Αποτελέσματα live αναζήτησης

Και νέες επιδοτήσεις ανάρτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.. και καλή αρχή με τις συμπληρωματικές

28 Ιούλιου 2015 Σχόλια
Και νέες επιδοτήσεις ανάρτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.. και καλή αρχή με τις συμπληρωματικές
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά


Καρδίτσα 28 Ιουλίου 2015

ΘΕΜΑ: 028_28.07.15 Και νέες επιδοτήσεις ανάρτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.. και καλή αρχή με τις συμπληρωματικές.

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 10 φορές, σε κάθε τόνο με έμφαση και στόμφο, ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων.

Δεν προτιθέμεθα να αναδείξουμε τις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώνονται καθημερινά, γιατί το θεωρούμε άσκοπο. Το ξέρουμε και το ξέρουν όλοι, προπάντων οι Υπηρεσίες του ΥπΟικ (και όχι μόνο)  που τις καθορίζουν, καλό θα είναι επομένως να τις έχουν υπόψη όλοι όσοι κάθε φορά ασχολούνται με τις παρατάσεις.

Υπάρχουν όμως μερικές λεπτομέρειες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ομαλή ροή των δηλώσεων και χρίζουν διευκρινήσεων, για αυτό θα προσπαθήσουμε να τις επισημάνουμε μήπως και από τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνουν κατανοητές (επιτέλους).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μόλις στις 20.07.15 ανάρτησε επιπλέον επιδοτήσεις στη σελίδα του, οι οποίες αφορούν το έτος 2014. Οι επιδοτήσεις αυτές καταβλήθηκαν αρχές Ιουλίου, λόγω όμως του προβλήματος με τις τράπεζες; εμφανίστηκαν στη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη μερίδα του κάθε δικαιούχου.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1116/10.6.2015, είμαστε υποχρεωμένοι να περιλαμβάνουμε στο φορολογικό έτος, όλες τις επιδοτήσεις,  όποτε κι αν καταβλήθηκαν στους δικαιούχους.

Επομένως για όσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί, θα πρέπει να ελέγξουμε (ξανά) και να υποβάλλουμε τροποποιητικές, υπολογίζοντας (ξανά) τις επιδοτήσεις είτε στον κωδικό 659 του εντύπου Ε-1 με αναπροσαρμογή του ποσού υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, είτε του ποσού του κωδικού 645 με επαναπροσδιορισμό του καθαρού γεωργικού φορολογητέου εισοδήματος.        

Πριν από αυτό, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε όλες τις δηλώσεις που υποβάλλαμε μέχρι τώρα για να δούμε ποιες από αυτές περιλαμβάνουν επιδοτήσεις, (μικρές ή μεγάλες δεν έχει σημασία) και να αναζητήσουμε στη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ τις επιπλέον επιδοτήσεις και στη συνέχεια να κάνουμε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Και αφού το κάνουμε αυτό, και βγάλουμε νέα εκκαθάριση, θα πρέπει να καλέσουμε στο γραφείο το φορολογούμενο, να τον ενημερώσουμε για την τροποποιητική δήλωση που υποβάλλαμε για λογαριασμό του, για το νέο εκκαθαριστικό που εκτυπώσαμε, για ποιο λόγο την υποβάλλαμε και αφού έβγαινε περισσότερος φόρος, γιατί δεν την αφήναμε όπως ήταν άλλωστε «….σιγά ποιος θα μας έβρισκε».

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε επομένως, τι νόημα έχουν οι συνεχείς και καθημερινές ανακοινώσεις περί μη παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Και λοιπόν;

- Επειδή γίνονται αυτές οι αναφορές, οι δηλώσεις θα  φοβηθούν και θα συνταχθούν μόνες τους;
- Θα τις φτιάξουν μόνοι τους οι φορολογούμενοι, φοβούμενοι τη λήξη της προθεσμίας;
- Κάθε φορά που γίνεται λόγος για τις δηλώσεις και τις παρατάσεις ή μη, το κείμενο του δελτίου τύπου συνήθως λέει: «…δεν θα δοθεί άλλη παράταση, γι’ αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν και να υποβάλλουν τη δήλωσή τους…» Που ακριβώς να σπεύσουν; Στα ΚΕΠ; Στις Εφορίες;

Και τι νομίζετε ότι θα γίνει υπό τις απειλές αυτές; Ότι θα είμαστε στο γραφείο 24 ώρες για να προλάβουμε να υποβάλλουμε τις δηλώσεις; λάθος κάνετε.!!!

Στο διάστημα 22:00-06:00, να πάει να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις (εφόσον έχει το δικαίωμα), το «αστέρι» που έγραψε το Δελτίο Τύπου και το οποίο έλεγε ότι τις ώρες αυτές είναι χαλαρό το σύστημα taxis.

Η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καταλαβαίνουμε ότι μόνο εύκολη δεν είναι για πολλούς λόγους (δημοσιονομικούς, τεχνικούς κλπ).

Καλό είναι λοιπόν να ληφθούν επιτέλους σοβαρά υπόψη, οι πραγματικοί λόγοι των καθυστερήσεων των υποβολών πάσης φύσεων δηλώσεων.

Καλό είναι επίσης, να μας ενημερώσετε ποιες διατάξεις θα λαμβάνουμε υπόψη, αυτές του Υπουργείου Οικονομικών, ή άλλων Υπουργείων.

Τέλος, οι στατιστικολόγοι και όλοι αυτοί οι οποίοι μετράνε και λένε πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα, να βγουν λίγο από τα γραφεία τους, να πάρουν λίγο αέρα και να αποκτήσουν μία (έστω και μικρή επαφή με την πραγματικότητα), πριν μας πήξουν ξανά με τα νούμερα.

Γιατί δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα ανακοινώσεις σαν τις περυσινές οι οποίες έκαναν αναφορά για ροή 230.000 δηλώσεων ημερησίως.

Γιατί δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ως σοβαρό μέτρο σύγκρισης, η υποβολή των δηλώσεων από τις 00:00 – 06:00, από συναδέλφους που κάθονταν 24ωρα ολόκληρα να προλάβουν να υποβάλλουν δηλώσεις γιατί φοβόντουσαν την επιβολή προστίμων.

Αυτές οι μεταμεσονύκτιες υποβολές καλό θα είναι να σταματήσουν για να μη θρηνήσουμε θύματα, όπως έχουμε ήδη κάνει μέχρι τώρα.

Είναι αρκετές οι 12-14 ώρες κάθε μέρα και Σάββατο και Κυριακή), δεν χρειάζεται παραπάνω.

Είπαμε να βάλουμε πλάτη. Εμείς όμως έχουμε «ξεπλατιστεί».

Γι αυτό αρκετά πια με τις απειλές.

Φροντίζουμε για την ορθό καταλογισμό των φόρων του Κράτους. Φροντίστε να έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για την ορθή σύνταξη υποβολή των κάθε μορφής δηλώσεων.

Τόσο απλά.!!!


Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                    
Γιώργος Παπαδημητρίου                            

Ο Γ. Γραμματέας
Κώστας Λαμπρόπουλος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης