Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι είπε ο Υπ.Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα μέτρα

11 Ιούλιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Νίκης 5-7
    10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                        Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015


Δελτίο Τύπου


Η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής
Σήμερα δεν πρόκειται να κάνω πολιτική ομιλία, ίσως το αφήσω περισσότερο για την Ολομέλεια, επιτρέψτε μου μόνο ένα πολιτικό σχόλιο για όλες αυτές τις κριτικές που άκουσα, περισσότερο από αυτή την μεριά της Βουλής (ενν της αντιπολίτευσης): Απορώ γιατί κερδίζουμε συνεχώς εκλογές, γιατί κερδίσαμε τις ευρωεκλογές, γιατί κερδίσαμε το Γενάρη, γιατί κερδίσαμε το δημοψήφισμα με όλο το σύστημα εναντίον μας, με όλα τα ΜΜΕ εναντίον μας, με όλα τα άλλα κόμματα εναντίον μας. Αναρωτιέμαι, δηλαδή: τόσο λάθος κάναμε; Μήπως όμως τελικά ο ελληνικός λαός θεωρεί, ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια;

Μήπως ο ελληνικός λαός τελικά κατάλαβε ότι εμείς δεν υπογράφουμε μια συμφωνία όποια και αν είναι και αυτή μας η επιλογή έχει αποτελέσματα; Μήπως τελικά ο λαός αποφάσισε ότι το γεγονός ότι δεν υπογράφουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία είναι ένα πλεονέκτημα;

Τα βασικά ερωτήματα που θέλει ο ελληνικός λαός να ξέρει είναι, πρώτον, εάν αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από εκείνη που κληθήκαμε να υπογράψουμε πριν από μία εβδομάδα και δεύτερον, αν πρόκειται για μία καλή συμφωνία. Σε αυτά θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσουμε. Βεβαίως, για να αρχίσουμε από το δεύτερο ερώτημα, ένας καλός μου φίλος Αμερικανός με ασιατικές ρίζες μου είπε για μια πολιτισμική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όταν κλείνουν μια συμφωνία και μια διαπραγμάτευση στην Ανατολή, δεν υπάρχουν χαμόγελα, γέλια και χειραψίες και τους κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση όταν στην Αμερική και στην Ευρώπη ισχύει το αντίθετο, διότι στην Ανατολή θεωρούν ότι, όταν έχεις κάνει μια διαπραγμάτευση και έχει βρεθεί συμφωνία, οι δύο πλευρές έχουν χάσει κάτι πολύτιμο άρα δε χωρούν ούτε θριαμβολογίες ούτε χαρές ούτε γέλια. Εμείς θεωρούμε ότι αν ευοδωθεί η παρούσα συμφωνία, θα είναι μια δύσκολη συμφωνία και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο δε θριαμβολογούμε όπως ανάλογα δε θριαμβολογήσαμε ούτε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τσίπρας, εκείνο το βράδυ, υπήρξε σαφής ως προς την ερμηνεία αυτής της νίκης, γι αυτό ακριβώς το λόγο την επόμενη μέρα υπήρξε και η συνάντηση των αρχηγών που είπαν ότι χρειάζεται να βρεθεί μια βιώσιμη λύση με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που είναι τώρα στο τραπέζι; Το ένα είναι ότι δεν μας ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.
Είμαστε ακόμα δεσμευμένοι με τον στόχο του 2018.

Είμαστε δεσμευμένοι για την ίδια την δημοσιονομική προσπάθεια, δηλαδή τα ίδια μέτρα που είχαμε και πριν, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα έχουμε τα ίδια πλεονάσματα το 2015, το 2016 και το 2017, άρα θα υπάρχει άλλη πορεία και θα φτάσουμε αλλιώς στο 2018.

Στα βάρη που υπάρχουν, πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει μιαδιαφορετική κατανομή των βαρών.

Γι' αυτό θα δείτε ότι υπάρχει αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 €.

Θα υπάρχει αύξηση φόρου στις εταιρείες από 26% σε 28% και παίρνω υπ' όψιν αυτό που μου είπατε και έχετε και κάποια λογική στην σκέψη που καταθέσατε.

Θα υπάρχει αύξηση φορολογίας στους εφοπλιστές. Θα υπάρχει εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων και διαγωνισμός για τις άδειες στα κανάλια.

Θα υπάρχει αύξηση του φόρου πολυτελείας και πλήθος μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει ο νέος ποινικός νόμος για την φοροδιαφυγή. Θα υπάρχουν προγράμματα ελέγχου τραπεζικών εμβασμάτων και διασταύρωση στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις. Υπάρχει η δημιουργία περιουσιολογίου.

Υπάρχει εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τους φορολογικούς ελέγχους και της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.
Κάνουν όμως όλα αυτά τα μέτρα αυτή τη συμφωνία εντελώς δίκαιη; Όχι.

Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει ότι εμείς καταβάλλαμε τεράστιες προσπάθειες να αλλάξουμε την χροιά αυτής της συμφωνίας; Και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.. Έχουμε και άλλες βελτιώσεις από την συμφωνία του Juncker.

Υπάρχει η διαφοροποίηση στα νησιά.

 Η έκπτωση στα νησιά αρχίζει από τα πιο πλούσια και τουριστικά και σιγά -σιγά θα εφαρμοστεί στα άλλα νησιά που είναι στην παραμεθόριο, όταν μπορέσουμε να συντάξουμε στοχευμένα μέτρα, ώστε να μπορεί να υπάρξει αποζημίωση.

Είναι πολλά μέτρα που υπήρχαν πριν το δημοψήφισμα, που τώρα θα εφαρμοστούν μόνο σταδιακά. Θα υπάρξει δηλαδή σταδιακή εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για τους αγρότες, την προκαταβολή φόρου, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και όλα αυτά ακριβώς για να μας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει η αντικατάσταση αυτών των μέτρων.

Άλλο θέμα: Όπως καταλαβαίνετε επειδή αυτό το πρόγραμμα διαρκεί για δύο και τρία χρόνια, στο τελευταίο Eurogroup που παραβρέθηκα και η γερμανική πλευρά και το ΔΝΤ ζήτησαν περισσότερα μέτρα. Μας είπαν, δηλαδή ότι αφού πρόκειται για πρόγραμμα μεγαλύτερης διάρκειας (και δεν είναι μόνο για να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση) τότε πρέπει να πάρετε και καινούργια μέτρα. Εμείς πώς ερμηνεύσαμε αυτή την προτροπή; Δώσαμε την ερμηνεία ότι πρέπει να είναι πλουσιότερα μέτρα και γι' αυτό θα δείτε ότι τα καινούργια πράγματα που περιέχονται στο πρόγραμμα είναι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες χρειάζεται αυτή η οικονομία και κοινωνία.

Υπάρχουν σημαντικότατες παρεμβάσεις, όχι μόνο για τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή, που μόλις μίλησα, αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις για τη διαφθορά και τις δημόσιες προμήθειες, σημαντικότατες παρεμβάσεις για το δημόσιο τομέα και την αναδιάρθρωσή του.

Αυτή λοιπόν ήταν η ερμηνεία που δώσαμε εμείς, ως προς το το περιεχόμενο ενός μεγαλύτερου πακέτου σε χρονική διάρκεια και σε χρηματοδότηση
Νομίζω, παρά όλα τα παραπάνω που έχω πει ότι στο τέλος θα πρέπει -και δεσμεύεται για αυτό η κυβέρνηση- τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων να έρθουν κανονικά στη Βουλή. Βρίσκονται στην αιτιολογική έκθεση και έχετε την προσωπική μου δέσμευση και του Πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, ότι αυτά θα συζητηθούν σε αυτή τη Βουλή.
Θέλω να πω με αυτό ότι πρέπει να κρίνετε αυτό που θα έρθει στη Βουλή στο σύνολό του ως πακέτο και άρα υπάρχουν τέσσερις άξονες αυτής της συμφωνίας. Ο πρώτος είναι το δημοσιονομικό και τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία μόλις μίλησα και διατυπώνονται στο κείμενο μπροστά σας.

Οι άλλοι δύο άξονες είναι το επενδυτικό πρόγραμμα του Γιούνκερ για την ανάπτυξη και τέλος ο τέταρτος αφορά το χρέος. Νομίζω ότι για το χρέος πολλά από τα πράγματα που ζητήσαμε θα γίνουν, με τον τρόπο τον οποίο εκτιμάμε αυτή την στιγμή. Δηλαδή, αυτό που είχαμε ζητήσει πριν ότι όλα τα SNP ομόλογα της ΕΚΤ και τα ομόλογα του ΔΝΤ πρέπει να πάνε στο ESM, αυτό και εκτιμώ ότι θα γίνει. Θα γίνει εκ των πραγμάτων και άρα μετατρέπουμε τα ομόλογα που είναι δύσκολα και ακανθώδη σε ομόλογα του ESM και άρα θα είναι πιο εύκολα εξυπηρετήσιμα και δεν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε μία κυβέρνηση που έχει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Νομίζω ότι μόνο αν “ζούσε κανείς στον Άρη” τις προηγούμενες δέκα μέρες δεν θα είχε προσέξει ότι υπήρξε μια έκθεση του ΔΝΤ. Σε οποιοδήποτε σημείο αυτού του πλανήτη και αν βρισκόταν θα γνώριζε ότι δημοσιεύθηκε αυτή η έκθεση του ΔΝΤ που λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει, επίσης, να ήταν κανείς κάπως μακριά από το κέντρο της ενημέρωσης για να μην έχει ακούσει ότι οι πάντες συζητούν γι' αυτό το μη βιώσιμο χρέος.
Για αυτό το χρέος λοιπόν πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πάρα πολλές λύσεις, και προτάσεις για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα. και για το βραχυπρόθεσμο που μόλις σας περιέγραψα, αλλά και για εκείνο που αλλάζει μορφή το 2022.
Ένας φίλος μου μάλιστα που είναι υπουργός, αλλά δεν θα τον εκθέσω και δεν είναι αυτή τη στιγμή εδώ για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, μας είχε πει το 2015:
-“Η βέλτιστη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κερδίσει τις εκλογές το ΄16 και να παραιτηθεί το ‘ 21”.
-”Γιατί το ΄21”; είχε ρωτηθεί.
-“Γιατί εκεί που πληρώνουμε 10 δις τόκους στα τοκοχρεολύσια, ξαφνικά το ΄22 'χτυπάει' στο 30.”
Άρα αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθεί και οι εταίροι μας νομίζω ότι το γνωρίζουν επακριβώς και θα λυθεί.
Υπάρχουν βεβαίως και οι γκρίζες ζώνες, για τις οποίες πρέπει να διαπραγματευθούμε. . Ποια θα είναι η μορφή εποπτείας. Ένα από τα προβλήματα της συμφωνίας που υπήρχε στο τραπέζι πριν από το δημοψήφισμα, (την προηγούμενη Τρίτη δηλαδή), ήταν ότι είχαμε τέσσερις αξιολογήσεις μέσα σε πέντε μήνες. Δηλαδή θα είχαμε το παλιό σύστημα, που ήταν κάπως έτσι: παίρνεις ένα μέτρο, παίρνεις κάποια λεφτά, πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, παίρνεις άλλο μέτρο κ.ο.κ. Αυτό το οποίο ήταν καταστροφική μεθοδολογία για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα ήταν και καταστροφική μεθοδολογία γι’ αυτή την κυβέρνηση. Χρειάζεται να έχεις χώρο για να μπορεί να εξελιχθεί το πρόγραμμά σου, για να μπορείς να εστιάζεις προσοχή σου στα βασικά προβλήματα.
Νομίζω, δεν θα πω πολλά πράγματα για το επενδυτικό πρόγραμμα, τον τέταρτο άξονα όπως έχω πει, γιατί τα πιο πολλά είναι συμφωνημένα στο σχέδιο του Γιούνκερ π.χ. το πώς θα μπορούν να αλλάξουν κάποιοι από τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ, πώς μπορούν να μεταφερθούν κάποια λεφτά για νέα επενδυτικά προγράμματα. Στο σύνολό του θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα, όταν θα έρθει στη Βουλή, ο καθένας και η καθεμία μας να το αξιολογήσει.
Εμείς ζητάμε και κάνουμε αυτό που κάνουμε σήμερα για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, για να πετύχει καλύτερους όρους στη συμφωνία, στο πνεύμα του κειμένου της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Αυτό είναι που ζητάμε. Είναι κάτι πολύ απλό, είναι κάτι που μετά από το 61,5 % δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε, το κάνουμε όμως γιατί νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή και αυτόν τον καιρό πρέπει να διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε κάτι καλύτερο. Και όπως είπε και κάποιος ομιλητής από τη Ν.Δ., νομίζω ήταν ο Χρήστος Σταϊκούρας, μετά μπορεί να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες.
Νομίζω ότι μετά από το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και θα μπορούμε να είμαστε σε ακόμα πιο ισχυρή θέση μετά από τη σημερινή συζήτηση και νομίζω ότι όλοι και όλες μπορούμε να συμβάλουμε για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης