Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιστολή Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. προς τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κ Τρύφωνα Αλεξιάδη για την άμεση επαναφορά του συντελεστή κενών κισμάτων κατά την εκκαθάριση του Εν.Φ.Ι.Α.ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΙΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΕΝΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη

Ενταύθα

Αθήνα, 27.7.2015

ΘΕΜΑ: ΕΝΦΙΑ 2015: ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΕΝΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ
 
Αξιότιμε κε Υπουργέ
 
Μαζί με τα συγχαρητήρια και τις θερμότατες ευχές μας για την επιτυχία σας στα νέα σας καθήκοντα, σας επισημαίνουμε ένα υπερεπείγον και εκκρεμές πρόβλημα που αφορά τα μεγαλύτερα θύματα του ΕΝΦΙΑ: τους ιδιοκτήτες των μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων!

Όπως είναι γνωστό, το αποκλειστικό σχεδόν βάρος της καταβολής του δημευτικού ΕΝΦΙΑ, το φέρει η αστική ιδιωτική ακίνητη περιουσία, είτε έχει εισόδημα, είτε όχι. Το πρόβλημα είναι οξύτατο για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (ιδίως καταστημάτων, γραφείων, κατοικιών κλπ.) που είναι κενά και αναξιοποίητα, βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών κέντρων που όμως διατηρούν υψηλές αντικειμενικές αξίες και δεν αποφέρουν απολύτως κανένα εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι σήμερα, ως γνωστόν, αδυνατούν πλήρως τόσο να τα μισθώσουν, όσο και να τα πωλήσουν, και συνεπώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις παράλογες ετήσιες φορολογικές υποχρεώσεις του φόρου αυτού, με αποτέλεσμα να υφίστανται σήμερα όλες τις δραματικές συνέπειες της μη πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Η παραπάνω, γνωστή ζοφερή πραγματικότητα, ελήφθη τελικά υπόψη πέρυσι, όταν την τελευταία στιγμή, ενώ είχαν ήδη εκδοθεί τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ και κατόπιν των καθημερινών εκκλήσεων της οργάνωσής μας για μόνιμη καθιέρωση μειωτικού Συντελεστή Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,50 για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, νομοθετήθηκε με μεταβατική διάταξη η μείωση του κύριου φόρου και του συμπληρωματικού φόρου για αυτά κατά ποσοστό 20%, ειδικά για το έτος 2014.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει κατά το 2015 όπως ακριβώς ίσχυσε και το 2014, δηλαδή με έκπτωση στα κενά κτίσματα! Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι στις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 και του τρέχοντος έτους 2015 έχει προβλεφθεί ειδικός κωδικός για τη δήλωση των κάθε είδους κενών κτισμάτων, για να εκλογικευθεί το φορολογικό βάρος των ιδιοκτητών κενών ακινήτων (κτισμάτων), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την μόνιμη πλέον καθιέρωση του παραπάνω μειωτικού Συντελεστή Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) με τιμή 0,50 (μείωση 50%).

Επίσης προτείνουμε στην κατηγορία αυτή να συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο όσα κτίσματα είχαν κάποτε ηλεκτροδοτηθεί, αλλά και όσα αποπερατωμένα ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκαν. Τέλος θα πρέπει να αναζητηθεί και λύση, ώστε η παραπάνω ρύθμιση να καλύψει και πολλά γραφεία σε κεντρικά κτίρια των πόλεων της χώρας, που ρευματοδοτούνται από κοινό μετρητή για κάθε όροφο ή και για ολόκληρο το κτίριο, ώστε είναι αδύνατη η διακοπή της ρευματοδότησης, ενώ αυτά παραμένουν κενά και σε πολλές περιπτώσεις αποκλείεται και η επανεκμίσθωσή τους οποτεδήποτε στο ορατό μέλλον…
Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο και αυτονόητο αυτό αίτημά μας!
 
                                                   


Με ιδιαίτερη εκτίμηση
 
     Ο Πρόεδρος                               Ο Αντιπρόεδρος                                     Η Γεν. Γραμματεύς
 
Στράτος Παραδιάς                        Διονύσιος Χιόνης                                     Αιμιλία Βαδόκα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο