Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σαφάρι» της εφορίας στις μικρομεσαίες

Φορολογική «απόχη» σε περισσότερους από 700.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του δημοσίου, τουριστικές επιχειρήσεις και κατασκευαστές ακινήτων ρίχνει η εφορία. Στόχος είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση....

«Σαφάρι» της εφορίας στις μικρομεσαίες


Φορολογική «απόχη» σε περισσότερους από 700.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του δημοσίου, τουριστικές επιχειρήσεις και κατασκευαστές ακινήτων ρίχνει η εφορία. Στόχος είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αντιμέτωπη με τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων που αγγίζει τα 450 εκατομμύρια ευρώ και την έξαρση της φοροδιαφυγής κυρίως από το ΦΠΑ εξαπολύει φοροκυνηγητό σε 10 μέτωπα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζα έδωσε εντολή στους φοροελεγκτές να εντείνουν τους προληπτικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση. Το σχέδιο επικεντρώνεται σε:
# 640.000 φορολογούμενους με συνολικά χρέη πάνω από 17,6 δισ. ευρώ. Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 10.000 μεγαλοοφειλέτες με χρέη κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ ο καθένας ή συνολικά 15,5 δισ. ευρώ.
# Περίπου 40.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά το 2006 εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ. Οι επιτηδευματίες αυτοί ελέγχονται μέσω των διασταυρώσεων στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
# 4.500 μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως ανώνυμες εταιρείες, με προσωπικό άνω των 50 ατόμων.
# Περίπου 1.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που «ξέχασαν» να υποβάλουν τη δήλωση ΦΜΑΠ και απέφυγαν την καταβολή του φόρου. Ο έλεγχος θα γίνεται με βάση τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2005, το 2006 και φέτος.
# Επιχειρήσεις κατασκευής και πώλησης ακινήτων, δεδομένου ότι από φέτος ξεκίνησε ουσιαστικά η εφαρμογή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Οι ελεγκτές επικεντρώνονται και στα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στη οικοδομή, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.
# Ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από την ενοικίαση αυτών.
# Ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που δεν δήλωσαν την αγορά ή την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.
# Επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών - προμηθευτών για το έτος 2005.
# Επιχειρηματίες που έκρυψαν μέρος ή το σύνολο της επιχειρηματικής αμοιβής που εισέπραξαν από τις ομόρρυθμες ή τις ετερόρρυθμες ή τις κοινωνίες κληρονομικού δικαίου.
# Περίπου 20.000 ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. με έμφαση έναντι όσων δεν αποδίδουν το φόρο, τους λήπτες -εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αλλά και έναντι επιχειρήσεων που έχουν εντοπιστεί να ενέχονται σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.

Ποιοι θα ελεγχθούν

    * 640.000 οφειλέτες του Δημοσίου.
    * 40.000 επιτηδευματίες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.
    * 4.500 μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 50 άτομα.
    * 1.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ.
    * 20.000 επιχειρήσεις σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο