόρισμα για τη δυνατότητα της άμεσης και on-line διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών. Μήπως σύντομα αναμένονται εξελίξεις γύρω και από το θέμα των ΜΥΦ;  Ίδωμεν...


IX. Παράταση της προθεσμίας υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού, παρατάθηκε μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2015. Αυτό έγινε γνωστό μέσα από δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από το υπ. Οικ. Λεπτομέρειες για τους υπόχρεους υποβολής, κ.λπ. μπορείτε να διαβάσετε στην ΠΟΛ.1124/18.6.2015, μην περιμένετε να τα αναλύσω όλα σ΄αυτό το σχόλιο. Είπαμε, να είμαστε και λογικοί, μην είμαστε πλεονέκτες!

 

X. Πως θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι μειώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Η ώρα για τα εκκαθαριστικά του ΈΝ.Φ.Ι.Α. κοντεύει και η απόφαση για τη διαδικασία της χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής του, είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Πριν όμως αναφερθούμε στις διαδικασίες πρέπει να θυμηθούμε ποιοι δικαιούνται έκπτωση, μείωση, κ.λπ. Σύμφωνα με τον ν. 42223/2013 υπάρχουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

i. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.

Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

ii. Έκπτωση εκατό τοις εκατό (100%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.

Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.
O αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

iii.Μείωση είκοσι τοις εκατό (20%):Η μείωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα φυσικά πρόσωπα (μόνο) που είχαν ακίνητα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κατά το προηγούμενο έτος.

iv. Αναστολή πληρωμής: (αφορά σε νομικά πρόσωπα).

Με την ΠΟΛ. 1212/24.9.2015, όπως ανέφερα ανωτέρω, δόθηκαν οδηγίες για τη χορήγηση των εκπτώσεων, κ.λπ. Τα εισοδηματικά κριτήρια, η επιφάνεια των κτισμάτων, οι αριθμοί παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η., τα ακίνητα που ήταν κενά το 2014, κ.λπ., που αναφέρονται στο νόμο και στην απόφαση, λαμβάνονται υπόψη βάσει των δηλώσεων Ε1 που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν έως και 9/10/2015. Συνεπώς, αν έχετε να κάνετε κάποιες διορθώσεις που αφορούν στις εν λόγω μειώσεις, εκπτώσεις, κ.λ.π., αυτές πρέπει να γίνουν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2015. Σπεύσατε λοιπόν, αλλά όχι βραδέως, γιατί μπορεί να περάσει η ημερομηνία αυτή και να τρέχετε μετά...

Επειδή τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι σημαντικά για όλους μας, ίσως χρειαστεί να δανειστούμε χρήματα για να εξοφλήσουμε τις δόσεις που έρχονται οσονούπω. Για το λόγο αυτό πρέπει να πάρουμε μαθήματα βλέποντας το παρακάτω βίντεο, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με αυτόν που θα μας δανείσει να είναι η καλύτερη για μας...

 

 

XΙ. Τα νέα δεδομένα στις προκαταβολές φόρου για νομικά πρόσωπα και αγρότες

Δυστυχώς έφτασε η ώρα για την υλοποίηση των πρώτων μέτρων του μνημονίου. Η «λυπητερή» αφορά αρχικά στην αύξηση της προκαταβολής για τους αγρότες και ορισμένα νομικά πρόσωπα και οντότητες. Με την ΠΟΛ. 1217/24.9.2015 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του ν.4336/2015 που αφορούν στον ν. 4172/2013. Ας δούμε εν τάχει το ζήτημα της αύξησης της προκαταβολής φόρου.

α) Η προκαταβολή για τους όσους απέκτησαν το φορολογικό έτος 2014 εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αυξάνεται αναδρομικά από 27,50% σε 55%. Με βάση την εγκύκλιο, για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το φορολογούμενο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη ΔΗΛΕΔ, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.  Να σημειώσω εδώ ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

β) Για ορισμένα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, όπως είναι γνωστό αυξήθηκε αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 80% σε 100%. Αυτή η αύξηση αφορά σε Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, κοινοπραξίες στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο προσωπικές εταιρίες. Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο έγινε γνωστό ότι, για όσες δηλώσεις των εν λόγω νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (100%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός του φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο.

Όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να μπούμε στην εφαρμογή του taxis για όσους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, έτσι ώστε να δούμε τα νέα δεδομένα. Να τονίσω ότι, όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι θα βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, αφού τα επιπλέον ποσά που θα βεβαιωθούν είναι σημαντικά και θα πλήξουν για μία ακόμη φορά τη ρευστότητά τους.

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, με συντελεστή φορολογίας 29% (για το 2015) και προκαταβολή φόρου 100%, νομίζω ότι και επισήμως το κράτος είναι όχι απλά συνέταιρος, αλλά μεγαλομέτοχος της κάθε επιχείρησης! Προτείνω να τροποποιηθούν όλα τα καταστατικά των συγκεκριμένων νομικών προσώπων ώστε να προστεθεί το Δημόσιο με τα ανάλογα ποσοστά συμμετοχής, κ.λπ. ως μέτοχος/εταίρος, προκειμένου και επισήμως να λέμε πως έχουμε συνέταιρο το ελληνικό δημόσιο. Αφού έτσι κι αλλιώς μας παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη. Πάντως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Φ.Ε.Φ.Π. δεν είναι διαθέσιμη από 2.10.2015 ώρα 14:00 μέχρι και σήμερα, 5.10.2015 την ίδια ώρα, λόγω επανεκκαθάρισης των δηλώσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις των τελευταίων νόμων.

Για τα υπόλοιπα θέματα που αναλύει η παραπάνω εγκύκλιος, δεν μπορώ να γράψω περισσότερα, ούτε θα σχολιάσω κάτι. Αφήνω σε σας να ανακαλύψετε τη μαγεία του αγνώστου που μας προσφέρει η ελληνική πολιτεία, αλλά και τη σταθερότητα του φορολογικού μας συστήματος που φημίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τις πρωτοτυπίες του.

 

ΧΙΙ. Τα δεινά του Γ.Ε.ΜΗ.

i. Είχαμε τόσους μπελάδες και δεν μας έφταναν αυτοί, τα τελευταία χρόνια προστέθηκε κι αυτό το ρημάδι το Γ.Ε.ΜΗ. που μας έχει κάνει τα νεύρα κρόσσια κατά το κοινώς λεγόμενο. Δεν θα αναφερθώ πάλι στο ζήτημα με την ανάρτηση του αποδεικτικού υποβολής των δηλώσεων Ε1, γιατί έχει γίνει αναφορά σε προηγούμενους σχολιασμούς. Αυτό που αποτελεί είδηση όμως είναι το γεγονός ότι, στην Καρδίτσα, τις αναρτήσεις για τις επιχειρήσεις του νομού αυτού θα τις κάνει το επιμελητήριο Καρδίτσας. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να πιστωθεί στους συναδέλφους του συλλόγου λογιστών Καρδίτσας και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τις προσπάθειές τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συλλογικών προσπαθειών. Για το ίδιο θέμα, άλλη μία ένωση λογιστών διαμαρτυρήθηκε για το ίδιο θέμα. Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

ii. Ο καταιγισμός των απαντήσεων από το Γ.Ε.ΜΗ. για διάφορα θέματα συνεχίστηκε και την περασμένη εβδομάδα. Αν σας ενδιαφέρει κάποια από αυτές που δόθηκαν ρίξτε μια ματιά παρακάτω:

 


ΧΙΙΙ. Δήλωση πόθεν έσχες

Με μία απόφαση που υπογράφηκε από την απερχόμενη πρόεδρο της βουλής, δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο έντυπο πόθεν έσχες για τους υπόχρεους που ορίζονται στις περιπτώσεις α΄ έως και κδ΄, κζ΄, λα΄ έως και μγ΄, με΄, μστ΄ και μζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3213/2003. Ναι, ξέρω ότι με όλες αυτές τις περιπτώσεις που σας ανέφερα, ότι δεν σας βοήθησα να καταλάβετε ποιοι είναι οι υπόχρεοι, όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πως και που θα υποβληθεί φέτος το νέο έντυπο, χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, όπως επίσης ότι δεν έχουμε σαφείς οδηγίες, παρά μόνο αυτές που λακωνικά μνημονεύονται στο ειδικό έντυπο. Αναμένουμε λοιπόν στο ακουστικό μας ή μάλλον στην οθόνη του υπολογιστή μας για νέες διευκρινίσεις.

 


ΧΙV. Αρθρογραφία, μελέτες, περιοδικά

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή κ. Γιώργου Κουτρουμάνη με τίτλο «Εξόφληση ή μη μέσω τραπεζικού μέσου πληρωμής των εκκαθαρίσεων χιλιομετρικής αποζημίωσης και λοιπών δαπανών των ΚΤΕΛ άνω των 500 €», αναρτήθηκε στον κόμβο την περασμένη Δευτέρα. Πολύ σημαντική είναι και η μελέτη της συναδέλφου και μέλους της επιστημονικής ομάδας του κόμβου Ειρήνης Νικ. Λιαπάτη, για «τις υποχρεώσεις των λογιστηρίων σχετικά με την τήρηση των βιβλίων το 2012, 2013 και το 2014». Μέσα από τη χρηστική αυτή μελέτη μπορείτε να δείτε διαχρονικά τις υποχρεώσεις που είχαμε από πλευράς τήρησης των βιβλίων, κ.λπ.

Ένα επίσης σημαντικό άρθρο που αναρτήθηκε στον κόμβο τις προηγούμενες ημέρες, είναι αυτό που συνέταξε ο Κ. Κουλογιάννης και η Ε. Λιαπάτη με τίτλο «Γ.Ε.ΜΗ. - Ποιοι θεωρούνται έμποροι - Υποχρεωτική και δυνητική εγγραφή - Ανάλυση, νομολογία, παραδείγματα». Προτείνω να το μελετήσετε γιατί περιέχει χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το θέμα της εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., κ.λπ. Να σημειώσω εδώ ότι οι υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. έπρεπε από καιρό να έχουν ετοιμάσει έναν αναλυτικό οδηγό που θα περιείχε αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με τους υπόχρεους εγγραφής ή απαλλαγής, τις διαδικασίες, τα δικαιολογητικά, κ.α., έτσι ώστε να είναι ενήμεροι όλοι οι επιχειρηματίες. Δυστυχώς όμως αυτό είναι ένα όνειρο απατηλό, αφού στο ελληνικό δημόσιο, συχνά οι υπάλληλοι μάλλον παίζουν με τις τάπες των βαρελιών (όπως έλεγε και η παλιά διαφήμιση).

Ακόμη, μπορείτε να διαβάσετε και το νέο τεύχος του περιοδικού Οικονομικά Χρονικά (του Ο.Ε.Ε.), καθώς και το ενδιαφέρον περιοδικό ΣυνΕργασία με ανάλυση για την υπηρεσία-προϋπηρεσία μισθωτών, τις Ομαδικές απολύσεις και την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

 

ΧV. Αντίθετος με τη χρήση καρτών για πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων ο Ι.Σ.Α.

Με μια σχεδόν δακρύβρεχτη ανακοίνωση, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μας δήλωσε ότι είναι αντίθετο με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων, γιατί αφενός μεν, θα επιβαρυνθούν οι ιδιώτες ιατροί τόσο από τις χρεώσεις των τραπεζών, όσο και από το κόστος αγοράς των μηχανημάτων για τη χρήση καρτών, αφετέρου δε, το μέτρο αυτό δεν θα συμβάλλει στην πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Αναφορικά με το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, όντως υφίσταται ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά όλους τους κλάδους και πρέπει να λυθεί.

Βέβαια, μέσω της ανωτέρω ανακοίνωσης το Δ.Σ. του συλλόγου προφανώς και προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του, είναι καταφανέστατο αυτό. Όμως, κάποια πράγματα είναι τουλάχιστον αστεία, όταν μάλιστα λέγονται από ανθρώπους που ανήκουν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι ιατροί. Μπορεί όντως κάποιοι ιατροί να έχουν αναδουλειές, όμως δεν έχουν εξαθλιωθεί κιόλας! Καλό θα είναι οι ιατροί να περιοριστούν στην άσκηση του λειτουργήματός τους σεβόμενοι πάνω από όλα τον όρκο του Ιπποκράτους που έχουν καδραρισμένο στα ιατρεία τους.


XVΙ. Ποιητική ανάσα...

Στη σημερινή «ποιητική ανάσα» φιλοξενείται ένα διαφορετικό ποίημα με τον τίτλο «Ο σκοταδόψυχος». Απολαύστε την μοναδική απαγγελία-ερμηνεία από τον μεγάλο ποιητή Τιμολέοντα Φανφάρα.
Συγχαρητήρια! Εδώ κρύβεται μία από τις πέντε δωρεάν συμμετοχές στο on line σεμινάριο για τις αλλαγές στο Φ.Π.Α. που θα διεξαχθεί στις 16/10/2015! Αν ανακαλύψατε το δώρο σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τα γραφεία του κόμβου για τις περαιτέρω λεπτομέρειες. Αν οι τυχεροί είναι περισσότεροι από πέντε, τότε θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για να επιλεγούν οι πέντε τυχεροί.

XVΙI. Φορολογικές προθεσμίες

Ο Οκτώβριος είναι γεμάτος κι αυτός όπως και οι προηγούμενοι μήνες από πλήθος προθεσμιών και φορολογικών υποχρεώσεων. Μπορείτε να δείτε τις σημαντικότερες από αυτές στο άρθρο της επιστημονικής ομάδας με τίτλο Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2015. Με τις υγείες μας λοιπόν. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιες μέρες είναι τόσο φορτωμένες από πλευράς υποχρεώσεων που δεν προλαβαίνουμε να τις ολοκληρώσουμε, όπως αποδεικνύεται και από το παρακάτω βίντεο (θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν λογιστής ο αείμνηστος Γιάννης Γκιωνάκης)...

 

 

XVIΙI. Αποφάσεις και ειδήσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

i. Αρ. πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Δ 5020363 ΕΞ 2015/29.9.2015 -Κοινοποίηση της αριθμ. ΠΟΛ 1192/13.08.2015 - Τροποποίηση της αριθμ. πρωτ.Δ.759/440/2003 Α.Υ.Ο.- Προθεσμία τακτοποίησης της Δήλωσης Καινούργιου Θαλάσσιου Μεταφορικού Μέσου

ii.Η εγκύκλιος του Ο.Α.Ε.Δ. για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2015

iii. Γνωμοδότηση κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κατάργηση πλέον της δυνατότητας παύσης των ποινικών συνεπειών για τον φορολογούμενο, λόγω αποδοχής των πράξεων του φορολογικού ελέγχου και αντίστοιχης καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων και κυρώσεων

iv. Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 19πε ΕΞ 30.1.2015 Εταιρικά μερίδια υπέρ το άρτιο

v. Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1409πε ΕΞ 30.1.2015 Χειρισμός εσόδων από υπομίσθωση ακινήτου


XIΧ. Έρχεται το περιουσιολόγιο και τα άλλα επαχθή μέτρα του μνημονίου!

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή θα έρθει μια σειρά νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων το περιουσιολόγιο, η αύξηση των συντελεστών φορολογίας των αγροτών, κ.λπ. Τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι όχι πέντε, ούτε δέκα, αλλά σαράντα οκτώ παρακαλώ. Μας βλέπω μέσα στον Νοέμβριο να έχουμε στο κεφάλι μας -εκτός των άλλων- και το περιουσιολόγιο όλων των πελατών μας.

 

ΧΧ. Προσφορά συνδρομητικών υπηρεσιών και νέο on line σεμινάριο για το Φ.Π.Α.

Την περασμένη εβδομάδα περάσαμε για λίγο στην αντίπερα όχθη και νιώσαμε πως είναι όταν δίνεις μία παράταση! Ναι, δώσαμε παράταση καλά διαβάσατε. Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη παρατάθηκε η προθεσμία για την προσφορά των συνδρομητικών υπηρεσιών (διαβάστε τη σχετική είδηση και δείτε τις σχετικές λεπτομέρειες). Από δω και πέρα θα δίνουμε κι εμείς παρατάσεις, δεν είναι δυνατόν να έχει αυτό το προνόμιο μόνο το υπ. Οικονομικών, το Ι.Κ.Α. και άλλοι φορείς του Δημοσίου!

Επίσης, θέλω να σας θυμίσω ότι την Παρασκευή, 16/10/2015 ο κόμβος διοργανώνει επίκαιρο on line σεμινάριο για τις αλλαγές στο Φ.Π.Α. μέχρι και τον ν. 4336/2015. Διαβάστε το πρόγραμμα και την ύλη του σεμιναρίου στη σχετική είδηση που αναρτήθηκε «On line σεμινάριο - Οι αλλαγές του Φ.Π.Α. μέχρι τον ν. 4336/2015».

 


ΧΧΙ. Επίλογος

Εφόσον φτάσατε να διαβάζετε τον επίλογο του σημερινού σχολίου, τότε πραγματικά σας αξίζουν για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια. Ο σχολιασμός συνήθως είναι μακροσκελής, οπότε αντιλαμβάνομαι πως γίνεται ενίοτε κουραστικός. Κάποιες φορές ακόμη κι εγώ ο ίδιος κουράζομαι αν χρειαστεί να ξαναδιαβάσω το σχόλιό μου απ΄την αρχή, συνεπώς έχετε το δίκιο με το μέρος σας. Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε πιο λακωνικό γιατί έτσι θα χάσει το νόημά του. Σημαντικό ρόλο παίζει πάντα και ο όγκος των γεγονότων της κάθε εβδομάδας.

Ελπίζω να χαμογελάσατε έστω και λίγο με τα γραφόμενά μου, γιατί όπως ξέρετε ο σκοπός του σχολίου είναι διπλός, δηλαδή προσπαθεί να ενημερώσει, αλλά και να διασκεδάσει ταυτόχρονα, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών και των συνθηκών. Κλείνοντας να αναφέρω ότι, όσοι ήταν λίγο προσεκτικοί και παρατηρητικοί, ίσως εντόπισαν και το δωράκι που υπάρχει στο σημερινό σχόλιο.

Εύχομαι καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή δύναμη σε όλες και όλους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο