Αποτελέσματα live αναζήτησης

Α. Τσίπρας: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το Grexit»

15 Ιούλιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 11 λεπτά


Δεν μπορώ να πω τίποτε με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το Grexit, πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου.Υπήρξε επιθυμία για συναινετική έξοδο από το ευρώ από τον κ. Σόϊμπλε. Ενα συναινετικό grexit θα ήταν μοιραίο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το δίλημμα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή έξοδος από το ευρώ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47του χρόνια, είπε. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να πληρώσουν όσοι δεν έχουν πληρώσει έως τώρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, είπε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη. Τόνισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έριξε μια σπορά που κάποια στιγμή θα βγάλει καρπούς

Όπως είπε, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, είπε, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για "ναι ή όχι στο ευρώ" και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει. Διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι' αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί.

«Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε. O πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη και κακή σε κάποια σημεία συμφωνία που όμως είναι με μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση.

Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.

Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

Χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Είπε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

Τόνισε ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης τους 5 μήνες και η λαϊκή ετυμηγορία δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις. Προτεραιότητα μου είπε ο πρωθυπουργός είναι να φθάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα υπογραμμίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξήγησε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις και ζήτημα αλλαγής στρατηγικής, του status quo που υπάρχει σήμερα.

«Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι' αυτές και να μη δραπετεύει», τόνισε. «Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι».

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμες στιγμές, ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.

Σημείωσε ότι οι στιγμές οι συνθήκες είναι έκτακτες και πως ο καθένας με βάση την αίσθηση που έχει για την ιστορία και την ευθύνη του αναμετράται με αυτές. Είπε ότι ο ίδιος δεν βάζει το μαχαίρι στον λαιμό σε κανέναν και πως όμως με βάση αυτά τα δεδομένα ο καθένας τοποθετείται. Υπογράμμισε ότι μετά από 5 μήνες που πήρε αποφάσεις που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πάρει εύκολα, που το πάλεψε όσο κανείς, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει θέμα για το εάν η επιλογή του σέβεται την ηθική και τις αξίες της αριστεράς και της εθνικής συνείδησης και του λαϊκού αγώνα. Συνεχίζοντας τις σαφείς αιχμές προς το εσωτερικό, ανέφερε ότι η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει και πως όποιος πιστεύει ότι πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητες, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στον λαό και την ιστορία.

Επισήμανε ότι το Καταστατικό του κόμματος δεν προβλέπει ο πρόεδρος να διαγράφει, πρόσθεσε ότι υπάρχουν όργανα και πως στην κουλτούρα του κόμματος και του ίδιου δεν υπάρχουν διαγραφές. Σημείωσε ότι δεν έχει πρόθεση να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και ούτε μπορεί να έχει την ευθύνη να πει στον λαό ότι στα εύκολα ήταν εδώ και στα δύσκολα να τα βγάλει πέρα μόνος του ή ότι θα βοηθήσει εκείνος πρώτος να υλοποιηθεί το σχέδιο της παρένθεσης.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, προσθέτοντας ότι δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον και πως χρεώνεται ο ίδιος τα λάθη διότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός.

Είπε πως είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Πρόσθεσε ότι από τη μια ο κ. Βαρουφάκης έχει μια εκπληκτική ευφυία και καταπληκτικές δυνατότητες και ότι από την άλλη το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και καλός άνθρωπος δεν εξυπακούεται ότι "κάνει" για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του από το υπουργείο και πως διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί του και πως εκτιμά το έντιμο του χαρακτήρα του. Απαντώντας σε όσους καταλογίζουν δόλο στον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπερτίμησε τις "δυνάμεις" της κυβέρνησης απάντησε "Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε πως είπα ψέματα. Είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας. Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων, όμως στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Εγώ πήρα ρίσκα", είπε και συνέχισε λέγοντας πως οι ρωγμές στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει και η σκληρή λιτότητα σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος. "Δεν θα πω ότι θα φέρω ένα success story, όπως οι προηγούμενοι. Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή και των λαϊκών τάξεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα". Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από την πλευρά των θεσμών, όταν εκτιμούσαν πως στο δημοψήφισμα θα κερδίσει το "Ναι". "Μας είπαν, πρώτα το δημοψήφισμα και μετά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων".

Ο κ. Τσίπρας, διερωτήθηκε εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι' αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί. "Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη", τόνισε.

Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε. "Κάποιοι σκληροί συντηρητικοί στην Ευρώπη δεν αισθάνονται καλά με την ύπαρξη μιας κυβέρνησης διαφορετικής από το πλαίσιο που έχουν συνηθίσει. Θα χαίρονταν αν έπεφτε η κυβέρνηση".

Ερωτηθείς αν υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει το κόμμα του ενιαίο, ενώ για το ενδεχόμενο διαγραφής βουλευτών είπε πως αυτό δεν είναι στη δική του κουλτούρα, αλλά ούτε και στην κουλτούρα του κόμματός του. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και για το κατά πόσο θα προεδρεύσει στην αυριανή ψηφοφορία, απάντησε πως "είναι δική της επιλογή το αν θα προεδρεύσει αύριο ή όχι".

Για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις του και "αυτό που προέχει τώρα είναι να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο κάποιων σκληρών συντηρητικών", ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα "και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού". Εξήγησε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να μη δημιουργηθούν νέες αναταράξεις και ζήτημα αλλαγής στρατηγικής, του status quo που υπάρχει σήμερα. "Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι' αυτές και να μη δραπετεύει", τόνισε. "Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι".

Σε ότι αφορά το σενάριο Grexit αλλά και τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "Ως πρωθυπουργός φέρω εγώ την ευθύνη για τις πολιτικές που ακολουθούνται. Μπορεί να έκανε λάθη αλλά τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ. Με τον Γιάνη Βαρουφάκη, διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις και να τον εκτιμώ ως οικονομολόγο γιατί εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του", διευκρίνισε, ενώ για όσους χρεώνουν δόλο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως "αυτά είναι ανοησίες".

Παρ' όλα αυτά εξήγησε πως "Η χώρα δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει νέο νόμισμα, ενώ μια άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην ανάγκη έκδοσης νομίσματος. "Σε αυτή την περίπτωση όσοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα περνούσαν μια χαρά ενώ οι φτωχοί θα υπέφεραν. Αυτό δεν θα ήταν μια αριστερή επιλογή".

Για το πεντάμηνο των διαπραγματεύσεων που παρήλθε, τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και το Grexit ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η επιλογή Σόιμπλε ήταν η συναινετική επιλογή. "Το κατάλαβα αυτό όταν μου μετέφερε το μήνυμα ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Όταν το κατάλαβα αυτό επικοινώνησα με την κ. Μέρκελ και της είπε ότι εγώ αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Απάντησε πως δεν είναι δικό της σχέδιο και έκλεισε εκεί το θέμα. Ζήτησα να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit. Όταν την διάβασα κατάλαβα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική και Plan B δεν υπήρχε".

Μιλώντας χωρίς υπεκφυγές για τη σκληρή διαπραγμάτευση το βράδυ της Συνόδου και την παράμετρο της δημόσιας περιουσίας ο πρωθυπουργός είπε: "Αποφασίσαμε να φτιαχτεί ένα ταμείο στην Ελλάδα, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, με διοίκηση ελληνική και μέσω αυτού θα περάσουν 25 δισ. από τις τράπεζες, από την επανάκτηση των μετοχών, όχι κατ' ανάγκη από ιδιωτικοποιήσεις. Έδωσα μάχη μέχρι το πρωί. Ανάγκασα δύο φορές να διακοπεί το Συμβούλιο και στο τέλος να δεχθούν την πρόταση που εμείς καταθέσαμε στο τραπέζι. Είχαμε απέναντι μας ηγέτες που κουνούσαν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό χώρας της ΕΕ, είχαμε όμως και εποικοδομητικές προτάσεις. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας έβαλε στο τραπέζι της Συνόδου το ζήτημα της ΕΡΤ, όμως η ΕΡΤ δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση".

Για τις τράπεζες εκτιμά ότι "δεν θα χρειαστούμε «κούρεμα» καταθέσεων. Γι' αυτό θα πάρουμε τα 25 δισ. Ευρώ. Πιστεύω ότι είναι υπερ-αρκετά για την κάλυψη όλων των αναγκών. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση του πότε θα έχουμε την τελική επικύρωση της συμφωνίας. Δεν μπορούν να ανοίξουν αυτομάτως, θα γίνει μία σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα. Σε ένα βάθος χρόνου που δεν μπορώ να προσδιορίσω".

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο γλιτώσαμε τον κίνδυνο του Grexit, απάντησε πως "μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία, δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα".



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης