Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Α. προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων σχετικά με την καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής της φορολογικής δήλωσης

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 104 34
ΤΗΛ.: 210 8224111-210 8834483 FAX: 210 8834484
http://www.efeea.gr

Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2015
Αρ.πρωτ.1376

Προς  το Πρόεδρο και τα μέλη
Της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

ΘΕΜΑ: Καταχώρηση στο  Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 της Κ.Υ.Α. 79752/30.12.2014, ορίζονται τα ελάχιστα στοιχεία τα οποία πρέπει να καταχωρούνται ετησίως στο Γ.Ε.ΜΗ.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις και τα στοιχεία που καταχωρούνται στο Γ.Ε.ΜΗ. και αφορούν την εγγραφή και κάθε περαιτέρω δημοσίευση  στο Γ.Ε.ΜΗ. των υπόχρεων νομικών και φυσικών προσώπων έχουν ήδη οριστεί με την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπ' αρίθμ. Κ1-884 οικ./19.4.2012.

Επιπλέον των παραπάνω ορίζεται ως ελάχιστο ετησίως καταχωριζόμενο στοιχείο στο Γ.Ε.ΜΗ. για τις προσωπικές εταιρείες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους λοιπούς υπόχρεους πλην των κεφαλαιουχικών εταιρειών το αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτών.

Συνεπώς η υποχρέωση αυτή αφορά τις ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ. και τις ατομικές επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., ενώ δεν αφορά τις Ανώνυμες Εταιρίες, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η καταχώριση του στοιχείου αυτού γίνεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και όχι από την κατάληκτική ημερονια υποβολής φορολογικών δηλώσεων (31/8/2015), με ηλεκτρονικό τρόπο από τον υπόχρεο, με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της 79752/30.12.2014. Αποτέλεσμα αυτού είναι  ότι η κάθε  επιχείρηση που υπέβαλε δήλωση έχει διαφορετική ημερομηνία λήξης του διμήνου.

κ. Πρόεδρε,

Οι συνάδελφοί μας έχουν υπερβεί προ πολλού τα όριά τους. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με δεδομένο ότι η σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων καθώς και η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων και η υποβολή ετήσιων πινάκων προσωπικού στο Υπουργείο εργασίας, αποτελούν τον πρωταρχικό μας στόχο, δεν υπάρχει η δυνατότητα χρόνου να ασχοληθούμε με την εν λόγω υποχρέωση  και να προβούμε στην υποβολή του αποδεικτικού προς το Γ.Ε.ΜΗ.

Προτείνουμε προς την Διοίκηση της Κ.Ε.Ε.:

α. Το Γ.Ε.ΜΗ. να αναζητεί  και να αντλεί αυτόματα τα αποδεικτικά υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών. ή εφόσον αυτό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι εφικτό εναλλακτικά:

β) Η Υποβολή των εν λόγω αποδεικτικών, να γίνει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.


κ. Πρόεδρε,

Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να σχολιάσουμε το σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο της εν λόγω απόφασης, η δουλειά μας άλλωστε είναι να υλοποιούμε ορθά τους νόμους και τις εκάστοτε διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εισπράττετε τα τέλη όπως όλα αυτά τα χρόνια τα επιμελητήρια, και να αντλείτε τις πληροφορίες που θέλετε μέσω του taxis.

Μη ταλαιπωρείτε ένα ολόκληρο κλάδο των Λογιστών / Φοροτεχνικών για μια εργασία που εύκολα μπορεί να βρεθεί  από αλλού, με απώτερο  σκοπό την είσπραξη των τελών.

Έχετε την ευκαιρία και πρέπει να προσφέρετε μια υπηρεσία στα μέλη σας, απαλλάσσοντάς τους όμως από το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δικαιολογητικών, κάνοντας δεκτή την πρότασή μας συνεργαζόμενοι  προς τούτο με το Υπουργείο Ανάπτυξης.


Με  εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                 
Δημήτρης Τσαμόπουλος                                                                               

Ο Γεν. Γραμματέας                                                     
Γιώργος Χριστόπουλος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο