Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγκύκλιος εφαρμογής μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε βρώσιμα κρέατα, παραπροϊόντα σφαγίων και παρασκευάσματα κρεάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ 13% ΤΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με την αριθμ. ΠΟΛ.1188/26.8.2015 (Α.Δ.Α.: 7ΞΗ-Δ98) κοινοποιεί τις διατάξεις και προβαίνει στις αναγκαίες διευκρινήσεις όσον αφορά την υποπαραγράφου Δ.2 του άρθρου 2 του ν.4336/2015, αναφορικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα βρώσιμα κρέατα, παραπροϊόντα σφαγίων και παρασκευάσματα κρεάτων, καθώς και ορισμένες νομοτεχνικού χαρακτήρα τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις επέρχονται τροποποιήσεις στο παράρτημα ΙΙΙ του κώδικα ΦΠΑ ν.2859/2000 και υπόκεινται πλέον σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% όλα ανεξαιρέτως τα κρέατα που υπάγονται στο κεφάλαιο 2 του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε., καθώς και τα παρασκευάσματα κρεάτων του κεφαλαίου 16 του Δασμολογίου, τα οποία είναι κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Επίσης παρέχονται οι ακόλουθες χρήσιμες διευκρινίσεις για τους ασκούντες εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων:

-Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των προϊόντων κρέατος στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% είναι να θεωρούνται αυτά κατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου (βρώσιμα).

-Όλα τα ζωντανά ζώα του Κεφ. 1 του Δασμολογίου εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

-Τα ψάρια, τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια του Κεφ. 3 του Δασμολογίου εξακολουθούν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, σε αντίθεση με τα παρασκευάσματα ψαριών και λοιπών υδροβίων του Κεφ. 16 του Δασμολογίου που εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

-Για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις κατηγορίες αγαθών που προσδιορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ του κώδικα ΦΠΑ, χρησιμοποιούνται οι κανόνες και οι διατάξεις του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε. (καν. αριθ. 1101/2014, Επίσημη Εφημερίδα ΕΕ, τεύχος L312/31.10.2014, με ισχύ για το έτος 2015) το οποίο μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=el με συμπλήρωση των πεδίων έτος:2014, σειρά ΕΕ:L (ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ), αριθμός ΕΕ:312 .

-Διευκρινίζεται ότι το πρόθεμα ΕΧ που αναγράφεται πριν από την τετραψήφια δασμολογική κλάση όπως αυτή παρουσιάζεται στο παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (π.χ. «Εκχυλίσματα και χυμοί κρέατος (Δ.Κ. ΕΧ 1603)), έχει την έννοια ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται μόνο τα περιγραφόμενα ρητά προϊόντα και άρα η δασμολογική κλάση 1603 περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα τα οποία εξαιρούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (παραδείγματα αναφέρονται και στην ΠΟΛ.1168/29.7.2015).

-Έναρξη εφαρμογής των διατάξεων, όπως είναι γνωστό, έχει οριστεί η 19η Αυγούστου 2015 ( σχετικό δελτίο τύπου έχει αναρτηθεί στις ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ της ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομικών: http://www.mnec.gr/?q=el/news/news).
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο