Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανεξήγητη για την Ε.Σ.Ε.Ε. η καταχώρηση των στοιχείων επιταγών – συναλλαγματικών από τον Τειρεσία, εν μέσω περιόδου «προστασίας»

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Μητροπόλεως 42, 105 63 Αθήνα • τηλ.: 210 3259200, fax: 210 3259209, email: [email protected] 

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου

«Ανεξήγητη για την ΕΣΕΕ η καταχώρηση των στοιχείων επιταγών – συναλλαγματικών από τον Τειρεσία, εν μέσω περιόδου «προστασίας»


Η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς την Τειρεσίας ΑΕ, που κοινοποιείται και στην Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη, επιχειρεί μία αποτύπωση της δραματικής κατάστασης που βρίσκεται ο τομέας των αξιογράφων εν μέσω capital controls και αναρωτιέται για ποιο λόγο, η Τειρεσίας καταχωρεί στοιχεία των επιχειρήσεων στη «μαύρη λίστα» της για επιταγές που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί καθώς  η συγκεκριμένη ενέργεια ανακοίνωσής τους σαφώς δεν βοηθάει στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής:

«Οι επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας (29/6 έως 19/7) και της επιβολής των Capital Controls είχε σαν αποτέλεσμα το περαιτέρω «πάγωμα» της χρήσης των επιταγών ως μέσου διενέργειας συναλλαγών στην Αγορά. Γι’ αυτόν άλλωστε το λόγο τόσο τα στοιχεία των ακάλυπτων επιταγών όσο και εκείνα των απλήρωτων συναλλαγματικών του προηγούμενου Ιουλίου, κινούνται σε τόσο χαμηλά, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο ανήλθαν στα 27 τεμάχια συνολικής αξίας 605.076 ευρώ, με την ετήσια μεταβολή (τεμαχίων) στο -98,2% και τη μηνιαία στο -97,0%, ενώ κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ήταν μόλις 6 τεμάχια, αξίας 6.185 ευρώ με ετήσια συρρίκνωση (τεμαχίων) 99,9% και αντίστοιχη μηνιαία 99,8%.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης Ιουλίου 2015 (ΦΕΚ Α 90/2015), επιχειρήθηκε η θέσπιση ενός προστατευτικού πλέγματος, μέσω της δυνατότητας εξόφλησης έως και τις 30/9 των σφραγισμένων επιταγών της περιόδου 20/7 – 31/8 του τρέχοντος έτους (μη εγγραφή στους καταλόγους του Τειρεσία). Παρόλα αυτά και προς επιβεβαίωση των φόβων του εμπορικού κόσμου, κατακόρυφη ήταν η αύξηση των απλήρωτων επιταγών και συναλλαγματικών τον Αύγουστο (δημοσίευση επίσημων στοιχείων στις 15.09.2015), με αποτέλεσμα η συνολική τους αξία να υπολογίζεται στα 12.903.855 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ. Συγκεκριμένα, η αξία των απλήρωτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 11.788.419 ευρώ (523 τεμάχια) καταγράφοντας αύξηση 1.848,25% σε σχέση με τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 1.115.436 ευρώ (935 τεμάχια) σημειώνοντας μηνιαία αύξηση κατά 17.934,54%. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Αυγούστου το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών καταγράφεται στα 6.415 τεμάχια, αξίας 107.149.511 ευρώ και οι απλήρωτες συναλλαγματικές στα 22.658 τεμάχια, αξίας 35.621.852 ευρώ, με συνέπεια το αθροιστικό σύνολο του οκταμήνου του 2015 να κυμαίνεται στα 142.771.363 ευρώ.

Αληθινό μεν, το μικρό πόσο τον Ιούλιο λόγω κλειστών Τραπεζών, αλλά δυστυχώς, πραγματικό τον Αύγουστο όταν λειτουργούσαν, έστω και μέσω της διενέργειας συγκεκριμένων συναλλαγών. Τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουμε τα πλήρη στοιχεία και την εικόνα του τριμήνου Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2015 με το συσσωρευμένο προοδευτικό σύνολο της αξίας ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ. Οι συνέπειες των capital controls και της μειωμένης εμπορικής κίνησης των εκπτώσεων και γενικότερα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θα φανούν πιο ξεκάθαρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το ενδεχόμενο να «σκάσουν» χιλιάδες επιταγές στη διάρκεια του Οκτωβρίου, εξέλιξη η οποία θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον δεν επεκταθεί το υφιστάμενο moratorium, συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό για την αγορά κλίμα, εγείρονται πραγματικά ερωτηματικά και έντονος προβληματισμός για την απόφασή σας να προχωρήσετε σε καταχώρηση και ανακοίνωση επίσημων στοιχείων για τον μήνα Αύγουστο, από τη στιγμή που ισχύει η προβλεπόμενη προστασία της προαναφερθείσας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.  Δεδομένου δε ότι αυτή η καταχώρηση συνιστά κατά την άποψή μας τιμωρητική πράξη –και μάλιστα εν μέσω «προστατευόμενης» περιόδου, η οποία υποτίθεται ότι προσφέρει ασυλία για τις επιχειρήσεις και στηρίχθηκε από το σύνολο του πολιτικού χώρου- σας καλούμε να ξεκαθαρίσετε την φύση της και να πληροφορήσετε τόσο εμάς όσο και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ποια ακριβώς είναι η διάσταση της καταχώρισης και τι περιλαμβάνει, ώστε να γνωρίζουν και οι επιχειρηματίες τι τους περιμένει και πώς να δρομολογήσουν τις προσωπικές τους υποθέσεις.

Πάντως εντός του παρόντος κλίματος, η τήρηση και εφαρμογή νομοθετημένων διατάξεων από όλες τις πλευρές που αποσκοπούν στην, έστω και προσωρινή, προστασία του εγχώριου επιχειρείν, συνιστά απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.  Λυπούμαστε πραγματικά που η Τειρεσίας ΑΕ δεν ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας στην χώρα».

Στο παρόν επισυνάπτεται και ο σχετικός πίνακας με στοιχεία, έτσι όπως έχει συστηματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης