Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέχρι τις 30/9/2015 το «χαράτσι» των 20 ευρώ του ΙΚΑ για τις παιδικές κατασκηνώσεις

New Page 1

Σύνταξη - επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven


Όπως είναι γνωστό, οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν και φέτος είκοσι ευρώ ανά εργαζόμενο για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που αποτελεί πόρο του ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του Ο.Α.Ε.Δ..

Η εμπρόθεσμη καταβολή πρέπει γίνει με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Αυγούστου, μέχρι τις 30/9/2015. Οι εργοδότες δηλαδή, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Αυγούστου πρέπει να καταβάλλουν και το ποσό των 20,00 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολήθηκε τη μισθοδοτική περίοδο του Αυγούστου.

Το Ι.Κ.Α. θα δημιουργήσει οίκοθεν -όπως και πέρυσι- μία συμπληρωματική δήλωση Α.Π.Δ. για τη μισθοδοτική περίοδο του 8/2015, η οποία θα είναι ορατή στην καρτέλα του εργοδότη στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ιδρύματος.

Να θυμίσουμε ότι η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ προβλέπει τα ακόλουθα:


ΘΕΜΑ : «Εργοδοτική εισφορά ποσού 20 Ευρώ ανά εργαζόμενο ΣΧΕΤ. : Οι με αριθ. 49/2013, και 63/2013 εγκύκλιοι της Δ/νσης Ασφ/σης Εσόδων και Ε40/573/2014 Γ.Ε.

Με τα ανωτέρω σχετικά σας κοινοποιηθήκαν οι διατάξεις με τις οποίες συστάθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) ο « Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) και η Υ.Α. με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία είσπραξης, ελέγχου, διαχείρισης, διάθεσης και δικαιολόγησης των κονδυλίων του λογαριασμού αυτού.
Μεταξύ των άλλων πόρων του λογαριασμού ορίστηκε η ετήσια εργοδοτική εισφορά (20) ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες οι οποίοι για τους εν λόγω εργαζόμενους καταβάλουν και εισφορές υπέρ του Ο.Ε.Ε.
Η εν λόγω εισφορά συνιστά ξεχωριστό λογαριασμό προς διαχωρισμό των λοιπών εισπρακτέων εισφορών υπέρ Ο.Ε.Ε. από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ το οποίο υποχρεούται να αποδίδει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων εκάστου έτους. Μετά τα παραπάνω, στους υπόχρεους εργοδότες γνωστοποιείται με μήνυμα κατά την υποβολή της Α.Π.Δ., στο αποδεικτικό παραλαβής, ότι « η εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ ανά εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, καταβλητέα από τους εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) θα καταβληθεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικής περιόδου 8/2015 ».
Διευκρινίζεται ότι για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει άλλη υποχρέωση (υποβολή Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά) καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε Κεντρικό Επίπεδο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς εργοδοτών και σύμφωνα με στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 8/2015.


Σε περίπτωση που ορισμένοι εργοδότες έχουν ήδη καταβάλει τις εισφορές του μηνός Αυγούστου 2015 και ξέχασαν να συμπεριλάβουν το ποσό των 20,00 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολήθηκε τον μήνα αυτό, τότε μπορούν να καταβάλουν το σχετικό ποσό με συμπληρωματική καταβολή που θα αφορά όμως στην ίδια μισθολογική περίοδο.

Για παράδειγμα, αν ένας εργοδότης κατέβαλε στις 11/9/2014 το ποσό των 850,00 για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των δύο εργαζομένων που απασχολεί στην επιχείρησή του για την μισθολογική περίοδο του Αυγούστου 8/2015, τότε μπορεί να εξοφλήσει τη σχετική υποχρέωσή του μέχρι τις 30/9/2015 με συμπληρωματική καταβολή 40,00 ( 2 Χ 20,00). Η συμπληρωματική αυτή καταβολή πρέπει να αφορά όπως σημειώσαμε στην ίδια μισθολογική περίοδο, ήτοι στον 8/2015. Δηλαδή θα πραγματοποιηθεί μία συμπληρωματική καταβολή με περίοδο 8/2015 και ποσό 40,00 ευρώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο