Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η «ομηρία» των εργαζομένων δεν συνιστά συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός»

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του  για την επιλογή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»,-  όσο και της μητρικής «Eldorado Gold»,-  να απαντήσει στα  ζητήματα που σχετίζονται  με  συμβατικές υποχρεώσεις  της  προς το ελληνικό Δημόσιο, δηλώνοντας  την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους που απασχολεί.
 
Η συγκεκριμένη,  εχθρική προς τους εργαζόμενους,  ενέργεια, θέτει σε δοκιμασία κάθε θετικό αυτοπροσδιορισμό της  «Ελληνικός Χρυσός» για τις προθέσεις της και προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις της αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.   
 
Η υπόθεση είναι απλή. Η εταιρεία είχε προθεσμία τριών ετών για να δοκιμάσει  επιτόπου την προτεινόμενη- από την ίδια-  μεταλλουργική μέθοδο flash smelting. Αντί να υλοποιήσει  αυτή την ξεκάθαρη υποχρέωσή της, προτίμησε να παρουσιάσει ξανά  πορίσματα εργαστηρίου του εξωτερικού, τα οποία είχε προσκομίσει  και στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών της με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως έθεσε ως όρο    να πραγματοποιηθούν  επιτόπιες δοκιμές.  Τον όρο αυτόν, ουδέποτε προσέβαλε ή αμφισβήτησε με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, η εταιρεία.   
 
Η εταιρεία επιμένει να μην απαντά επί του συγκεκριμένου, παρότι της είχε ζητηθεί επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται στους όρους έγκρισης των τεχνικών μελετών. Στη βάση αυτή, η  υποχρέωση ελέγχου από το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να  θεωρείται εχθρική ενέργεια, ούτε είναι δυνατόν  οι παραβιάσεις των σχετικών  όρων να μην προκαλούν την παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων.
 
Η Απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η εκτέλεση των εργασιών που δεν διακόπηκαν με την απόφαση, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, είναι υποχρέωσή της.
 
Η επίκληση αυτής της Απόφασης ώστε  να πληγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να θέσει, όχι σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κατάσταση «ομηρίας» τους σχεδόν  2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους σ’ αυτήν.   
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι εξωθούνται σε τέτοιες καταστάσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα ως αναλώσιμο διαπραγματευτικό χαρτί. Πότε,  τέτοιες μέθοδοι, δεν ωφέλησαν ούτε  αυτούς που τις εφάρμοσαν, ούτε  τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση δηλώνει την συμπαράστασή της σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εκδηλωθεί από τους εργαζόμενους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, για τον έλεγχο ενεργειών της εταιρείας που τους βλάπτουν.
 
Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καταστάσεις «ομηρίας» για να γίνουν ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο