Ενίσχυση ΜΜΕ εμπορίου και παροχής υπηρεσιών

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Ιούνιος 2007
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για το νέο κύκλο ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Taxheaven.gr

Ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ για ΜΜΕ εμπορίου και υπηρεσιών

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για το νέο κύκλο ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,


Ενίσχυση ΜΜΕ εμπορίου και παροχής υπηρεσιών
Περιγραφή:    

Ενίσχυση για την ανταγωνιστικότητα και καινοτομία μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε κλάδους του τριτογενή τομέα, δηλαδή στις θεματικές ενότητες Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων.
 
Πρόγραμμα:         Π.Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ
 
Αποδέκτες:
Υφιστάμενες ΜΜΕ εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων.
 
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:
Αναμένεται τον Ιούνιο.
 
Περιοχή εφαρμογής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
Όροι και προϋποθέσεις:
Για τις ανάγκες του προγράμματος, η Ελληνική επικράτεια υποδιαιρείται σε 3 γεωγραφικές ζώνες. Η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνεται στη Ζώνη Α, με εξαίρεση τα μικρά νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα (με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων) που περιλαμβάνονται στη Ζώνη Γ.
Oι γενικές προϋποθέσεις συμμετοχής των ΜΜΕ - δυνητικών δικαιούχων των ενισχύσεων είναι:
- να απασχολούν 0-49 άτομα (με σχέση εξαρτημένης εργασίας το έτος 2006)
- να έχουν συμπληρώσει δύο (2) πλήρεις δωδεκάμηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις
- ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών τριετίας τους να κυμαίνεται από 30.000 έως 5.000.000 ευρώ για τη Ζώνη Α΄ και από 15.000 έως 5.000.000 ευρώ για τη Ζώνη Γ΄ (τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών αφορούν τις 3 τελευταίες πλήρεις 12μηνες διαχειριστικές χρήσεις ή εφόσον δεν υπάρχουν, τις δύο τελευταίες πλήρεις και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις).  
- να είναι Μικρές ή Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις όπως ορίζονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) 70/2001
- να προσκομίσουν κατά την υποβολή της επενδυτικής τους πρότασης όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία τους  
- η ίδια συμμετοχή να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% επί του συνόλου του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης επενδυτικής πρότασης
Δυνητικοί  δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην ελληνική επικράτεια, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρήσεων και θα υλοποιήσουν επένδυση σε μία από τις γεωγραφικές ζώνες εφαρμογής του προγράμματος.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. πλην των επιχειρήσεων που λειτουργούν με τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας του αστικού δικαίου ή της κοινοπραξίας ή του συνεταιρισμού και πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο Παράρτημα ΣΤ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικτή δραστηριότητα μπορεί να είναι δυνητικοί δικαιούχοι ενίσχυσης, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των επιλέξιμων εμπορικών  δραστηριότητων και των δραστηροτήτων παροχής υπηρεσιών, είναι μεγαλύτερο του ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας (3ετίας), για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα τρία (3) τελευταία έτη, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών.
Στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμοί ή / και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι Ο.Τ.Α. α και β βαθμού.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
(Βάσει κωδικών ΣΤΑΚΟΔ 2003 - Στατιστική Ταξινόμηση Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας)
 
3512 ΜΟΝΟ ο ΚΑΔ 35.12.90.00 Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης πλοιαρίων αναψυχής και αθλητισμού
41 Συλλογή, καθαρισμός και διανομή νερού
453 Τεχνικές εγκαταστάσεις κτιρίων
454 Αποπεράτωση κτιρίων
501 Εμπόριο αυτοκίνητων οχημάτων
502 Συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων
503 Εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων οχημάτων
504 Εμπόριο συντήρηση και επισκευή μοτοσυκλετών και συναφών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων
51 Χονδρικό εμπόριο και εμπόριο με προμήθεια, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών
52 Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, επισκευή ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης
552.1 Ξενώνες νεότητας και ορεινά καταφύγια
552.2 ΜΟΝΟ ο ΚΑΔ:   55.23.11 Υπηρεσίες κατασκηνώσεων διακοπών για παιδιά
553.1 Εστιατόρια
553.2 Ζαχαροπλαστεία
554.2 Καφενεία – Καφετέριες (χωρίς τεχνικά ή μηχαν. παιχνίδια)
555.2 Τροφοδοσία με τρόφιμα (κέτερινγκ)
60 Χερσαίες μεταφορές, μεταφορές μέσω αγωγών
61 Υδάτινες μεταφορές
62 Εναέριες μεταφορές
63 Βοηθητικές και συναφείς προς τις μεταφορές δραστηριότητες: Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
641.2 Ταχυδρομικές δραστηριότητες, εκτός από τις δραστηριότητες των εθνικών ταχυδρομείων (ιδιωτικά ταχυδρομικά γραφεία)
642 Tηλεπικοινωνίες
70 Δραστηριότητες σχετικές με ακίνητη περιουσία
71 Εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού χωρίς χειριστή. Εκμίσθωση ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης
72 Πληροφορική και συναφείς δραστηριότητες
73 Έρευνα και ανάπτυξη
74 Αλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες
Εξαιρούνται οι κωδικοί: 741.1 Νομικές δραστηριότητες, 746 Δραστηριότητες ιδιωτικού αστυνομικού και παροχής υπηρεσιών ασφαλείας

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΚΟΔ  74: Δεν είναι επιλέξιμες οι ατομικές επιχειρήσεις

804 Εκπαίδευση για ενηλίκους και λοιπή εκπαίδευση

Εξαιρείται ο κωδικός: 804.3 Φροντιστήρια για μαθητές και σπουδαστές

851.9 Αλλες δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία (Μόνο όταν εκτελούνται σε ιδιωτικές μονάδες)
853 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας
900 Διάθεση λυμάτων και απορριμμάτων υγιεινή και παρόμοιες δραστηριότητες
92 Ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες

Εξαιρείται ο κωδικός: 927 Αλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες

930.1 Πλύσιμο και στεγνό καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων
930.2 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων καλλονής
930.3 Δραστηριότητες γραφείων τελετών και συναφείς δραστηριότητες
 
Τι χρηματοδοτείται:
- Διαμόρφωση, εκσυγχρονισμός χώρων διοίκησης, λειτουργίας, διάθεσης και ανάπτυξης εργασιών της επιχείρησης
- Εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός υπηρεσιών, λειτουργιών και διοικητικών διαδικασιών της επένδυσης
- Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών
- Ανάπτυξη καινοτομιών (πολυμέσα, INFOKIOSK, εφαρμογή αποτελεσμάτων έρευνας κ.λπ.)
- Ανάπτυξη  προϊόντων και εφαρμογών πληροφορικής
 
Ύψος και είδος ενίσχυσης:
Όρια Επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού
α) Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης κυμαίνεται από 30.000 έως 150.000 ευρώ για τη Ζώνη Α και από 20.000 έως 150.000 ευρώ για τη Ζώνη Γ.
β) Κάθε δυνητικός δικαιούχος ενίσχυσης μπορεί να προτείνει και υλοποιήσει επενδυτική πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται. Στην περίπτωση αυτή, οι υπερβάλλουσες δαπάνες της επενδυτικής πρότασης δεν επιχορηγούνται.
Ποσοστό Δημόσιας Επιχορήγησης: 50% για τη ζώνη Α και 60% για τη ζώνη Γ.
Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών

1.    Κτίρια και εγκαταστάσεις: εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων.  

2.    Εξοπλισμός: προμήθεια και εγκατάσταση καινούριου σύγχρονου εξοπλισμού, απαραίτητου για την υλοποίηση της επένδυσης.  

3.    Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας του περιβάλλοντος: κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού περιορισμού της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας, αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και ανακύκλωσης του ύδατος. Ως επιλέξιμη επένδυση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού νοείται αποκλειστικά o νέος σύγχρονος και όχι μεταχειρισμένος εξοπλισμός.

4.    Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αποκλειστικά για τις ανάγκες της μονάδας: κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ή /και υποκατάστασης της συμβατικής ενέργειας και για την εξοικονόμηση ύδατος. Ως επιλέξιμη επένδυση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού νοείται αποκλειστικά ο νέος σύγχρονος και όχι μεταχειρισμένος εξοπλισμός.

5.    Συστήματα αυτοματοποίησης: προμήθεια και εγκατάσταση καινούριων και σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης, διαχείρισης και ελέγχου των διοικητικών διαδικασιών, προμήθεια ή ανάπτυξη και εγκατάσταση ειδικού λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής. Ως επιλέξιμη επένδυση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού νοείται αποκλειστικά ο νέος σύγχρονος και όχι μεταχειρισμένος εξοπλισμός.
6.    Δικαιώματα Τεχνογνωσίας: οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 10% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.

7.    Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας: η δαπάνη που θεωρείται επιλέξιμη προς ενίσχυση για την πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών (όπως ISO και άλλα ανάλογα συστήματα διασφάλισης ποιότητας) ανέρχεται μέχρι του ποσού των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 ¤). Η δαπάνη αυτή είναι επιλέξιμη μόνο αν κατά το στάδιο ελέγχου της επένδυσης, συνοδεύεται από σχετικό αίτημα πιστοποίησης που έχει υποβληθεί στον αρμόδιο για την πιστοποίηση φορέα.

8. Δαπάνες προώθησης: δαπάνες συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις ή συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 5% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.

Στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβάνεται:

-ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) οποιασδήποτε κατηγορίας δαπανών, που επιβαρύνει εξΆ ολοκλήρου την επιχείρηση.

-ο εκσυγχρονισμός κτιρίων επί ακινήτου που δεν ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο δυνητικό δικαιούχο της ενίσχυσης, ΕΚΤΟΣ εάν υπάρχει παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ ετών. Η περίοδος της οκταετίας υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης.
Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μετά παραλαβή του φυσικού φακέλου της επενδυτικής πρότασης από τον τελικό δικαιούχο και πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Τελικού Δικαιούχου και του δικαιούχου της ενίσχυσης, αυτό το διάστημα κρίνονται επιλέξιμες μόνον εφόσον υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης του δικαιούχου της ενίσχυσης στον Τελικό Δικαιούχο δεν συνυπολογίζονται στο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ούτε στην ίδια συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης, ανεξαρτήτως αν έχουν εξοφληθεί ή όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης.
 
Προϋπολογισμός:
Διαθέσιμος προϋπολογισμός για την δράση: 79.000.000,00 ¤
Ο προϋπολογισμός αφορά τη δημόσια δαπάνη
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ κατά 70 %  
 

     Τα παραπάνω στοιχεία ενδέχεται να τροποποιηθούν / συμπληρωθούν με την επίσημη προκήρυξη της δράσης.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω συνεργαζόμενων Τραπεζών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να υποβάλουν την αίτησή τους στα κατά τόπους υποκαταστήματα των παρακάτω Τραπεζών:
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ALPHA BANK
ASPIS BANK
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
EFG EUROBANK ERGASIAS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
FBB- FIRST BUSINESS BANK
ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
MILLENNIUM BANK
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
PROBANK
PROTON BANK
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ν. ΕΒΡΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΊΩΝ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ - ΛΗΜΝΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ