Ρ. Αντωνοπούλου: «10 επιπλέον προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους»

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΔΥΠΑ - Ε.Ένωσης κ.ά.

27 Αύγουστος 2015
Taxheaven.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 27-8-2015

Απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η κυρία Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με το προεδρείο της ΓΣΕΕ διατύπωσε τον ανυπόστατο και παραπλανητικό ισχυρισμό ότι «είναι ντροπή με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας να λιμνάζουν εμπροσθοβαρή προγράμματα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Καταρχάς, κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας δεν λιμνάζει. Μέχρι σήμερα 106 χιλιάδες άνεργοι έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθούν 10 επιπλέον προγράμματα, ώστε ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανέργων να ανέλθει στις 210 χιλιάδες.

Σε ότι αφορά στις συγκεκριμένες τέσσερις προτάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν είναι καινούριες καθώς επαναλαμβάνουν δράσεις οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί και δημοσιευτεί στα Μέσα Ενημέρωσης.

Διευκρινίζεται για πολλοστή φορά ότι η ενεργοποίηση ορισμένων εμπροσθοβαρών προγραμμάτων μετατέθηκε χρονικά, διότι ήταν απαραίτητος ο ανασχεδιασμός τους προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι και όχι οι Πάροχοι Κατάρτισης ή οι κάθε λογής μεσάζοντες που λυμαίνονται τον χώρο των δράσεων της ανεργίας απορροφώντας τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση το περιβόητου voucher 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, για 16.000 ανέργους το οποίο ανακλήθηκε με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου. Το εν λόγω πρόγραμμα απεντάχθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και των εταιριών που εξασφάλιζαν δωρεάν εργατικά χέρια και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.

Το voucher 29-64 ανασχεδιάστηκε με τους ίδιους πόρους και είναι έτοιμο προς υλοποίηση, με τη διαφορά όμως ότι πλέον απευθύνεται σε 26.000 ανέργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικά, παρέχει εγγυημένη απασχόληση στο σύνολο των ανέργων και όχι στο 25%, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Αν η κυρία Γεννηματά χαρακτηρίζει δημοσίως τον αναγκαίο ανασχεδιασμό ως καθυστέρηση, τότε είτε δεν έχει επαρκή πληροφόρηση είτε υποκύπτει στην παλαιοκομματική τακτική της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού ενόψει των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί της κυρίας Γεννηματά είναι τουλάχιστον ανακριβείς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων έγινε κατόπιν διαβούλευσης με τους ευρύτερους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων.

Μετά τις δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ η αναπληρώτρια υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η ΓΣΕΕ είναι απολύτως σύμφωνη με την ανάγκη ανασχεδιασμού των προγραμμάτων και στηρίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.