Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο.Ε.Ε.: Καμπανάκι κινδύνου και επτά προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 210 5203922  , FAX: 5202903,  e-mail: [email protected]

Αθήνα, 11-09-2015  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο.Ε.Ε. : Καμπανάκι κινδύνου και επτά προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ


Πακέτο επτά προτάσεων για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, της περιόδου 2014-2020, κατέθεσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Νίκο Χριστοδουλάκη.

Για τη διαμόρφωση της στρατηγικής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, το Ο.Ε.Ε. προτείνει :

•  Άμεση λήψη αποφάσεων διαχειριστικής απλοποίησης και επιτάχυνσης υλοποίησης των δράσεων.

•  Έγκαιρο σχεδιασμό νέων δράσεων, σύντομης περιόδου υλοποίησης, με βάση τις διαμορφούμενες νέες ανάγκες των επιχειρήσεων, με προσανατολισμό στις κατευθύνσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου.

•  Για να καταστεί αποτελεσματικότερη η αξιοποίηση των πόρων υπό τις ειδικές συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, είναι απόλυτα απαραίτητη η διασφάλιση μιας κρίσιμης, άμεσης ή έμμεσης, ενίσχυσης κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, η οποία μπορεί να δράσει καταλυτικά στην ενίσχυση της παραγωγικής μηχανής των επιχειρήσεων.

•  Έλεγχο έργων με σημαντική χρονική υστέρηση προόδου υλοποίησης και απένταξη έργων, τα οποία, συνεκτιμώντας και την κρισιμότητα - αναγκαιότητα υλοποίησης τους, προβλέπεται ότι δε θα προχωρήσουν.

•  Περαιτέρω ενίσχυση της επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, μέσω θεσμοθέτησης σχετικών ρυθμίσεων απλοποίησης των διαδικασιών του, ή στοχευμένων παρεμβάσεων άρσης εμποδίων και καθυστερήσεων.  

•  Ενίσχυση των ομάδων, μητρώων αξιολογητών και των επιτροπών (γνωμοδοτικών, αξιολόγησης κλπ.), και δημιουργία θετικού κλίματος και κινήτρων συμμετοχής (οικονομικών και μη) για την αντιμετώπιση των σημαντικών καθυστερήσεων, που εντοπίζονται.  

•  Επικέντρωση του ενδιαφέροντος σε ιεραρχημένες από τη στρατηγική όλης της χώρας, κρίσιμες, χρήσιμες και προσαρμοσμένες στη σημερινή πραγματικότητα προτεραιότητες, που θα διευκολύνει τις ανωτέρω συνέργειες και θα οδηγήσει σε σαφώς βελτιωμένα αποτελέσματα.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι :

Εάν δεν διασφαλισθεί η αναπτυξιακή στρατηγική του νέου ΕΣΠΑ, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά με βάση τις συνθήκες που βιώνει η χώρα μας. Ο Υπουργός ορθώς το ονόμασε «ΕΣΠΑ της Κρίσης». Η βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η εξειδίκευση στην παραγωγή, είναι στόχοι που θα συμβάλουν στη οικονομική ανάταξη της χώρας με τη δίκαιη αξιοποίηση της κατανομής των κοινοτικών πόρων στους παραγωγικούς τομείς και την ενίσχυση της διαφάνειας, της πρόληψης και της καταπολέμησης της απάτης.

Πρέπει να εκλείψουν οι χρονοβόρες διαδικασίες ωρίμανσης και έγκρισης των πράξεων, όπως εκφράζονται από τους μέσους χρόνους από την έκδοση των προσκλήσεων ή την υποβολή προτάσεων μέχρι και την ένταξή τους, οι οποίοι είναι υψηλοί για το σύνολο των δράσεων.

Πρέπει άμεσα να εκδοθούν οι οδηγίες και εγκύκλιοι, που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου 4314/2014 σχετικά με τη διαχείριση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, όπως η υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στη σύσταση των νέων διαχειριστικών αρχών, αλλά και στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου.

Η αξιολόγηση των προτάσεων πρέπει να γίνεται με τρόπο αμερόληπτο και ιδιαίτερα πρέπει να αποφευχθούν οι περιπτώσεις αξιολογητών, οι οποίοι ήταν παράλληλα και μελετητές. Είχε δηλαδή τη δυνατότητα ο μελετητής ακόμη και να αξιολογήσει την πρότασή του.

Είναι αναγκαία η πρόβλεψη ταχύτερων διαδικασιών για την πληρωμή των δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων.                                                  

Τέλος, αναφέρει ότι - σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας - το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης των Προγραμμάτων :

1. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

2. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

Στο πρώτο Πρόγραμμα, οι επαγγελματικές δραστηριότητες, που θα χρηματοδοτηθούν, αφορούν και σε δραστηριότητες του οικονομολόγου, ενώ στο δεύτερο αποκλείονται, καθώς οι δραστηριότητες αφορούν σε 8 τομείς προτεραιότητας.

Λόγω του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της ανάγκης τόνωσης της οικονομίας με νέες επιχειρήσεις και μείωσης της ανεργίας, το ΟΕΕ προτείνει να συμπληρωθεί το Πρόγραμμα της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας με δραστηριότητες του οικονομολογικού επαγγέλματος.


Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2105203922



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης