Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.
 


Καλημέρα και Καλή εβδομάδα.
 
 
 

Νοιώθω την ανάγκη το σημερινό « Σχόλιο», να το αφιερώσω ( ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης ) στην αιώνια μνήμη του Φίλου, Συναδέλφου στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών, ( αρχές της δεκαετίας του 1990 )  και Δάσκαλου μου, Γιάννη Τσιότσιου (1957 - 2015 ), που «έφυγε» νωρίς, για την γειτονιά των Αγγέλων. Εργατικότατος, οξυδερκής, στοχαστής, χωρίς ίχνος εγωισμού ( όλοι - νέοι και παλιοί συνάδελφοι - τον ένιωθαν φίλο ), παντογνώστης ( όχι «ξερόλας » ) , με βαθιά γνώση της Λογιστικής και της Φορολογίας, την οποία μετάδιδε σε κάθε νέο συνάδελφο.  Δηλαδή Αρετές, που δυστυχώς δεν είναι «συμβατές»  με την « Ιδιωτική Κοινωνία », που δημιουργήσαμε στις μέρες μας. Θυμάσαι ρε φίλε, εκείνη την κοπέλα, όταν κάναμε έλεγχο στα ΕΛ.ΤΑ, που βγήκε στην σύνταξη μετά 15ετή «ευδόκιμη υπηρεσία» και εσύ με υπερδιπλάσια υπηρεσία ( σε εργοστάσια από μαθητής και λογιστήρια ), δεν πρόλαβες .…. Πιστεύω Φίλε Γιάννη, ότι εκεί που είσαι, θα υπάρχουν ταβερνάκια , θα κυκλοφορεί ο «ΑΡΚΑΣ», δεν θα υπάρχει το επαγγελματικό άγχος και δεν θα απαγορεύεται ( ούτε θα είναι επιβλαβές ) το κάπνισμα. …Σε ευχαριστώ για αυτά που μου έμαθες…..
 

Πάμε λοιπόν στα δικά μας. Τα θέματα που θα « σχολιάσουμε » σήμερα είναι τα εξής :

1)       Φορολογικοί σχεδιασμοί, " Περιουσιολόγιο" και ο Χρόνος των Λογιστών .

2)      Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.

3)       Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα - Αποφάσεις ΣΛΟΤ .

4)       Οι προθεσμίες στην ζωή μας.

5)       Γ.Ε.ΜΗ. - Ηλεκτρονική καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος  και άλλα θέματα.

6)       Θέματα Φ.Π.Α.  ( Εκπαίδευση, κ.λ.π)

7)        Το «Μνημόνιο»  και τα «Capital controls».

8)        Διάφορες αποφάσεις της εβδομάδας που πέρασε.

9)       Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις

 


 

 

1)    Φορολογικοί σχεδιασμοί,  « Περιουσιολόγιο» και ο Χρόνος των Λογιστών .

Είναι αδήριτη ανάγκη για έναν ορθό και εφικτό «ετήσιο φορολογικό σχεδιασμό», ένα χρονοδιάγραμμα Λογιστικών εργασιών και δηλώσεων .  Σε αυτό  δεν θα υπάρχει μόνο η «καταληκτική ημερομηνία » , αλλά και η «αρχική ημερομηνία» ( δηλαδή θα ορίζεται το απαιτούμενο χρονικό διάστημα) . Δεν μπορεί  το «σύστημα υποβολών » , να είναι κλειστό και ο χρόνος να μετράει, δεν μπορεί να έχει αρχίσει η υποβολή κάποιας δήλωσης και μετά από καιρό να εκδίδονται βασικές ερμηνευτικές για την δήλωση αυτή, κ.λ.π . Πιστεύω ότι κανείς δεν χρειάζεται το «ναρκωτικό » της παράτασης……

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αφενός  το «περιουσιολόγιο» θα αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα και αφετέρου ότι, τα στοιχεία του θα συμπληρώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος « αυτοματοποιημένα». 

Όσον αφορά τους Λογιστές, θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση, να διαθέσουν σημαντικό χρόνο για να συμπληρώσουν τις «Δηλώσεις Περιουσιολογίου», των πελατών τους και πρέπει οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών  να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, τους διαθέσιμους χρόνους  ενός Λογιστικού Γραφείου.  Ειδικά εφέτος, που υπάρχουν υπόλοιπα από την προηγούμενη χρονιά ( συγκεντρωτικές 2014 και 2015, Ε.Λ.Π,  κ.λ.π ) και αναμένονται σημαντικές φορολογικές αλλαγές λόγω των απαιτούμενων εφαρμοστικών Νόμων του τρίτου μνημονίου. ……….

 

Είπαμε ότι οι Λογιστές κάνουν άθλους, αλλά όχι να φορτώνονται κάθε φορά το βάρος των αλλεπαλλήλων  ανεπαρκών και βραχύβιων φορολογικών μεταρρυθμίσεων, Ελλήνων και Αλλοδαπών ειδημόνων .

 

Σχετικά με τους άθλους δείτε ( όσοι δεν προλάβατε )  :

Στατιστικά στοιχεία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και Ε9.

Ξεπέρασαν τα 6 εκατ. οι δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων - 157 χιλιάδες δεν θα επιβαρυνθούν με τα πρόστιμα του ΚΦΔ

Και κυρίως :

Οι δώδεκα άθλοι του Λογιστή ( άρθρο του Κώστα Γραβιά )


Τα τελευταία νέα για το περιουσιολόγιο που κυκλοφόρησαν χθες.

 

……………………

 

Τ. Αλεξιάδης: [7-9-2015]  Τι είπε σε συνάντηση με την ΠΟΕ- ΔΟΥ για Σ.Δ.Ο.Ε., υποθέσεις προς παραγραφή, περιουσιολόγιο και τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία [ Επίσημη ανακοίνωση ]

• Για τις παραγραφές θα δοθεί λύση μέχρι το Οκτώβριο είτε με χρονική παράταση της παραγραφής είτε με risk analysis.
• Για το περιουσιολόγιο είπε ότι θα ολοκληρωθεί αλλά πριν, θα διασφαλιστεί το απόρρητο, με κωδικούς προσβασιμότητας ανάλογα με την εντολή ελέγχου.
• Οι εφορίες μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό και όταν απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο.
• Από Οκτώβριο αρχίζει νομοθετικό έργο για αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και περιμένει προτάσεις για ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών, χρήση καρτών, απλοποίηση φορολογικής διαδικασίας κλπ. από την ΠΟΕ ΔΟΥ….

 

……………………

 

Τρ. Αλεξιάδης [ 30-8-2015 ]: Τι είπε για περιουσιολόγιο, Εν.Φ.Ι.Α., φορολογική κλίμακα, ρυθμίσεις, επιστροφές φόρων και λοιπά φορολογικά θέματα της επικαιρότητας

Για το 2015 δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στον Εν.Φ.Ι.Α.
Για το 2016 δεν έχουμε δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ο Εν.Φ.Ι.Α.. Δεσμευθήκαμε για ένα φόρο ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα φέρει έσοδα 2.65 δις, συνεπώς μπορεί ο φόρος αυτός μπορεί να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός στο εσωτερικό του….

[ Δείτε για το θέμα : Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.: Οι προτάσεις για Εν.Φ.Ι.Α., αντικειμενικές και κτηματαγορά ]
Άνοιξε μια κουβέντα για την ασφάλεια δεδομένων για το περιουσιολόγιο. ……
-Το περιουσιολόγιο είναι μια νέα αρχή της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο.
ΘΑ δηλώνονται τα πάντα. 'Όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει ένας Έλληνας φορολογούμενος στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ακίνητα και κινητά).
Το περιουσιολόγιο θα ξεκινήσει το 2016 σε δύο φάσεις.
Από την ημερομηνία εφαρμογής του και μετά, οτιδήποτε δεν δηλωθεί, οπουδήποτε και οποτεδήποτε εντοπισθεί, θα δεσμεύεται από το Ελληνικό δημόσιο μέχρι να τελειώσει ο έλεγχος, και θα μπαίνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα φτάνουν την αξία του…….
Για το αφορολόγητο θα δεχόμαστε δαπάνες οι οποίες θα έχουν πληρωθεί μόνο μέσω της κάρτας. Το ίδιο και για τις ιατρικές δαπάνες.
…..Επεξεργαζόμαστε την θέσπιση μιας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα….

 

……………………

 

Τρ.Αλεξιάδης - Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ διάλυσης ή υποβάθμισης του ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί σε προσωπικό, εξοπλισμό κάθε είδους και θα λειτουργήσει για την δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος

 

……………………

 

 

Α. Τσίπρας: Δήμευση περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται ή δεν δικαιολογούνται

Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται……
 Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να καταθέσει αίτημα στις χώρες του εξωτερικού προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης.......

 

……………………

 

Αρ. πρωτ.: 18584/17.8.2015 . Έλεγχος δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έτους 2015 (φορολογικό έτος 2014) και « Δήλωση οικονομικών συμφερόντων» [ Αφορά στελέχη του Κρατικού μηχανισμού ]

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υπάρχοντα στην ημεδαπή και την αλλοδαπή περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων, των συζύγων και των ανήλικων τέκνων και αφορά σε:
α) αρχική δήλωση που υποβάλλεται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους … β) ετήσια δήλωση που υποβάλλεται το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, …Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται για ένα (1) έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου……
Η δήλωση οικονομικών συμφερόντων περιλαμβάνει:

-τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες
-τη συμμετοχή τους στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων
-οποιαδήποτε αμειβόμενη τακτική δραστηριότητα που αναλαμβάνουν παράλληλα, με την άσκηση των καθηκόντων τους …κ.λ.π

 

……………………

 

ΠΟΛ.1202/10.9.2015. Επέκταση και Τροποποίηση της λειτουργίας του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.

«4.5 Με το Αίτημα 02 ζητείται από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ Φυσικού ή Νομικού Προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο το σύνολο των συναλλαγών του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού.

 


 

 

2)    Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.

 

Εμείς μπορεί να τις ξεχάσαμε, αλλά αυτές έχουν προθεσμίες και μας περιμένουν. Για παράταση , δεν έχει ακουστεί κάτι επίσημα …

Δείτε λοιπόν  καταρχήν : (Ενημερωμένο) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών - Τριμηνιαίες Συγκεντρωτικές καταστάσεις - Βοηθήματα - Ερωτήσεις και απαντήσεις.

Χρόνος υποβολής :

Ειδικά για το ημερολογιακό έτος 2014, οι καταστάσεις υποβάλλονται μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ειδικά οι καταστάσεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2015, υποβάλλονται μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2015.

Χρόνος τροποποιητικής δήλωσης :

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1053/ 27.2.2015, ειδικά για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014, υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015. Δεν απαιτείται η διόρθωση των ως άνω αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία των αποκλίσεων ανά αντισυμβαλλόμενο δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.

Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής

Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι, για τις παραβάσεις εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων, ανεξάρτητα από την περίοδο την οποία αφορούν, επιβάλλεται το πρόστιμο της παραγράφου 1 του παρόντος (100 ευρώ), …

  

3)     Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα - Αποφάσεις ΣΛΟΤ .

Θα μας απασχολήσουν πολύ το επόμενο εξάμηνο ( αναμένεται πολύ σύντομα η ερμηνευτική, η οποία ήδη έχει αργήσει  ).

Υπάρχουν στον Κόμβο τα μόνιμα «κουμπιά» ενημέρωσης :

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Αποφάσεις ΣΛΟΤ

και το δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό « Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα » εδώ : www.taxheaven.gr/emagazine/

Και μια μιλάμε για Λογιστικά Πρότυπα, μπορείτε να δείτε εδώ, τα  Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα - Δ.Π.Χ.Α. - Ε.Δ.Π.Χ.Α.

Επίσης μπορείτε να « κατεβάσετε » Όλες οι οικονομικές καταστάσεις των Λογιστικών Προτύπων από τον Ν. 4308 1.0 σε excel από εδώ  https://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?app=downloads&showfile=1562 , που « ανέβασε », ο φίλος της στήλης Νικόλας Καραδημήτρης.

 

………………………………

 

Από τις αποφάσεις του Σ.ΛΟ.Τ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ( υπό την έννοια κυρίως των νέων λογιστικών χειρισμών ), αλλά και μια «πρόγευση » της λειτουργίας των Ε.Λ.Π. ,  παρουσιάζουν ιδιαίτερα οι παρακάτω αποφάσεις :

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1253 ΕΞ 27.7.2015 . Λογιστικός χειρισμός βελτιώσεων σε ακίνητο του εκμισθωτή.

Ο λογιστικός χειρισμός των βελτιώσεων και  επεκτάσεων  που γίνονται σε εκμισθωμένο ακίνητο από μισθωτή έχει ως εξής:
(α) Για τον μισθωτή
(α1) Αν ο μισθωτής εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή δε θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρησή του μισθωτή από το ακίνητο, τα αναγνωρίζει ως πάγια στοιχεία στην κατηγορία που αφορούν και τα αποσβένει στο μικρότερο χρόνο μεταξύ ωφέλιμης οικονομικής ζωής τους και συμβατικού χρόνου μίσθωσης του ακινήτου.
(α2) Αν ο μισθωτής δεν εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρησή του από το ακίνητο, τα αναγνωρίζει ως άυλα στοιχεία (δικαίωμα χρήσης) και τα αποσβένει στο συμβατικό χρόνο μίσθωσης του ακινήτου.    
(β) Για τον εκμισθωτή
(β1) Αν ο μισθωτής θα εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή δε θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρηση του μισθωτή από το ακίνητο, ο εκμισθωτής δεν προβαίνει σε κάποιο λογιστικό χειρισμό.
(β2) Αν ο μισθωτής δεν εξαντλήσει την ωφέλιμη οικονομική ζωή των εν λόγω στοιχείων, δηλαδή θα αποφέρουν οικονομική χρησιμότητα στον εκμισθωτή με τη λήξη της μίσθωσης και την αποχώρηση του μισθωτή από το ακίνητο, ο εκμισθωτής αναγνωρίζει τα εν λόγω στοιχεία ως πάγια στην κατηγορία που αφορούν, με το κόστος κτήσης που επιβαρύνθηκε ο μισθωτής κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής τους, με πίστωση ισόποσης υποχρέωσης (έσοδα επομένων χρήσεων).  Στη συνέχεια αποσβένει τα στοιχεία αυτά με βάση την ωφέλιμη οικονομική ζωή τους και μεταφέρει την υποχρέωση (έσοδα επομένων χρήσεων), στα αποτελέσματα ως έσοδο, στο χρόνο διάρκειας της μίσθωσης. 

……………………….

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1155 ΕΞ 27.7.2015 . Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση τόκων κατασκευαστικής περιόδου από 01-01-2015 με τις διατάξεις του Ν.4308/2014 και του Ν.4172/2013.

Λογιστικός χειρισμός τόκων δανεισμού 
Με βάση το
άρθρο 18 παρ. 2 (δ) του Ν. 4308/2014, «το κόστος ενός ιδιοπαραγόμενου παγίου μακράς περιόδου κατασκευής ή παραγωγής μπορεί να επιβαρύνεται με τόκους εντόκων υποχρεώσεων κατά το μέρος που αναλογούν σε αυτό». Βάσει της εν λόγω ρύθμισης, η κεφαλαιοποίηση των τόκων δανεισμού που αναλογούν σε πάγια κατά την κατασκευαστική περίοδο, είναι προαιρετική, κατά την κρίση της επιχείρησης, και συνεπώς η διοίκηση, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου πρέπει να επιλέξει λογιστική πολιτική, δηλαδή αν θα κεφαλαιοποιεί τους τόκους των δανείων της κατασκευαστικής περιόδου, ή αν θα τους αναγνωρίζει ως έξοδα. Σημειώνεται ότι οι ακολουθούμενες λογιστικές πολιτικές πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια, δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιούν τόκους ορισμένων μόνο στοιχείων μακράς περιόδου κατασκευής ή παραγωγής και να εξοδοποιούν τους τόκους των υπολοίπων.
Α. Επιλογή κεφαλαιοποίησης των τόκων
Στην περίπτωση που η επιχείρηση επιλέξει, ως λογιστική πολιτική, την κεφαλαιοποίηση των τόκων, παρέχονται δύο επιλογές κατά την πρώτη εφαρμογή του ν.
4308/2014:
α) η αναδρομική τακτοποίηση, δηλαδή μεταφορά των τόκων στην αξία του παγίου κατά την ημερομηνία μετάβασης 01.01.2014, ως εάν η εν λόγω πολιτική να εφαρμοζόταν ανέκαθεν (
άρθρο 37 παρ. 2 του Ν. 4308/2014).
β) το ποσό των τόκων δανεισμού που εμφανίζεται στα έξοδα πολυετούς απόσβεσης βάσει των προβλέψεων του ΕΓΛΣ κατά την 31.12.2014, να παραμείνει στα άυλα στοιχεία του ενεργητικού και να αποσβεσθεί βάσει των προβλέψεων της φορολογικής νομοθεσίας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 37 και δε σχετίζεται με το αν τα εν λόγω στοιχεία είχαν αρχίσει να αποσβένονται ή όχι.
Β. Επιλογή αναγνώρισης των τόκων δανεισμού της κατασκευαστικής περιόδου στα αποτελέσματα
Ομοίως, στην περίπτωση αυτή από το νόμο παρέχονται δύο επιλογές κατά την πρώτη εφαρμογή του:
α) η αναδρομική τακτοποίηση, δηλαδή μεταφορά των ήδη κεφαλαιοποιημένων τόκων στα αποτελέσματα εις νέον κατά την ημερομηνία μετάβασης (01.01.2014), ως εάν η εν λόγω πολιτική της εξοδοποίησης να εφαρμοζόταν ανέκαθεν (
άρθρο 37 παρ. 2 του Ν. 4308/2014).
β) το ποσό των τόκων δανεισμού που εμφανίζεται στα έξοδα πολυετούς απόσβεσης βάσει των προβλέψεων του ΕΓΛΣ κατά την 31.12.2014, να παραμείνει στα άυλα στοιχεία του ενεργητικού και να αποσβεσθεί βάσει των προβλέψεων της φορολογικής νομοθεσίας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 37 και δε σχετίζεται με το αν τα εν λόγω στοιχεία είχαν αρχίσει να αποσβένονται ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση οι τόκοι δανεισμού που προκύπτουν μετά την 01.01.2015 και αφορούν κατασκευαστική περίοδο παγίων, αναγνωρίζονται βάσει της επιλεγείσας πολιτικής, είτε σε αύξηση του κόστους κτήσης των σχετικών παγίων, είτε στα αποτελέσματα ως έξοδο.
Για το φορολογικό χειρισμό των ανωτέρω θεμάτων αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

 

……………………….

 

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1077πε ΕΞ 18.5.2015.  Λογιστικός χειρισμός ομάδας 2.

Οι κωδικοί του σχεδίου λογαριασμών για την παρακολούθηση της περιγραφόμενης συναλλαγής προσδιορίζονται από τον υπεύθυνο λογιστή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σημειώνεται ότι το Π.Δ. 1123/1980 έχει καταργηθεί από τον ν. 4308/2014.

 

 

4)    Οι προθεσμίες στην ζωή μας.

 

Έως 30 Σεπ 2015.  Τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών Περιόδου - Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2014

 

Έως 30 Σεπ 2015. Ηλεκτρονική υποβολή του Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία

 

ΠΟΛ.1201/9.9.2015. Παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων Φ.Π.Α. και καταβολής του οφειλόμενου φόρου κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης της περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φ.Π.Α. ( Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση  )

Οι ανωτέρω εκπρόθεσμες δηλώσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. έως και 30.11.2015. Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

[ Δείτε ανάλυση στο θέμα 6 ] 

 

…………………….

ΓΕΜΗ : Ηλεκτρονική καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος .  Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 της Κ.Υ.Α. 79752/30.12.2014, προβλέπεται η ηλεκτρονική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών, του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τις ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ. και τις ατομικές επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ, εντός δύο μηνών από την υποβολή της.( ;;;;;; )

[ Δείτε ανάλυση στο θέμα 5 ] 

…………………….

 

Μέχρι 30/9 η δυνατότητα διατήρησης της ρύθμισης που απώλεσαν οι οφειλέτες του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. λόγω των capital controls

… παρέχει τη δυνατότητα στους εν λόγω οφειλέτες να διατηρήσουν τη ρύθμιση που απώλεσαν, υπό την προϋπόθεση να καταβάλουν ορθά τα απαιτητά ποσά μέχρι 30/09/2015.

 

…………………….

 

Μέχρι 30 Οκτωβρίου η προθεσμία ολοκλήρωσης της επιμόρφωσης εργοδοτών για την άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας

 

 

 

 

5)     Γ.Ε.ΜΗ. - Ηλεκτρονική καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος  και άλλα θέματα.


 

Αποδεικτικό υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. - Να καταργηθεί άμεσα η υποχρέωση υποβολής ( Άρθρο του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά )

Παραθέτω ένα απόσπασμα :

 Δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο για τον οποίο χρειάζεται το ΓΕΜΗ να έχει στο αρχείο του το αποδεικτικό υποβολής της φορολογικής δήλωσης. … Αν υποθέσουμε ότι για κάποιους λόγους το χρειάζεται, τότε ας βρει τον τρόπο να το αντλήσει από το Taxis, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών. ….. Βέβαια, περνάει σε όλους μας η σκέψη ότι αυτή η υποχρέωση τέθηκε από το ΓΕΜΗ προκειμένου να καταβάλουν οι επιχειρήσεις και πάλι τον οβολό τους και για κανέναν άλλο λόγο. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σατανικό μυαλό για να αντιληφθεί το μέγεθος της υποκρισίας ορισμένων. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές στους ιθύνοντες είναι ότι αυτή η υποχρέωση πρέπει να καταργηθεί άμεσα. …………………

 

…………………….

Επί του ίδιου θέματος είχαμε :
Ανακοίνωση Ο.Ε.Ε. προς λογιστές-φοροτεχνικούς σχετικά με την ηλεκτρονική καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ότι, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για την επιβολή κυρώσεων από την εκπρόθεσμη καταχώρηση. Παράλληλα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προβεί σε ενέργειες, προκειμένου το Σύστημα του ΓΕΜΗ να παραμείνει ανοικτό, για την καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους, μέχρι τις 31/12/2015.

 

……………………

Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας: «Γ.Ε.ΜΗ.: Η ανάρτηση των αποδεικτικών υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών»


θα πρέπει προηγουμένως:
1. Οι επιχειρήσεις να κάνουν εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
2. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα πρέπει να γίνουν οι εξής πληρωμές: α. 10,00€ επειδή υποβάλλεται η αίτηση,  β. 30,00€ ως τέλος τήρησης της μερίδας στο ΓΕΜΗ των ατομικών επιχειρήσεων. γ. 80,00€ ως τέλος τήρησης μερίδας των προσωπικών εταιρειών.
Άρα: 40,00€ οι ατομικές επιχειρήσεις και 90,00€ οι προσωπικές εταιρείες….

 

 

……………………

Σύλλογος Λογιστών Ν. Αρκαδίας: Καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ.


Από την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων  είτε Ε1 είτε Έντυπο Ν για τις  ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ. δεν εκδίδεται έντυπο με αυτό το περιεχόμενο. Αποδεικτικό όσον αφορά το Ε1 μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη σελίδα της εκτύπωσής του από το Taxis , αλλά αν η επιχείρηση ανήκει τη σύζυγο αυτό δεν προκύπτει από το παραπάνω έντυπο. Όσον αφορά το έντυπο Ν , δεν εκδίδεται κανένα αποδεικτικό υποβολής , παρά μόνο ταυτότητα οφειλής. Φρονούμε πως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Taxis  θα πρέπει να ορίσει ποιο θα είναι το αποδεικτικό και το περιεχόμενό  του, που θα υποβάλλεται στο ΓΕΜΗ.

 

 

……………………

 

  Επίσης, είχαμε και τις εξής αποφάσεις του Γ.Ε.ΜΗ, το οποίο εξελίσσεται και σε « σημαντικό μηχανισμό παραγωγής γραφειοκρατίας » .

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 408/7.9.2015. Αντιμετώπιση θέματος ύπαρξης παρεμφερούς Διακριτικού Τίτλου, με αυτόν της ΜΕΠΕ που συστήσατε ως Υ.Μ.Σ.


το ευδιάκριτο ή μη των διακριτικών τίτλων και ο ενδεχόμενος κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των διακριτικών γνωρισμάτων μπορεί να κριθεί με προσφυγή του έχοντος έννομο συμφέρον -στο αρμόδιο δικαστήριο.

 

……………………

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 411/12.8.2015. Αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ δικαστικής απόφασης και Εξωδίκων Δηλώσεων - Αιτήσεων


…. Αν εκκρεμεί δίκη σχετική με έννομες καταστάσεις και σχέσεις του υπόχρεου, που επηρεάζουν τα καταχωρητέα στοιχεία, η αρμόδια υπηρεσία καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. μπορεί, αυτεπαγγέλτως, μετά από στάθμιση των εκατέρωθεν συμφερόντων, να αναστείλει την καταχώρηση μέχρι την έκδοση οριστικής ή τελεσίδικης απόφασης»……………….

 

……………………

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 410/12.8.2015. Καθορισμός Αρμόδιας Υπηρεσίας ΓΕΜΗ και καταχώριση μεταβολής στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ, μετά από αίτημα του ενδιαφερομένου


…. η εν λόγω επιχείρηση έχει και ως κύρια και ως δευτερεύουσα δραστηριότητα το "Χονδρικό Εμπόριο" και άρα, ως χονδρεμπορική, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιχείρηση «που παρέχει χαμηλής αξίας αγαθά», ούτε ως επιχείρηση «μικρού μεγέθους» για να μπορεί να καταταχθεί σε Αμιγές Επαγγελματικό Επιμελητήριο (εν προκειμένω στο ΕΕΠ), σύμφωνα με τα κριτήρια κατάταξης που θεσπίσθηκαν με το άρθρο 3 της ΥΑ Κ1-2534/14.12.2006 (ΦΕΚ 1853/Β/2006).

……………………

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 405/12.8.2015. Καταχώριση ανάκλησης αναβίωσης Ο.Ε.

……………………

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 407/12.8.2015. Προσκόμιση ΥΔ από Διαχειριστή IKE, για κατάθεση δικ/κών έκδοσης άδειας διαμονής ειδικού σκοπού.

 

 

 

 

 

6)     Θέματα Φ.Π.Α.  ( Εκπαίδευση, κ.λ.π)

 

 

 

Η εμφάνιση και αυτού του είδους της Νομοθεσίας ( δηλαδή μιας Νομοθεσίας που είναι υπό αίρεση / κατάργηση / αντικατάσταση με ισοδύναμα, ενώ ταυτόχρονα εκδίδονται ερμηνευτικές ), ήταν κάτι προεκλογικά αναμενόμενο.

Καταρχήν για να παρακολουθήσετε το «σήριαλ» αυτό πρέπει , διαβάσετε το άρθρο της Επιστημονικής ομάδας Taxheaven

 Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση - Η παραπληροφόρηση και η λύση στο γρίφο


Μετά την :
ΠΟΛ.1201/9.9.2015  Παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων Φ.Π.Α. και καταβολής του οφειλόμενου φόρου κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης της περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Κώδικα Φ.Π.Α.

1. Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του Φ.Π.Α., για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20.7.2015 έως και 16.10.2015 από υποκείμενους που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 της «ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ2» της «ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ» του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015, εκδίδονται μέχρι και 23.10.2015.

2. Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται στη δήλωση Φ.Π.Α. που αφορά τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας νόμιμα οφείλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κώδικα Φ.Π.Α. καθώς και τα αναφερόμενα στην ανωτέρω διάταξη του Ν. 4336/2015.

3. Οι ανωτέρω εκπρόθεσμες δηλώσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται εμπρόθεσμα σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. έως και 30.11.2015. Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται έως την ίδια ως άνω προθεσμία χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

 

……………………

 

ΠΟΛ.1199/2.9.2015  Υποβολή δήλωσης μεταβολών από τους φορείς με εκπαιδευτική δραστηριότητα που υπάγεται στο ΦΠΑ

Για λόγους χρηστής διοίκησης και για την ομαλή προσαρμογή των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης οι οποίες δεν απαλλάσσονται βάσει της περίπτωσης ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), όπως ισχύει από 20.07.2015, η δήλωση μεταβολών για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των ανωτέρω προσώπων υποβάλλεται μέχρι και την 16η Οκτωβρίου 2015 χωρίς κυρώσεις.

 

 

……………………

Αλεξιάδης: «Εντός της ημέρας αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση»

«Μέσα στην ημέρα [ 2-9-2015] θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή»

……………………

Α. Τσίπρας: «Θα βρούμε ισοδύναμο για το Φ.Π.Α. 23% στην εκπαίδευση»

……………………

 Β. Μεϊμαράκης: «Θα καταργήσουμε τον Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση»

……………………

 

Μη με ρωτήσετε τι τελικά «ισχύει». ….

Απλώς να επισημάνω ότι ορισμένα εκπαιδευτήρια (  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα )  εξαιρούνται από τον Φ.Π.Α.

 

……………………

Επίσης, την βδομάδα που πέρασε δημοσιοποιήθηκαν και οι επόμενες αποφάσεις σχετικά με τον Φ.Π.Α :

Αρ. πρωτ.: Δ14Β 1053018 ΕΞ 2015/20.4.2015  Υπαγωγή ή μη σε ΦΠΑ των διαιτολόγων - διατροφολόγων

Για να θεωρηθεί ότι δημιουργούνται δεσμοί εξάρτησης μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών, πρέπει από τα πραγματικά περιστατικά να διαπιστωθεί ότι συντρέχουν αθροιστικά τουλάχιστον οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Η εργασία να παρέχεται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο,
- να εκτελείται σύμφωνα με τις οδηγίες, τις εντολές και την εποπτεία του εργοδότη,
- την ευθύνη για το αποτέλεσμα της εργασίας να την έχει ο εργοδότης,
- να υπάρχει διαρκής απασχόληση και φυσική παρουσία του παρέχοντος την υπηρεσία στους χώρους εργασίας του εργοδότη,
- η αμοιβή να καταβάλλεται περιοδικά (π.χ. μηνιαία).
…. η άσκηση της δραστηριότητας του διαιτολόγου – διατροφολόγου από μη ιατρούς δεν εντάσσεται στην υφιστάμενη διάταξη του
άρθρου 22, παράγραφος 1, περίπτωση ε΄ του Κώδικα ΦΠΑ……

 

……………………

 

Αρ. πρωτ.: Δ14Β 1077271 ΕΞ 2015/4.6.2015. ΦΠΑ κατά τη μίσθωση αποθηκευτικού χώρου και την παροχή υπηρεσιών φύλαξης αρχείου

Η θέση της υπηρεσίας μας, η οποία είχε εκφραστεί με το υπ΄ αριθ. Δ14Β 1022645 ΕΞ 2012 έγγραφό μας, συνεχίζει να ισχύει και κατά συνέπεια η εκμίσθωση τμήματος εγκαταστάσεων σε πελάτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες φύλαξης και διαχείρισης αρχείων από την εκμισθώτρια, δεν συνιστά μίσθωση ακινήτου απαλλασσόμενη του ΦΠΑ. ……

 

……………………

 

Αρ. πρωτ.: Δ14Β 1077369 ΕΞ 2015/3.6.2015. Εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ για υπηρεσίες διάθεσης προσωπικού από Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) σε άλλες επιχειρήσεις

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην περίπτωση των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) που παρέχουν δικό τους προσωπικό σε άλλες επιχειρήσεις για την κάλυψη προσωρινών αναγκών των τελευταίων και υπό την ευθύνη, τις οδηγίες και την επίβλεψη των επιχειρήσεων αυτών πραγματοποιείται παροχή υπηρεσίας διάθεσης προσωπικού, η οποία συνιστά παροχή υπηρεσιών υπαγόμενη σε ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή (23%). ……

 

……………………

 

Αρ. πρωτ.: Δ14Β 1113616 ΕΞ 2015/1.9.2015
Εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεσολάβησης που λαμβάνει ελληνικό τουριστικό πρακτορείο

 Ο τόπος παροχής των υπηρεσιών μεσολάβησης που παρέχονται από πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός της Ε. Ένωσης προς το ελληνικό πρακτορείο ταξιδιών βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας μας, βάσει του άρθρου 14.2.α' του Κώδικα ΦΠΑ, και την υποχρέωση για την απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ έχει το τουριστικό πρακτορείο ως λήπτης των υπηρεσιών, βάσει του άρθρου 35.1.στ' του Κώδικα ΦΠΑ……………..

 

……………………

 

Αρ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1115503 ΕΞ 2015/4.9.2015. Συντελεστής Φ.Π.Α. στα φάρμακα τα οποία παραδίδονται σε φαρμακεία που βρίσκονται σε νησιά

… η παράδοση φαρμάκων προς φαρμακεία ……… τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στα ανωτέρω νησιά υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., εφόσον τα φάρμακα προορίζονται για τις ανάγκες των φαρμακείων αυτών και εξασφαλίζεται η φυσική μεταφορά τους. ……

 

……………………

 

Αρ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1117338 ΕΞ 2015/8.9.2015.  Φορολογική μεταχείριση των δραστηριοτήτων υποκείμενων στο φόρο προσώπων τα οποία παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 13 του Άρθρου 14 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει από 01.01.2015, ο τόπος παροχής τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών, -ιδίως εκείνων που προβλέπονται στο Παράρτημα VII του Κώδικα Φ.Π.Α., στο οποίο περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους τυχερά παιχνίδια,- είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο λήπτης μη – υποκείμενος στο φόρο είναι εγκατεστημένος ή έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εσωτερικό της χώρας …….

 

……………………

 

ΠΟΛ.1178/11.8.2015. Τροποποίηση και συμπλήρωση της ΠΟΛ 1006/31−12−2013 (ΦΕΚ 19 Β΄/2014), απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)/ Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης/Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας»

Στην περίπτωση αλλοδαπών φυσικών προσώπων, υπηκόων τρίτων χωρών, συνυποβάλλεται άδεια διαμονής ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία…………7. Στις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2166/1993, εφαρμόζεται η Α.Υ.Ο 1063006/2696/0014/ΠΟΛ.1145/25.5.1995…….

 

 

 

7)     Το «Μνημόνιο»  και τα Capital controls .

 

Υπάρχει  το μόνιμο «κουμπί» ενημέρωσης : Capital controls - Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.


«O μετεκλογικός και αναδρομικός «φορολογικός λογαριασμός» του μνημονίου στο στόχαστρο της Ε.Σ.Ε.Ε. και της επιχειρηματικότητας» [ 10-9-2015 ] .

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Επιχειρήσεις: Προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100% όσον αφορά στις ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, λοιπές κοινοπραξίες, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος. Αντιθέτως, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για τις προσωπικές επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες– Ετερόρρυθμες) και τις αστικές εταιρείες θα ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 (χρήση 2015).
Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Αγρότες: Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, με αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015) για τη χρήση του 2014. … Πλέον, θα πρέπει να τυπωθούν και να διανεμηθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ..
Συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών: Ο συντελεστής επί των εταιρικών κερδών, με περίοδο αναφοράς τη χρήση του 2014, θα ανέλθει στο 29% από 26% που ίσχυε μέχρι πρότινος, μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (όλα τα νομικά πρόσωπα/ κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις όπως οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και όποιες ΟΕ-ΕΕ δεν έχουν απλογραφικά βιβλία). Από τις διατάξεις του Νομοσχεδίου εξαιρούνται οι προσωπικές (ΟΕ και ΕΕ με απλογραφικά βιβλία) και οι ατομικές επιχειρήσεις.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 13%, του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Επιπλέον, ο φόρος αυτός επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.
Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: Αύξηση των συντελεστών της  έκτακτης εισφοράς (αναδρομική ισχύ από 1/1/2015) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. … Πιο αναλυτικά, οι συντελεστές υπερδιπλασιάζονται ανάλογα με τη κλίμακα και κυμαίνονται μέχρι 100.000 ευρώ από 0,7% έως 4%, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα επιβάλλονται συντελεστές 6% και 8%.
Αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (100 δόσεις):
.. Με το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης θα θεσμοθετηθεί η αύξηση στο 5% (από το 3% που ίσχυε μέχρι τώρα) του επιτοκίου για οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ. Όσοι διαθέτουν χρέη χαμηλότερα των 5.000 ευρώ, θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο με αυστηρές όμως προϋποθέσεις. … Επίσης, εκτός ρύθμισης θα βρεθούν οι υπόχρεοι που αθετούν τρέχουσες υποχρεώσεις ή δεν έχουν ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους εντός 3 μηνών από την προθεσμία πληρωμής, ενώ παράλληλα, θεσπίζεται η πρόβλεψη μείωσης του υφιστάμενου αριθμού των δόσεων, εάν ο οφειλέτης μπορεί αποδεδειγμένα (με βάση τα οικονομικά του δεδομένα) να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες από τις συμφωνηθείσες δόσεις.
Μείωση ακατάσχετου ορίου: Μειώνονται όλα τα όρια για τις κατασχέσεις στα 1.000 ευρώ, ..

Κατάργηση Έκπτωσης Φόρου Εισοδήματος:  … καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου  για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ύστερα.
Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου:  Προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών 30% από την 1η Οκτωβρίου στα νησιά με υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα όπως Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη και η Κως, ενώ από την 1/6/16 καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Οι υφιστάμενοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν μόνο στα πλέον απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.
Καταβολή ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και να καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε δόσεις εντός του 2015. …………………

 

 

……………………

 

Χαλάρωση των capital controls για επιχειρήσεις, μένει το όριο αναλήψεων των 420 ευρώ, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τον Δεκέμβριο [9-9-2015 ]

Πηγή της ΤτΕ μετά τη συνάντηση τόνιζε ότι στόχος είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το πλαίσιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων….
Τέλος αποφασίστηκε να μην υπάρξει χαλάρωση για το όριο αναλήψεων των 420 ευρώ ανά βδομάδα. Ωστόσο τονίστηκε ότι οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν μέρα με την ημέρα.

 

……………………

Με συζήτηση για το νέο μνημόνιο, αλλά και με περίπτερο, το Ο.Ε.Ε. έδωσε το «παρών» στην 80ή ΔΕΘ

Ο κ. Λιαργκόβας χαρακτήρισε το τρίτο μνημόνιο ευκαιρία για να επανεκκινήσει η «μηχανή του ΑΕΠ», εκφράζοντας, πάντως, τους φόβους του πως ούτε αυτές οι δεσμεύσεις θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Εκτίμησε, μάλιστα, πως το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον ύφεση της τάξης του 4%, γεγονός, που – όπως είπε - θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του ΑΕΠ από το 2010 και το πρώτο μνημόνιο κατά τουλάχιστον 30%. Αυτό σημαίνει, δήλωσε, ότι έχουμε χάσει το 1/3 της ελληνικής οικονομίας…..

 

……………………

Νικολούδης: «Θα ελεγχθούν για offshore και παραβίαση των capital controls όλα τα μέλη της κυβέρνησης».

 

 

8)      Διάφορες αποφάσεις της εβδομάδας που πέρασε.

ΠΟΛ.1203/10.9.2015. Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 62 Α του Κ.Ε.Δ.Ε. σχετικά με τη ρύθμιση χρεών πτωχών και υπό εξυγίανση ή συνδιαλλαγή οφειλετών του Δημοσίου

Συγκεκριμένα, μπορούν να υπαχθούν οφειλές, οι οποίες:
1. γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο (φορολογική περίοδο, οικονομικό έτος κ.λπ.) πριν από την έκδοση της δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης ή συνδιαλλαγής ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης …,
2. δεν ρυθμίζονται από τη δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης ή συνδιαλλαγής. …..
3. δεν είναι αυτοτελώς βεβαιωμένες υπέρ τρίτων…..

 

……………………

 

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦΒ 1107932 ΕΞ 2015/7.8.2015
Προθεσμία ολοκλήρωσης μετασχηματισμού με βάση τις διατάξεις των Ν.Δ. 1297/1972 και ν. 2166/1993.

Δεδομένου ότι μετά την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013, ήτοι από 01.01.2014 και μετά, δεν επιτρέπονται οι υπερδωδεκάμηνες χρήσεις, σε περίπτωση μετασχηματισμού με βάση τις διατάξεις του ν.2166/1993 η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού πρέπει να γίνει το πολύ εντός ενός έτους (δωδεκάμηνο ή υποδωδεκάμηνο φορολογικό έτος, κατά περίπτωση)…..( Επίσης )  προκύπτει ότι δεν υφίσταται κανένας περιορισμός για το χρόνο ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού με βάση τις διατάξεις του ν.δ.1297/1972.

 

……………………


Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών


στις περιπτώσεις συνταξιούχων άνω των 65 ετών η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται βάσει του συνολικού ποσού των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 33, δηλαδή χωρίς τη μείωση του ποσοστού 30% που προβλέπεται στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν. 4172/2013).

 

……………………

 

ΣτΕ 1187/2015. Τα περιοριστικά μέτρα που προέβλεπε το άρθρο 14 του ν.2523/1997, ήτοι η αναστολή έναντι του Δημοσίου του απόρρητου των καταθέσεων, των λογαριασμών και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και η δέσμευση του πενήντα τοις εκατό (50%) αυτών, λαμβάνονται σε βάρος των υπευθύνων  εφόσον έφεραν τις αντίστοιχες ιδιότητες είτε κατά το χρόνο που τελείται η παράβαση του ΚΒΣ είτε, προκειμένου περί φοροδιαφυγής, κατά το χρόνο που γεννάται η αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση


……………………

 

Αριθμ. πρωτ.: 3709/3.9.2015. Θέματα που ανακύπτουν κατά τη χρήση της υπεργολαβίας και όροι εφαρμογής της


……………………


Συνιστά «χρόνο εργασίας» ο χρόνος μετακινήσεώς των εργαζομένων από την κατοικία τους στον χώρο του πελάτη υπό προϋποθέσεις.


Το  άρθρο 2, σημείο 1, της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία  της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, έχει την έννοια ότι, υπό περιστάσεις  όπως αυτές της κύριας δίκης, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταθερό ή συνήθη τόπο εργασίας, συνιστά «χρόνο εργασίας», κατά την έννοια της εν  λόγω διατάξεως, ο χρόνος μετακινήσεώς τους για τις καθημερινές τους μεταβάσεις από την κατοικία τους στον χώρο του πρώτου πελάτη, τον οποίο  καθορίζει ο εργοδότης τους, και από τον χώρο του τελευταίου τέτοιου πελάτη στην κατοικία τους………….


                                                             

 

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 40/10.9.2015. Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς


Ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει να:
- Απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις, δηλώνει το όνομά του και αντιμετωπίζει με ευγένεια και προθυμία τις ερωτήσεις που του απευθύνονται.
- Ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα της εργασίας του, αντιμετωπίζει τυχόν λάθη και φροντίζει να μην τα επαναλάβει στο μέλλον. Όταν διαπιστώσει ότι με πράξη ή παράλειψή του έθιξε κάποιο δικαίωμα πολίτη, οφείλει αμέσως να ζητήσει συγγνώμη και να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να επανορθώσει.
- Διατηρεί σε εμφανές σημείο στο γραφείο του ειδική πινακίδα, στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η υπηρεσιακή του ιδιότητα [Εγκύκλιος ΔΙΣΚΠΟ/Φ.18/οικ.15584/10-07-2006].

 

……………………

 

Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Δ.Ο.Υ Άρτας-Πρέβεζας-Λευκάδας:


Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και οι φορολογούμενοι να έχουν φορολογική συνείδηση και να είναι ευπρεπείς και να συμβάλουν στους φορολογικούς ελέγχους.
- Ο έλεγχος είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει να μπει τέλος στη φορολογική ασυλία κάποιων. Οι επιχειρήσεις που δημιουργούν προβλήματα στους ελέγχους των υπηρεσιών πρέπει να μπουν σε λίστα από το Υπ. Οικονομικών, και να ελεγχθούν άμεσα με τακτικούς ελέγχους.
- Να δοθεί λύση όπως παράταση του χρόνου παραγραφής ώστε να μην κινδυνεύουν οι συνάδελφοι ελεγκτές.
 - Να υπάρχει νομική προστασία έναντι των κινδύνων που δημιουργεί ο φορολογικός έλεγχος αλλά και των συναδέλφων που εργάζονται στα διάφορα τμήματα της Δ.Ο.Υ.
Καλούμε τους συναδέλφους να είναι ακόμη περισσότερο ευγενικοί και να σέβονται τις επιχειρήσεις, διότι και αυτοί περνούν δύσκολες ημέρες λόγω οικονομικής κρίσης…………..

 

 

 

 

9)     Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις.

 

 

 

 

Σχετικά με τα διαδικαστικά των εκλογών της 20/9/2015 , υπάρχει στον κόμβο το κουμπί : Νέες Εκλογές 2015.

Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, εκτός από το σκίτσο, υπάρχουν και τα εξής :

 

 

Ο καθένας αντιλαμβάνεται  τα πράγματα ( όχι μόνο το επόμενο σκίτσο) ,  με τον δικό του τρόπο και με τα δικά του χρώματα.


 

 

……………………

 

Με αυτά και με τα άλλα, παραλίγο να ξεχάσω να σας παρουσιάσω ένα καταπληκτικό προϊόν : « το μαγικό κουτάκι των λύσεων » ,

 

ανεκτίμητής αξίας, σε προνομιακή τιμή, δεν έχει καμία σχέση με άλλες παρόμοιου τύπου «προεκλογικές » συσκευές. Προσοχή στις απομιμήσεις των άλλων χρωμάτων…….

 

Καλή δύναμη και Καλή συνέχεια …… 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο