Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ξεκούραση του «πολεμιστή» και η σπίλωσή του από το υπ. Οικ.

4 Αύγουστου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Η ξεκούραση του πολεμιστή και η

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, των capital controls, της καθημερινής έντασης και του άγχους, των καταληκτικών προθεσμιών, των συνεχόμενων αλλαγών, των νομοθετικών παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής, των αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων και της γενικότερης ασάφειας του φορολογικού τοπίου, ο επαγγελματίας λογιστής-φοροτεχνικός καλείται να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του.

Δρώντας μέσα σ΄αυτό το σχεδόν «τοξικό» περιβάλλον, έρχεται αντιμέτωπος με τα ανθρώπινα όρια αντοχής, αφού μάτια αναζητά λίγες ώρες ξεκούρασης ή χαλάρωσης μέσα στην ημέρα. Δουλεύοντας σαν είλωτας ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, προσπαθεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που έχει επιφορτιστεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Μέσα από ένα επίσημο γράφημα της Γ.Γ.Δ.Ε. μπορούμε να δούμε ουσιαστικά, εκτός των άλλων και τις ώρες ξεκούρασης της πλειονότητας των συναδέλφων αυτή την περίοδο που κορυφώνεται σιγά σιγά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μόνο τις μεταμεσονύχτιες ώρες πέφτει ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων και φαίνεται ότι οι ώρες αυτές αποτελούν την ξεκούραση του «πολεμιστή» μέχρι να ριχτεί και πάλι στο πεδίο της μάχης. Το γράφημα αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά στο ωράριο εργασίας ενός μόνο λογιστή-φοροτεχνικού αυτή την περίοδο που διανύουμε! 


 

Όλα αυτά που περιγράφω δεν αποτελούν είδηση, ούτε φυσικά είναι άγνωστα σε όλους εμάς που βιώνουμε αυτές τις τραγελαφικές καταστάσεις εδώ και χρόνια, αλλά πιο έντονα ειδικά το τελευταίο διάστημα. Έχουν γραφεί και επισημανθεί πλειστάκις. Όμως, είναι αναγκαίο κάποιες στιγμές να θες καταγράψεις εκ νέου την πραγματικότητα έτσι ακριβώς όπως τη βιώνεις, παρόλο που όπως ανέφερα όλα αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές, έστω κι αν κινδυνέψεις να καταστείς γραφικός. Ίσως με τον τρόπο αυτό συνειδητοποιήσεις πιο γρήγορα ότι βρίσκεσαι σε ένα τέλμα και ότι πρέπει άμεσα να ανασκουμπωθείς.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, εσχάτως υπήρξε και μία πολύ αρνητική -κατά την προσωπική μου άποψη- στάση από τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, που σε πρόσφατη συνέντευξή του ουσιαστικά σπίλωσε ολόκληρο τον κλάδο των λογιστών, αφού τον συμπεριέλαβε στους συνεργάτες των επιχειρηματιών που δεν δηλώνουν τις ταμειακές μηχανές στο taxis. Ας δούμε τι ανέφερε σε ένα σημείο της συνέντευξης ο κ. Αλεξιάδης.

Στους ελέγχους που κάνουμε, αντιμετωπίζουμε ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα, το θέμα των φορολογικών ταμειακών μηχανών είτε πλαστών, είτε παράλληλων μηχανισμών κλπ.Το πρόβλημα το γνωρίζουμε. Έχουν ήδη αποκαλυφθεί τέτοιες περιπτώσεις και θα αποκαλυφθούν και άλλες το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλω να σταθώ ειδικά σε αυτό το πρόβλημα και να το τονίσω, διότι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση φοροδιαφυγής, μια ιδιαίτερη περίπτωση απάτης και οικονομικού εγκλήματος.
Και εγώ θέλω να ρωτήσω τι πραγματικά διαφέρει ο διαρρήκτης που μπαίνει στο σπίτι μας για να κλέψει κάτι, ή αυτός που κλέβει μια τράπεζα, με αυτόν ο οποίος έχει μια πλαστή φορολογική ταμειακή μηχανική, εισπράττει παραπάνω ΦΠΑ, εισπράττει από τον πολίτη αυτό που πρέπει να εισπράξει και δεν το αποδίδει μετά.Ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρηματίες δεν είναι μόνοι τους. Συνήθως έχουν συνεργάτες είτε από το χώρο των λογιστών, είτε από το χώρο των εμπόρων, των φορολογικών ταμειακών μηχανών. Τους καλούμε, έστω και τώρα να καταλάβουν τι κάνουνε.


Εν ολίγοις, ο κ. Υπουργός μας συμπεριέλαβε στους συνεργούς της φοροδιαφυγής αναφορικά με τη μη δήλωση των ταμειακών μηχανών στο taxis. Έστω κι αν υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν υποπέσει σ΄ αυτή την κατακριτέα πράξη, δεν θα έπρεπε να γίνει μία τέτοια αναφορά από επίσημα χείλη μέσω μιας γενίκευσης. Το σωστό είναι να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου οι παραβάτες και οι συνεργοί τους, αν φυσικά υπάρχουν, και στη συνέχεια να γίνει επίσημη αναφορά. Με στοιχεία και όχι μέσα από γενίκευση!

Σε καμία περίπτωση όμως δεν έπρεπε να γίνει από τον Υπουργό μία τέτοια γενίκευση που σπιλώνει συλλήβδην τον κλάδο μας. Γιατί, με την ίδια λογική θα μπορούσαμε κι εμείς με τη σειρά μας με βάση μεμονωμένα περιστατικά που βλέπουν ανά τακτά διαστήματα το φως της δημοσιότητας (σ.σ. Σύλληψη εφοριακού για χρηματισμό προκειμένου να μην επιβάλει πρόστιμο για φορολογική παράβαση), να χαρακτηρίσουμε επίορκους όλους τους εφοριακούς υπαλλήλους χρησιμοποιώντας μία γενίκευση που θα αδικούσε την πλειονότητα των εφοριακών υπαλλήλων που εργάζονται τίμια και κάτω από εξίσου αντίξοες συνθήκες.

Θυμάμαι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο σε σχετικό άρθρο με τίτλο Επάγγελμα λογιστής: Η πρώτη τριπλή αναγνώριση από το υπ. Οικ., είχα αναφερθεί στην πρώτη τριπλή αναγνώριση του υπ. Οικονομικών, όπου μέσα από ένα δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. είχε κάνει μνεία στους λογιστές και στις προσπάθειες που αυτοί καταβάλουν. Θεώρησα τότε ότι υπήρξε έστω και μία φορά μια αναγνώριση των προσπαθειών μας. Βέβαια, απομένει να αποδειχθεί στην πράξη αυτή η αναγνώριση, κάτι που φοβάμαι πως θα αργήσει να πραγματοποιηθεί.

Ευελπιστώ η παραπάνω δήλωση του κ. Αλεξιάδη να ήταν μία άτυχη στιγμή και τίποτε παραπάνω. Γιατί, είναι άδικο να εκφέρονται τέτοιες απόψεις από επίσημα χείλη για έναν κλάδο που έχει αποδείξει εμπράκτως ότι αποτελεί το δεκανίκι της εκάστοτε κυβέρνησης στην είσπραξη των φόρων και που παλεύει εδώ και χρόνια εργαζόμενος μέσα σε ένα σαθρό φορολογικό τοπίο που αλλάζει σχεδόν καθημερινά, οδηγώντας τον συχνά σε απόγνωση. Μην ξεχνάμε ότι για τις παραλείψεις, τις ασαφείς διατάξεις των φορολογικών νόμων, την καθυστερημένη έναρξη της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και άλλα πολλά, ευθύνεται η εκάστοτε ηγεσία του υπ. Οικονομικών και όχι ο κλάδος των λογιστών που καλείται να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις.

Καλημέρα και καλή δύναμη.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης