Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ η έκθεση των τραπεζών στον ELA, με αυξημένες εισροές

Η έκθεση στον μηχανισμό ELA περιορίστηκε στα 85,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, γεγονός που καταδεικνύει την ελαφρά βελτιωμένη κατάσταση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν την έκθεση τους στην έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ κατά περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, λόγω αυξημένων εισροών μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, όπως δείχνουν νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση στον μηχανισμό ELA περιορίστηκε στα 85,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από 86,8 δισεκ. που ήταν στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που καταδεικνύει ελαφρά βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Το όριο του ELA για τα ελληνικά ιδρύματα βρίσκεται σταθερά λίγο πάνω από τα 91 δισεκ., που σημαίνει πως, αν χρειαστεί, υπάρχει αυξημένο περιθώριο άντλησης έκτακτης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ΤτΕ δεν έχει ζητήσει αύξηση του ορίου του ELA στις δυο τελευταίες εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις της ΕΚΤ, γεγονός που επίσης υποδεικνύει την ελαφρά βελτίωση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ έρχονται καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης – που θα περιλαμβάνει ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, υπάρχει ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν άμεσα ένα πρώτο πακέτο κεφαλαιακής στήριξης, έως και 10 δισεκ. ευρώ, πριν ολοκληρωθούν τα νέα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η ΕΚΤ ώστε να οριστούν οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πηγή: www.skai.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο