Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Σταθάκης: Επίλυση της χρηματοδοτικής κάλυψης των έργων που έχουν σταματήσει αλλά και του προβλήματος πληρωμής εμβασμάτων εξωτερικού

Υποχρέωση θέσπισης ενιαίου πλαισίου δημοσίων συμβάσεων από την έναρξη του νέου έτους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


29 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με ΣΑΤΕ


Συνάντηση με το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, κατά την οποία έγινε εκτενής ενημέρωση σχετικά με την πορεία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφωνήθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η εκταμίευση σημαντικού μέρους των υπαρχόντων και νέων δανείων που θα λάβει η χώρα από την Τράπεζα, ενώ από τον Οκτώβριο θα υπάρξει αυξημένη ρευστότητα στα έργα του ΕΣΠΑ, στη βάση των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταθάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το τέλος του 2015.  

Ο ΣΑΤΕ, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Υπουργό για τα προβλήματα έμμεσου δανεισμού από τις Τράπεζες αλλά και ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τις εκκρεμότητες λογαριασμών του ΕΣΠΑ και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ πρότειναν ως μερική ανακούφιση των εργοληπτικών επιχειρήσεων τη δίμηνη παράταση όλων των συμβάσεων έργων με υπουργική απόφαση και ζήτησαν να αποσαφηνιστεί προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα ότι τα αιτήματα για εισαγωγές υλικών, και άλλων ειδών σχετικών με την εκτέλεση έργων ΕΣΠΑ να έχουν προτεραιότητα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα.

Το Υπουργείο Οικονομίας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις του ΣΑΤΕ και ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε τροποποίηση της ΠΝΠ ώστε να ρυθμιστεί το θέμα των επιταγών και των πληρωμών εμβασμάτων εξωτερικού για εξοπλισμό που απαιτείται για την συνέχιση των έργων. Επιπλέον, σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην επίλυση της χρηματοδοτικής κάλυψης των έργων που έχουν σταματήσει.

Τέλος, ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει η υποχρέωση θέσπισης ενιαίου πλαισίου δημοσίων συμβάσεων που θα λειτουργεί με την έναρξη του νέου έτους και κάλεσε τον ΣΑΤΕ να συνεχίσει να καταθέτει τις γόνιμες προτάσεις του και προβληματισμούς του.


Από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο