Αποτελέσματα live αναζήτησης

H απόφαση του Eurogroup για το τριετές πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ

17 Αύγουστου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά
Αναλυτικά το ανακοινωθέν των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης μετά τη συμφωνία

«Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν ισχυρή δέσμευση, με την ομαλοποίηση των μεθόδων εργασίας με τους θεσμούς και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο.

Αυτή η συμφωνία, συνάδει με τις παραμέτρους που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να τεθεί ξανά η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία.

Αν εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, θα αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είμαστε σίγουροι ότι η όσο το δυνατόν πιο αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στο δρόμο της βιωσιμότητας σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αποκατάσταση της αγοράς εργασίας και την οικονομική σταθερότητα.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

 Η Ελλάδα θα έχει μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ με δημοσιονομική πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου της τάξεως του -025% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018 που πρέπει να επιτευχθεί κυρίως μέσω παραμετρικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες υποστηρίζονται από μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα θα υιοθετήσει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης. Θα καθορίσει τις πολιτικές για την πλήρη αποκατάσταση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 και θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού πλεονάσματος, ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Επίσης η Ελλάδα δεσμεύθηκε για βασικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τις αγορές προϊόντων, για να ανοίξει η οικονομία σε επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, όπως και να εκσυγχρονίσει και τον δημόσιο τομέα, τερματίζοντας την κομματικοποίησή του.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας

 Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ανάμεσά τους η απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας και σημαντική βελτίωση στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ. Μετά από τα αποτελέσματα των stress tests πριν από το τέλος του χρόνου, το bail in θα εφαρμοστεί για τους ανώτερους ομολογιούχους, ενώ αποκλείεται το bail in για τους καταθέτες.

Το Eurogroup τονίζει ότι οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω, όπως ζητεί το ΔΝΤ κατά προτεραιότητα, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και τη στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη διακυβέρνηση, σε συμφωνία με τους τρεις Θεσμούς, έγκαιρα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, καλούμε τις αρχές να αναπτύξουν όλα τα απαραίτητα μέσα, ανάμεσά τους και το άνοιγμα της αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τις κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών και να διερευνήσουν την πιθανότητα δημιουργίας μίας bad bank.

Η συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου θα επιβλέπεται από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως προβλέπει η Συνθήκη του ESM.

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

 Το Eurogroup τονίζει ότι η σημαντική ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων και οι επαρκείς τιμές πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ και τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί μία πιο φιλόδοξη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, ένα ανεξάρτητο Ταμείο θα ιδρυθεί στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία των σχετικών ευρωπαϊκών Θεσμών, μέχρι τα τέλη του 2015 και θα περιλαμβάνει τις ιδιωτικοποιήσεις των ανεξάρτητα αποτιμόμενων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα αποφευχθεί το ξεπούλημα.

Το Eurogroup αναμένει η ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει το πρόγραμμα για αυτό το Ταμείο ως το τέλος του Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό ως τα τέλη του χρόνου. Εργο του θα είναι γρήγορα να εντοπίζει, να μεταφέρει στο πρόγραμμα και να διαχειρίζεται πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων ή άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων μειοψηφικών συμμετοχών και την αύξηση της αξίας τους σε επαγγελματική βάση. Αυτό θα περιλαμβάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά από την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν τη διακυβέρνησή τους.

Αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να υλοποιηθεί, με τα 25 δισ. ευρώ να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και για επενδύσεις. Η νομοθεσία για τη σύσταση του ταμείου θα καθοριστεί σε συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων

 Το Eurogroup εκτιμά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν πρόσθετα σημαντικά νομοθετικά βήματα τις τελευταίες ημέρες. Αυτά υποστηρίζουν τη σταδιακή διαδικασία ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των αρχών για την υιοθέτηση και εφαρμογή του προγράμματος. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν κυρίως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο φορολογικό και τις δαπάνες, νομοθεσία για την πρόωρη συνταξιοδότηση, όπως και εκτενές πλαίσιο δράσεων σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις αγορές. Επιπλέον, συμμορφούμενες με τη δήλωση του Eurogroup της 16ης Ιουλίου, οι ελληνικές αρχές πήραν μέτρα για να προσαρμόσουν και να ολοκληρώσουν τη νομοθεσία που είχε υιοθετηθεί στις 15 Ιουλίου. Οι αρχές επίσης κατάργησαν μία σειρά διατάξεων που έρχονταν σε αντίθεση με προηγούμενες δεσμεύσεις του προγράμματος.

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή αυτών των προαπαιτούμενων δράσεων που αξιολογήθηκαν θετικά από τους Θεσμούς. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν έως τον Σεπτέμβριο τις επόμενες δράσεις που προσδιορίζουν οι Θεσμοί, ανάμεσά τους την ανάγκη να φέρουν, σε συνάρτηση με την πρόταση των θεσμών, τον νόμο για τα αφερέγγυα νοικοκυριά.

Η οικονομική βοήθεια και οι δόσεις

 Με βάση την αξιολόγηση των Θεσμών, η οικονομική βοήθεια από τον ESM θα φτάσει έως τα 86 δισ. ευρώ. Αυτή περιλαμβάνει 25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα. Η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, των 26 δισ. ευρώ, θα αποτελείται από δύο υποδόσεις. Η πρώτη, των 10 δισ. ευρώ, θα διατεθεί απευθείας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα σε πολλές δόσεις, ξεκινώντας με 13 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν μία ή περισσότερες εκταμιεύσεις το φθινόπωρο υπό την εφαρμογή των βασικών όρων όπως περιγράφονται στο μνημόνιο.

Μία δεύτερη δόση τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης έως και 15 δισ. θα είναι διαθέσιμη μετά την πρώτη αξιολόγηση και όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου και θα σχετίζεται με την ολοκλήρωση των stress test.

Η αναδιάρθρωση του χρέους

 Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους έγινε από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός εκτεταμένου και αξιόπιστου προγράμματος με επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, χωρίς ονομαστικές απομοιώσεις. Σε συμφωνία με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και περιόδους αποπληρωμών) με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει ονομαστική απομείωση χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης

 Το Eurogroup θεωρεί τη συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως απαραίτητη και καλωσορίζει την πρόθεση της διευθύντριάς του να προτείνει στο συμβούλιο του Ταμείου να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αφού γίνει η πλήρης περιγραφή των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνες του χρηματοπιστωτικού τομέα και αφού η ανάγκη για επιπλέον μέτρα έχει εξεταστεί και έχει επιτευχθεί μία συμφωνία για πιθανή ελάφρυνση χρέους, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του. Με την οριστικοποίηση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αναμένεται να μειωθεί η χρηματοδότηση από τον ESM.
Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας από τον ESM. Το Eurogroup αναμένει ότι το συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να υπογράψει το μνημόνιο εκ μέρους του ESM και να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια ως τις 19 Αυγούστου, με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση από τα 26 δισ. ευρώ.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης