Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δ. Μάρδας: «Πως θα προκαλέσουμε ένα αναπτυξιακό σοκ»

Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ για να ξεπεράσουμε τις υφεσιακές πτυχές της συμφωνίας. Να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να δράσουμε εκτός των συμβατικών πλαισίων διαχείρισης.

Δεν μιλάμε μόνο για κινητοποίηση χρηματικών πόρων αλλά για μια ευρύτερη κινητοποίηση ανθρώπινων πόρων, παραγωγικού δυναμικού, αποθέματος ιδεών και συνδυασμού σωστών και αποτελεσματικών διοικήσεων και δημόσιων υπηρεσιών με την ιδιωτική και κοινωνική πρωτοβουλία.

Βασικό στοιχείο είναι η απλοποίηση και η σταθερότητα του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από:

• Απλούστευση του φορολογικού μας συστήματος, που πρέπει να ολοκληρώνεται σε 50 σελίδες. Σταθερότητα των φορολογικών νόμων με προοπτική δεκαετίας. Στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων.

• Απλούστευση της αδειοδότησης για επενδύσεις (Πρόταση: Αν σε 30 ημέρες δεν υπάρχει απάντηση από το Υπουργείο, τότε θα θεωρείται η επένδυση εγκριθείσα και ο επενδυτής φέρει όλη την ευθύνη για σύννομα αποτελέσματα).

• Απλούστευση της αδειοδότησης για ξένες επενδύσεις, αναλαμβάνοντας όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης σε 2 μήνες το μέγιστο.

Όσον αφορά στον βιομηχανικό κλάδο, ενδεικτικά θα μπορούσαν να χορηγηθούν 200-400 εκατ. για Start up εταιρίες (100-200 χιλιάδες ευρώ ως επιχορήγηση κάθε πρόταση). Έτσι θα ευνοηθούν αυτές που σχετίζονται με ήδη υπάρχουσα παραγωγή. Ως προς τις άλλες, που αναφέρονται σε παραγωγή που δεν υφίσταται, θα δεσμεύονται οι καινοτόμες λύσεις να παραμένουν στη χώρα και θα δίνονται επενδυτικά κίνητρα στον επιστήμονα για να δημιουργήσει τη βιομηχανία εκείνη που θα παράγει την καινοτομία του.

Τα χρήματα από το σχέδιο Γιούνκερ. Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και επενδυτικό, ενώ επιτυχίες μπορούν να καταγράψουν οι μεγάλες εταιρίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι καλά οργανωμένες και δύνανται να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίζονται από το ΕΤΕΑΝ για να καταθέσουν προτάσεις.

Το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ο Επενδυτικός Νόμος θα αναφέρονται σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και μπορούν να εφαρμοστούν και σε εμάς. Πολλά από τα οποία δεν έχουν το παραμικρό κόστος.

Στο Διαμετακομιστικό Εμπόριο, μετατρέποντας τη χώρα μας στην πιο ελκυστική πύλη εισόδου εμπορευμάτων στην Ευρώπη, μέσα από απλοποιημένες διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών, με σύγχρονο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών και λιμένων. Άρα τρεις παρεμβάσεις: Αποδοτικά Λιμάνια + Εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου + Απλές διαδικασίες εκτελωνισμού. Η κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στο διαμετακομιστικό εμπόριο θα συμβάλει στην προσέλκυση μονάδων συναρμολόγησης διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

Η κρίση χρέους αντιμετωπίζεται με μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Έτσι μεγάλες επενδύσεις σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αναδεικνύοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα, θα αποφέρουν πολλά φορολογικά έσοδα, ικανά να καλύψουν μεγάλο ύψος των τόκων που οφείλουμε και κατόπιν των χρεολυσίων.

Χρηματοοικονομικές προσεγγίσεις του προβλήματος μπορεί να δίνουν ανάσες αλλά σίγουρα δεν αποτελούν διεξόδους για 1,5 εκατ. ανέργους. Οι λύσεις θα έρθουν μόνο από τη δημιουργία πλούτου μέσω μεγάλων, καινοτόμων, αναπτυξιακών έργων, που θα δημιουργήσουν εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.


Δημήτρης Μάρδας
Υποψήφιος Βουλευτής,  ΣΥΡΙΖΑ, Β΄ Θεσσαλονίκης
Τ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο