Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ε. Τσακαλώτος: «Με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος θα δώσουμε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη» - Συνεχίζει ως πρόεδρος του Σ.Ο.Ε. ο Γ. Χουλιαράκης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559 e-mail: [email protected]

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου

Δηλώσεις του απερχόμενου υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών και νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου


Γιώργος Χουλιαράκης:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για τη σύντομη συνεργασία που είχαμε.

Τον τελευταίο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών είχε δράσεις σε τρεις ενότητες, θα έλεγα, σε τρία πεδία. Η πρώτη ήταν η προσπάθεια να μείνουμε on track σε σχέση με τα παραδοτέα, να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις που είχαμε απέναντι στην Ευρώπη. Και αυτό το πετύχαμε. Νομίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι μπροστά στο βαθμό υλοποίησης των παραδοτέων σε ποσοστό 61%, αν δεν κάνω λάθος.

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα ήταν οι δράσεις για την ανάσχεση της ύφεσης. Η ύφεση ήταν έτσι και αλλιώς μικρότερη από ό,τι περιμέναμε, αλλά παρόλα αυτά είναι υπαρκτή, είναι μια ήπια ύφεση. Τα «κλειδιά» εδώ είναι η ανακεφαλαιοποίηση- η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση αυτή τη φορά- και η επιτάχυνση της άρσης των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς και η έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό να γίνει. Και εκεί το υπουργείο έκανε αρκετά σημαντικά βήματα. Έχουμε κοινή ομάδα εργασίας πια με την Τράπεζα της Ελλάδος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και δουλεύουμε γι αυτό. Έχουμε, επίσης, προετοιμάσει την Υπουργική Απόφαση που θα πρέπει να βγει – προφανώς θα την βγάλει ο Ευκλείδης τις επόμενες μέρες- για την περαιτέρω άρση των περιορισμών σε μια σειρά από δράσεις όχι μόνο επιχειρηματικές, αλλά κυρίως επιχειρηματικές. Κάναμε και μια αρκετά σημαντική κίνηση στην εκταμίευση χρημάτων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων, ειδικά στο θέμα των νοσοκομείων και της Υγείας.

Το τρίτο μεγάλο πεδίο είναι η προετοιμασία σε θέματα που αφορούν στη μείωση των ανισοτήτων ή της καλύτερης κατανομής του δημοσιονομικού βάρους. Έχουμε, λοιπόν, ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση, την επισκόπηση, του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Τα καθήκοντα μπροστά είναι πολλά. Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό είναι το θέμα του χρέους. Πρέπει να κλείσει αμέσως μετά την πρώτη αναθεώρηση. Το θέμα προφανώς της υλοποίησης των υπόλοιπων παραδοτέων και, επιμένω σε αυτό, το θέμα της πιο δίκαιης κατανομής του φορολογικού βάρους και του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα περιθώρια είναι μεγάλα και πρέπει να αξιοποιηθούν. Είμαι βέβαιος ότι ο Ευκλείδης θα δουλέψει στην κατεύθυνση αυτή.

Ευκλείδης Τσακαλώτος:

Να ευχαριστήσω τον Γιώργο για τη σημαντική προσφορά του τις τελευταίες τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Σας υποσχόμαστε ότι μελλοντικά θα οργανώσουμε κάποια συνέντευξη Τύπου όταν είμαστε έτοιμοι  και αφού έχουμε βάλει προτεραιότητες, οι οποίες είναι περίπου, όπως τις έχει πει ο Γιώργος. Μας γνωρίζετε ήδη. Ο Γιώργος βρίσκεται εδώ από το Γενάρη-Φλεβάρη ως πρόεδρος του ΣΟΕ, θέση την οποία και θα κρατήσει. Εμένα με ξέρετε λιγότερο καιρό.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών είναι: η συμβολή στη σταθερότητα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μετά η συζήτηση για το χρέος. Τέλος, όπως είπε και ο Γιώργος, θα δώσουμε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν.

Συγχρόνως πρέπει να λειτουργήσουμε και ως ασπίδα προστασίας για την κυβέρνηση, ώστε να κάνει ριζοσπαστικά πράγματα σε άλλα υπουργεία. Να λειτουργήσουμε δηλαδή σαν θεματοφύλακες δίνοντας χώρο για να γίνουν σημαντικές τομές στο δημόσιο τομέα και στη δημόσια διοίκηση, στα ζητήματα διαφθοράς, στην Παιδεία και στην Υγεία. Οπότε, βλέπω το ρόλο μου και το ρόλο του Γιώργου, ως ομάδα, μαζί με τον Τρύφωνα, με στόχο να προσφέρουμε τον χώρο και το χρόνο για να μπορούν να γίνουν οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα. Η κυβέρνηση έχει ένα παράλληλο πρόγραμμα του οποίου η εφαρμογή έχει εξαιρετική σημασία για το κατά πόσον μπορεί αυτή η κυβέρνηση να προοδεύσει και ο κόσμος να κατανοήσει ότι ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες μπορούν να γίνονται πράγματα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο