Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φρένο στις εικονικές δωρεές

«Φρένο» στις άτυπες δωρεές μεταξύ των φορολογουμένων σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών για να «κλείσει» ένα από τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια ώρα θα επιβραβεύει τους φοροφυγάδες που ομολογούν τις φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει αλλά και όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς....

Φρένο στις εικονικές δωρεές


«Φρένο» στις άτυπες δωρεές μεταξύ των φορολογουμένων σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών για να «κλείσει» ένα από τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια ώρα θα επιβραβεύει τους φοροφυγάδες που ομολογούν τις φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει αλλά και όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή καθιστά αυστηρότερο τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και από την άλλη απαλλάσσει από τους έκτακτους ελέγχους και τις προσαυξήσεις φόρων όσους καταγγέλλουν αθέμιτες συναλλαγές και μειώνει έως 80% τις προσαυξήσεις φόρων για όσους ομολογούν τις φορολογικές παραβάσεις τους πριν ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

1. Αλλαγές στον θεσμό της «άτυπης δωρεάς» χρηματικών ποσών. Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν την άτυπη δωρεά για να δικαιολογήσουν στην εφορία την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή χρησιμοποιούν τα χρήματα που τους δώρισε ένας φίλος ή συγγενής για να καλύψουν την αξία από την αγορά ενός ακινήτου, ενός ακριβού αυτοκινήτου ή ενός σκάφους αναψυχής και να γλιτώσουν τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Δηλώσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δηλώσεις «άτυπης δωρεάς» που υποβάλλονται στην εφορία είναι εικονικές αφού στην πραγματικότητα τα χρηματικά ποσά, ανήκουν στον ίδιο το φορολογούμενο, ο οποίος δεν τα έχει δηλώσει στην εφορία όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο πωλητής δεν εμφανίζει στην εφορία το πραγματικό τίμημα που εισέπραξε από τον αγοραστή αλλά την αντικειμενική αξία του ακινήτου η οποία φαίνεται στο συμβόλαιο και σε κάθε περίπτωση είναι μικρότερη από την πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της άτυπης δωρεάς, εξετάζει να καταργήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάς χρηματικών ποσών μεταξύ φορολογουμένων οι οποίοι δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Η δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάς συζητείται να περιοριστεί σε συγγενείς με συγγένεια έως δεύτερου βαθμού.

2. Ισχυρά κίνητρα στους φορολογουμένους να καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς. Οι «καταδότες» θα εξαιρούνται από τους έκτακτους φορολογικούς ελέγχους, θα απαλλάσσονται από προσαυξήσεις φόρων στην περίπτωση που έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα εξετάζεται να τους δοθεί έκπτωση έως 20% στον φόρο που θα προκύψει μετά τον φορολογικό έλεγχο.

3. Κίνητρο ειλικρίνειας παρέχεται σε όσους διαπράττουν φορολογικές παραβάσεις και τις ομολογούν πριν ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος. Συγκεκριμένα καθιερώνεται ειδικό καθεστώς ποινών που θα προβλέπει τη μείωση έως 80% των προσαυξήσεων φόρων. Με την παραλαβή της πρόσκλησης ελέγχου οι επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε από μόνοι τους και να δηλώσουν «φοροφυγάδες»(;), δηλαδή να δηλώσουν και να αποδεχθούν τις (φορολογικές) πράξεις των οποίων τη νομιμότητα αμφισβητούν και οι ίδιοι.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description [email protected] | Ιανουαρίου 30, 2010 11:02 μ.μ. | Reply
Η μεταβίβαση ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού αυξήθηκε στις 150.000 ευρώ. Για συγγενείς δευτέρου βαθμού (πχ από θείο σε ανεψιό ή αδελφό σε αδελφό κλπ) με όριο τις 15.000 αυξήθηκε στις 30.000 ευρώ. Το όριο αυτό είναι πολύ μικρό. Προβλέπεται κάποια αύξηση αντίστοιχη με αυτή της μεταβίβασης πρώτου βαθμού συγγένειας (πχ στις 130.000 ευρώ), αφού αυτό συμβαδίζει και με τα ελληνικά δεδομένα?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο