Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόταση της ΕΕ για εξομάλυνση των «χαμηλών» συντελεστών ΦΠΑ

Tην αναθεώρηση του σημερινού συστήματος των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ αναμένεται να προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Λάζλο Κόβακς.....

Πρόταση της ΕΕ για εξομάλυνση των «χαμηλών» συντελεστών ΦΠΑ

Tην αναθεώρηση του σημερινού συστήματος των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ αναμένεται να προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Λάζλο Κόβακς.

Στόχος της Επιτροπής είναι να ικανοποιήσει πολυάριθμα αιτήματα ορισμένων κρατών - μελών, όπως π.χ. της Γαλλίας, που ζητεί εδώ και χρόνια τη μείωση του συντελεστή για τα εστιατόρια, αλλά και να τεθεί ένα τέλος στη σημερινή αναρχία που επικρατεί στην Ευρώπη των 27.

Με βάση, λοιπόν, μία έκθεση που εκπόνησε ένα οικονομικό ινστιτούτο, η Επιτροπή εκφράζει τον σκεπτικισμό της για την αποτελεσματικότητα των σημερινών χαμηλών συντελεστών στην Ε.Ε. Βέβαια, στο όνομα της εσωτερικής αγοράς και της διοικητικής απλούστευσης «παραμένει πεπεισμένη ότι η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ θα είναι η ιδεώδης λύση από οικονομικής πλευράς».

Από την άλλη πλευρά όμως, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υφίστανται σήμερα διάφορες πολιτικές θέσεις των κρατών - μελών, οι οποίες καθιστούν δύσκολη την καθιέρωση ενός ενιαίου ΦΠΑ. Συνεπώς, «υπάρχει θέση για να δοθεί μία μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη - μέλη», υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Το σημερινό σύστημα προβλέπει ένα χαμηλό συντελεστή μεταξύ 5% και 9%, ο οποίος αφορά έναν συγκεκριμένο κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών που δεν μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς την ομόφωνη απόφαση των 27 και έναν κανονικό συντελεστή τουλάχιστον 15%. Στην Ελλάδα, ο χαμηλός συντελεστής είναι 9% και ο κανονικός 19%.

Η κατάσταση έχει γίνει περίπλοκη, λόγω των πολυάριθμων εξαιρέσεων που έχουν παραχωρηθεί σε ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως μετά τη διεύρυνση με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Επίσης, εννέα κράτη - μέλη επωφελούνται μέχρι το 2010 μειωμένων συντελεστών σε ορισμένες υπηρεσίες «υψηλής έντασης εργασίας».

Η Επιτροπή, λοιπόν, θα προτείνει να ισχύσουν από το 2010 δύο μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Ο πρώτος θα κυμαίνεται από 0% μέχρι 5% και θα αφορά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα. Ο δεύτερος μειωμένος συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12% και θα περιλαμβάνει τις δημόσιες μεταφορές, την απασχόληση, πολιτιστικές υπηρεσίες, εστιατόρια κ.λπ. Ο κανονικός συντελεστής θα παραμείνει όπως έχει...

Για τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών απαιτείται ομοφωνία.
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο