Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Η Ε.Σ.Ε.Ε. διαμαρτύρεται για την υπολειτουργία των υποεπιτροπών στις τράπεζες και την άνιση αντιμετώπιση στα αιτήματα έγκρισης συναλλαγών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το εξωτερικό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Μητροπόλεως 42, 105 63 Αθήνα • τηλ.: 210 3259200, fax: 210 3259209, email: [email protected]

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2015

Δελτίο Τύπου

«Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για την υπολειτουργία των υποεπιτροπών στις τράπεζες και την άνιση αντιμετώπιση στα αιτήματα έγκρισης συναλλαγών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το εξωτερικό»
 
Με αφορμή την υπολειτουργία που έχει παρατηρηθεί στο έργο των αρμόδιων υποεπιτροπών στις τράπεζες και την μη ανταπόκρισή τους στα αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εγκρίσεις συναλλαγών με το εξωτερικό, μετά τη χαλάρωση των capital controls, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Μάρδα, τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Στουρνάρα και την Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα Κατσέλη, επιστολή την οποία και κοινοποίησε στις διοικήσεις των τραπεζών με το κάτωθι περιεχόμενο:

«Η ΕΣΕΕ, εκφράζει την απογοήτευσή της και μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για τις σημαντικές έως επ’ αόριστον καθυστερήσεις στην έγκριση αιτημάτων εισαγωγών με τα απαιτούμενα εμβάσματα εξωτερικού, κάτι που υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες για σταθεροποίηση της κατάστασης στην ελληνική αγορά.

Η δημιουργία επιτροπών διαχείρισης αιτημάτων ανά τράπεζα για εμβάσματα εξωτερικού, που αποτέλεσε πρόταση της ΕΣΕΕ, είχε ως βασικό στόχο την άμεση διευθέτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, εν μέσω ελέγχων κεφαλαίων.  Αυτή η διαδικασία θα έπρεπε εξαρχής να λειτουργεί υπέρ των επιχειρήσεων που έχουν οικονομικές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού και να διευκολύνει την διεξαγωγή και την ολοκλήρωσή τους. Αντίθετα, ωστόσο, με τα συμφωνηθέντα, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες επιτροπές προσεγγίζουν «συντηρητικά» τα χιλιάδες αιτήματα που έχουν κατατεθεί από ΜμΕ, με αποτέλεσμα αυτά στην πράξη να παραβλέπονται.

Επιπλέον, παρατηρείται ένα έλλειμμα ενημέρωσης των εμπλεκομένων και χρησιμοποιούνται διάφορες δικαιολογίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας των αιτούντων με τα απρόσωπα «control centers» των τραπεζικών επιτροπών.

Δυστυχώς, είναι απογοητευτικό, στο έστω και μικρό «παράθυρο» που άνοιξε να μην χωρούν οι Μμε επιχειρήσεις και μετά από μία εβδομάδα η αγορά να διαμαρτύρεται έντονα και απόλυτα δικαιολογημένα για την συγκεκριμένη κατάσταση. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι στην ουσία επιχειρήσεις, Κυβέρνηση και Τράπεζες έχουν στην διάθεσή τους μόλις δύο εργάσιμες ημέρες για να διασώσουν έναν «χαμένο» μήνα, δεδομένου ότι μετά από το πέρας αυτών των δύο ημερών, τον Αύγουστο, κλείνουν τα περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη.  Συνακόλουθα, η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητάει από τους Υπουργούς, την Τράπεζα Ελλάδος και την ΕΕΤ να παρέμβουν, ώστε τα επόμενα δύο 24ωρα, να μπουν σε άμεση προτεραιότητα με χρονική σειρά, τα αιτήματα των Μμε επιχειρήσεων, να αρθούν οι δυσλειτουργίες και ο διαχωρισμός μικρών και μεγάλων πελατών από τις συγκεκριμένες επιτροπές και να γνωστοποιηθούν στον εμπορικό κόσμο οι οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις Τράπεζες και αντίστοιχα προς τα 2.500 υποκαταστήματα αυτών, που μέχρι τώρα είναι αδρανή. Η ΕΣΕΕ ζητάει άμεσες και συντονισμένες κινήσεις, ώστε οι επίσημες ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδος, να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στην υποσχόμενη χαλάρωση των τραπεζικών εργασιών. Αποτελεί  προτεραιότητα, προς όφελος της χώρας μας, να βγει η αυτοχρηματοδοτούμενη ελληνική επιχειρηματικότητα από το αδιέξοδο περιβάλλον που δυστυχώς έχει δημιουργηθεί».

Περαιτέρω, η ΕΣΕΕ ενημέρωσε για τη δημιουργία μίας μακράς λίστας «ξεχασμένων» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που από την έναρξη της εφαρμογής των capital controls μέχρι και σήμερα, έχουν πολλάκις καταθέσει αιτήματα έγκρισης συναλλαγών, χωρίς καμία ανταπόκριση. Αναλυτικά και επώνυμα η «λίστα αναμονής» είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων, προκειμένου να εξετάσουν γιατί τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν είχαν την τύχη να ενταχθούν στα ημερήσια 3,4 εκ. ευρώ, ανά τράπεζα και στα συνολικά 17 εκ. ευρώ την ημέρα των 5 ελληνικών τραπεζών, από την προηγούμενη Πέμπτη 23/7, όταν μάλιστα πρόκειται για το 70% των αιτημάτων και για πολύ μικρότερα ποσά του ορίου των 100.000 ευρώ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ζήτησε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις συνεργασίας για την λειτουργία της αγοράς, των επιχειρήσεων και των Τραπεζών τόσο στο παρόν προβληματικό μεταβατικό στάδιο, όσο και μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο