Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης

Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλημέρα σε όλους.

Με νέα κυβέρνηση ξεκίνησε η περασμένη εβδομάδα μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Το «νέα» βέβαια μπορείτε να βάλετε σε πολλά εισαγωγικά. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση αρχίζουν τώρα, καθώς οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης  καλούνται να αναλάβουν το δύσκολο έργο της εκτέλεσης του 3ου μνημονίου.  Από την πλευρά μας εμείς ως πολίτες, θα καθίσουμε αναπαυτικά στους καναπέδες μας και θα "απολαμβάνουμε" το ένα μέτρο μετά το άλλο όπως αυτά θα ψηφίζονται στη βουλή.

Μην ανησυχείτε πάντως, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις τα νομοσχέδια που θα χρειαστούν για να υλοποιηθεί και αυτό το μνημόνιο, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 100. Η ερμηνευτικές και εφαρμοστικές αποφάσεις επίσης, αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 3.000.

Την περασμένη Τετάρτη είχαμε και την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπ. Οικονομικών στην οποία αμφότεροι ο υπ. Οικονομικών κος Τσακαλώτος όσο και ο νέος αναπληρωτής κος Χουλιαράκης, έκαναν και μια μικρή αναφορά  στα σχέδια που έχει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις αλλαγές στην φορολογία.  Παραθέτω από τις δηλώσεις που έγιναν στην τελετή ένα μικρο κομμάτι:

"Το τρίτο μεγάλο πεδίο είναι η προετοιμασία σε θέματα που αφορούν στη μείωση των ανισοτήτων ή της καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους. Έχουμε, λοιπόν, ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση, την επισκόπηση, του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα." 

Από την πλευρά του ο κος Τρύφων Αλεξιάδης, -ο οποίος παρέμεινε στην θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και είναι αρμόδιος  για τα "δικά" μας θέματα-, με τις πρώτες του δηλώσεις προσπάθησε να καθησυχάσει λίγο τα πνεύματα σχετικά με τις αλλαγές που επίκεινται σε ότι αφορά τις 100 δόσεις αλλά και τον Εν.Φ.Ι.Α.. 

Όπως είναι φυσικό οι ανωτέρω αναφορές τόσο του υπουργού όσο και των αναπληρωτών, έδωσαν τροφή για νέα δημοσιεύματα του τύπου, "αυξήσεις στη φορολογία", "ενοποιήσεις κλιμάκων", "Φορολογική ασφυξία", "Επέλαση των φόρων" κλπ. Το Υπ. Οικονομικών αντιδρώντας  άμεσα σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα, εξέδωσε δελτίο τύπου αναφέροντας ότι : «Δεν θα προστεθεί κανένας νέος φόρος». Ξέρετε βέβαια ότι τα  δελτία τύπου του υπ. Οικονομικών είναι σαν τις γυναίκες. Όταν λένε «όχι» εννοούν «ίσως» (άσε που μερικές φορές εννοούν και «ναι»).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το υπ. Εργασίας. «Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων»

Κλείνω την μικρή εισαγωγή αναφέροντας ότι τα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι φυσικά προκαθορισμένα από τον ν.4336/2015 (άρθρο 3) ωστόσο τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην βουλή θα αφορούν και μη μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό από την αναφορά του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα είναι:  το ν/σ για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, το ν/σ για τη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων, το ν/σ για την εκπαίδευση, το ν/σ για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, το ν/σ για την έρευνα και την καινοτομία και το ν/σ για την επιλογή προϊστάμενων στη δημόσια διοίκηση.
 


Ξεκινάω την ανασκόπηση της εβδομάδας με ορισμένα άρθρα του που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε:

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

«sos» Παιδικές κατασκηνώσεις

Επειδή αρκετοί συνάδελφοι ρωτούν σχετικά με το "χαράτσι" των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο για τις παιδικές κατασκηνώσεις, να υπενθυμίσω ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε το Ι.Κ.Α. να αναρτήσει της συμπληρωματικές Α.Π.Δ., πράγμα που μπορεί να το κάνει και μετά την 30η Σεπτεμβρίου . Η πληρωμή θα πρέπει να γίνει μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. [Δείτε το σχετικό θέμα εδώ]

 

← ●●●● § ●●●● →


Φοροδιαφυγή

Πορεία ελέγχων ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π και εισπράξεις μέχρι τον Αύγουστο.  [Από τα 190 εκατομμύρια που έχουν βεβαιωθεί από τους ελέγχους στις offshore, τα εμβάσματα κλπ, έχουν εισπραχθεί στο οκτάμηνο περίπου 48 εκατομμύρια.  Από την αύξηση της προκαταβολής στα νομικά πρόσωπα αναμένεται να εισπραχθούν 350 εκατομμύρια. Να λοιπόν πως εξηγείται απλά γιατί η αύξηση των φόρων αποδίδει περισσότερα σε σχέση με του ελέγχους.]

37.716 έλεγχοι από το υπ. Οικονομικών από 27-7 έως 20-9-15 [Σταθερά στο 20% εμφανίζεται η παραβατικότητα των επιχειρήσεων που ελέγχονται από τα κλιμάκια του υπ. Οικ.(Γ.Γ.Δ.Ε.-Σ.Δ.Ο.Ε.). Παρατηρείται επίσης ότι η συχνότερη παράβαση και σε αυτό το εβδομαδιαίο δελτίο, αλλά και στα προηγούμενα είναι η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.  

 

Που να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου σήμερα... Από δω και μπρος άνθρωπος πάνω από εξήντα κιλά θα συλλαμβάνεται για φοροδιαφυγή. - Χάρρυ Κλύν


  ← ●●●● § ●●●● →


«sos» ΓΕΜΗ

Το θέμα της υποβολής των αποδεικτικών δηλώσεων στο Γ.Ε.ΜΗ είναι ίσως το θέμα της περασμένης εβδομάδας. Μία συγκεκριμένη υποχρέωση που φαίνεται να την φορτώνεται και αυτή ο κλάδος των λογιστών,  είναι πασιφανές ότι μπορεί να διεκπεραιωθεί σε λίγες μόνο ώρες, εάν και εφόσον αποφασίσουν οι υπεύθυνοι του Γ.Ε.ΜΗ να επικοινωνήσουν με την Γ.Γ.Δ.Ε. ή την Γ.Γ.Π.Σ.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε ότι η  Γ.Γ.Δ.Ε. δεν μπορεί να δώσει τα 10 ευρώ που αξιώνει το Γ.Ε.ΜΗ από τους υπόχρεους για την ανάρτηση του  αποδεικτικό δήλωσης εισοδήματος, και θα έχετε δίκιο.  Μπορεί όμως να θεσμοθετήσει ένα "Τέλος ΓΕΜΗδεύματος" (εκ του τέλους επιτηδεύματος) το οποίο θα πληρώνουν οι επιτηδευματίες στην δήλωση [Δείτε αναλυτικά τα νεώτερα σχετικά με το θέμα Το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. και τα αναπάντητα ερωτήματα]
 

Σχετική με το θέμα είναι και η απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και η οποία δίνει ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση εγγραφή ατομικών επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. και την καταχώρηση αποδεικτικού υποβολής [Διευκρινίσεις από το Γ.Ε.ΜΗ. για την εγγραφή των ατομικών επιχειρήσεων και την καταχώριση του αποδεικτικού υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτών]. 

Για όσους έχουν τον χρόνο και την διάθεση, να εμβαθύνουν λίγο σχετικά με το πότε θεωρείται ότι κάποιος αποκτά την εμπορική ιδιότητα και κατά συνέπεια έχει υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ (ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των ατομικών επιχειρήσεων), εκτός από τη σχετική βιβλιογραφία μπορεί να μελετήσει και τις αποφάσεις του Ν.Σ.Κ.  774/1999 Γ' Τμήματος, 368/2005 (Ατομική), 90/2008 Ολομέλειας, 200/2010 Στ' Τμήματος , 391/2010 Δ' Τμήματος,  Ν.Σ.Κ. 368/2005 , Ν.Σ.Κ. 774/1999Ν.Σ.Κ. αριθ. 378/2002.

Σε ό,τι βέβαια αφορά στο επάγγελμά του λογιστή, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα εάν δεχθούμε την απόφαση του (Γ.Ε.ΜΗ  Κ2 - 7319/20.12.2013 Υποβολή ερωτήματος για υποχρέωση εγγραφής ή μη λογιστή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο).

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

«sos»  Εκμετάλλευση περιπτέρου

Μια σημαντική απόφαση δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον χαρακτηρισμό του εισοδήματος από εκμετάλλευση περιπτέρου. Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1213/22.9.2015   το εισόδημα από την εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου σε τρίτους (είτε πρόκειται για υφιστάμενες είτε για νέες άδειες), αποτελεί εισόδημα από δικαιώματα του άρθρου 38 του ν. 4172/2013, καθόσον φέρει όλα τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του δικαιώματος και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 4172/2013 με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Το εισόδημα που αποκτά ο μισθωτής (ενοικιαστής) του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου, αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με την απόφαση υπενθυμίζεται επίσης ότι, το πρόσωπο που ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητα εκμετάλλευσης περιπτέρου, υποχρεούται κατά την πληρωμή του δικαιώματος να παρακρατεί φόρο είκοσι τοις εκατό (20%) από τον δικαιούχο του δικαιώματος και κάτοχο της άδειας λειτουργίας περιπτέρου. Τέλος όταν τα δικαιώματα εισπράττονται από φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τα δικαιώματα, με την παρακράτηση αυτή του φόρου 20% εξαντλείται η φορολογική του υποχρέωση για το συγκεκριμένο εισόδημα (σχετ.: ΠΟΛ.1042/4.3.2013).
 

Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε εγκαίρως από τη Γ.Γ.Δ.Ε., δηλαδή ένα μήνα σχεδόν μετά το πέρας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος!

 

← ●●●● § ●●●● →


Αποσβέσεις επί της αξίας των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων

ΠΟΛ.1211/22.9.2015 - Διενέργεια αποσβέσεων επί της αξίας των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης (Φ.Δ.Χ.) αυτοκινήτων (οχημάτων), όπως αυτή προσδιορίστηκε από την Εκτιμητική Επιτροπή του άρθρου 7 του ν.3887/2010

Λύση και στο θέμα το αποσβέσεων των  μεταφορικών εταιριών του νόμου 3887/2010 δίνει το υπ.Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1211/22.9.2015 που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την απόφαση οι μεταφορικές εταιρείες που συστήνονται με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3887/2010  θα διενεργούν αποσβέσεις επί της συνολικής αξίας των οχημάτων αυτών, όπως αυτή αναγράφεται στα βιβλία τους και προέκυψε από την Εκτιμητική Επιτροπή του άρθρου 7, και όχι μόνον επί της αναπόσβεστης αξίας που είχαν τα αυτοκίνητα αυτά πριν από την εκτίμησή τους. Η αξία αυτή θα αποσβένεται με συντελεστή δώδεκα τοις εκατό (12%) ετησίως, εφόσον πρόκειται για Φ.Δ.Χ. που εκτελούν εσωτερικές εμπορευματικές μεταφορές.


← ●●●● § ●●●● →

 

Προσαύξηση ποσών και αναπροσαρμογή συντελεστών φόρου εισφοράς πλοίων.

Με την απόφαση ΠΟΛ.1209/17.9.2015 κοινοποιήθηκαν οι τροποποιήσεις του νόμου 4336/2015 σε ότι αφορά την αναπροσαρμογή των συντελεστών φόρου και της εισφοράς που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του νόμου 27/1975.

Οι νέοι συντελεστές φόρου και εισφοράς διαμορφώνεται ως εξής:

Φόρος πλοίου Α' κατηγ. νηολογηθέντων μετά την έναρξη ισχύος του ν. 27/1975

Εισφορά πλοίου Α' κατηγ. νηολογηθέντων πριν την έναρξη ισχύος του ν. 27/1975

ΕΤΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΟΙΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Δολάρια Η.Π.Α ανά κ.ο.χ.

ΕΤΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΟΙΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Δολάρια Η.Π.Α ανά κ.ο.χ.

1) Από 0-4 ετών

1,399

1) Από 0-4 ετών

1,399

2) Από 5-9 ετών

2,508

2) Από 5-9 ετών

2,508

3) Από 10-19 ετών

2,455

3) Από 10-19 ετών

2,112

4) Από 20-29 ετών

2,323

4) Από 20-29 ετών

1,980

5) Από 30 και άνω

1,795

5) Από 30 και άνω

 

1,320
 

 

← ●●●● § ●●●● →


«sos» Εκχώρηση μισθωμάτων από κληρονόμο

Την αυτονόητη δυνατότητα στους κληρονόμους να υποβάλουν την "δήλωση εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων" για λογαριασμό του αποβιώσαντος, εφόσον βέβαια τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί από αυτόν, δίνει η εγκύκλιος  ΠΟΛ.1208/16.9.2015, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.  [Δείτε την απόφαση εδώ]

 

← ●●●● § ●●●● →


Capital controls

Με νέα απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε την παρασκευή στο ΦΕΚ, "χαλαρώνουν" λίγο ακόμα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

 • Επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από πιστωτικά ιδρύματα (αλλά και από τα ΕΛΤΑ ή και ιδρύματα πληρωμών) έως του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ ανά καταθέτη και ανά ημερολογιακό μήνα.

 • Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και για τη δυνατότητα έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου.

 • Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας /επαγγέλματος μετά την 1η Μαΐου 2015.

 • Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου.

 • Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία

 • Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

 • Επιτρέπεται το «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης για πληρωμές προμηθευτών (με προϋποθέσεις) που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών.

 • Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ’ ανώτατο όριο ποσού χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα.

 • Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

  Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε στην σχετικό άρθρο του κόμβου

  Την απόφαση μπορείτε να την δείτε εδώ

Δείτε επίσης και την ΠΝΠ της 18η Ιουλίου όπως τροποποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε

 

 

«O νεοέλληνας είναι το άτομο εκείνο που έχει δυο τηλεοράσεις στο σπίτι του, δυο αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιό του, και δυο ευρώ στην τσέπη του.» Χάρρυ Κλύν
   

 ← ●●●● § ●●●● →

 

Αποφάσεις ΣΛΟΤ

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 2380πε ΕΞ 18.5.2015 Απορρόφηση ανώνυμης θυγατρικής εταιρείας από τη μητρική της με τις διατάξεις του ν. 2166/1993
«sos» Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1471πε ΕΞ 19.1.2015 Λογιστικές εγγραφές οικοπεδούχου - αντιπαροχή
Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1981πε ΕΞ 18.5.2015 Απεικόνιση εξόδων αύξησης Μ.Κ. σύμφωνα με τα ΔΛΠ
«sos» Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 384πε ΕΞ 14.1.2015 Συγχώνευση με απορρόφηση ημεδαπών θυγατρικών που κατέχονται κατά 100% βάσει των διατάξεων του ν. 2166/1993
 

 

Αποφάσεις ΓΕΜΗ

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 441/23.9.2015 Ενιαία αντιμετώπιση της καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. των οικονομικών καταστάσεων Ε.Π.Ε. και I.K.E.
Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 440/17.9.2015 Αυτοματοποίηση της απόδοσης ΚΑΚ και της ανάρτησης σχετικής ανακοίνωσης στο πεδίο Δημοσιότητα του Πληροφορικού Συστήματος του Γ.Ε.ΜΗ.
Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 439/16.9.2015 Διαδικαστική Αντιμετώπιση για την Καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. Εξώδικης Δήλωσης Εταίρου Ομόρρυθμης Εταιρείας για την θέση της σε Καθεστώς Λύσης-Εκκαθάρισης
«sos» Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 438/16.9.2015 Αντιμετώπιση αιτήματος σχετικά με διόρθωση άρθρου αρχικού καταστατικού εταιρίας
 

 


← ●●●● § ●●●● →


 

Εργατικά - ασφαλιστικά

 

Όπως σχετικά ενημερωθήκαμε με την Αριθ. πρωτ.: 42109/143/23.9.2015 απόφαση του υπ. Εργασίας,  την Τετάρτη 30.9.2015 θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση των εντύπων Ε4 – Πίνακας Προσωπικού και Ε10 – Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συγκεκριμένα, στο έντυπο Ε4 και στην ενότητα «ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ» θα προστεθούν τρία νέα πεδία: «Ειδικότητα κατά step 92», «ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΤΥΠΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ)» και «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΕΙΔΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ)», ενώ στο έντυπο Ε10 και στην Ενότητα «Δ», θα προστεθεί το πεδίο «ΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Από την Τετάρτη, 24/9/2015 είναι διαθέσιμες οι προδιαγραφές του εντύπου Ε4 σε μορφή αρχείου *.xsd στην αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
 

●●●

«sos» Ο ΟΑΕΕ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους οφειλέτες του, που εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση Ν.4321/2015, τη νέα παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών και δόσεων που χορηγήθηκε, έως 30.9.2015.

Στη νέα παράταση εντάσσονται:

• Εισφορές 2ου και 3ου διμήνου 2015
• Μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων Ιουλίου και Αυγούστου που εξοφλούνται με πάγια εντολή (θα καταβληθούν με τη δόση Σεπτεμβρίου)
• 1η δόση ρύθμισης εφόσον η αίτηση έχει υποβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 22.6.2015 - 31.7.2015
• 1η δόση μετάπτωσης προσωρινού διακανονισμού στη νέα ρύθμιση.


●●●

Επίσης πάλι ο ΟΑΕΕ στα πλαίσια στήριξης, ανακούφισης και διευκόλυνσης των ασφαλισμένων που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που επλήγησαν από έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα, η Πολιτεία ενεργοποιεί τις πιο πάνω σχετικές πάγιες διατάξεις με τις οποίες:

- Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενόμενης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβησαν τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα και

- Κεφαλαιοποιούνται οι τρέχουσες και καθυστερούμενες εισφορές, μέχρι το τέλος του προηγούμενου, της φυσικής καταστροφής, μήνα.

Στη σχετική απόφαση δίνονται επιπλέον οδηγίες και οριοθετούνται οι περιοχές για τις οποίες ισχύουν τα ανωτέρω. [Δείτε την απόφαση εδώ]


●●●

Ανακοίνωση του ΤΣΜΕΔΕ σχετικά με την ηλεκτρονική έκδοση των ειδοποιήσεων ασφαλιστικών εισφορών Α εξαμήνου 2015 για τους ΝΕΟΥΣ ασφαλισμένους.

Οι νέες ειδοποιήσεις αφορούν ΜΟΝΟ όσους ασφαλισμένους προέβησαν σε αλλαγή της ασφαλιστικής τους κλάσης ΜΕΤΑ τις 26/8/2015. Για τους ασφαλισμένους που αιτήθηκαν την αλλαγή της ασφαλιστικής τους κλάσης πριν τις 27/8/2015 ΙΣΧΥΟΥΝ τα «ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών του Α’ εξαμήνου του 2015» που ΗΔΗ έχουν εκδοθεί και κατά συνέπεια δεν θα εκδοθούν νέες ειδοποιήσεις. Επίσης δεν θα εκδοθούν νέες ειδοποιήσεις για όσους έχουν ΗΔΗ εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές του Α’ εξαμήνου του 2015.

Διαβάστε τη διαδικασία έκδοσης των νέων ειδοποιήσεων καθώς και πληροφορίες για τους ασφαλισμένους που θέλουν να αλλάξουν ασφαλιστική κλάση εδώ

 

← ●●●● § ●●●● →


Λοιπές αποφάσεις εν τάχει

 

← ●●●● § ●●●● →


Ενημέρωση Εφοριακών


← ●●●● § ●●●● →

 

Λοιπές ειδήσεις εν τάχει

 

← ●●●● § ●●●● →

 

«sos»Υποχρεώσεις εβδομάδας

Αρκετές είναι οι υποχρεώσεις της εβδομάδας που ξεκινά. Παραθέτω μόνο αυτές που δεν είναι τόσο γνωστές και δεν τις έχουμε κάθε μήνα.  Για τις υπόλοιπες μπορείτε πάντα να συμβουλεύεστε το Ημερολόγιο Προθεσμιών του κόμβου

Φόρος διαφημίσεων

30 Σεπ 2015 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων (Διάστημα από 1/1/2015 μέχρι και 30/4/2015)

Φορολογικό πιστοποιητικό και έκθεση συμμόρφωσης

30 Σεπ 2015 Υποβολή της Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης για τα νομικά πρόσωπα με υπερδωδεκάμηνη χρήση που αρχίζει εντός του 2013 και λήγει εντός του 2014

30 Σεπ 2015 Ηλεκτρονική υποβολή του Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία

Γ.Σ.

30 Σεπ 2015 Προθεσμία σύγκλισης των ετησίων Γενικών Συνελεύσεων Α.Ε., Ε.Π.Ε. και I.K.E.

Λοιπές

30 Σεπ 2015 Υποβολή δήλωσης φορολογίας μεταβίβασης αυτοκινήτου Δ.Χ. (άρθρο 10 ν. 2579/1998) χωρίς την επιβολή κυρώσεων

 

← ●●●● § ●●●● →

 

«sos» Χρηστικά Νο 1

Υποχρέωση γνωστοποίησης στην Δ.Ο.Υ. για χρήση διαφορετικών σειρών τιμολογίων

Από 1.1.2015 και σύμφωνα με τις διατάξεις των Ε.Λ.Π. (ν.4308/2014) δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση γνωστοποίησης πολλών διαδικασιών από αυτές που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα . Οι μόνες υποχρεώσεις γνωστοποίησης από 1.1.2015 είναι αυτές που φορούν τους φορολογικούς μηχανισμούς και προβλέπονται από το σχετικά άρθρα του νόμου 4308/2014 (ΕΛΠ). Συνεπώς για όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν γίνεται πλέον πια γνωστοποίηση.
 

●●●

 

«sos» Χρηστικά Νο 2

Μετά και την λήξη της τραπεζικής αργίας έχει παρατηρηθεί από κάποιους το φαινόμενο της καταστρατήγησης (το λέω όσο πιο κόσμια μπορώ) της δυνατότητας που είχε δοθεί από την ΓΓΔΕ με την ΠΟΛ.1143/3.7.2015, ώστε να εξοφλούνται και με μετρητά  δαπάνες για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών άνω των 500,00.  Η δυνατότητα αυτή στα πλαίσια των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η αγορά λόγω της τραπεζικής αργίας, ίσχυσε μόνο για το χρονικό διάστημα που διήρκεσε αυτή, δηλαδή από 28/6/2015  έως 19/7/2015.  Φορολογούμενοι οι οποίοι σκέφτονται να εξοφλήσουν αυτή την περίοδο με μετρητά, αναγράφοντας όμως ως ημερομηνία εξόφλησης  την περίοδο της τραπεζικής αργίας στις σχετικές αποδείξεις, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν την εξόφληση αυτή με μη τραπεζικό μέσο, προφανώς και θα πρέπει να είναι έτοιμοι (ειδικά εάν τα ποσά είναι μεγάλα) να αποδείξουν την πράξη αυτή σε μελλοντικό έλεγχο. Δεν χρειάζεται νομίζω να πω περισσότερα για το θέμα....


●●●

 

«sos» Χρηστικά Νο 3

Υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για το 2014

Υπενθυμίζω ότι η υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του ν.3213/2003 υποβάλλεται υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους (αρχική δήλωση). Τα μετέπειτα έτη, η δήλωση υποβάλλεται κάθε χρόνο και το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Συνεπώς οι δηλώσεις πόθεν έσχες για το 2014 φέτος θα υποβληθούν έως 30.11.2015.

 

●●●

 

«sos» Χρηστικά Νο 4

Παροχές σε είδος και έκπτωση των δαπανών αυτών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Το έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα άρθρα μας, ωστόσο λόγω αποριών συναδέλφων θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε μια ακόμη αναφορά στο θέμα. Η έκπτωση των δαπανών που ταυτόχρονα δίνονται και σαν παροχές σε είδος τόσο σε εργαζόμενους και συγγενικά σε αυτούς  πρόσωπα, όσο και σε μετόχους  ή τα μέλη Δ.Σ. μιας επιχείρησης, είναι θέμα πραγματικό που πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά με βάση τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του Κ.Φ.Ε. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι οποιαδήποτε δαπάνη δίδεται ως παροχή σε είδος σε κάποιος εργαζόμενο εκπίπτει αυτόματα και από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης με την αιτιολογία ότι σε αντίθετη περίπτωση έχουμε διπλή φορολόγηση. Στο θέμα αυτό θα αναφερθούμε με αναλυτικό άρθρο σύντομα.

 


← ●●●● § ●●●● →

 

Επίλογος

Φτάνοντας στο τέλος του σημερινού σχολίου πριν σας ευχηθώ να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα  σας υπενθυμίζω ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προσφορά του κόμβου που μπορείτε να δείτε εδώ

Τα σημερινά βίντεο είναι αφιερωμένα στην αγάπη, στην αφοσίωση, και στην θέληση για ζωή.


 

 


 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο