Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ένας φόρος για ακίνητα, ομόλογα και μετοχές

Τη μετατροπή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε ενιαίο φόρο ακινήτων και κινητών αξιών προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Στον νέο φόρο που θα δημιουργηθεί το 2016 σχεδιάζεται και η φορολόγηση όσων κατέχουν ομόλογα του εξωτερικού (π.χ. του γερμανικού ή αμερικανικού Δημοσίου κ.λπ.). Επίσης εξετάζεται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο και στο ελληνικό Δημόσιο. Ο φόρος θα επιβάλλεται στην περίπτωση που δεν καταβάλλεται κάποιος άλλος φόρος ακινήτων στο εξωτερικό.

Ειδικότερα η κυβέρνηση σχεδιάζει τα εξής για τη φορολόγηση των ακινήτων και των κινητών αξιών.

1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2016. Μείωση των επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες με χαμηλότερες αξίες ακινήτων. Το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ δεν θα μειωθεί αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αντιθέτως θα αυξηθεί δεδομένου ότι θα προστεθούν στον νέο φόρο και οι κινητές αξίες.

2. Φορολόγηση ακινήτων του εξωτερικού. Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό θα κληθούν το 2016 να πληρώσουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Όσοι εξ αυτών καταβάλλουν κάποιον άλλο φόρο στη χώρα που διατηρούν το ακίνητο θα απαλλαγούν από τον φόρο. Φυσικά δεν θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ σε αυτά τα ακίνητα αλλά κάποιος άλλος φόρος με έναν συντελεστή στην πραγματική αξία του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες όπως τονίζει το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προσκομίζουν ετησίως στις ελληνικές φορολογικές αρχές τα σχετικά παραστατικά, εφόσον πληρώνουν φόρο στο εξωτερικό, για να απαλλαγούν από αυτόν.

3. Ενιαίος φόρος και στις κινητές αξίες. Από το 2016 εξετάζεται οι κάτοχοι ομολόγων του εξωτερικού να πληρώνουν φόρο για τις ομολογίες που διαθέτουν. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εξηγεί ότι «δεν μπορεί κάποιος που αγόρασε ακίνητο 200.000 ευρώ να πληρώνει ενιαίο φόρο για το ακίνητο που διαθέτει και κάποιος που επένδυσε σε ομόλογα για παράδειγμα του γερμανικού Δημοσίου να μην πληρώνει κανέναν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο». Βέβαια, το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί με τους δανειστές της χώρας αμέσως μετά τις εκλογές δεδομένου ότι στο σχέδιο νόμου του Οκτωβρίου θα πρέπει να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας.

4. Αντικειμενικές αξίες. Τον Νοέμβριο συστήνεται επιτροπή για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στη νέα επιτροπή που θα συσταθεί θα μετέχουν, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εκπρόσωποι των Δήμων και εφοριακοί οι οποίοι θα κληθούν μέχρι το τέλος του έτους να σχεδιάσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα στοιχεία που θα λαμβάνουν θα είναι από τις αγγελίες και από τις πράξεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά ακινήτων. Οι αντικειμενικές αξίες όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θα αναπροσαρμόζονται ετησίως προκειμένου οι νέες τιμές της εφορίας να είναι αντίστοιχες με αυτές που γίνονται οι συμβολαιογραφικές πράξεις.

5. ΕΝΦΙΑ 2015. Εντολή να προχωρήσει η εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων για το τρέχον έτος έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στην ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Με βάση τα ανωτέρω ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Οκτωβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Επίσης καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και πλέον θα φορολογούνται τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο