Ειδήσεις Απόψεις

Σημεία των καιρών. Η δουλειά του λογιστή εν μέσω τραπεζικής αργίας και capital controls

Σημεία των καιρών

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN
Όλες αυτές τις μέρες λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων και των μεγάλων προβλημάτων που έχουν ενσκήψει στη χώρα μας, κανείς δεν είχε διάθεση να ασχοληθεί με τα τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας του επαγγελματικού στίβου. Παρόλο που οι προθεσμίες τρέχουν και ζυγώνουν επικίνδυνα οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων -αλλά και πλήθος άλλων υποχρεώσεων-, εντούτοις ουδείς έχει το κουράγιο και το ψυχικό σθένος να δουλέψει. Άλλωστε, πώς να εργαστείς απερίσπαστος όταν συμβαίνουν γύρω σου όλα αυτά τα πρωτόγνωρα για τον τόπο μας γεγονότα; Πώς να πράξεις τα δέοντα ως επαγγελματίας όταν τριβελίζουν το μυαλό σου διάφορα σενάρια, σκέψεις και προβληματισμοί;

Αυτή η ιδιόμορφη ραθυμία είναι απολύτως δικαιολογημένη και είναι οφθαλμοφανές πως είναι απόρροια όλων όσων βιώνουμε. Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν προσέρχεται στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφού τέτοιες μέρες κανείς δεν σκέφτεται αυτή την υποχρέωση.

Αν ανατρέξει κάποιος στα επίσημα στατιστικά στοιχεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν ότι, υποβάλλονται πολύ λίγες δηλώσεις καθημερινά1. Αυτή και μόνο η διαπίστωση αποτελεί απτή απόδειξη της υφιστάμενης κατάστασης και της άρνησης των περισσοτέρων να προβούν στην υποβολή των δηλώσεων αυτών, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά η προθεσμία εκπνέει σε δυο περίπου εβδομάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς το τελευταίο πράγμα που θέλει ο πολίτης είναι να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση και να πληρώσει φόρους.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Όμως, όπως είναι γνωστό στη χώρα μας συμβαίνουν τα πιο αλλόκοτα πράγματα. Εν μέσω της τραπεζικής αργίας, των capital controls, του φόβου για κούρεμα καταθέσεων κ.λπ., ορισμένοι φορολογούμενοι, προκειμένου να κατεβάσουν το υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού προβαίνουν σωρηδόν σε πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών, αλλά και σε υποβολή δηλώσεων με άμεση καταβολή φόρων. Στο υπ. Οικ. τρίβουν τα χέρια τους γιατί βλέπουν τα έσοδα του μηνός Ιουλίου να έχουν ήδη εκτοξευτεί!

Η άλλη όψη του νομίσματος λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα όλη αυτή την εβδομάδα να προσέρχονται φορολογούμενοι στα γραφεία μας, οι οποίοι πραγματικά απαιτούσαν να υποβληθούν άμεσα οι δηλώσεις τους ώστε να πληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, ζητούσαν να υποβληθούν και οι δηλώσεις Φ.Π.Α. ή άλλες εκκρεμείς δηλώσεις, οι καταληκτικές ημερομηνίες των οποίων εκπνέουν πολύ αργότερα. Πραγματικά ζούμε τραγελαφικές στιγμές. Άλλοι στήνονται υπομονετικά στις ουρές των τραπεζών και των Α.Τ.Μ. για να σηκώσουν πενήντα ευρώ ή να πάρουν μέρος της σύνταξής τους και άλλοι προσπαθούν να «ελαφρύνουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς πληρώνοντας αφειδώς φόρους. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάντως θυμίζει έντονα την περίφημη φράση "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", κάτι που δείχνει πόσο επηρεασμένη είναι η κοινή γνώμη.

Εκτός των ανωτέρω όμως, όλοι εμείς οι λογιστές αυτές τις μέρες κληθήκαμε να δώσουμε απαντήσεις στους πελάτες μας για πλειάδα θεμάτων που ανέκυψαν λόγω των τρεχουσών εξελίξεων και αφορούσαν στο απασχολούμενο προσωπικό των επιχειρήσεων (καταβολή μισθών, άδειες, κ.λπ.), στον τρόπο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών, αλλά και στα πάσης φύσεως ζητήματα που δημιουργήθηκαν στα λογιστήρια όλης της χώρας λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

Ευελπιστώ να αρχίσουν να ομαλοποιούνται τα πράγματα σιγά σιγά, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες όλοι υπολειτουργούμε και δεν έχουμε διάθεση για παραγωγική εργασία. Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων, θεωρώ ότι η αναπληρώτρια Υπουργός πρέπει μόλις τελειώσουν τα κρίσιμα εθνικά θέματα, να προβεί στην ανακοίνωση μίας γενναίας παράτασης, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και να επανέλθει η ηρεμία στις τάξεις των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών, αλλά και των πολιτών. Βέβαια, εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι η παράταση είναι δεδομένη, αφού είναι ανέφικτο να υποβάλλονται καθημερινά περίπου 180.000 δηλώσεις μέχρι τις 27.7.2015. Απλά, καλό είναι να ανακοινωθεί άμεσα η όποια απόφαση περί παράτασης και να μη ζήσουμε πάλι το γνωστό μαρτύριο της σταγόνας.

Μα, θα μου πείτε, εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ μιλάς για παρατάσεις και άλλες αμπελοφιλοσοφίες; Ενδεχομένως να 'χετε δίκιο αν το πείτε, όμως κρατήστε ως ελαφρυντικό αφενός μεν, ότι δεν λογοκρίνω τις σκέψεις μου και τις μεταφέρω αυτούσιες, αφετέρου δε, ότι προσπαθώ να περιγράψω την υφιστάμενη κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους αναφορικά με τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματός μας.

Έτσι όμορφα, απλά και ήρεμα πέρασε σχεδόν άλλη μία εβδομάδα της ζωής των λογιστών, που όντες χαλκέντεροι προετοιμάζονται για τα δύσκολα που έπονται. Αν ήθελα να ζωγραφίσω σε καμβά όλα όσα βιώνουμε -τόσο αυτή την εβδομάδα, αλλά και γενικότερα-, θα χρησιμοποιούσα ζοφερά χρώματα, αλλά κάπου στο βάθος θα άφηνα αρκετές πινελιές ζωηρού χρώματος, προσπαθώντας έτσι ώστε να δώσω έναν τόνο αισιοδοξίας και συνάμα ένα ψήγμα ελπίδας. Επειδή όμως είμαι αδέξιος στο κομμάτι αυτό και δεν είχα ποτέ ροπή προς τη ζωγραφική, δεν μπαίνω καν στον κόπο να ανακατέψω τα χρώματα στην παλέτα, γι΄αυτό περιορίζομαι μόνο στην καταγραφή της πραγματικότητας και όλων αυτών που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και μάλιστα όλα αυτά γίνονται μέσα από το δικό μου πρίσμα. 

Να μη λησμονούμε ποτέ ότι, στις δύσκολες στιγμές πρέπει να παραμερίζουμε τις όποιες διαφωνίες, να δρούμε συλλογικά και με γνώμονα πάντα το κοινό καλό.


Καλημέρα και καλή δύναμη.

 


____________________________

[1] Υποβάλλονται περίπου 50.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων καθημερινά.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο