Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ρ. Αντωνοπούλου: «10 επιπλέον προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 27-8-2015

Απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η κυρία Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με το προεδρείο της ΓΣΕΕ διατύπωσε τον ανυπόστατο και παραπλανητικό ισχυρισμό ότι «είναι ντροπή με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας να λιμνάζουν εμπροσθοβαρή προγράμματα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Καταρχάς, κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας δεν λιμνάζει. Μέχρι σήμερα 106 χιλιάδες άνεργοι έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθούν 10 επιπλέον προγράμματα, ώστε ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανέργων να ανέλθει στις 210 χιλιάδες.

Σε ότι αφορά στις συγκεκριμένες τέσσερις προτάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν είναι καινούριες καθώς επαναλαμβάνουν δράσεις οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί και δημοσιευτεί στα Μέσα Ενημέρωσης.

Διευκρινίζεται για πολλοστή φορά ότι η ενεργοποίηση ορισμένων εμπροσθοβαρών προγραμμάτων μετατέθηκε χρονικά, διότι ήταν απαραίτητος ο ανασχεδιασμός τους προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι και όχι οι Πάροχοι Κατάρτισης ή οι κάθε λογής μεσάζοντες που λυμαίνονται τον χώρο των δράσεων της ανεργίας απορροφώντας τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση το περιβόητου voucher 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, για 16.000 ανέργους το οποίο ανακλήθηκε με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου. Το εν λόγω πρόγραμμα απεντάχθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και των εταιριών που εξασφάλιζαν δωρεάν εργατικά χέρια και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.

Το voucher 29-64 ανασχεδιάστηκε με τους ίδιους πόρους και είναι έτοιμο προς υλοποίηση, με τη διαφορά όμως ότι πλέον απευθύνεται σε 26.000 ανέργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικά, παρέχει εγγυημένη απασχόληση στο σύνολο των ανέργων και όχι στο 25%, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Αν η κυρία Γεννηματά χαρακτηρίζει δημοσίως τον αναγκαίο ανασχεδιασμό ως καθυστέρηση, τότε είτε δεν έχει επαρκή πληροφόρηση είτε υποκύπτει στην παλαιοκομματική τακτική της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού ενόψει των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί της κυρίας Γεννηματά είναι τουλάχιστον ανακριβείς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων έγινε κατόπιν διαβούλευσης με τους ευρύτερους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων.

Μετά τις δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ η αναπληρώτρια υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η ΓΣΕΕ είναι απολύτως σύμφωνη με την ανάγκη ανασχεδιασμού των προγραμμάτων και στηρίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο