Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Παιδεία Φ.Π.Α. 23%: Απαράδεκτο, αθέμιτο, οπισθοδρομικό, επονείδιστο!»

Αθήνα, 1.9.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: Πανεπιστημίου 44 και Χαρ. Τρικούπη, Αθήνα 106 79
Τηλ:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Γούναρη 227, Άνω Γλυφάδα 16674
Τηλ.: 210-9609961 Fax: 210-9609964
______________
THE HELLENIC REPUBLIC
ATHENS’ CHAMBER OF TRADESMEN
HEAD OFFICE: 44 Panepistimiou st. and Har. Trikoupi, Athens 10679
Tel:(+30) 210-3380200 Fax:(+30) 210-3380219
BRANCH: 227, Gounari st Ano Glyfada 166 74
Τel: 210-9609961 Fax: 210-9609964
www.eea.gr [email protected]

Θέμα: Δήλωση του Προέδρου του Ε.Ε.Α. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου : «Παιδεία ΦΠΑ 23% : Απαράδεκτο, Αθέμιτο, Οπισθοδρομικό, Επονείδιστο! »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ


Η παιδεία είναι επένδυση, δεν είναι εμπόρευμα για κατανάλωση.

Η υπαναχώρηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης από την άμεση έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία υποσχέθηκε να αναβάλει την εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, προκάλεσε οργή και κατάπληξη στον κόσμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να δώσει παράταση 8 ημερών στην εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις, χωρίς να γίνει καθαρό τι θα κάνει μετά.

Η αιτιολογία ότι πρέπει πρώτα να βρεθούν ισοδύναμα και μετά να γίνει η αναβολή, για να μη θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, δημιουργεί φόβους ότι παραπέμπεται για μετά τις εκλογές.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στάθηκε όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό των κλάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης γιατί θεώρησε την επιβολή ΦΠΑ 23% απαράδεκτη, αθέμιτη, παράνομη, οπισθοδρομική και επονείδιστη. Έτσι συνεχίζει την στήριξη των κλάδων στον αγώνα τους μέχρι τελικής δικαίωσης.

Με το ίδιο μάτι κρίνουν το μέτρο και οι άνθρωποι της παιδείας. Οι χαρακτηρισμοί δεν αφορούν τόσο το τυπικό μέρος όσο το πραγματικό πολιτικό μέρος, για μια χώρα που θέλει να εξέλθει από την κρίση και την ίδια στιγμή πάει να ποδηγετήσει με φόρους τον κύριο παράγοντα, την κύρια δύναμη αυτής της εξόδου: την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας!

Η εκπαίδευση ήταν πάντα βασική υποδομή και προϋπόθεση κάθε ανάπτυξης, σε κάθε εποχή. Ήταν η βασική επένδυση της κοινωνίας στο ανθρώπινο δυναμικό από το οποίο ανέμενε με την ωρίμανσή του την ανταπόδοσή του ως προϊόν οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πρώτη βιομηχανική επανάσταση απαίτησε την καθιέρωση της δωρεάν δημόσιας γενικής παιδείας ενώ και τα επόμενα στάδια, με την επιστημονικοτεχνική επανάσταση (κυβερνητική) και την επανάσταση των νέων τεχνολογιών (μικροηλεκτρονική) ως προϋπόθεση είχαν την συνεχή ανάπτυξη της παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης για να μπορέσουν να μετουσιωθούν σε οικονομικό προϊόν ανάπτυξης.

Καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν μπορεί να φτάσει στην παραγωγή αν δεν την παραλάβει στα χέρια του ένα υψηλής ειδίκευσης και γνώσης ανθρώπινο δυναμικό.

Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία καθώς και στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση και στο χρέος και η συλλογή δημόσιων εσόδων είναι όρος αποφυγής της πτώχευσης. Όμως η πλέον λαθεμένη κίνηση της κυβέρνησης ήταν η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται πρέπει να ενισχύονται. Δεν είναι τελικά εμπορεύματα, είναι δύναμη και προϋπόθεση παραγωγής πλούτου. Η παιδεία είναι επένδυση, δεν είναι εμπόρευμα για κατανάλωση. Γι’ αυτό ο φόρος είναι απαράδεκτος.

Αν διάφοροι κλάδοι της οικονομίας και της κοινωνίας αγωνίζονται και ανταγωνίζονται για να επιβιώσουν και η πολιτεία με νομοθετική παρέμβαση αποδυναμώνει έναν βασικό κλάδο υποδομής όπως η Παιδεία, στην ουσία δημιουργεί αθέμιτες συνθήκες λειτουργίας σε βάρος του και κατ επέκταση σε βάρος όλης της κοινωνίας. Ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους ή ακόμη χειρότερα, στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία! Η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η παιδεία και η γνώση δεν πρέπει να επιβαρύνονται με φόρους. Γι’ αυτό ο φόρος αυτός είναι και αθέμιτος και παράνομος.

Η νέα φορολογία θα πλήξει τους νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν ανταγωνιστικά εφόδια για να κάνουν και την οικονομία μας διεθνώς ανταγωνιστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ξένες γλώσσες που είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης για την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό ο φόρος είναι οπισθοδρομικός.

Πέρα από όλα αυτά όμως επιφέρει και μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην μέση οικογένεια που αποφάσισε να στερηθεί άλλα αγαθά για να προσφέρει υψηλό επίπεδο ειδίκευσης στα παιδιά της. Τώρα τι θα γίνουν οι ως τώρα επενδύσεις εκπαίδευσης που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν; Πως θα τα βγάλει πέρα η οικογένεια, πόσες ακόμη στερήσεις πρέπει να υποστεί; Γι’ αυτό ο φόρος αυτός είναι επονείδιστος!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι γονείς των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία καταβάλλουν φόρους, υποχρεωτικά, για την δημόσια παιδεία την οποία όμως δεν χρησιμοποιούν, απαλλάσσουν δε τον κρατικό προϋπολογισμό από τα έξοδα φοίτησης 80.000 μαθητών, τα οποία καταβάλλουν οι ίδιοι. Δεν έχει αναρωτηθεί κάποιος από τους ΄΄εμπνευστές΄΄ του μέτρου ότι :

1. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των μαθητών που θα εξακολουθήσουν να φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο, στο ήδη δυσβάσταχτο οικονομικό περιβάλλον ;

2. Πόσοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα μείνουν άνεργοι ;

3. Οι μαθητές, οι γονείς των οποίων μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν οικονομικά, θα μετεγγραφούν αναγκαστικά σε δημόσια σχολεία. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η εισροή ;

4. Αντί να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός θα μειώσει τα έσοδά του και τούτο διότι : (α) θα χάσει φορολογικά έσοδα που καταβάλλονται από τους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και από τους γονείς, (β) θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές, (γ) θα καταβληθούν επιδόματα ανεργίας στους ανέργους, πλέον, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζομένους του κλάδου.

5. Γνωρίζουν οι ΄΄εμπνευστές΄΄ του μέτρου ότι είναι κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα η επιλογή της εκπαίδευσης που καθένας θεωρεί κατάλληλη, από τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Μια είναι η λύση. Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το τονίζουμε : Η Παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται πρέπει να ενισχύονται.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Α.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο