Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οκτώβριο οι ήπιες, Νοέμβριο οι σκληρές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

Με καθυστέρηση ενός μηνός θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις δύσκολες και σκληρές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και την αύξηση των συντελεστών για τους αγρότες. Αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει ότι τα ανωτέρω μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του Οκτωβρίου, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο διαβάζει διαφορετικά το νέο πρόγραμμα και σκοπεύει λίγο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2016 να ανακοινώσει και το φορολογικό νομοσχέδιο. Αντίθετα, το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα κατατεθεί ένα ηπιότερο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την παράταση 11.500 υποθέσεων που βρίσκονται στα όρια της παραγραφής, τις νέες διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο. Με καθυστέρηση περίπου 15 ημερών θα γίνουν και οι αλλαγές στο ΣΔΟΕ, το προσωπικό του οποίου θα μεταφερθεί στη ΓΓΔΕ καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χειρίζονται. Το φορολογικό του Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει:

1. Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Οσοι απέκρυψαν εισοδήματα, θα μπορέσουν να τα νομιμοποιήσουν δηλώνοντάς τα στην εφορία. Επειτα από σχετικές διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, η νέα ρύθμιση δεν θα έχει χαριστικό χαρακτήρα, απλά, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα δοθούν κίνητρα για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που απέκρυψε εισοδήματα ύψους 100.000 ευρώ στη χρήση του 2007 θα μπορέσει να τα νομιμοποιήσει, εφόσον τα αποκαλύψει στην εφορία. Για τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθεί με τους συντελεστές που ίσχυαν για τη χρήση του 2007, δηλαδή με ανώτατο συντελεστή 40% (για ποσά άνω των 75.000 ευρώ). Με την πληρωμή του φόρου που προκύπτει θα αίρονται οι ποινικές διώξεις, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

2. Περιουσιολόγιο. Σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, και σε δεύτερη φάση, πιθανόν από το 2017, θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, αφού προηγουμένως αυτά εκτιμηθούν. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Τον προσεχή Νοέμβριο θα δοθεί η δυνατότητα τους φορολογούμενους με τους κωδικούς που διαθέτουν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet να διαπιστώσουν την περιουσία όπως αυτή έχει καταγραφεί από τη φορολογική διοίκηση. Εφόσον διαπιστώσουν λανθασμένα στοιχεία ή ελλείψεις θα πρέπει να τα διορθώσουν και κατ’ επέκταση να συμπληρώσουν τα νέα στοιχεία.

3. ΣΔΟΕ. Με καθυστέρηση 15 περίπου ημερών θα γίνει η πλήρης ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένες τροποποιήσεις του σχετικού νόμου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι όλες οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα πρέπει να μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι μόνο 3.500 όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης, θα αλλάξουν οι διατάξεις οι οποίες ορίζουν ότι όλες οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ μετατρέπονται σε πληροφοριακά δελτία. Οπως αναφέρει το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν εκατοντάδες υποθέσεις που απλά απομένει η βεβαίωση του φόρου. Για υποθέσεις που οδεύουν προς παραγραφή θα δοθεί παράταση έως τα τέλη του 2016.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο