Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Την Δευτέρα 31.8.2015 η καταληκτική ημέρα υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων

Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, 25 Αυγούστου 2015 είχαν υποβληθεί 5.410.000 δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένει ακόμη περίπου 500.000 -ίσως και περισσότερες- δηλώσεις, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν εμπρόθεσμα μέχρι την λήξη της προθεσμίας, που σύμφωνα με την ΠΟΛ.1184/21.8.2015, ορίστηκε η 30η Αυγούστου 2015.  

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συνάδελφοι απ΄όλη την Ελλάδα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κατόρθωσαν να υποβάλουν όλες αυτές τις δηλώσεις εργαζόμενοι νυχθημερόν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσο τα ερμηνευτικά προβλήματα του ν. 4172/2013 και τη συνεχή έκδοση εγκυκλίων, όσο και τα τεχνικά προβλήματα του taxis που δυσχέραιναν το ήδη επιβαρυμένο έργο της υποβολής τους. Τα προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και τόσο καιρό έχουν αναφερθεί πολλές φορές και δεν έχει νόημα να τα παραθέσουμε εκ νέου στη σημερινή μας ανάλυση. 

Ωστόσο, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), το οποίο ρυθμίζει εν γένει τις προθεσμίες των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, ισχύουν τα εξής αναφορικά με τις προθεσμίες: 

Άρθρο 7 ΚΦΔ (4174/2013)
1. Εάν η εκπνοή προθεσμίας για την άσκηση δικαιώματος ή εκπλήρωση υποχρέωσης, όπως ορίζεται από τη φορολογική νομοθεσία, συμπίπτει με επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό.


Να αναφέρουμε εδώ ότι, κατά τον Κ.Φ.Δ. "υποχρέωση" για τους φορολογούμενους αποτελεί τόσο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όσο και η καταβολή των φόρων. Συνεπώς, εφόσον η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φυσικών προσώπων -μετά και την τελευταία παράταση- έχει οριστεί σε ημέρα Κυριακή, η οποία αποτελεί αργία σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Δ., η προθεσμία υποβολής παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, ήτοι μέχρι τα μεσάνυχτα της  31ης Αυγούστου 2015.

Επίσης είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι, στις ανωτέρω περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί αναφορικά με την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος ή της εφάπαξ καταβολής. Ειδικότερα, επειδή η καταβολή της 1ης δόσης ή το ολικό ποσό σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής πρέπει να πραγματοποιηθούν αμφότερα την ίδια ημέρα (ήτοι την 31.8.2015 σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του ΚΦΕ), η  εντολή πληρωμής πρέπει να έχει γίνει νωρίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας, αφού χρονικά η εκτέλεσή της διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα. Κατά συνέπεια, εφόσον η εντολή πληρωμής δοθεί μετά τις απογευματινές ώρες, υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένες τράπεζες να εκτελέσουν την πληρωμή την αμέσως επόμενη ημέρα (1/9/2015), οπότε στις περιπτώσεις αυτές θα υπάρξει η προσαύξηση του 0,73 %. 

Συμπερασματικά με βάση όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η 31η Αυγούστου 2015 και η καταβολή του φόρου σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή η καταβολή της 1ης δόσης πρέπει να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθούν οι σχετικές εντολές σε τέτοιο χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να εκτελεστούν οι ανωτέρω εντολές αυθημερόν. 

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ερμηνεία της επιστημονικής ομάδας του κόμβου που ερείδεται στις κείμενες διατάξεις του Κ.Φ.Δ. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε και την άποψη της φορολογικής Διοίκησης σχετικά με το εν λόγω θέμα και θα σας ενημερώσουμε εφόσον προκύψει κάτι νεώτερο σχετικά με το θέμα

Κλείνοντας, να τονίσουμε για μία ακόμη φορά, ότι ο αναπληρωτής υπ. Οικ. κος Τ. Αλεξιάδης, οφείλει να σεβαστεί τα δίκαια αιτήματα των απανταχού συλλόγων των λογιστών-φοροτεχνικών και γενικότερα όλων των συναδέλφων, που ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος -που μάλιστα ορίζεται και στον ίδιο το φορολογικό νόμο-, ώστε να υποβάλουν ορθά τις φορολογικές δηλώσεις, δίχως τον βρόχο του ελάχιστου χρονικού περιθωρίου που έχει καθοριστεί και χωρίς να κρέμεται πάνω από το κεφάλια τους η δαμόκλειος σπάθη των προστίμων. 

Ευελπιστούμε να πρυτανεύει η λογική και να ανακοινωθεί νέα παράταση από τον κύριο αναπληρωτή υπ. Οικ., έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις τάξεις των συναδέλφων που χειμάζονται από τη φορολογική καταιγίδα που ενέσκηψε τα τελευταία ειδικά χρόνια στη χώρα μας και κατ΄επέκταση να αποσυμπιεστεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα λογιστικά γραφεία της χώρας.

Σαν έσχατη λύση
, υπάρχει και η δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων χωρίς την ταυτόχρονη μετάθεση των ημερομηνιών των δόσεων. Με αυτή την λύση δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση τόσο στις μηδενικές όσο και στις πιστωτικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον υποβληθούν μετά την 31η Αυγούστου 2015.


Επιμέλεια - Eπιστημονική ομάδα Taxheaven
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο