Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Δ.Σ.Α.: Ανακοίνωση επιτροπής αξιολόγησης επαγγελματικών προσόντων άρθρου 15 του Κώδικα Δικηγόρων

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
www.dsa.gr

4/8/2015

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ  ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (ν. 4194/2013)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιτροπή Αξιολόγησης επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων αλλοδαπής του άρθρου 15 του Κώδικα Δικηγόρων, κατά την συνεδρίασή της της 14-7-2015 στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αποφάσισε τα εξής:

1. Η αναδρομικότητα της εγγραφής ως ασκουμένων στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους των υποψηφίων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις της Υ.Α. 80423/24.10.2014 (ΦΕΚ Β 2923/30-10-2014) επεκτείνεται, κατ’ εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας, σε όλους τους συμμετέχοντες στην εξεταστική περίοδο του Οκτωβρίου 2015, που έχουν καταθέσει αιτήσεις από 7-4-2014 μέχρι και 31-3-2015, εφόσον αυτοί κριθούν επιτυχόντες σε όλα ανεξαιρέτως τα εξεταστέα νομικά μαθήματα Ελληνικού δικαίου, κατ’ άρθρο 17 του Κώδικα. Η αναδρομικότητα δεν ισχύει σε περίπτωση αποτυχίας του αιτούντος έστω και σε ένα μάθημα ή γνωστικό αντικείμενο.

2. Απαραίτητο δικαιολογητικό για την πληρότητα του φακέλου και την αξιολόγηση από την Επιτροπή της επαγγελματικής επάρκειας κατόχου αλλοδαπού πτυχίου νομικής, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η προσκόμιση, με επιμέλεια του αιτούντος, βεβαίωσης από τον αρμόδιο φορέα του κράτους προέλευσης του πτυχίου, ότι με βάση τον τίτλο σπουδών, που μας καταθέτουν οι υποψήφιοι στην Επιτροπή, τους παρέχεται ατομικά το «δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα του δικηγόρου», εν προκειμένω το δικαίωμα εγγραφής τους ως ασκούμενων δικηγόρων στο κράτος προέλευσης του τίτλου σπουδών τους, κατά τη νομοθεσία του οικείου κράτους.

3. Στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποφασίστηκε η εκ μέρους των διοικητικών υπηρεσιών του ΔΣΑ επικοινωνία με κάθε αιτούντα ατομικά, επισημαίνοντας τις τυχόν ελλείψεις των δικαιολογητικών που ο αιτών οφείλει να συμπληρώσει έγκαιρα εξασφαλίζοντας την πληρότητα του φακέλου.

4. Η πληρότητα κάθε φακέλου αποτελεί προϋπόθεση για την εξέταση από την Επιτροπή της αντιστοιχίας των επαγγελματικών προσόντων του αιτούντος και των όρων εγγραφής του ως ασκουμένου δικηγόρου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων.  


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΑΡΘΡΟΥ 15 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (ν. 4194/2013)
ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
                              
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο