Το σχόλιο της Δευτέρας

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

3 Αύγουστος 2015
Taxheaven.gr

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης

Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven



Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους. Το σημερινό σχόλιο της Δευτέρας είναι το τελευταίο σχόλιο του καλοκαιριού. Η αγαπημένη σας στήλη θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο, ενώ τη θέση της -για μερικές εβδομάδες-, θα πάρει η  "εβδομαδιαία ανασκόπηση" όλων των σημαντικών θεμάτων, έτσι ώστε να μην χάσετε τίποτα από την πολύτιμη ενημέρωση που προσφέρει ο κόμβος.

Το αξιοσημείωτο της περασμένης εβδομάδας ήταν το  περιβόητο plan B του πρώην Υπ. Οικονομικών Κ. Γ. Βαρουφάκη, αλλά και η εμμονή των ΜΜΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Αποτέλεσμα του θορύβου που δημιουργήθηκε ήταν η αντίδραση της Γ.Γ.Δ.Ε., η οποία  με Δ.Τ. μας ενημέρωσε ότι διέταξε :

• κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
• και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γ.Γ.Δ.Ε. για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.

Αμφιβάλω εάν τα αποτελέσματα θα δείξουν κάτι το επιλήψιμο, ωστόσο η Γ.Γ.Δ.Ε. ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην ανωτέρω ενέργεια για ευνόητους λόγους.

Για το ίδιο θέμα Δελτίο Τύπου εξέδωσε και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Μ. Χατζηθεοδώρου, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή.

 

← ●●●● § ●●●● →

Capital Controls

Εξελίξεις είχαμε την περασμένη εβδομάδα και σε ότι αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Η ένωση τραπεζών εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές [Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την τραπεζική αργία].

Επίσης, την περασμένη Τετάρτη με δελτίου τύπου του Υπ.Οικονομικών έγινε γνωστό ότι, υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης ποσού 420 ευρώ ανά εβδομάδα, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, έτσι ώστε να μη υπάρχει συνωστισμός κατά την τελευταία ημέρα στα ATM.

Επιπλέον, με νέα Π.Ν.Π. (ΠΝΠ της 31ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2015) και με την  υπουργική απόφαση  Γ.Δ.Ο.Π.0001062 ΕΞ 2015/Χ.Π.2412/31.7.2015, επέρχεται μια επιπλέον χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από σήμερα.
 

 

«sos»  Παρατάσεις

Οι παρατάσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την εβδομαδιαία ανασκόπηση. Αναλυτικά λοιπόν την  εβδομάδα που πέρασε δόθηκαν ή ανακοινώθηκαν οι εξής παρατάσεις:

-Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ έτους 2014 (έως 26/8/2015) [Δείτε εδώ σχετικά]

-Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων που έληγαν 30/06/2015 (έως 31.7.2015) [Δείτε εδώ την σχετική απόφαση του ΙΚΑ]

-Παράταση στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (έως 26/8/2015) [Δείτε εδώ σχετικά το ΔΤ του υπ.Εργασίας]

-Έμμεση παράταση για τις απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές που λήγουν από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου (έως 30/9/2015) [Δείτε εδώ σχετικά]

-(Που το θυμήθηκαν το κτηματολόγιο;) Παράταση της προθεσμίες  συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης στην Πάρνηθα (περιοχές του Δήμου Ωρωπού Αττικής και του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας) (έως 14/9/2015) [Δείτε εδώ σχετικά]

-Παράταση της υπ’ αριθ. 49214/21.7.2015 υπουργικής απόφασης «Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών» (Β΄ 1525). (έως 31.8.2015) . 

Να θυμίσω ότι η υπουργική απόφαση αυτή προβλέπει την αναστολή η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών. Αναστέλλεται επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, η υποχρέωση καταβολής πάσης φύσης εγγυοδοσιών ή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών από μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής, εφόσον η σχετική υποχρέωση γεννήθηκε ή η συμπλήρωση της προθεσμίας εκπλήρωσής της ανέκυψε στο διάστημα της τραπεζικής αργίας ή και μετά τη λήξη της.[Δείτε την απόφαση εδώ]
 

Για όλες τις παρατάσεις που έχουν δοθεί υπενθυμίζω ότι ο κόμβος έχει  ετοιμάσει δυο άρθρα τα οποία επικαιροποιεί συνεχώς έτσι ώστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή τι ισχύει σχετικά με όλες τις υποχρεώσεις που μας αφορούν, είτε πρόκειται για πληρωμές φόρων και εισφορών, είτε για τις υποβολές δηλώσεων :

α) Προθεσμίες για καταβολή φόρων, εισφορών, κ.λπ.

β) (Ανανεωμένο - εμπλουτισμένο) - Όλες οι αλλαγές στις προθεσμίες δηλώσεων, τις δόσεις πληρωμής του φόρου, το Γ.Ε.ΜΗ., την απόδοση φόρου μερισμάτων τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, και τις πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Να μην ξεχάσω να αναφέρω επίσης ότι το Υπ.Οικονομικών (όπως κάθε χρόνο μετά την ισχύ του Κ.Φ.Δ.) ανακοίνωσε την αναστολή των προθεσμιών για την άσκηση και την εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής για τον μήνα Αύγουστο. [Δείτε εδώ σχετικά]


 

← ●●●● § ●●●● →

 

«sos» Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στο ΓΕΜΗ

Δείτε στο σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ, μια επιπλέον υποχρέωση πρέπει να εκπληρωθεί στο Γ.Ε.ΜΗ., και αφορά την υποβολή αποδεικτικού υποβολής δήλωσης για ορισμένες μορφές εταιριών. 

Τονίζω ότι η υποχρέωση αυτή αφορά στις ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ. και τις ατομικές επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., ενώ δεν αφορά σε Ανώνυμες Εταιρίες, σε Ε.Π.Ε. και σε Ι.Κ.Ε.
 

← ●●●● § ●●●● →

Τρύφων Αλεξιάδης

Γεμάτη με αναφορές, συνεντεύξεις και  δηλώσεις του νέου αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Κου Τρύφωνα Αλεξιάδη ήταν η περασμένη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός του οποίου οι αρμοδιότητες ορίστηκαν με απόφαση του Πρωθυπουργού (Υ220/30.7.2015), έκανε αισθητή την παρουσία του στα κανάλια αλλά και στα ραδιόφωνα δίνοντας το στίγμα των ενεργειών που θα ακολουθήσει η ηγεσία του Υπ.Οικ. το επόμενο διάστημα.

Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη τετάρτη, έκανε μία αναλυτική αναφορά σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα του, ενώ απάντησε και σε αρκετές ερωτήσεις των δημοσιογράφων [Για να μην σας κουράζω περαιτέρω, δείτε όλη την συνέντευξη τύπου εδώ].

Ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα και με το επιτελείο της ΠΟΦΕΕ -ΕΦΕΕΑ, συζητώντας μια σειρά από προτάσεις για την άμεση βελτίωση ορισμένων θεμάτων που αφορούν την φορολογία εισοδήματος τον ΚΦΔ αλλά και επαγγελματικά θέματα του κλάδου [Δείτε εδώ σχετικά].

 

← ●●●● § ●●●● →

Φοροδιαφυγή

Στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, που ρίχνει το βάρος της η νέα ηγεσία του υπ.Οικονομικών, είχαμε για μια ακόμη εβδομάδα ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα:

Η Γ.Γ.Δ.Ε. η οποία με την σειρά της προσπαθεί να συνδράμει και αυτή στην προσπάθεια,  απέστειλε απόφαση στις τοπικές Δ.Ο.Υ., με οδηγίες για την διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα. [Δείτε τι προβλέπει η απόφαση ΔΕΛ Β 1076560 ΕΞ 2015/2.6.2015 εδώ].

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η απόφαση προβλέπει τον έλεγχο για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων του ν.4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), κυρίως όσον αφορά τη διακίνηση των αγαθών, την πώληση αυτών και την παροχή υπηρεσιών. Το έλεγχο για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ, και τον έλεγχο για την απόδοση των  παρακρατούμενων φόρων (Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων, κ.λπ.).

← ●●●● § ●●●● →

«sos»  Φ.Π.Α. συνέχεια...

Με μια νέα απόφασή της (ΠΟΛ.1168/2015) η Γ.Γ.Δ.Ε. δίνει νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις μεταβολές ΦΠΑ που επήλθαν από 20.7.2015 με τον νόμο 4334/2015. Με την απόφαση αυτή αποσαφηνίζεται το καθεστώς απαλλαγής των υπηρεσιών εκπαίδευσης, και εξηγείται  πλήρως τι ακριβώς ισχύει για τα φροντιστήρια αλλά και την κατ΄οίκον διδασκαλία.

Επίσης δίνονται επιπλέον διευκρινίσεις για την εστίαση, αλλά και για ορισμένα προϊόντα όπως το ψωμί οι ξηροί καρποί, τα άλευρα, τα δημητριακά, τα φυτά και  τα κρέατα.

Τέλος  διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που, υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (φροντιστήρια κλπ), δηλαδή από 20.07.2015, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση μεταβολών εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία αυτή, με ημερομηνία μεταβολής την 20.07.2015. Η ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς συνεπάγεται όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υποκειμένων στο φόρο, όπως υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης, δυνατότητα μετάταξης στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων από την έναρξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου κλπ.
Επίσης σε ότι  αφορά στο δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών, σύμφωνα, τα πρόσωπα τα οποία απαλλάσσονταν από το φόρο μέχρι 19.07.2015 και από 20.07.2015 υποχρεούνται στην επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες τους, εφόσον κατέχουν επενδυτικά αγαθά τα οποία αποκτήθηκαν με επιβάρυνση ΦΠΑ και χρησιμοποιήθηκαν εντός της τελευταίας πενταετίας, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στα εναπομείναντα έτη της πενταετίας, εφόσον βεβαίως η πενταετία αυτή δεν έχει παρέλθει. Για την άσκηση του ανωτέρω δικαιώματος έκπτωσης, θα πρέπει οι υποκείμενοι στο φόρο να συντάξουν απογραφή των εν λόγω αγαθών που κατέχουν στις 19.07.2015, ανάλογα με το συντελεστή στον οποίο υπάγονται, και να υποβάλουν δήλωση αποθεμάτων μετάταξης (έντυπο 012 - ΦΠΑ) εντός δύο μηνών από τη μεταβολή, δηλαδή μέχρι 20.09.2015.
 

[Δείτε αναλυτικά την ΠΟΛ.1168/29.7.2015 Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ σε παραδόσεις αγαθών και σε παροχές υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4334/2015]

Υπενθυμίζω ότι για το ίδιο θέμα έχουν εκδοθεί και οι ακόλουθες αποφάσεις :

Οι συνδρομητές του κόμβου μπορούν να βλέπουν όλες τις σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν για το θέμα από την σχετική επιλογή [Σχετικές ανά θέμα] που βρίσκεται σε κάθε απόφαση.


 

← ●●●● § ●●●● →

Κανόνες πώλησης ΔΙΕΠΠΥ

Μετά τις μεταβολές που επήλθαν στο ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, εξέδωσε απόφαση με την οποία τροποποιούνται οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ (Οι υγειονομικές διατάξεις όπως τις είχαμε συνηθίσει παλιότερα) σε ότι αφορά τις ανώτατες τιμές ορισμένων προϊόντων που πωλούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης.

Με την απόφαση ορίζονται οι ανώτερες τιμές των παρακάτω προϊόντων:

τα οποία πωλούνται :

-Δείτε την απόφαση Αριθμ. 78649/23.4.2015 Αντικατάσταση του αρ. 137 «Καθορισμός ανώτατων τιμών και συγκεκριμένων σημείων πώλησης» της ΥΑ Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β'/2014) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ)

-και εφόσον σας ενδιαφέρει, δείτε επίσης την κωδικοποιημένη απόφαση Αρ. πρωτ.: Α2-718/28.7.2014 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)
 

 

← ●●●● § ●●●● →

«sos» Επικαιροποίηση του Ε9 για το 2015

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύσαμε ένα άρθρο στον κόμβο σχετικά με την επικαιροποίηση του Ε9 για το 2015. Πολλοί συνάδελφοι δεν κατανόησαν πλήρως την σημασία του άρθρου (και με το δίκιο τους μετά από όλα όσα έχουν συμβεί).

Θα εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά τι συμβαίνει και για ποιόν λόγο χρειάζεται ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης για το 2015 σε ορισμένους υπόχρεους.

Όπως είναι γνωστό οι μεταβολές (Ε9) που έγιναν στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων από 1.1.2014 έως 31.12.2014 επηρεάζουν την εικόνα που εμφανίζει αυτή, την 1.1.2015 και με βάση την οποία θα υπολογισθεί ο φετινός Εν.Φ.Ι.Α..

Μετά και από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έχει πάρει η υποβολή των δηλώσεων Ε9 του 2014, υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει μεταβολές για το έτος 2014, μετά την 1.1.2015. Μερικοί  συνεχίζουν ακόμα και τώρα να κάνουν μεταβολές για το έτος 2014, αφού η τελευταία παράταση ορίζει την καταληκτική ημερομηνία για τις αλλαγές αυτές μέχρι την  26η Αυγούστου 2015.

Ορισμένοι λοιπόν από τους ανωτέρω φορολογούμενους, δεν έχουν μεταφέρει τις αλλαγές στο 2015, με αποτέλεσμα η εικόνα που έχει η περιουσιακή τους κατάσταση την 1.1.2015, (και με βάση την οποία θα υπολογισθεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α.) να μην είναι αυτή που έχει διαμορφωθεί την 31η/12/2014, μετά και τις αλλαγές που έχουν κάνει.

Ευνόητο είναι ότι όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν αλλαγές μέσα στο 2014, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αφού η περιουσιακή τους εικόνα μεταφέρθηκε αυτόματα την 1.1.2015 από την Δ.ΗΛΕ.Δ.. Πρόβλημα επίσης δεν θα έχουν και  όσοι προέβησαν σε μεταβολές των ακινήτων τους για την περίοδο από 1.1.2014 έως 31.12.2014 και επέλεξαν αμέσως μετά, την μεταφορά των αλλαγών στο 2015 και στο 2016 (οριστικοποιώντας τις σχετικές δηλώσεις).

Συνεπώς, η υπενθύμιση μας αυτή αφορά μόνο σε μερικές χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν έχουν επικαιροποιήσει την εικόνα των ακινήτων τους την 1.1.2015 με βάση τις αλλαγές που έχουν κάνει για το 2014 [Δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ]

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

Εφαρμογή των ειδικών καθεστώτων των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
 

Με την ΠΟΛ.1165/23.7.2015 που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 104 του ν.4316/2014  και παρέχονται οδηγίες σχετικά με την τροποποίηση των διατάξεων του ΦΠΑ  κατά τρόπο ώστε οι τηλεπικοινωνιακές, ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς μη υποκείμενους στο φόρο λήπτες να φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη, καθώς θεωρείται ότι αυτός είναι ο τόπος της πραγματικής κατανάλωσης των υπηρεσιών.

Για τη διευκόλυνση της φορολογικής συμμόρφωσης των υποκειμένων στο φόρο που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, χωρίς να είναι εγκατεστημένοι στο κράτος μέλος που οφείλεται ο ΦΠΑ (στο εξής κράτος μέλος κατανάλωσης), καθιερώνονται ειδικά καθεστώτα απόδοσης του φόρου για τις υπηρεσίες αυτές.

[Δείτε την ΠΟΛ.1165/23.7.2015 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 104 του ν.4316/2014 σχετικά με τον τόπο παροχής υπηρεσιών και την εφαρμογή των ειδικών καθεστώτων των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών και παροχή διευκρινίσεων ]
 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

«sos» Αρμόδια αρχή για την τεκμηρίωση προϋποθέσεων απαλλαγή για ορισμένες ενδοομιλικές απαλλαγές από την παρακράτηση φόρου.

Με την ΠΟΛ.1166/23.7.2014 που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, διευκρινίζεται ότι, η αρμόδια αρχή στην ημεδαπή, για την τεκμηρίωση πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων (πιστοποίηση φορολογικής κατοικίας ημεδαπού νομικού προσώπου, υπαγωγή του στους φόρους των παραρτημάτων κ.ο.κ), έτσι ώστε να μην διενεργείται παρακράτηση φόρου στα καταβαλλόμενα από τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες προς αυτούς ποσά (μερίσματα, τόκους και δικαιώματα), είναι η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) του ημεδαπού νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, η οποία θα πρέπει να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την τεκμηρίωση πλήρωσης των προϋποθέσεων με βάση τα αναγραφόμενα στα αντίστοιχα έντυπα-έγγραφα αλλοδαπής που θα προσκομίζονται σ' αυτήν. Επισημαίνεται, ότι τα σχετικά έγγραφα θα πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, με βάση τη διαδικασία που αναφέρεται στο προαναφερθέν υπ' αριθμ. 1063343/701/0006Δ/1.7.2009 έγγραφο.

[Δείτε εδώ την απόφαση ΠΟΛ.1166/23.7.2015 Αρμόδια Φορολογική Αρχή στην ημεδαπή για τεκμηρίωση πλήρωσης των προϋποθέσεων κατ' εφαρμογή των διατάξεων των Οδηγιών 2011/96/ΕΕ (Μητρικών - Θυγατρικών) και 2003/49/ΕΚ (Τόκων-Δικαιωμάτων Συνδεδεμένων Εταιρειών)

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογικό καθεστώς ΟΕΒ (Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων)

Με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. διευκρινίζεται το φορολογικό καθεστώς των Ο.Ε.Β.. Σύμφωνα με την απόφαση έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

- Οι Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) αποτελούν γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις αναγκαστικής μορφής και επομένως, φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις ως αγροτικοί συνεταιρισμοί και ως ενώσεις αυτών (περ.δ' άρθρου 45 και παρ.2 άρθρου 58 του ν.4172/2013). Ακόμη, συνάγεται ότι στους Τ.Ο.Ε.Β. επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (σχετ. το αριθ.Δ12Β 1174037 ΕΞ 2013/12.11.2013 έγγραφο).
Ωστόσο, δεδομένου του ιδιόμορφου χαρακτήρα των Τ.Ο.Ε.Β. ως οργανισμών κοινής ωφελείας και της αναγκαστικής μορφής είσπραξης των εισφορών των φυσικών και νομικών προσώπων που καθίστανται υποχρεωτικά μέλη τους, με την απόφαση αυτή γίνεται δεκτό, ότι τα έσοδα που αποκτούν οι Τ.Ο.Ε.Β. από τις εισφορές των μελών τους (συνδρομές - δικαιώματα εγγραφής) δεν φορολογούνται, καθόσον δεν αποτελούν έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.4172/2013. Ομοίως, τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι πιο πάνω Οργανισμοί από τα μέλη τους δεν αποτελούν έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές, αλλά συνιστούν μονομερώς επιβαλλόμενες χρηματικές υποχρεώσεις, που διακρίνονται από τους φόρους κατά το ότι η καταβολή τους συνδέεται με την παροχή ειδικής ωφέλειας στον υπόχρεο, δηλαδή στην απόλαυση δημόσιας υπηρεσίας ή δημόσιου πράγματος. Η δημόσια αυτή υπηρεσία, προς την οποία στοχεύει το ανταποδοτικό τέλος, παρέχεται προέχοντος χάριν δημοσίου σκοπού, εξυπηρετούνται όμως με αυτή ταυτόχρονα και όποιοι την χρησιμοποιούν, που φέρουν το βάρος των δαπανών τους (σχετ. οι αριθ. ΣτΕ 2462/1999 και ΣτΕ 649/1981 αποφάσεις). Κατά συνέπεια, τα έσοδα από τέλη που αποκτούν οι Τ.Ο.Ε.Β. δεν φορολογούνται.

- Οι Γ.Ο.Ε.Β. (Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων), οι οποίοι λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα έσοδα που αποκτούν από τις εισφορές των μελών τους και τα τέλη θεωρούνται έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους και επομένως, δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου (περ.γ' άρθρου 45 του ν.4172/2013 και ΠΟΛ.1044/10.2.2015 εγκύκλιος). Ακόμη διευκρινίζεται, ότι λόγω της νομικής μορφής των Γ.Ο.Ε.Β. ως νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (σχετ. το αριθ. Δ12Β1048354 ΕΞ 2014/18.03.2014 έγγραφο). 

[Δείτε την σχετική απόφαση
ΔΕΑΦ Β 1102518 2015/23.7.2015 Φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων που αποκτούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.), μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.4172/2013]

← ●●●● § ●●●● →

 

«sos» Αλλαγές στους όρους, τις προϋποθέσεις και την διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για την αγορά ή την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση

Ένα ακόμα δελτίο τύπου εξέδωσε η Γ.Γ.Δ.Ε. την περασμένη εβδομάδα στο οποίο αναφέρεται η έκδοση απόφασης, με την οποία εισάγονται αλλαγές στους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για την αγορά ή την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση, αυτούσια ή μεταποιημένα, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές.

Συγκεκριμένα, για να τύχουν απαλλαγής τα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.:

α) Έντυπη αίτηση, που θα πρωτοκολλείται και θα καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο-Μητρώο, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σειρών «Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής (Ε.Δ.Δ.Α.)» που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν καθώς και το διακριτικό τους. Το Ε.Δ.Δ.Α. εκδίδεται σε δύο αντίτυπα από τον αγοραστή ή τον εισαγωγέα ή το λήπτη υπηρεσιών, προς τον προμηθευτή του ή το Τελωνείο εισαγωγής είτε χειρόγραφα είτε με μηχανογραφικά μέσα και φέρει αλληλοδιάδοχη αρίθμηση.

β) Συγκεντρωτική κατάσταση εξαγωγών, οι οποίες θεωρούνται οριστικοποιημένες και δεν έχουν ακυρωθεί κατά το κρινόμενο διάστημα, στην οποία αναγράφονται στοιχεία όπως ενδεικτικά, ο αριθμός καταχώρησης (MRN) των διασαφήσεων εξαγωγής, η χώρα και η αξία εξαγωγής, το σύνολο αξίας εξαγωγών κλπ.

γ) Συγκεντρωτική κατάσταση ενδοκοινοτικών παραδόσεων, στην οποία θα αναγράφονται, ανά κράτος μέλος και Α.Φ.Μ./Φ.Π.Α., η συνολική καθαρή αξία των παραδόσεων.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αφού λάβει υπόψη του τα παραπάνω κατατεθειμένα στοιχεία, και εφόσον διαπιστώσει ότι το δικαιούχο πρόσωπο, κατά τη διαχειριστική περίοδο στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση ή σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, δεν έχει υποπέσει σε παραβάσεις φοροδιαφυγής, δεν έχει κάνει χρήση Ε.Δ.Δ.Α. χωρίς προηγούμενη έγκριση, ή υπέρβαση του χορηγηθέντος ορίου, ή υπέρβαση του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε το όριο, εκδίδει άμεσα απόφαση για την έγκριση του ορίου απαλλαγής, η οποία καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο Αποφάσεων. Ο υπολογισμός του ορίου απαλλαγής προβλέπεται λεπτομερώς στην απόφαση τόσο για τα παλιά όσο και για τα νέα ή μετασχηματιζόμενα δικαιούχα πρόσωπα.

Σε περίπτωση μη πλήρωσης μιας εκ των παραπάνω προϋποθέσεων απαλλαγής, η έγκριση ανακαλείται με κοινοποιηθείσα στο δικαιούχο απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.

Επισημαίνεται ότι τα Ε.Δ.Δ.Α. που ήδη χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν έως την εξάντληση του ορίου απαλλαγής ή παρέλευσης του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε.

[Δείτε το Δ.Τ. εδώ]

← ●●●● § ●●●● →

«sos» Εργατικά - ασφαλιστικά

Μεταβολή τρόπου πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ, και αλλαγή στην περίοδο υποβολής ΑΠΔ δώρων.

Η διοίκηση του ΙΚΑ μιμούμενη την Γ.Γ.Δ.Ε., αποφάσισε να μεταβάλει το σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να απαλειφθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στο σύστημα, λόγω ελλιπούς ή λανθασμένης καταχώρησης των στοιχείων Α.Μ.Ε., Α.Μ.Ο.Ε. ή Α.Φ.Μ. κατά την πληρωμή τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αταυτοποίητων καταβολών και πλασματικών χρεωστικών υπολοίπων.[Δείτε την σχετική απόφαση εδώ]

Για την έναρξη του νέου τρόπου πληρωμών με ειδικό 30ψήφιο αριθμό, θα ενημερωθούμε με νέα απόφαση, φαντάζομαι εντός του 2015.

Με την ίδια ως άνω απόφαση όμως τροποποιείται και η περίοδος υποβολής των Α.Π.Δ. του Δώρου Πάσχα και Δώρου Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα :

Λόγω της διενέργειας, κατά πάγια διαδικασία, Κεντρικών Ελέγχων Δηλωθέντων Καταβληθέντων (Ε.Δ.Κ.) και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της εν λόγω νέας διαδικασίας πληρωμής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, για την ορθή αντιστοίχηση των δηλωθεισών από Α.Π.Δ εισφορών με τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβληθούν, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβαίνει στην αναγκαία αλλαγή της μέχρι σήμερα περιόδου υποβολής του Δώρου Πάσχα και του Δώρου Χριστουγέννων (όπου προβλέπεται), εναρμονίζοντάς τα με την ήδη νομοθετημένη υποχρέωση καταβολής τους (Ιούνιο και Φεβρουάριο).

Κατά συνέπεια, με την Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλεται το Δώρο Πάσχα, με υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούνιο και με την Α.Π.Δ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων, παρελθούσης χρήσης, με υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών τον Φεβρουάριο, ώστε η υποχρέωση καταβολής να προκύπτει από την μισθολογική περίοδο υποβολής του.

Σε περίπτωση αποχώρησης απασχολούμενου που η Α.Π.Δ υποβάλλεται συνήθως σε προγενέστερη περίοδο, για την ολοκλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του εργοδότη έναντι του απασχολούμενου εφόσον ο εργοδότης επιθυμεί να προβεί στην ολοκλήρωση της υποβολής των Α.Π.Δ για το Δ.Π και Δ.Χ. πριν την καθορισμένη περίοδο (ΜΑΙΟ και ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ) θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να καταβάλλονται και κατά την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής του μήνα υποβολής, με τις ασφαλιστικές εισφορές του μήνα υποβολής.

Ως έναρξη εφαρμογής της ανωτέρω τροποποίησης στην υποβολή των Α.Π.Δ θα είναι το Δ.Χ/2015 ενώ η έναρξη εφαρμογής για την καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ταυτότητα πληρωμής θα ανακοινωθεί με νεότερο έγγραφο.
 

Συνεπώς για το δώρο Χριστουγέννων του 2015 και το δώρο Πάσχα του 2016 (να είμαστε καλά μέχρι τότε) θα έχουμε την εξής μεταβολή:

  Παλαιό καθεστώς Νέο καθεστώς
  Υποβολή ΑΠΔ Πληρωμή εισφορών Υποβολή ΑΠΔ Πληρωμή εισφορών
Δώρο Χριστουγέννων 2015 Δεκέμβριος 2015 Φεβρουάριος 2016 Ιανουάριος 2016 Φεβρουάριος 2016
Δώρο Πάσχα 2016 Απρίλιος 2016 Ιούνιος 2016 Μάιος 2016 Ιούνιος 2016

 

ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Το Υπ.εργασίας ενημερώνει και υπενθυμίζει τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ σχετικά με την δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις αναφέρονται στην απόφαση Φ.10043/οικ.32742/811/17.7.2015

Από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου η παρακράτηση των ποσών από την αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη
 

Με το έγγραφο Φ.80000/οικ.32852/1092/2015 του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κοινοποιείται η παράγραφος 31 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 σχετικά με την αύξηση του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις και τη θέσπιση ασφαλιστικής εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
Από 01.07.2015 λοιπόν, αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ, από 4% σε 6%. H μοναδική, δηλαδή, τροποποίηση σε σχέση με τα ισχύοντα πριν την ψήφιση της κοινοποιούμενης διάταξης συνίσταται στην αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της ανωτέρω παρακράτησης για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2015.



Καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών

Το Υπ.Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών, μετά και τις νέες διατάξεις του νόμου 4331/2015.

Οι ουσιώδεις διαφοροποιήσεις που επέρχονται από τις νέες διατάξεις αφορούν:

α) Την μεταβολή του ανώτατου ορίου παρακράτησης το οποίο πλέον ανέρχεται στις 25.000,00 ευρώ

β) Το ανώτατο όριο παρακράτησης υπολογίζεται στο 55πλάσιο του κατωτάτων ορίων ανά κατηγορία σύνταξης όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θα επιλεγεί ως συμφερότερος για τον υποψήφιο συνταξιούχο και όχι με το κατώτατο όριο λόγω γήρατος που γινόταν με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

γ) Στο ποσό της παρακράτησης συμπεριλαμβάνονται η κύρια οφειλή από εισφορές, τα πρόσθετα τέλη, οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις καθώς και τα ποσά από αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων, χωρίς διαχωρισμό πλέον σε κεφάλαιο και τόκους.
 

[Δείτε την απόφαση και τα σχετικά παραδείγματα εδώ]

 

Τέλος δείτε στο περιοδικό συνεργασία του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου

 

← ●●●● § ●●●● →

Αρθρογραφία κόμβου

← ●●●● § ●●●● →

Λοιπές αποφάσεις εν τάχει


Αρ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Α 5016654 ΕΞ 2015/30.7.2015 Τιμές συναλλάγματος για τον καθορισμό της δασμολογητέας και της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης και του Φ.Π.Α.

Αριθμ. πρωτ.: A 44556/3377/15/30.7.2015 Διευκρινίσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις της διαδικασίας ταξινόμησης και έκδοσης άδειας κυκλοφορίας τουριστικών τρένων 

[Αναφορικά με το ζήτημα των εκ του νόμου τιθέμενων απαιτούμενων προϋποθέσεων περί ταξινόμησης και έκδοσης άδειας κυκλοφορίας των τουριστικών τρένων, δεν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών η πρότερη χορήγηση άδειας οδικού μεταφορέα.]
 


Αριθ. πρωτ.: Δ.ΟΡΓ.Β. 1102745 ΕΞ 2015/29.7.2015 Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε) του Υπουργείου Οικονομικών, για την ολοκλήρωση της υλοποίησης της διαδικασίας παρακολούθησης των πλοίων του Υποσυστήματος Δηλωτικών του ICISnet (IMO)[

[Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη των σχετικών νομικών κειμένων, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε σχέση με το σύστημα IMO σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συλλογή των απαιτήσεων χρηστών για το εν λόγω σύστημα και η επικοινωνία με τον εμπορικό κόσμο και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.]
 

Αριθ. πρωτ.: 964/84385/29.7.2015 Εφαρμογή του ν.4282/2014 «Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών και άλλες διατάξεις»

[Καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης του τομέα των υδατοκαλλιεργειών, στο πλαίσιο της αειφόρου λειτουργίας του, ως προς την παραχώρηση χρήσης θαλάσσιας και λιμναίας υδάτινης έκτασης για εγκατάσταση μονάδας υδατοκαλλιέργειας, εντατικής ή ημιεντατικής μορφής, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σε μονάδα υδατοκαλλιέργειας ίδιας μορφής, η οποία μπορεί να εγκαθίσταται σε υδάτινη ή σε χερσαία έκταση.]
 

Αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1096546 ΕΞ 2015/15.7.2015 Τροποποίηση της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/08.04.2014 (Β' 865, 1079 και 1846) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τον ανακαθορισμό της καθ' ύλην αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών

[α) Τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 8 «Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου» και 18 « Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης» της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8.4.2014 (Β' 865, 1079 και 1846) απόφασης μας «Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και μετονομασία ορισμένων από αυτές».

β) Αντικατασταση της περίπτωσης β) της παραγράφου 3 αυτού, ως εξής: «3.- β) Τμήμα Β' - Αξιολόγησης και Εθελοντικής Συμμόρφωσης Φορολογουμένων]
 

Κ.Υ.Α. αριθμ. 6655/82133/23.7.2015 Τροποποίηση της αριθμ. 425/42522/20−5−2013 (Β΄ 1239) κοινής υπουργικής απόφασης, «Διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, σε εφαρμογή του Νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄ 160), τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και Ασφαλιστική Ενημερότητα»

[Για το έτος 2014, το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2015. Ειδικότερα οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛ.Γ.Α. και για οποιοδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. στην Τράπεζα Πειραιώς, με τον κωδικό ΜΠ 714, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2014 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις
Ειδικότερα όσον αφορά την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2015, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ζημιών θα πρέπει ο δικαιούχος παραγωγός να έχει εξοφλήσει τις ασφαλιστικές του εισφορές για τα έτη 2012, 2013 και 2014 και να έχει εμπρόθεσμα καταβάλει την εισφορά έτους 2015]
 

Αριθμ. πρωτ.: 79552/27.7.2015 Τροποποίηση της υπ΄αρ. πρωτ. 52072/14-5-2015 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 (ΕΜΠΕ) στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, των Περιφερειών και των λοιπών φορέων υποδοχής επενδυτικών σχεδίων για ένταξη στα κίνητρα αναπτυξιακών νόμων, όπως τροποποιήθηκε με τις υπ΄αρ. πρωτ. 57544/27-5-2015 και 70409/30-6-2015 όμοιες αποφάσεις

[Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά από 18 Μαΐου 2015 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 15.00. Η αίτηση και η απαραίτητα συνοδευτική σε έντυπη μορφή υπεύθυνη δήλωση, θα πρέπει να υποβληθούν έως την ανωτέρω αποκλειστική προθεσμία στο πρωτόκολλο του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Γενικής Δ/νσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (Κοραή 4, 6ος όροφος ΤΚ. 10564 Αθήνα).]

Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (Ιούλιος 2015)

ΠΟΛ.1164/15.7.2015 Κοινοποίηση των διατάξεων των Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών οικ. 12596/09.04.2015 (ΦΕΚΒ'685/21.04.2015) και παροχή σχετικών οδηγιών

Οι  υπαχθείσες κύριες οφειλές των δήμων προς το δημόσιο συμψηφίζονται, με τα συνολικά προβλεπόμενα στο άρθρο 27 του ν. 3756/2009 (Α'53) έσοδά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 της από 31.12.2011 ΠΝΠ (Α' 268) που κυρώθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν.4047/2012 (Α'31) ή αποπληρώνονται από τα έσοδα του δανείου που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.4038/2012 (Α'14) ή από άλλους πόρους, με ταυτόχρονη απαλλαγή πρόσθετων φόρων, προστίμων, επιβαρύνσεων, καθώς και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
 

← ●●●● § ●●●● →

Ενημέρωση Εφοριακών


← ●●●● § ●●●● →

 

Επίλογος

Ο κόμβος στο πλευρό των συναδέλφων - Προσφορά συνδρομητικών υπηρεσιών
 



Ο φετινός Αύγουστος δεν θυμίζει σε τίποτα τον ξέγνοιαστο μήνα που είχαμε συνηθίσει τα παλαιά χρόνια -πριν από το 2013 για την ακρίβεια- από πλευράς φορολογικών και όχι μόνο υποχρεώσεων. Ελπίζω όπου και αν βρεθείτε, να βρείτε όλοι τον χρόνο για μερικές στιγμές χαλάρωσης.  Δυστυχώς παράταση του καλοκαιριού δεν προβλέπεται, ούτε και μπορεί να νομοθετηθεί, έστω και με Π.Ν.Π. Εγώ πάντως την προσπάθειά μου την έκανα, έστειλα σχετικό σχέδιο νόμου στο υπ.Οικονομικών πριν από λίγο καιρό:


Αιτιολογική έκθεση 

Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών (capital controls), λόγω της καθυστερημένης έλευσης του καύσωνα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που κράτησαν τη φετινή χρονιά μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, και τέλος λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων που μετέφεραν αρκετές φορολογικές υποχρεώσεις μέσα στον Αύγουστο, προτείνεται η παράταση του καλοκαιριού για έναν ακόμα μήνα με ταυτόχρονη μείωση του Φθινοπώρου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σχέδιο νόμου

Αρθρο ...

1. Παρατείνεται η περίοδος του Καλοκαιριού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα την μηνός Σεπτεμβρίου.
2. Ακολούθως το Φθινόπωρο, για νομοτεχνικούς κυρίως λόγους θα περιλαμβάνει κατ' εξαίρεση και μόνο για το έτος 2015 μόνο τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
3. Συνήθη καιρικά φαινόμενα κατά τους ως άνω μήνες (βροχές, μελτέμια, καταιγίδες, κλπ), δεν δύναται να παραταθούν και συνεπώς θα πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί από τον παντοδύναμο.
4. Το άρθρο αυτό ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ.

Έκθεση συνεπειών ρύθμισης.
Η ανωτέρω ρύθμιση δεν προκαλεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό (Πως θα μπορούσε άλλωστε)



Καλές διακοπές σε όσους φεύγουν, καλή συνέχεια σε όσους ήρθαν, και καλά να περάσετε όσοι δεν θα φύγετε.