Ειδήσεις Απόψεις

Παράταση δηλώσεων - το θέατρο, η υποκρισία και η αναλγησία των υπευθύνων καλά κρατούν

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικ. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Ανοίγοντας τα συρτάρια του μυαλού μου προσπαθώ αρχικά να ανασύρω διάσπαρτες λέξεις και στη συνέχεια να σχηματίσω φράσεις που θα περιγράφουν με γλαφυρότητα όλο αυτό που βιώνω αναφορικά με τα επαγγελματικά δρώμενα του χώρου μου. Βέβαια, το κακό είναι ότι δεν τα βιώνω μόνο εγώ, αλλά ολόκληρος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών στον οποίο και ανήκω. Όμως είναι πολύ δύσκολο να καταφέρω να μεταφέρω σε κάποιον τρίτο, -εκτός του επαγγέλματος εννοώ-, μέσα από ένα μικρό κείμενο, τις εικόνες, τα συναισθήματα, την ένταση, την ανησυχία, την οργή, τον εκνευρισμό και μία σειρά άλλων συναισθημάτων ενός κλάδου που χειμάζεται εδώ και χρόνια από τις καταιγιστικές εξελίξεις που ταλανίζουν τον τόπο κι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική και τη σωματική υγεία όλων. 

Δρώντας μέσα σε ένα κομφούζιο νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων, διοικητικών λύσεων, τροπολογιών, αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων, όψιμης νομοθεσίας, κ.λπ., ο επαγγελματίας λογιστής καλείται να ασκήσει το επάγγελμά του κάτω από αντίξοες συνθήκες, εργαζόμενος ουσιαστικά σαν είλωτας αλλοτινής εποχής. Δουλεύοντας άοκνα όλο το χρόνο, χωρίς αργίες, αγνοώντας την ξεγνοιασιά μιας ήρεμης κυριακάτικης βόλτας μακριά από το άγχος της καθημερινής τρέλας, λησμονώντας τις απλές οικογενειακές στιγμές ή τη θαλπωρή του σπιτιού, φτάνει στα ανθρώπινα όρια αντοχής του και συχνά τα ξεπερνά. Ακόμη κι αν τελικά καταφέρει να ξεφύγει σωματικά από την πεζή και συνάμα τόσο αγχωτική καθημερινότητα, το μυαλό του δεν μπορεί να απαλλαγεί ούτε για λίγο από τη νοσηρή πραγματικότητα της εργασίας. Άλλες φορές όλη αυτή η ένταση και το άγχος έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία του και συχνά το ταξίδι επέκεινα του κόσμου δεν αργεί να έρθει, βυθίζοντας στη θλίψη τους δικούς του. 

Όμως, εκτός όλων αυτών έχει να αντιμετωπίσει και την ανάλγητη στάση των ιθυνόντων του υπ. Οικ. που αποφασίζουν κατά το δοκούν και νομοθετούν ασυστόλως -συχνά λαθεμένα-, δημιουργώντας έναν κυκεώνα διατάξεων που συνθέτουν ένα απέραντο φορολογικό φρενοκομείο. Παράλληλα οι ίδιοι ταγοί, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις κείμενες διατάξεις και τις δικές τους υποχρεώσεις -που οι ίδιοι έχουν εισηγηθεί και θεσμοθετήσει-, κονιορτοποιώντας έτσι κάθε αρχή νομιμότητας και χρηστής διοίκησης και επιπροσθέτως, ανερυθρίαστα, λειτουργώντας ως κήνσορες κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο απειλώντας μας! Δηλαδή, στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Να τιμωρούνται οι πολίτες για λάθη, παραλείψεις και αβελτηρίες των υπευθύνων, ενώ οι ίδιοι οι υπεύθυνοι, αυτοί δηλαδή που δημιούργησαν το πρόβλημα να βρίσκονται στο απυρόβλητο, δίχως να υφίστανται τις συνέπειες των λαθών τους. 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή παίζεται το ίδιο θεατρικό έργο, στο οποίο αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις στις καίριες θέσεις του υπ. Οικ. και θεατές είμαστε όλοι εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί που, εκόντες άκοντες παρακολουθούμε τις σκηνές να διαδραματίζονται μπροστά μας, άλλοι από την αίθουσα, άλλοι από τους εξώστες ή τα θεωρεία κι άλλοι πίσω από την κουίντα. Το έργο ονομάζεται "παράταση δηλώσεων" και κάθε χρονιά οι παραστάσεις έχουν τεράστια επιτυχία, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε την πλοκή, τους πρωταγωνιστές, τις ατάκες, τη χρονική διάρκεια, ακόμη και το τέλος του έργου. 

Δεν θέλω να παραθέσω λεπτομέρειες αναφορικά με όλο αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, τις αρμόδιες γραμματείες του Υπ. Οικ., κ.λπ., αλλά θα σταθώ μόνο σε μερικά σημεία που δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε. Βέβαια, αν ανατρέξει κανείς στις ανακοινώσεις των απανταχού ανά την Ελλάδα συλλόγων μας που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, θα νιώσει τον παλμό, την ένταση και την οργή που ξεχειλίζει στις λίγες, αλλά γεμάτες ουσία αράδες τους. Μόνο αν ζεις το πρόβλημα από μέσα μπορείς να συλλάβεις την πλήρη του διάσταση. 

Αυτό που έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, είναι ότι αυτά που λείπουν συχνά από τις αποφάσεις των ταγών του υπ. Οικονομικών είναι η κοινή λογική, καθώς και η πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων που κατά καιρούς ανακύπτουν. Αυτό όμως που προκαλεί θυμηδία, αλλά και οργή αναφορικά με το θέμα των παρατάσεων είναι η γνωστή νοοτροπία των υπευθύνων που αρέσκονται στη διαιώνιση της λογικής του μαρτυρίου της σταγόνας, που είναι ό,τι χειρότερο για τον κάθε επαγγελματία. 

Μα, πως είναι δυνατόν να ακούμε και να διαβάζουμε από επίσημα χείλη ότι υπάρχουν λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες από πλευράς υπ. Οικ. και να μην ανοίγει μύτη; Πως είναι δυνατόν να παραδέχεται δημοσίως το υπ. Οικ. πως έχει καθυστερήσει σε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων και απ΄την άλλη να απαιτεί -απειλώντας με πρόστιμα- από τους πολίτες και τους λογιστές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν για το υφιστάμενο μπάχαλο ευθύνεται αποκλειστικά το ίδιο; Ουσιαστικά έχουμε τη δημόσια παραδοχή ότι έχει αποτύχει ο σχεδιασμός, αλλά και οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτό βέβαια δεν μόνο τωρινό φαινόμενο αφού τα ίδια συνέβησαν και προηγούμενα χρόνια. 

Μετά από τις δηλώσεις του κ. Τρ. Αλεξιάδη πως δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, το ίδιο το taxis τον διέψευσε, αφού δεν δούλευε τίποτα, με αποτέλεσμα να ανακρούσει πρύμναν και να δώσει ολιγοήμερη παράταση για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων. Το τραγελαφικό όμως της υπόθεσης είναι ότι στην ίδια επίσημη ανακοίνωση του υπ. Οικ. αναφέρεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα θα ανακοινωθεί σήμερα σχετική ανακοίνωση. Μα, τι θα άλλαζε από χθες μέχρι σήμερα αναφορικά με το θέμα αυτό; Γιατί δεν έγινε γνωστή χθες η πρόθεση του υπ. Οικ. ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και να επανέλθει για λίγο η ηρεμία στις τάξεις των λογιστών; Είναι αυτή σωστή αντιμετώπιση; 

Μου είναι εντελώς αδιάφορη η λογική του να χαϊδεύω αυτιά για να είμαι αρεστός, οπότε προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός και να ασκώ δριμεία κριτική όταν χρειάζεται ή να αποδίδω τα εύσημα σε όσες περιπτώσεις αυτό απαιτείται. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν μπορείς να πατάς το ένα πόδι στη μία βάρκα και το άλλο στην άλλη χωρίς να πέσεις, ούτε να αγνοούμε τη λαϊκή θυμοσοφία που αναφέρει με έμφαση ότι "ή ζευγάς ζευγάς ή παπάς παπάς". 

Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι στις υπηρεσίες του υπ. Οικ. που εργάζονται και προσφέρουν είναι θετικό και αξιέπαινο. Αντίστοιχα όμως και περισσότερο εργάζεται και ο λογιστής ο οποίος τελικά δεν ακούει ποτέ έστω έναν καλό λόγο από τα αρμόδια χείλη για τις άοκνες προσπάθειές του.

Δεν θα μπω σε περαιτέρω λεπτομέρειες που λίγο έως πολύ είναι γνωστές και έχουν ειπωθεί και διατυπωθεί πλειστάκις, αλλά θα σταθώ μόνο σε δυο τρία βασικά κατά την άποψή μου σημεία. 

Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη αναφορικά με τις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων υπάρχουν προθεσμίες που τηρούνται εκατέρωθεν, δηλαδή τόσο από τα κράτη όσο και από τους πολίτες. Υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα και καταληκτικές ημερομηνίες έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, αλλά και το ίδιο το κράτος να εισπράξει τους φόρους στα προκαθορισμένα χρονικά σημεία. 

Κατά την άποψή μου οι εφαρμογές του taxis θα έπρεπε να παραμένουν μονίμως ανοιχτές αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και κυρίως να τηρούνται από πλευράς πολιτείας οι τεθείσες προθεσμίες για την εμπρόθεσμη υποβολή τους, οι οποίες μάλιστα θα αναπροσαρμόζονταν αναλόγως των συνθηκών. 

Επίσης θα πρέπει να θεσπιστούν ποινές για τους υπεύθυνους από την πλευρά της πολιτείας όταν δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις. Εδώ να τονίσω σε μια προσπάθεια αυτοκριτικής, ότι δεν διεκδικούμε όπως έπρεπε τα νόμιμα δικαιώματά μας, αφού φέτος για παράδειγμα στην αγωγή κατά του Δημοσίου για όσα περάσαμε πέρυσι λόγω της σχετικής κατάστασης υπέγραψαν λίγοι περισσότεροι από εκατό συνάδελφοι. Γιατί; 

Έχοντας ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της υποβολής των δηλώσεων και όλων των άλλων εκκρεμοτήτων που τριβελίζουν το μυαλό μας, θέλησα να περάσω λίγες μέρες ξεκούρασης, όμως οι εξελίξεις δεν με άφησαν, όπως άλλωστε και πολλούς άλλους συναδέλφους και αναγκάστηκα να δουλεύω απομακρυσμένα όπως και ορισμένα ακόμη μέλη της ομάδας του κόμβου, προκειμένου να είναι ενημερωμένοι όλοι οι συνάδελφοι. Ο αδερφικός φίλος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του κόμβου Κ. Κουλογιάννης, παρόλο που είναι εκτός των τειχών εργάζεται κι αυτός ακατάπαυστα, προκειμένου να παραμείνουν ενήμεροι όλοι. Τον ευχαριστώ γι' αυτό δημοσίως, όπως και την υπόλοιπη ομάδα που παραμένει στις επάλξεις.

Με το μυαλό πίσω σε όλα όσα απασχολούν όλους τους συναδέλφους η ηρεμία πήγε περίπατο. Άλλωστε πως να ξεκουραστείς όταν ακούς, διαβάζεις και νιώθεις όλο αυτό το άγχος, την οργή και την ένταση των υπολοίπων συναδέλφων που δεν τελείωσαν ακόμη με τις εκκρεμότητές τους κι επιπροσθέτως έχουν γίνει κι αυτοί -όπως όλοι μας- το άθυρμα στα χέρια των αρμοδίων υπαλλήλων και υψηλόβαθμων στελεχών του υπ. Οικ.

Καλή δύναμη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο