Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 18 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 


Ι. Πρόλογος

Μετά την μικρή ανάπαυλα του Αυγούστου η αγαπημένη σας στήλη «Το σχόλιο της Δευτέρας» μπαίνει και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς και θα παραμένει από τούδε και στο εξής πιστή στο ραντεβού της με τον εβδομαδιαίο σχολιασμό των γεγονότων. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του τελευταίου και του σημερινού σχολίου, συνέβησαν πάρα πολλά και ποικίλα γεγονότα, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ο προηγούμενος μήνας δεν θύμιζε σε τίποτα έναν μήνα ραστώνης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, όπως δηλαδή ήταν πριν από πολλά χρόνια ο όγδοος μήνας του έτους. Οι συρρικνωμένες ημέρες των διακοπών που συνοδεύτηκαν από μεγάλες δόσεις εργασίας ή η πλήρης έλλειψη διακοπών, το κομφούζιο με τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων, η ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ο συρφετός των αποφάσεων, οι ατελείωτες ώρες εργασίας μπροστά στους υπολογιστές, το άγχος, η ένταση και άλλα τινά, ήταν τα χαρακτηριστικά του μήνα που πέρασε για όλους εμάς τους λογιστές.

Ο κόλαφος του φετινού καλοκαιριού, αλλά και το δράμα που βιώνουμε εδώ και καιρό στον επαγγελματικό στίβο, αποτελούν έναν μόνο λόγο προκειμένου να ανασκουμπωθούμε και να βρούμε επιτέλους λύσεις για όσα μας ταλανίζουν. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται κι εμείς να αρεσκόμαστε μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων ή απλά να ζούμε με το ίδιο το πρόβλημα ασκώντας μόνο κριτική, δίχως όμως να κάνουμε το οτιδήποτε για να αλλάξουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Είναι καιρός να λάβουμε δραστικά μέτρα που θα μας βοηθήσουν αφενός μεν, να δουλεύουμε καλύτερα, πιο ανθρώπινα, ώστε να γίνουμε και πιο παραγωγικοί, αφετέρου δε, να πάψουμε να είμαστε ανδρείκελα και μέσω της συλλογικότητας να συνδράμουμε στην κατάθεση επίσημων προτάσεων που θα μπορούν όμως να υλοποιηθούν και να μη κινούνται στη σφαίρα του ιδεατού. Κανείς άλλος εκτός από μας τους λογιστές που ζούμε στο πετσί μας το πρόβλημα δεν μπορεί να προτείνει λύσεις για μια σειρά προβλημάτων που μαστίζουν τόσο τον κλάδο όσο και γενικότερα την οικονομία του τόπου.

Αφήνοντας λοιπόν πίσω μας το τόσο δύσκολο καλοκαίρι που ουσιαστικά μας καταρράκωσε, πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να ανακτήσουμε δυνάμεις προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στον ανηφορικό, κακοτράχαλο και δύσβατο δρόμο που μας περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αέναη και αλλόκοτη κίνηση των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και ο αυξανόμενος με γεωμετρική πρόοδο όγκος τους, μας υποχρεώνουν να δίνουμε ακόμη και την τελευταία ικμάδα των σωματικών και πνευματικών μας δυνάμεων μας έτσι ώστε να φέρουμε εις πέρας όλες τις εργασίες με τις οποίες είμαστε επιφορτισμένοι.

Στην προσπάθεια να βρω το βηματισμό μου σε τούτο εδώ το πρώτο σχόλιο του Σεπτεμβρίου, αντιλαμβάνομαι πως ήδη τα πόδια  μου γλίστρησαν στα μονοπάτια της φλυαρίας. Γι΄ αυτό ξεκινώ ευθύς αμέσως το σχολιασμό των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας που πέρασε, διότι ο χρόνος είναι χρήμα.

 

ΙΙ. Το μείζον της επιβολής φ.π.α. στην ιδιωτική εκπαίδευση

Για το θέμα της επιβολής φ.π.α. στην ιδιωτική εκπαίδευση έγινε πολύς λόγος την περασμένη εβδομάδα και η αλήθεια είναι πως δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Συζητήσεις επί συζητήσεων σε Μ.Μ.Ε. για το αν θα ανασταλεί ή θα καταργηθεί το μέτρο αυτό, αναρτήσεις σε ιστότοπους, ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων γέμισαν το διαδίκτυο και δημιουργήθηκε ένας ωραιότατος αχταρμάς ειδήσεων, πληροφοριών, αλλά και παραπληροφόρησης που οδήγησε σε πλήρη σύγχυση όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά κι εμάς που καλούμαστε να δώσουμε οδηγίες και συμβουλές στους πελάτες μας.

Μετά την τεράστια διάσταση που πήρε το θέμα η επιστημονική ομάδα του κόμβου συνέταξε ένα άρθρο με τίτλο Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση - Η παραπληροφόρηση και η λύση στο γρίφο, το οποίο πρέπει να μελετήσετε οπωσδήποτε διότι σχολιάζει όλα τα γεγονότα, παραθέτει ολοκληρωμένο το υλικό, τις αποφάσεις και τα δελτία τύπου του υπ. Οικ. για το ζήτημα αυτό και τέλος προτείνει λύσεις για τα μείζονα θέματα που ανέκυψαν αναφορικά με το θέμα της επιβολής φ.π.α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό την κατακλείδα του ανωτέρω άρθρου σχετικά με το όλο θέμα που έχει προκύψει:

Ο Φ.Π.Α. (23%) στην ιδιωτική εκπαίδευση ισχύει κανονικά και πρέπει να επιβάλλεται ανεξαρτήτως από το πότε θα γίνει η μεταβολή στο μητρώο, η οποία αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί ή να αναστέλλει τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου 4336/2015.

Το ζήτημα της επιβολής Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν ξέρω αν θα φέρει τελικά στην κυβέρνηση τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού θεωρώ πως η όλη αναστάτωση θα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά που στενάζει εδώ και καιρό. Βέβαια, ένα είναι σίγουρο, ο κλάδος μας ήδη ταλαιπωρείται από την όλη αυτή κατάσταση και απ΄ότι φαίνεται θα εξακολουθεί να ταλαιπωρείται και στην πορεία του χρόνου. Για το λόγο αυτό πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή.

Χαρακτηριστικό πάντως της σύγχυσης που επικράτησε αυτή την εβδομάδα που πέρασε αναφορικά με το αν θα εφαρμοστεί ή όχι ο φ.π.α. στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και με τις δηλώσεις τον πολιτικών σχετικά με το ίδιο ζήτημα που άλλαζαν σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι και το ακόλουθο σκίτσο που αποτυπώνει το κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...

 

IΙI. Τροποποιητικές δηλώσεις νομικών προσώπων

Μέσα από ένα δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. έγινε γνωστό ότι άμεσα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων νομικών προσώπων. Συνεπώς αναμένουμε στο «ακουστικό» μας μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων νομικών προσώπων. Επειδή όμως όλοι εμείς οι λογιστές έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη γνωστή ρήση των προγόνων μας «συν Αθηνά και χείρα κίνει», λίγο πριν την ενεργοποίηση της εφαρμογής αυτής θα αναφωνήσουμε όλοι μαζί «άρρατε πύλας» και τότε, με μιας θα εισέλθουμε στον άγνωστο μέχρι στιγμής κόσμο των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων. Διακρίνω βέβαια μία αχαριστία στα μάτια σας κι αμέσως σας θέτω δύο ερωτήματα: Δεν νιώθετε ωραία με τις εκπλήξεις του υπ. Οικονομικών; Δεν σας αρέσει αυτό το άγνωστο και το μυστήριο που πλανάται στην ατμόσφαιρα κάθε φορά που εισέρχεστε σε μία νέα εφαρμογή του taxis;

Από το δ.τ. ξεχωρίζουμε τις εξής δύο περιπτώσεις:

α) Για όσες αρχικές δηλώσεις ν.π. είχαν υποβληθεί μετά κόπων και βασάνων μέχρι την 31/8/2015, -σύμφωνα με το δ.τ. του υπ. Οικ.- θα δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις και μάλιστα δίχως τα διαδικαστικά πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2003). Εδώ όμως εγείρεται ένα ερώτημα, τί γίνεται στην περίπτωση που υπεβλήθη μεν η αρχική δήλωση ν.π. με χρεωστικό ποσό μέχρι 31/8/2015, αλλά έπρεπε να υποβληθεί και τροποποιητική δήλωση με την οποία θα αυξάνονταν το ποσό του φόρου; Επειδή δεν υπήρχε εφαρμογή για την υποβολή αυτό όλοι αντιλαμβανόμαστε δεν ήταν εφικτό. Συνεπώς, όταν ανοίξει με το καλό η εφαρμογή στην ανωτέρω περίπτωση που θα αυξηθεί το χρεωστικό ποσό φόρου δεν πρέπει να επιβληθεί ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου 0,73% ανά μήνα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κατάφωρη αδικία.

β) Για όσες αρχικές δηλώσεις ν.π. υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1.9.2015 έως 4.9.2015, θα ισχύουν εν μέρει τα ίδια με την περίπτωση α', δηλαδή δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ., παρά μόνο ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου 0,73% ανά μήνα.

Ευελπιστώ να έχουμε σύντομα νέα σχετικά με το άνοιγμα της εφαρμογής έτσι ώστε να τελειώσουμε και με αυτή την υποχρέωση.

 

ΙV. Σχετικά με τις δηλώσεις αμειβομένων με «μπλοκάκι» και μισθό

Το θέμα της φορολόγησης των αμειβομένων με «μπλοκάκι» και μισθό ακόμη και τώρα μετά από τόσους μήνες μας στοιχειώνει! Ούτε η πυρηνική φυσική δεν είναι τόσο δυσνόητη και δαιδαλώδης όσο αυτό το φορολογικό θέμα. Μέσα από μία διοικητική λύση που είδε το φως της δημοσιότητας την 31/8/2015 -μετά την ευγενική και άκρως συναδελφική χειρονομία ενός συναδέλφου που απέστειλε στον κόμβο το εν λόγω έγγραφου του υπ. Οικ.-, ανεδείχθη μία λύση ώστε να μη φορολογηθούν μέσα όσοι στο 2014 αμείβονταν με «μπλοκάκι» για ένα χρονικό διάστημα και για το υπόλοιπο αμείβονταν με μισθό, δηλαδή δεν υπήρξε παράλληλη απόκτηση εισοδήματος των δύο αυτών κατηγοριών.

Όλα αυτά μαζί με μία προτεινόμενη λύση περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο μας με τίτλο Τροποποιητικές δηλώσεις με επιφύλαξη για ορισμένες περιπτώσεις αμειβομένων με «μπλοκάκι» και μισθό, το οποίο σας προτείνω να μελετήσετε. Σ΄ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και πάλι τον καλό συνάδελφο που μας έστειλε το εν λόγω έγγραφο του υπ. Οικ., που ενδεχομένως θα βοηθήσει πολλούς συναδέλφους.

 

V. Έπεσε η αυλαία στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ο «θίασος» του υπ. Οικονομικών ολοκλήρωσε εσχάτως τις παραστάσεις της επιθεώρησης με τίτλο «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» που όπως είναι γνωστό αναφέρεται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το πέσιμο της αυλαίας των παραστάσεων άφησε πίσω της ορδές λογιστών με κουρελιασμένα νεύρα και κατακρεουργημένη ψυχολογία. Η δυσώνυμη και συνάμα γνωστή πλοκή του θεατρικού έργου που διαδραματίζεται κάθε χρόνο, εξαφάνισε το χαμόγελο απ΄ τα χείλη, τσαλάκωσε κάθε ίχνος θετικής διάθεσης και ουσιαστικά διέλυσε σωματικά και ψυχικά τους συναδέλφους όλης της χώρας. Είναι τραγικό να σύρεται έτσι ένας ολόκληρος κλάδος και να αναλώνονται εκατοντάδες εργατοώρες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σε ένα σύστημα που πραγματικά παρέπαιε πολύ συχνά, αλλά και σε ένα φορολογικό τοπίο που θυμίζει έντονα βαλτώδη έκταση με κινούμενη άμμο. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν όλα όσα βίωσε ο κλάδος μας τον περασμένο μήνα, αλλά και το τελευταίο εξάμηνο του έτους 2014.

Η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε91 όπως είναι γνωστό εξέπνευσε την Παρασκευή, 4.9.2015 (σ.σ. το βράδυ της ίδιας μέρας δημοσιεύτηκαν οι δύο αποφάσεις που σχετίζονταν με την παράταση αυτή), όμως το το απόγευμα της ίδιας μέρας είχαμε εξελίξεις. Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής, δόθηκε σιωπηρή παράταση μέχρι την Κυριακή το βράδυ (σ.σ. διαβάστε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου). Μέσω της σιωπηρής αυτής παράτασης τα πράγματα είχαν ως εξής:

Ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, έδωσε εντολή να μην επιβάλλονται τα διαδικαστικά πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. σε όσες δηλώσεις υποβληθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (σ.σ. μέχρι την Κυριακή στις 24:00). Η μοναδική επιβάρυνση που θα υπάρξει γι΄αυτές τις δηλώσεις -εφόσον φυσικά έχουν χρεωστικό υπόλοιπο- θα είναι, όπως είναι γνωστό η προσαύξηση 0,73% επί του χρεωστικού ποσού του εκκαθαριστικού. Σχετικά με τα διαδικαστικά πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. (100, 250 και 500 ευρώ) που ενδεχομένως θα εμφανιστούν μετά την υποβολή των δηλώσεων αυτών (σ.σ. που θα υποβληθούν το Σαββατοκύριακο), θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση μετά τις επερχόμενες εκλογές που θα διευθετεί το εν λόγω ζήτημα.

Θα περιμένουμε τις εξελίξεις αναφορικά με το μείζον αυτό ζήτημα -για τις δηλώσεις και τα Ε9- και ευελπιστώ ότι η εντολή του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, θα «ντυθεί» και νομοθετικά από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, έτσι ώστε να μην βρεθούν οι συνάδελφοι ή οι πελάτες τους αντιμέτωποι με τα υπέρογκα πρόστιμα του Κ.Φ.Δ.

Το μαρτύριο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους περισσότερους από μας έλαβε τέλος με σημαντικές απώλειες στη σωματική και στη ψυχική μας υγεία. Όλη αυτή η ένταση, η κόπωση και τα εξαντλητικά ωράρια όλων των συναδέλφων την περίοδο που μας πέρασε, πραγματικά μας στιγμάτισε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Χρειάζεται να δαπανήσω πολλές ώρες έτσι ώστε να μεταφέρω μέσω της ηλεκτρονικής μου γραφίδας όλα όσα ζήσαμε και φέτος σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Κάποια από τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσω να μετουσιώσω σε κείμενο αυτά που βίωσα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και αυτά που πέρασε ο κλάδος μας γενικότερα όλο το χρονικό διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Ένα πράγμα όμως που με στενοχωρεί και θέλω πολύ να παλέψω για να μη ξανασυμβεί είναι ότι, πίσω στην πλάτη μου, αλλά και στην πλάτη όλων είναι κάθε χρόνο είναι κολλημένη μία ταμπέλα που γράφει πάνω με μεγάλα γράμματα «ο χαμάλης του taxis». Μη ρωτήσετε ποιος ή ποιοι μας την κολλάνε, νομίζω πως καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας. Μας αξίζει τέτοια συμπεριφορά; Μας αξίζει αυτό που ζούμε επαγγελματικά; Μας αξίζει αυτή η αντιμετώπιση; Ας αναλογιστούμε όλοι κι ας πράξουμε αναλόγως...


 

VΙ. Τέλος η προϋπόθεση του τζίρου για την έκδοση άδειας Φ.Ι.Χ.

Στο πρόσφατο ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο υπάρχει και μία διάταξη που τροποποιεί τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση με αριθμ. πρωτ.: Α1/οικ. 53147/2702/1.9.2015, καταργήθηκε η προϋπόθεση της πραγματοποίησης ακαθαρίστων εσόδων (τζίρου) για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας Φ.Ι.Χ. Συνεπώς δεν υφίσταται πλέον ο περιορισμός του τζίρου στις ανωτέρω περιπτώσεις.

 

VΙI. Παράταση καταβολής εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων στον Ο.Α.Ε.Ε. και ΕΤΑΑ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο, έγινε γνωστό ότι παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων. Πιο συγκεκριμένα, στη νέα παράταση πληρωμής εντάσσονται τα ακόλουθα:

- Εισφορές 3ου διμήνου 2015.
- Μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων Ιουλίου και Αυγούστου που εξοφλούνται με άμεση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (Θα καταβληθούν με τις ροές Σεπτεμβρίου).
- Διμηνιαίες δόσεις της 31/7/2015 παλαιότερων ρυθμίσεων.
- 1η δόση ρύθμισης εφόσον η αίτηση για ρύθμιση έχει υποβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 22/6/2015 – 31/7/2015.
- 1η δόση μετάπτωσης προσωρινού διακανονισμού Ν.3943/2011 στη νέα ρύθμιση.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΕΤΑΑ - ΤΑΝ δόθηκαν νέες οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 και τις δόσεις καταβολής των σχετικών οφειλών.

 

ΙΙ. Αποφάσεις Σ.Λ.Ο.Τ.

Μια σειρά αποφάσεων του Σ.Λ.Ο.Τ. αναρτήθηκαν στον κόμβο την προηγούμενη εβδομάδα. Μέσω των αποφάσεων αυτών δίνονται λύσεις για πλειάδα θεμάτων και καλό είναι να μελετήσουμε τα θέματα που αναλύονται σ΄αυτές, διότι ενδεχομένως να μας έχουν απασχολήσει ή να μας απασχολήσουν στο προσεχές μέλλον. Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά τις αποφάσεις αυτές:

04-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 165 ΕΞ 18.5.2015 - Αποζημίωση αυθαιρέτου χρήσεως

04-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1049 ΕΞ 18.6.2015 - Λογιστικός χειρισμός αφορολόγητων αποθεματικών

02-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 434 ΕΞ 18.6.2015 - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

02-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 2315 πε και 15 ΕΞ 18.6.2015 - Ερώτημα για ακύρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

02-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1369 ΕΞ 27.7.2015 - Διάθεση αποτελεσμάτων και δημιουργία αποθεματικού

02-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1155 ΕΞ 27.7.2015 - Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση τόκων κατασκευαστικής περιόδου από 01-01-2015 με τις διατάξεις του Ν.4308/2014 και του Ν.4172/2013

02-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 1290 ΕΞ 27.7.2015 - Απόδοση τέλους υπέρ της ενιαίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων

02-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 474 ΕΞ 18.6.2015 - Ερώτημα για προσωρινούς ισολογισμούς

02-09-2015 - Σ.Λ.Ο.Τ. αριθ. πρωτ.: 402 ΕΞ 18.6.2015 - Λογιστικές εγγραφές αναδιάρθρωσης χρέους (PSI)


IX. Κατάργηση επιβαρύνσεων στα εισιτήρια κινηματογράφων και λοιπών δημοσίων θεαμάτων

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1195/1.9.2015 κοινοποιήθηκαν ορισμένες διατάξεις του τρίτου μνημονίου που αφορούσαν στην κατάργηση ορισμένων επιβαρύνσεων. Ειδικότερα καταργήθηκε από 19.8.2015 ο ειδικός φόρος στην τιμή των εισιτηρίων των κινηματογράφων που λειτουργούν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων. Επίσης, καταργείται από την ίδια ως άνω ημερομηνία η ειδική εισφορά υπέρ Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.), επί της τιμής των εισιτηρίων κάθε είδους δημοσίων θεαμάτων, που τελούνται εντός των περιφερειών της «τέως διοικήσεως πρωτευούσης» και της Θεσσαλονίκης. Εκτός των ανωτέρω επιβαρύνσεων καταργούνται και άλλες (σ.σ. φόρος 3% επί της αξίας του πωλούμενου ζύθου, κράτηση υπέρ ωδείου Αθηνών, κ.λπ.

Πάντως, αν ξαναβλέπαμε τους φόρους και τις κρατήσεις υπέρ τρίτων που διενεργούνταν όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες πληρωμές των καθημερινών συναλλαγών μας, τότε είναι σίγουρο ότι θα μας έπιαναν στην αρχή γέλια και στη συνέχεια τα γέλια αυτά θα μετατρέπονταν σε θυμό και οργή για τον τρόπο που λειτουργούσαν κάποια πράγματα στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

X. Αναστολή μέχρι 30.9.2015 για τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, κ.λπ.

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 παρατάθηκε η προθεσμία για διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως για τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Η παράταση αυτή αποφασίστηκε με την Κ.Υ.Α. 57384/31.8.2015, οπότε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερωθούν σχετικά έτσι ώστε να πράξουν τα δέοντα.

 

XΙ. Τα νέα των συνδικαλιστικών μας φορέων

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. απέστειλε στις 4.9.2015 με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων σχετικά με την καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Από την επιστολή αυτή ξεχωρίζω την πρόταση του συλλόγου που αναφέρει τα εξής:

α) Το Γ.Ε.ΜΗ. να αναζητεί και να αντλεί αυτόματα τα αποδεικτικά υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών. ή εφόσον αυτό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι εφικτό εναλλακτικά:
β) Η Υποβολή των εν λόγω αποδεικτικών, να γίνει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να βρούνε λύσεις έτσι ώστε το Γ.Ε.Μ.Η. να αντλεί αυτόματα τα σχετικά στοιχεία από το taxis και να μη φορτωθούν οι συνάδελφοι άλλη μία υποχρέωση. Το ίδιο φυσικά πρέπει να γίνει και με άλλους Δημόσιους φορείς. Επιτέλους, πρέπει να οργανωθεί ο κρατικός μηχανισμός και τα συναρμόδια υπουργεία, και μην πετάνε όλοι οι υπεύθυνοι το μπαλάκι στους πολίτες ή στους διάφορους επαγγελματίες για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να δουλέψει σωστά και να μη μετατίθενται οι υποχρεώσεις στους πολίτες, όταν μάλιστα διάφορα στοιχεία υπάρχουν ήδη στο ένα ή στο άλλο υπουργείο. Ας τα βρουν μεταξύ τους και ας μας αφήσουν ήσυχους!

Σε άλλο μήκος κύματος και στα πλαίσια της παρουσίασης των νέων από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς, να αναφέρω ότι ο σύλλογος λογιστών ν. Φλωρίνης, είχε ζητήσει να μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος και μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Για το θέμα αυτό έγινε εκτενής ανάλυση πιο πάνω στην ενότητα V.

 

ΧΙΙ.  Αρθρογραφία - Περιοδικά

Αρκετά ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν μέσω της αρθρογραφίας την περασμένη εβδομάδα. Ο συνάδελφος Ανδρέας Σακελλαριάδης σε σχετικό άρθρο του ασχολήθηκε με την μεταφορά των εργαζομένων και τα έντυπα του Σ.Ε.Π.Ε. , ενώ η συνάδελφος Τατιάνα Ψαριανού ανέλυσε το ζήτημα της δυνατότητας εκπρόθεσμης δήλωσης εισοδημάτων για την κάλυψη τεκμηρίων. Σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος αναφέρθηκε ο συνάδελφος Γιώργος Δαλιάνης.

Τέλος, η δικηγόρος Νένα Διονυσοπούλου μέσω του σχετικού άρθρου της αναρωτήθηκε αν ήρθε το τέλος του τραπεζικού απορρήτου

 

XΙΙΙ. Ποιητική ανάσα...

Στη σημερινή «ποιητική ανάσα» φιλοξενείται ένα ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη με τίτλο «τελειωμένα». Πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι συνήθως αλλού και όχι εκεί που νομίζουμε πως είναι...

Μέσα στον φόβο και στες υποψίες,
με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,
λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάμουμε
για ν’ αποφύγουμε τον βέβαιο
τον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί.
Κι όμως λανθάνουμε, δεν είν’ αυτός στον δρόμο•
ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα
(ή δεν τ’ ακούσαμε, ή δεν τα νοιώσαμε καλά).
Άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθαν,
εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,
κι ανέτοιμους — πού πια καιρός — μας συνεπαίρνει.



XIV. Ανασκόπηση και φορολογικές προθεσμίες

Όσοι από τους συναδέλφους δεν πρόλαβαν να μελετήσουν την ανασκόπηση του Αυγούστου 2015, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά γιατί υπάρχουν θέματα που σίγουρα θα τους ενδιαφέρουν και ίσως δεν τα είχαν προσέξει μέσα στον πανικό του προηγούμενου μήνα. Εκτός από αυτό όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τις τρέχουσες υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να δείτε τις σχετικές υποχρεώσεις του τρέχοντος μηνός ακολουθώντας την ανάρτηση του κόμβου με θέμα Σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις Σεπτεμβρίου 2015.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις μου θυμίζουν έντονα μία σκυταλοδρομία που ο ένας μήνας δίνει τη σκυτάλη στον άλλο και αυτή η ατέρμονη διαδικασία συνεχίζεται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Στην περίπτωσή μας ακόμη και ντοπαρισμένος να είσαι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, αφού τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα!

Καλό είναι να ρίχνετε πού και πού και μια ματιά στο άρθρο μας με τίτλο Τραπεζική αργία - Προθεσμίες για καταβολή φόρων, εισφορών, κ.λπ., που ανανεώνεται συνεχώς, αλλά και στο άρθρο με τίτλο Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για : Δηλώσεις φορολογίας, δόσεις, προκαταβολές, πρόστιμα δηλώσεων, Γ.Ε.Μ.Η., απόδοση φόρου μερισμάτων, ΦΠΑ, Ε9, αλλαγές του νόμου 4336/2015, και λοιπές τροποποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων σε λοιπά σημαντικά θέματα. 
 

 

XV. Αποφάσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

Στην ενότητα αυτά παραθέτω κάποιες αποφάσεις που ενδεχομένως σας ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να τις μελετήσετε με την πρώτη ευκαιρία. Βέβαια, θα μου πει κάποιος και θα χει και δίκιο, πως δεν προλαβαίνουμε για τίποτα άλλο με τόσα που έχουμε να μελετούμε καθημερινά. Παρόλα αυτά εγώ σας παρουσιάζω μερικές εξ αυτών κι εσείς πράξτε αναλόγως.


i.Αριθμ. πρωτ.: 3709/3.9.2015 Θέματα που ανακύπτουν κατά τη χρήση της υπεργολαβίας και όροι εφαρμογής της

ii.ΠΟΛ.1197/1.9.2015 Χορήγηση απαλλαγών από τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν σε αναπήρους

iii.Αρ. πρωτ.: 88760/2.9.2015 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με καντίνες

iv.Αρ. πρωτ.: Δ14Β 1113908 ΕΞ 2015/1.9.2015 Παροχή διευκρινίσεων ως προς τον ορθό φορολογικό χειρισμό υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών (handling) προς αεροπορική εταιρεία που διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα

v.Αριθ. πρωτ.: Β1/οικ. 53121/2701/2.9.2015 Παράταση της προθεσμίας για την υποχρέωση αντικατάστασης ΦΔΧ οχημάτων με φορτηγά νεότερης τεχνολογίας κατόπιν μεταβίβασης

vi.Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφ. 728/31.8.2015 Απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά)

 

ΧVΙ. Επίλογος

Όπως θα αντιληφθήκατε φτάσαμε στο τέλος του πρώτου «σχολίου της Δευτέρας» για τον μήνα Σεπτέμβριο. Λίγα ή πολλά, ενδιαφέροντα ή ανούσια, συνηθισμένα ή ασυνήθιστα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώτης εβδομάδας του ένατου μήνα του έτους, έτσι όπως τα είδα μέσα από το δικό μου πρίσμα. Είμαι σίγουρος πως ορισμένοι συνάδελφοι σήμερα θα είναι κατάκοποι από την υπερένταση του Σαββατοκύριακου και την πάλη με το taxisnet προκειμένου να υποβάλουν τις εναπομείνασες φορολογικές δηλώσεις.

Σε όλους τους συναδέλφους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να υποβάλουν περίπου 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, αλλά και 220.000 περίπου νομικών προσώπων, κάνοντας πραγματικό τιτάνιο έργο. Μέσα σ΄αυτά ήταν ακόμη και οι διορθώσεις στα Ε9, καθώς και πλείστα άλλα θέματα. Όμως, συγχαρητήρια αξίζουν και σε όσους που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις του, αφού έμειναν με κάποιες δηλώσεις στα χέρια τους. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά η μόνη επιβάρυνση που θα υπάρχει θα είναι μόνο ο τόκος 0,73% για την εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου.

Ευελπιστώ ότι τα συνεχόμενα χαστούκια που δεχόμαστε ως κλάδος -ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια- θα μας γίνουν μάθημα και θα ξυπνήσουμε από το λήθαργο τόσων ετών, ώστε μέσω της συλλογικότητας να αναλάβουμε επιτέλους δράση. Δεν μας αξίζει όλο αυτό που περνάμε και πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε. Όχι άλλα λόγια, αλλά δράση και πράξεις. Αν δεν παραμερίσουμε τα ελάχιστα που μας χωρίζουν κι αν δεν κατανοήσουμε ότι με διαξιφισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες, ρεβανσισμούς και πετώντας πάρθια βέλη δεν θα έρθουν οι λύσεις που επιθυμούμε, και μοιραία θα παραμείνουμε στο περιθώριο κοιτώντας το τέλος να έρχεται. Γιατί είναι δεδομένο με μαθηματική ακρίβεια ότι με τις παρούσες συνθήκες ο μικρομεσαίος λογιστής θα μαραζώσει και σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, αφού θα έχει χαθεί στη χοάνη των αυξανόμενων φορολογικών υποχρεώσεων και της δαιδαλώδους πολυνομίας.

Καλημέρα και καλή δύναμη.

 

 

Υποσημειώσεις

[1] Μέχρι 4.9.2015 είχε παραταθεί και η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκχώρησης μισθωμάτων (σ.σ. αρχικά αυτό ανακοινώθηκε με σχετικό δελτίο τύπου και στη συνέχεια αυτό μνημονεύτηκε στην απόφαση ΠΟΛ. 1198/2015).

[2] Τα σκίτσα είναι του γνωστού και ταλαντούχου σκιτσογράφου Αρκά. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενα των σκίτσων.

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης