Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVENΙ. Πρόλογος

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων για τη χώρα μας κύλησε η εβδομάδα που πέρασε, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος την Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015. Όλες αυτές τις μέρες ένιωσα μια ανείπωτη θλίψη, βλέποντας, διαβάζοντας και ακούγοντας ανθρώπους ένθεν κακείθεν να λυσσομανούν και να είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον, μόνο και μόνο επειδή διαφωνούσαν ως προς τις απόψεις τους. Η επιλογή του «ΝΑΙ» ή του «ΟΧΙ» από τους πολίτες και η δημόσια υποστήριξη των θέσεών τους, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που πυροδότησε έντονες αψιμαχίες και απερίγραπτες εκδηλώσεις μίσους εκατέρωθεν. Είδα και άκουσα ανθρώπους να αλυχτούν σαν άγρια σκυλιά προασπιζόμενοι τις θέσεις τους, να ειρωνεύονται και να βρίζουν τους άλλους επειδή είχαν διαφορετική άποψη, επαιρόμενοι ταυτόχρονα για τις δημοκρατικές τους αντιλήψεις. Βλέπετε, στην πατρίδα μας η έννοια της δημοκρατίας περιορίζεται στο να λέμε ό,τι θέλουμε, να κάνουμε ό,τι θέλουμε, να προσπαθούμε να πείσουμε τον άλλο απαξιώνοντας τις σκέψεις του κι έπειτα να αναπολούμε ότι κάποτε στο χώρο αυτό υπήρξε το λίκνο της. Μάθαμε μάλλον να σεβόμαστε μόνο το συνομιλητή που εκφράζει τις ίδιες απόψεις με τις δικές μας και που κατ' επέκταση αποτελούν προέκταση του εαυτού μας.

Η έννοια του εποικοδομητικού διαλόγου πήγε περίπατο και η πλειονότητα των πολιτών της χώρας, βρίσκονταν για μία εβδομάδα περιχαρακωμένη στα στρατόπεδα του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», υβρίζοντας με περισσή ευκολία όσους τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης. Η Ελλάδα χωρίστηκε για μία ακόμη φορά στα δύο, επιβεβαιώνοντας και πάλι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι πολίτες όντες διχασμένοι, πλημμυρισμένοι από μισαλλοδοξία, ξιφουλκούσαν κάθε στιγμή, αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας τις τοποθετήσεις και τις απόψεις που ήταν αντίθετες με τις δικές τους, κονιορτοποιώντας κάθε προσπάθεια για δημοκρατικό διάλογο. Άνθρωποι στοχοποιήθηκαν επειδή δήλωναν δημοσίως ότι θα ψηφίζουν «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ», αίφνης σηκώθηκαν διάφορες ταμπέλες, άλλοι χλευάστηκαν ή δαιμονοποιήθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια έκρυθμη κατάσταση που δεν είχα ξαναδεί.

Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν ένα θλιβερό τοπίο, μία ελαιογραφία που αποτυπώθηκε στον καμβά με ζοφερά χρώματα και ανέδειξε την έλλειψη παιδείας και πολιτικού πολιτισμού. Η διαδικασία του δημοψηφίσματος έφερε στην επιφάνεια πολλά, αλλά κυρίως προβλήματα και αγκυλώσεις που είναι βαθιά ριζωμένες στον κοινωνικό ιστό.Τελικά το δημοψήφισμα ανέδειξε νικητή το «ΟΧΙ» και τώρα περιμένουμε τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την εβδομάδα που θα διανύσουμε, αλλά και τις επόμενες. Ευελπιστώ να πρυτανεύσει η λογική και η νηφαλιότητα σε όλα τα επίπεδα και να οδηγηθούμε σύντομα σε εξεύρεση λύσεων που θα αποσυμπιέσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ο σπόρος της διχόνοιας αν ανθίσει και καρποφορήσει στην ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία μας, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον του τόπου.

ΙΙ. Σχετικά με τη συμπλήρωση του εντύπου «Ν»

Παρά το γεγονός ότι οδεύουμε σε λίγες μέρες στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων, το υπ. Οικονομικών εξακολουθεί να κοινοποιεί ερμηνευτικές εγκυκλίους αναφορικά με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου «Ν». Μένει να δούμε αν θα εξακολουθήσει η έκδοση διευκρινιστικών αποφάσεων και μετά το πέρας υποβολής των δηλώσεων. Ας μη λησμονούμε ότι στον τόπο μας όλα μπορούν να συμβούν. Πάμε στο δια ταύτα όμως. Με την υπ΄ αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1089508 ΕΞ 2015/29.6.2015 απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε., δόθηκαν νέες διευκρινίσεις που αφορούν στη συμπλήρωσή του. Θα σταθώ σε δύο εκ των διευκρινίσεων -γιατί αφορά μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων- και δεν είναι άλλες από τις λύσεις που δίνονται αφενός μεν, για το ζήτημα της ζημίας προηγούμενων χρήσεων και τη διανομή κερδών, αφετέρου δε για τη συμπλήρωση του εντύπου σε περιπτώσεις αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών.

α. Σχετικά με τη ζημία

[...] Στον πίνακα 1 του εντύπου Ν «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων» κατά το μέρος που αφορά στην κατανομή των κερδών των νομικών Προσώπων της περ. β' του άρθρου 45 του ν.4172/2013 (προσωπικών εταιρειών) που τηρούν απλογραφικά βιβλία στους εταίρους/μέλη τους, η κατανομή αυτή θα γίνεται με βάση τα λογιστικά κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρείας (κωδικοί 016 και 100), αφαιρουμένου του φόρου εισοδήματος που αναλογεί (κωδικοί 004 και 523), κατά το ποσοστό συμμετοχής των μελών στην υπόψη εταιρεία. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τα υπόψη νομικά πρόσωπα εμφανίζουν στα βιβλία τους ζημία (λογιστική) από προηγούμενα έτη, αυτή θα πρέπει να αφαιρείται προκειμένου να γίνεται η κατανομή κερδών στους εταίρους/μέλη τους. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι η σχετική πληροφορία δεν απεικονίζεται στο έντυπο Ν, το σχετικό πεδίο του Πίνακα 1 όπου αναγράφονται τα κέρδη, παραμένει ανοιχτό για τροποποίηση από το εκάστοτε νομικό πρόσωπο [...].

β. Σχετικά με τις αστρικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες . Ας δούμε τι αναφέρει η ανωτέρω απόφαση για το θέμα αυτό

[...] Αναφορικά με τον προσδιορισμό του φορολογητέου αποτελέσματος των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών και δεδομένου ότι οι εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα που αποκτούν οι εταιρείες αυτές (π.χ. συνδρομές και εγγραφές των μελών, χορηγίες ή δωρεές προς τις εταιρείες, κ.λπ.) δεν εμπίπτουν στην έννοια των ακαθάριστων εσόδων και συνεπώς δεν φορολογούνται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1059/18.3.2015 εγκύκλιό μας, τα σχετικά ποσά αναγράφονται στον κωδικό 468 με ταυτόχρονη συμπλήρωση του κωδικού 2017 της «Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης» με βάση τις αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν στα πιο πάνω ποσά, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιό μας, προκειμένου τελικά να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημά τους [...].

Ο κωδικός 468 του εντύπου αναφέρει «Απαλλασσόμενα έσοδα φορέων Γενικής Κυβέρνησης (άρθ. 46 ν.4172/2013)». Τώρα, ποια η σχέση των φορέων Γενικής Κυβέρνησης με τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, κανείς εξ ημών δεν γνωρίζει. Μάλλον αυτό ο κωδικός βόλευε καλύτερα! Προτείνω την επόμενη φορά, για να μην υπάρχουν ξανά τέτοια προβλήματα, κατά το σχεδιασμό του εκάστοτε φορολογικού εντύπου να υπάρχουν κάποιοι επιπλέον κωδικοί που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σαν μπαλαντέρ καλύπτοντας τις όποιες αστοχίες.

Στην ανωτέρω απόφαση δίνονται και άλλες διευκρινίσεις, γι΄αυτό καλό είναι να τη μελετήσετε προσεκτικά, απολαμβάνοντας το ρόφημα της αρεσκείας σας και ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο απέραντο γαλάζιο της οθόνης του υπολογιστή σας.

 

IΙI. Η έκπτωση των αμοιβών των μελών προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.)

Για το θέμα αυτό έχει χυθεί πολύ μελάνι κι έχουν γίνει αναλύσεις επί αναλύσεων. Το υπ. Οικονομικών άλλα μας έλεγε με το  αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦΑ 1064780 ΕΞ 2015/11.5.2015 και άλλα στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1113/2.6.2015, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια σύγχυση και προβληματισμός στους συναδέλφους σχετικά με την έκπτωση των αμοιβών των μελών προσωπικών εταιρειών. Τελικά, με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1139/11.6.2015, η Διοίκηση του αρμοδίου τμήματος άλλαξε θέση κάνοντας -κατά την άποψή μου- μία πρώτης τάξεως κυβίστηση που θα ζήλευαν αρκετοί επαγγελματίες αθλητές της ενόργανης γυμναστικής. Μα, δεν είναι όμορφο να δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες σε μία χώρα που ανέκαθεν φημίζονταν για το απλό, δίκαιο, σταθερό και κυρίως σαφές φορολογικό της σύστημα;

Με την απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει (;) το υπ. Οικονομικών τι ισχύει σχετικά με την έκπτωση των αμοιβών αυτών. Το τραγικό στην όλη ιστορία της έκπτωσης ή μη των αμοιβών των μελών προσωπικών εταιρειών, είναι ότι η μία απόφαση ήρθε σε αντίθεση με την άλλη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο. Μπροστά στην αμφισημία των αποφάσεων του υπ. Οικονομικών ωχριούν οι χρησμοί της Πυθίας! Θα παραθέσω το ρεζουμέ της εν λόγω απόφασης έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά -όσο αυτό είναι εφικτό- όλα όσα μνημονεύονται σ΄αυτήν.

Προσωπική εταιρεία Ο.Ε. λογιστών με μέλη λογιστές που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα:

α. Αμοιβές που δεν εκπίπτουν: Οι αμοιβές που λαμβάνουν τα πρόσωπα αυτά για τις λογιστικές υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πελάτες της λογιστικής εταιρείας συνιστούν την εταιρική τους εισφορά προς την εταιρεία η οποία δεν έχει τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας και δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής εταιρείας καθόσον δε νοείται η έκπτωση αμοιβών που ουσιαστικά αποτελούν απολήψεις έναντι κερδών.

β. Αμοιβές που εκπίπτουν: Οι αμοιβές (μισθός) που λαμβάνει ο ένας εκ των εταίρων για τις λογιστικές υπηρεσίες που παρέχει στην ίδια την εταιρεία που συμμετέχει αποτελεί εισόδημα από εξαρτημένη εργασία και φυσικά εκπίπτει από τα έσοδα της Ο.Ε.

Αναφορικά με το θέμα της έκπτωσης ή μη των αμοιβών αυτών, έχω να αναφέρω ότι την απόλυτη ευθύνη για το χάος που έχει δημιουργηθεί την έχει το ίδιο το υπ. Οικονομικών, γιατί δεν ξεκαθάρισε εξ αρχής τις θέσεις του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση από τους συναδέλφους λογιστές. Ο καθένας ακολουθούσε αυτά που πίστευε πως είναι ορθά και ουσιαστικά έπραττε κατά το δοκούν. Γίναμε για πολλοστή φορά πειραματόζωα και αντικρίσαμε κατάματα την κωλυσιεργία και την αμετροέπεια ορισμένων ανθρώπων. Αρκετές δηλώσεις υποβλήθηκαν λανθασμένα, αφού γίναμε έρμαια των αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων που κοινοποιούσε το υπ. Οικονομικών.

 

ΙV. Στον αστερισμό της παράτασης (Ε9, πληρωμή φόρων, εισφορών, Γ.Ε.ΜΗ., δηλώσεις με υπερδωδεκάμηνη χρήση, κ.λπ.)

α. Τόσες παρατάσεις μαζεμένες μέσα σε μία εβδομάδα δεν έχω ξαναδεί μέχρι τώρα. Όπου κι αν έστρεφες το βλέμμα σου στο διαδίκτυο έβλεπες παρατάσεις! Η επιστημονική ομάδα του κόμβου έχει συγκεντρώσει όλες τις παρατάσεις, τις υποχρεώσεις για καταβολή φόρων κ.λπ., σε ένα χρηστικό άρθρο που ανανεώνεται αναλόγως με τις τρέχουσες εξελίξεις. Στο άρθρο αυτό υπάρχουν όλες πληροφορίες για τις αλλαγές στις προθεσμίες δηλώσεων, τις δόσεις πληρωμής του φόρου, το Γ.Ε.ΜΗ. και των δικαιολογητικών που υποβάλλονται, την απόδοση φόρου μερισμάτων τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, και τις πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Να σημειώσω ότι, στο κείμενο του άρθρου αυτού έχουν ενσωματωθεί όλες οι αλλαγές που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο ν. 4331/2015 ο οποίος, όπως είναι γνωστό, εμπεριέχει τις διατάξεις που αφορούν στην παράταση υποβολής στοιχείων ακινήτων και της υποβολής των σχετικών αρχείων στο Γ.Ε.ΜΗ. (παράταση γενικών συνελεύσεων Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ.). Μπορείτε να μελετήσετε το εν λόγω άρθρο ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Χρηστικό άρθρο με όλες τις υποχρεώσεις και τις παρατάσεις

β. Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ε.Τ.Α.Α. Το Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) και αποφάσισε να παρατείνει έως την 31η Ιουλίου 2015, την προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2014.

γ.Παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων ρύθμισης προς τον Ο.Α.Ε.Ε. Η προθεσμία καταβολής δόσεων ρύθμισης, που είχαν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής εντός της ειδικής τραπεζικής αργίας, παρατάθηκε μέχρι την 10.07.2015. Ειδικότερα, δόσεις ρυθμίσεων που εξοφλούνται με άμεση χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή) και δεν κατεβλήθησαν την 30.6.2015, θα καταβληθούν με νέα ροή την πιο πάνω ημερομηνία.

 

V. Νέες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων (Ε1)

Όποιος πίστευε ότι έχει ξεμπερδέψει με τις διευκρινίσεις αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων πλανάται πλάνην οικτράν! Όσο συνεχίζεται η υποβολή των δηλώσεων, τόσο εξακολουθούν να δίνονται νέες οδηγίες, κ.λπ. Η Γ.Γ.Δ.Ε. με την απόφαση ΠΟΛ.1132/25.6.2015, τροποποίησε την απόφαση ΠΟΛ.1088/17.4.2015 (τύπος και περιεχόμενο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014), με αποτέλεσμα να επέλθουν ορισμένες αλλαγές. Στην ενότητα αυτή θα παραθέσω τις κυριότερες αλλαγές:

α. Γίνεται δεκτό το ποσό των αποδείξεων σε εκπρόθεσμες δηλώσεις (αρχικές εκπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες τροποποιητικές). Διαβάστε και το σχετικό άρθρο του κόμβου αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Η αλλαγή αυτή που πραγματοποιήθηκε αφορά στις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2014 και όχι προγενέστερες. Να σημειώσω επίσης, ότι στις περιπτώσεις που υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις προηγουμένων ετών για να δηλωθούν αναδρομικά ποσά συντάξεων, δεν υποχρεούται ο φορολογούμενος να προσκομίσει επιπλέον ποσά αποδείξεων. Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. τσεκάρουν ένα πεδίο στο πρόγραμμα της εκκαθάρισης που διαθέτουν οι Δ.Ο.Υ. και δεν ζητούνται επιπλέον αποδείξεις.

β. Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που η αρχική τους έχει υποβληθεί μέσω διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος θα είναι μόνο αυτά που αφορούν το λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσής του και όχι όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν το σύνολο της δήλωσης. Κάποιες Δ.Ο.Υ. ζητούν όλα τα δικαιολογητικά σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να προβλέπεται, γι΄ αυτό σας εφιστώ την προσοχή. Δεν πρέπει να προσκομίζετε όλα τα δικαιολογητικά, παρά μόνο αυτά που αφορούν το λόγο υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

γ. Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Δηλαδή, αν εκδόθηκε βεβαίωση με αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων μέσα στο φορολογικό έτος 2014, η τροποποιητική δήλωση θα υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

δ. Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του (παρ. 1 άρθρο 18 ν.3522/2006 ΦΕΚ 276 Α'). Επίσης, δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μικρότερο των πέντε (5) ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του (παρ. 2 άρθρο 18 ν. 3522/2006 ΦΕΚ 276 Α').

ε. Στο έντυπο Ε3 υπήρξε προσθήκη νέων κωδικών (προφανώς για τον κωδικό 325 στον πίνακα Ζ ή για τον κωδ. 909 των αγροτικών αποζημιώσεων που υπήρχαν στο αρχικό έντυπο), όμως δεν έχουμε δει ακόμη το νέο έντυπο.

στ. Τα εισοδήματα του αλλοδαπού προσωπικού των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Α'132), που δεν προκύπτουν στην Ελλάδα και βάσει του άρθρου 3 του ν. 4172/2013 δεν υπόκεινται σε φορολογία, δηλώνονται με δικαιολογητικό το παραστατικό εισαγωγής χρηματικών κεφαλαίων σε λογαριασμό Τράπεζας που εδρεύει στην Ελλάδα, στους κωδ. 781-782 του εντύπου Ε1.

Εκτός από τις παραπάνω βασικές αλλαγές υπάρχουν και κάποιες άλλες, γι΄ αυτό πρέπει να ρίξετε μια γρήγορη ματιά σε ολόκληρη την απόφαση. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι, σημαντικό ρόλο στην επίλυση αρκετών θεμάτων που αφορούν τόσο στις δηλώσεις φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, έπαιξε και η συνεργασία που είχε ο Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. με την Γ.Γ.Δ.Ε. (διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση).

 

VΙ. Εξόφληση τιμολογίων άνω των 500 ευρώ κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, εκτός των άλλων θεμάτων που αντιμετωπίσαμε όλοι, ήταν και αυτό της εξόφλησης των τιμολογίων άνω των 500 ευρώ. Ο συνεργάτης του κόμβου Κ. Νιφορόπουλος, μέσα από σχετικό άρθρο ανέδειξε το θέμα αυτό την περασμένη Τρίτη. Τελικά, την Παρασκευή που μας πέρασε, η Γ.Γ.Δ.Ε. κοινοποίησε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο έγιναν δεκτά τα ακόλουθα:

Οι δαπάνες που αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών και εξοφλούνται κατά το χρονικό διάστημα από 28.6.2015 και έως τη λήξη της τραπεζικής αργίας, χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. β’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για την εξόφληση τιμολογίων και γενικά στοιχείων που έχουν εκδοθεί ως και την 28.6.2015.

Συνεπώς, αν εξοφληθούν τιμολόγια που εκδόθηκαν μέχρι και την 28η Ιουνίου 2015 με μετρητά, τότε θα εκπέσουν κανονικά, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. β' του άρθρου 23 του ν. 4172/2013. Ας παραθέσω δύο παραδείγματα:

Παράδειγμα Α: Έστω ότι η μία επιχείρηση είχε λάβει από προμηθευτή της ένα ένα τιμολόγιο που είχε εκδοθεί με ημερομηνία 30.4.2014 αξίας 1.000,00. Η εξόφληση του τιμολογίου πραγματοποιήθηκε με μετρητά την 30η Ιουνίου 2015, λόγω της τραπεζικής αργίας. Η λήπτρια επιχείρηση, είχε εκπέσει στο φορολογικό έτος 2014 την εν λόγω δαπάνη. Όμως, όπως είναι γνωστό (σ.σ. δείτε την απόφαση ΠΟΛ. 1216/2014), οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους αλλά δεν έχουν εξοφληθεί στο έτος αυτό, κρίνονται οριστικά, ως προς την εκπεσιμότητά τους, στο φορολογικό έτος που θα λάβει χώρα η εξόφληση αυτών [σ.σ. στην απόφαση ΠΟΛ. 1216/2014, αναφέρονται και τα εξής: (στην περίπτωση που στο έτος εξόφλησης των δαπανών διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες αυτές εξοφλήθηκαν χωρίς να γίνει χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής (π.χ. με μετρητά), η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, προσθέτοντας τα ποσά αυτών των δαπανών ως θετική λογιστική διαφορά)].

Στην περίπτωση αυτή, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη Γ.Γ.Δ.Ε. παρόλο που η εν λόγω δαπάνη εξοφλήθηκε με μετρητά τη συγκεκριμένη περίοδο, η επιχείρηση δεν πρέπει να προβεί σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να προσθέσει το ποσό αυτό ως θετική λογιστική διαφορά.

Παράδειγμα Β: Έστω ότι η μία επιχείρηση είχε λάβει από προμηθευτή της ένα ένα τιμολόγιο που είχε εκδοθεί με ημερομηνία 30.4.2015 αξίας 1.000,00. Η εξόφληση του τιμολογίου πραγματοποιήθηκε με μετρητά την 30η Ιουνίου 2015, λόγω της τραπεζικής αργίας. Η λήπτρια επιχείρηση, έχει τη δυνατότητα να εκπέσει για το φορολογικό έτος 2015 την εν λόγω δαπάνη.

Επισήμανση: Η Γ.Γ.Δ.Ε. δεν πήρε θέση για το μείζον θέμα της εξόφλησης τιμολογίων που εκδίδονται κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Δηλαδή, τα τιμολόγια που εκδόθηκαν μετά την 28η Ιουνίου και για όσο διαρκέσει η τραπεζική αργία και εξοφλήθηκαν αναγκαστικά με μετρητά -αφού οι τράπεζες ήταν κλειστές και όλοι οι προμηθευτές ζητούσαν μετρητά-, τι θα απογίνουν; Είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται μέριμνα γι΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο από το υπ. Οικονομικών; Πραγματικά απορώ!

 

VΙI. Capital controls και δημοψήφισμα

Την εβδομάδα που μας πέρασε είδε το φως της δημοσιότητας πλήθος αποφάσεων, εγκυκλίων και ανακοινώσεων που αφορούσαν τόσο το ζήτημα της τραπεζικής αργίας και του capital controls, όσο και στη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των σχετικών αποφάσεων και η παράθεσή τους θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου σχολίου της Δευτέρας, σας παραπέμπω στις σχετικές ενότητες (tag) που δημιουργήθηκαν στον κόμβο -με σκοπό τη διευκόλυνση των αναγνωστών-, προκειμένου να έχετε πλήρη πρόσβαση σε ό,τι σας ενδιαφέρει αναφορικά με τα δύο αυτά θέματα.

Θα σχολιάσω μόνο κάτι που προξένησε μεγάλη εντύπωση. Με την απόφαση ΠΟΛ. 1137/30.6.2015 έγινε δεκτό ότι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική Διοίκηση δύνανται να καταβληθούν με μετρητά μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ! Στο άκουσμα αυτό χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στις Δ.Ο.Υ. προκειμένου να εξοφλήσουν με μετρητά που είχαν σε στρώματα, σεντούκια και άλλα σημεία, διάφορες οφειλές τους στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. Μάλιστα, υπήρξε κι ένας φορολογούμενος που όφειλε 700.000 ευρώ και προσήλθε στη Δ.Ο.Υ. για να καταβάλει σε μετρητά το ποσό που όφειλε. Όμως, ο υπάλληλος της εφορίας του ανέφερε ότι δεν μπορεί να παραλάβει τα χρήματα αυτά γιατί είναι πάνω από το όριο της απόφασης. Αδιάψευστος μάρτυρας η παρακάτω φωτογραφία -από τα μετρητά που είχε μαζί του ο εν λόγω φορολογούμενος- που εξασφάλισε ο φωτογραφικός φακός του σχολίου της Δευτέρας.ΙΙ. Τέλος επιτηδεύματος σε περιπτώσεις εταιρειών με υποδωδεκάμηνη χρήση

Συνήθως είχαμε στο μυαλό μας τις περιπτώσεις υπερδωδεκάμηνης χρήσης, όμως εκτός από αυτές υπάρχουν τελικά και οι υποδεκάμηνες χρήσεις (κάτι σαν το υποκάμισο ή τον υπολοχαγό δηλαδή). Η Γ.Γ.Δ.Ε. με τη σχετική απόφαση ΔΕΑΦ Β 1090759 ΕΞ 2015/2.7.2015, μας έκανε γνωστό ότι:

Σχετικά με τον περιορισμό του τέλους επιτηδεύματος ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής εργασιών μέσα στη χρήση, σε περίπτωση λειτουργίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση, λόγω έναρξης εργασιών εντός αυτής (υποδωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδος), το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται περιοριζόμενο στους εντός της χρήσης μήνες λειτουργίας των πιο πάνω προσώπων.


IX. Απαλλαγή από τη χρήση ΦΗΜ διαγνωστικών κέντρων για την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών

Με την απόφαση ΠΟΛ.1134/25.6.2015 με τίτλο απαλλαγή της χρήσης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από διαγνωστικά εργαστήρια, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Π.Δ. 84/2001 (ΦΕΚ 70 Α΄/10.4.2001), ορίζονται ως ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβάνονται στην έννοια του ιατρού της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/31.12.2014 και κατά συνέπεια δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, με τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτή.

 

X. Ο χορός των διευκρινίσεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές συνεχίζεται

Με μία ακόμη απόφαση, η Γ.Γ.Δ.Ε. δίνει νέες διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών και συγκεκριμένα αναφορικά με το τι νοείται ως «συνδεδεμένο πρόσωπο» για την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Με την ΠΟΛ. 1142/2.7.2015, δίνονται παραδείγματα προκειμένου να ξεκαθαριστεί η έννοια του «συνδεδεμένου προσώπου» και αναλύονται κι άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με το θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών. Όσοι συνάδελφοι έχουν περιπτώσεις συναλλαγών, καλό θα είναι να μελετήσουν την ανωτέρω απόφαση.

 

XΙ. Αμοιβές ιατρών και λοιπού προσωπικού από τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

Με την απόφαση ΔΕΑΦ Α 1089289 ΕΞ 2015/1.7.2015, έγιναν γνωστά τα εξής, σχετικά με τις αμοιβές των ιατρών και του λοιπού προσωπικού των απογευματινών ιατρείων.

α. Αμοιβές ιατρών: Η ειδική αμοιβή των πανεπιστημιακών ιατρών του ν. 2889/2001, υπάγεται στην κατηγορία του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθόσον οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 2889/2001 θεωρούν ότι οι εν λόγω αμοιβές προέρχονται από την άσκηση ιδιωτικού έργου.
β. Αμοιβές μη ιατρικού προσωπικού: Οι αμοιβές που αποδίδει νοσοκομείο, ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ., στο μη ιατρικό τακτικό προσωπικό για τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει, κατά τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 2889/2001 και συνιστούν, βάσει των σχετικών διατάξεων του ν. 4172/2013, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.


ΧΙΙ. Θέματα σχετικά με το Γ.Ε.ΜΗ.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μία ακόμη σειρά από διευκρινίσεις σε θέματα που αφορούν στο Γ.Ε.ΜΗ. Κάθε εβδομάδα σχεδόν κοινοποιείται μισή ντουζίνα απαντήσεων σε διάφορα θέματα, διογκώνοντας έτσι τον όγκο πληροφοριών που λαμβάνουμε ως επαγγελματίες. Ας δούμε λοιπόν τι είχε το μενού της εβδομάδας που πέρασε:

α. Αρ. πρωτ.: 64715/16.6.2015 - Υποβολή ερωτήματος για δυνατότητα ή μη καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. απόφασης διάλυσης Ι.Κ.Ε., χωρίς υπογραφή του πρακτικού της Γ.Σ. από όλους τους εταίρους

β. Αρ. πρωτ.: 67208/22.6.2015 - Εγγραφή στο ΓΕΜΗ ατομικής εταιρείας από ανήλικο

γ.Αρ. πρωτ.: 64704/16.6.2015 - Διαβίβαση αιτήματος περί αναδρομικής λύσης και διαγραφής ΜΟΝ. Ε.Π.Ε.

δ.Αρ. πρωτ.: 65432/17.6.2015 - Εταιρεία σε διαδικασία συνδιαλλαγής


ΧΙΙΙ. Τα πεπραγμένα του υπ. Οικονομικών για τους αγρότες

Με ένα δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, πληροφορηθήκαμε τα πεπραγμένα του υπ. Οικονομικών για τις ελαφρύνσεις προς τους αγρότες. Τα μέτρα των φοροελαφρύνσεων είναι αποδεκτά, εφόσον βέβαια αποσκοπούν στην ελάφρυνση των πραγματικών και όχι των κατ' επίφασιν αγροτών. Η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί και ένα μέτρο που όντως βοηθά προς τον σκοπό αυτό, είναι και ο χαμηλός συντελεστής φορολογίας. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό το μέτρο που θα ωθήσει στην άνθιση της αγροτικής παραγωγής, αλλά ένα πλέγμα μέτρων που θα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής πολιτικής. Αυτό είναι που λείπει από τον τόπο μας εδώ και παρά πολλά χρόνια και ευθύνεται για το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή έχει καταβαραθρωθεί.

Βέβαια, όσο και να έψαξα για να βρω αντίστοιχα «πεπραγμένα» για ελευθέρους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, μικρές βιοτεχνίες και άλλους επαγγελματίες, δεν βρήκα πουθενά κάποια προσπάθεια του υπ. Οικ. να ελαφρύνει λίγο το βαρύ φορτίο των υψηλών συντελεστών φορολογίας αυτών των πολιτών. Μάλλον η ηγεσία του υπ. Οικονομικών θεωρεί ότι είναι απολύτως λογικό και δίκαιο να υπάρχει ο φορομπηχτικός συντελεστής 26% (ή 33%) για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που μοχθούν καθημερινά μέσα σε αφιλόξενο περιβάλλον που ταλανίζεται από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου όλα αυτά και αντικρίζοντας κατάματα την πραγματικότητα, θεωρώ ότι το εν λόγω δελτίο τύπου του υπ. Οικ. προκαλεί θυμηδία και τίποτε παραπάνω σε όσους ξέρουν να διαβάζουν το πραγματικό νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις.ΧΙV. Αφορολόγητα τα χρηματικά βοηθήματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.) προς τις πολύτεκνες μητέρες

Με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. έγινε γνωστό ότι, το χρηματικό βοήθημα που χορηγείται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας (Λ.Α.Ε.) προς τις ασφαλισμένες στον Ο.Γ.Α. πολύτεκνες μητέρες, που έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα, δεν είναι κέρδος ή ωφέλεια από προσφερόμενη από αυτές εργασία, αλλά αποτελεί οικονομική ενίσχυση-χρηματικό βραβείο, που καταβάλλεται για την αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνίας και συμπληρώνει τον τιμητικό έπαινο που τους απονέμεται. Συνεπώς το χρηματικό αυτό βοήθημα δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και δεν φορολογείται. Να σημειώσω εδώ ότι το ποσό αυτό ανέρχεται στα 1.000,00 ευρώ. Ευελπιστώ στην απόφαση που θα κοινοποιηθεί να διευκρινίζεται και το αν επιβάλλεται ή όχι ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο ανωτέρω χρηματικό βραβείο. Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να επιβληθεί εισφορά σ΄ αυτό το ποσό.


ΧV. Κλειστές οι υπηρεσίες του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε από τις 10/7/2015 έως 15/7/2015

Με σχετική ανακοίνωση έχει γνωστό ότι, λόγω μετακόμισης του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. σε νέο κτίριο επί τις οδού Π.Π.Γερμανού 3-5 (πλατεία Κλαυθμώνος), θα διακοπούν οι υπηρεσίες τους κατά το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 10/07/2015 μέχρι 15/07/2015 ημέρα Τετάρτη. Από την ανάγνωση της ανακοίνωσης δεν κατέστη σαφές αν οι ασφαλισμένοι του ταμείου υποχρεούνται να βοηθήσουν κατά τη μετακόμιση, οπότε καλό θα ήταν να μην κινούνται κοντά στην περιοχή αυτή κατά τις κρίσιμες μέρες της μετακόμισης.

XVΙ. Ποιητική ανάσα...

Πάντα επίκαιρος ο μεγάλος σατιρικός Γεώργιος Σουρής. Χωρίς πολλά ψιμύθια -δεν τα χρειάζεται άλλωστε το έργο του- παραθέτω το γνωστό ποίημά του «Ο Ρωμηός».


Στὸν καφενὲ ἀπ᾿ ἔξω σὰν μπέης ξαπλωμένος,
τοῦ ἥλιου τὶς ἀκτῖνες ἀχόρταγα ρουφῶ,
καὶ στῶν ἐφημερίδων τὰ νέα βυθισμένος,
κανέναν δὲν κοιτάζω, κανέναν δὲν ψηφῶ.

Σὲ μία καρέκλα τὅνα ποδάρι μου τεντώνω,
τὸ ἄλλο σὲ μίαν ἄλλη, κι ὀλίγο παρεκεῖ
ἀφήνω τὸ καπέλο, καὶ ἀρχινῶ μὲ τόνο
τοὺς ὑπουργοὺς νὰ βρίζω καὶ τὴν πολιτική.

Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί οὐρανὸς ! τί φύσις !
ἀχνίζει ἐμπροστά μου ὁ καϊμακλῆς καφές,
κι ἐγὼ κατεμπνευσμένος γιὰ ὅλα φέρνω κρίσεις,
καὶ μόνος μου τὶς βρίσκω μεγάλες καὶ σοφές.

Βρίζω Ἐγγλέζους, Ρώσους, καὶ ὅποιους ἄλλους θέλω,
καὶ στρίβω τὸ μουστάκι μ᾿ ἀγέρωχο πολύ,
καὶ μέσα στὸ θυμό μου κατὰ διαόλου στέλλω
τὸν ἴδιον ἑαυτό μου, καὶ γίνομαι σκυλί.

Φέρνω τὸν νοῦν στὸν Διάκο καὶ εἰς τὸν Καραΐσκο,
κατενθουσιασμένος τὰ γένια μου μαδῶ,
τὸν Ἕλληνα εἰς ὅλα ἀνώτερο τὸν βρίσκω,
κι ἀπάνω στὴν καρέκλα χαρούμενος πηδῶ.

Τὴν φίλη μας Εὐρώπη μὲ πέντε φασκελώνω,
ἀπάνω στὸ τραπέζι τὸν γρόθο μου κτυπῶ...
Ἐχύθη ὁ καφές μου, τὰ ροῦχα μου λερώνω,
κι ὅσες βλαστήμιες ξέρω ἀρχίζω νὰ τὶς πῶ.

Στὸν καφετζῆ ξεσπάω... φωτιὰ κι ἐκεῖνος παίρνει.
Ἀμέσως ἄνω κάτω τοῦ κάνω τὸν μπουφέ,
τὸν βρίζω καὶ μὲ βρίζει, τὸν δέρνω καὶ μὲ δέρνει,
καὶ τέλος... δὲν πληρώνω δεκάρα τὸν καφέ.

 

XVΙI. Οι προθεσμίες στη ζωή μας

Ο Ιούλιος, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι μήνες του χρόνου, είναι γεμάτος από πλήθος φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων. Οι καταληκτικές ημερομηνίες στη δουλειά μας είναι συνεχόμενες και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να ξεχάσουμε κάποια. Για το λόγο αυτό, η επιστημονική ομάδα του κόμβου, συνέταξε για μία ακόμη φορά ένα άρθρο με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο με τίτλο Σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις Ιουλίου 2015.

 

XIΧ. Φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς Φ.Π.Α. δραστηριοτήτων αγιογράφου

Με την υπ΄ αριθμ. Δ14Β 1090827 ΕΞ 2015/2.7.2015 διοικητική λύση του υπ. Οικονομικών, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς Φ.Π.Α. των δραστηριοτήτων του αγιογράφου. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν δεκτά τα ακόλουθα:

α. Εφόσον ο αγιογράφος, αγιογραφεί είτε απευθείας πάνω στον τοίχο είτε πάνω σε πανί το οποίο εν συνεχεία κολλιέται στον τοίχο, σύμφωνα με την Εγκύκλιο ΠΟΛ. 347/11.12.1987, παρέχει καλλιτεχνικές υπηρεσίες και οφείλει να επιρρίπτει Φ.Π.Α. με συντελεστή 13%.

β. Εφόσον αγιογραφεί πάνω σε ξύλο η κυριότητα του οποίου του ανήκει και εν συνεχεία προβαίνει στην πώληση της έτοιμης πλέον εικόνας, τότε προβαίνει σε παράδοση αγαθού ενσώματου κινητού αγαθού (εικόνας), ανεξαρτήτως εάν αυτό τελικά τοποθετείται μόνιμα ή όχι πάνω στο τέμπλο της εκκλησίας. Στην περίπτωση που προβαίνει στην παράδοση εικόνων των οποίων είναι δημιουργός, κατά τα ανωτέρω, τότε οφείλει να επιρρίπτει Φ.Π.Α. με το μειωμένο συντελεστή 13%, μόνο εφόσον οι παραδιδόμενες εικόνες εντάσσονται στη Δασμολογική Κλάση 9701. Σε διαφορετική περίπτωση οφείλει να επιρρίπτει Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή 23%.

Σημείωση: Όπως είναι γνωστό, η προστάτιδα των λογιστών είναι η Οσία Παράταση, της οποίας ζητάμε κάθε τόσο τη βοήθεια για να αντεπεξέλθουμε στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας στον εργασιακό μας χώρο. Είναι καλό να έχουμε και από μία εικόνα πάντα δίπλα μας. Όμως, για να μας έρθει φθηνότερα -συντελεστής 13%-, προτείνω να γίνει αγιογραφία σε κάποιον τοίχο των γραφείων μας.

 

XΧ. Λοιπές αποφάσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

Στην ενότητα αυτά παραθέτω κάποιες αποφάσεις που ενδεχομένως σας ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να τις μελετήσετε με την πρώτη ευκαιρία. Θα μου πείτε -και θα χετε και δίκιο-, εδώ δεν προλαβαίνουμε να διαβάσουμε τα απολύτως απαραίτητα...

α. Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος αλλοδαπών εταιρειών ιδιοκτησίας ακινήτου στην Ελλάδα, μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) - ΠΟΛ. 1138/30.6.2015.

β.Κοινοποίηση διατάξεων του ν.4256/2014 (ΦΕΚ 92/Α') «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» και παροχή σχετικών διευκρινίσεων - ΠΟΛ.1141/30.6.2015.

γ. Φορολογική μεταχείριση της διανομής αφορολόγητου αποθεματικού που έχει σχηματιστεί από την αυτόματη υπερτίμηση από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 - ΔΕΑΦ Β 1089843 ΕΞ 2015/29.6.2015.

δ. Επίδομα βιβλιοθήκης διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων - ΔΕΑΦ 1089151 ΕΞ 2015/30.6.2015.

ε. Αλλαγές στο ηλεκτρονικό παράβολο. Δείτε την κωδικοποιημένη απόφαση ΠΟΛ. 1163/3.7.2013.

στ. Διευκρινίσεις αναφορικά με την διαγραφή των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή τους

 

XIΧ.Πλήρης οδηγός δηλώσεων


Η επιστημονική ομάδα του κόμβου επικαιροποίησε εκ νέου τον πλήρη χρηστικό οδηγό δηλώσεων, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν την εβδομάδα που μας πέρασε. Να τονίσω ότι είναι η μοναδική εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν στους συναδέλφους και η οποία έχει την μεγαλύτερη μεγάλη γκάμα εντύπων, αλλά και πλήρη ανάλυση κωδικό προς κωδικό. Σας συνιστώ να τη συμβουλεύεστε καθημερινά έτσι ώστε να έχετε ένα χρηστικό εργαλείο στο γραφείο σας.   

ΧΧ. Αναλήψεις από Α.Τ.Μ.

Κάποιοι αναρωτιούνται ακόμη ποιος ήταν αυτός που έβγαλε τις προάλλες από ένα Α.Τ.Μ. της Αττικής 500,00 ευρώ. Νομίζω πως δεν χρειάζονται συστάσεις αφού η φήμη του προηγείται...


Appbychuck.gif

 


ΧΧΙ. Επίλογος

Φτάσαμε αισίως στον επίλογο ενός ακόμη σχολίου της Δευτέρας. Σίγουρα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ομολογουμένως βιώνουμε ιστορικές στιγμές. Στο μέτωπο των καθαρά δικών μας θεμάτων, δηλαδή των αμιγώς φοροτεχνικών, η αλήθεια είναι πως τις προηγούμενες μέρες οι περισσότεροι από μας δεν είχαμε διάθεση για δουλειά, αφού παρακολουθούσαμε με αγωνία τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, ο αριθμός υποβολής των δηλώσεων έπεσε κατακόρυφα αφού και οι πολίτες απ΄τη μεριά τους δεν προσέρχονταν στα γραφεία μας. Όπως και να χει, η προθεσμία που έχει τεθεί από το υπ. Οικονομικών ως καταληκτική για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα, διότι οι τρέχουσες εξελίξεις οδήγησαν στη μη ομαλή διαδικασία υποβολής τους και χάθηκε κι άλλος πολύτιμος χρόνος από τον ήδη συρρικνωμένο. Είναι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός, εδώ ο κόσμος καίγεται, δηλώσεις θα στέλνουμε; 

Κλείνοντας, θέλω να αφιερώσω το σημερινό σχόλιο στον αγαπημένο μου θείο Δημήτρη Λιαπάτη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έφυγε επέκεινα του κόσμου τούτου. Λαμπρός επιστήμονας -χημικός με πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο-, ακάματος, αυτοδημιούργητος, πολυσχιδής προσωπικότητα με ευρύτητα πνεύματος και ανοιχτούς ορίζοντες, κατόρθωνε πάντα να σε κερδίζει με τη στάση, την παιδεία, την καλλιέργεια, τις πάντα τεκμηριωμένες απόψεις, αλλά και με το ήθος του. Από τις μεταξύ μας συζητήσεις έβγαινα πάντα κερδισμένος, αφού μέσω του διαλόγου αφενός άκουγε -πράγμα πολύ σημαντικό-, αφετέρου, προσπαθούσε πάντα να δίνει έρεισμα για περαιτέρω έρευνα και εσωτερική αναζήτηση. Άνθρωπος με χιούμορ, κοινωνικές ευαισθησίες και κοφτερό μυαλό, αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς τόσο στην επιστημονική κοινότητα του αντικειμένου που μελέτησε τόσο πολύ, όσο και στον κοινωνικό περίγυρό του.

Καταγόμενος κι αυτός από ένα μικρό ορεινό χωριό των Τζουμέρκων, ξεκίνησε με τα λιγοστά, αλλά σημαντικά εφόδια που έλαβε από την οικογένειά του που τον μεγάλωσε -όπως και τα άλλα δύο αδέλφια του- με μεγάλες στερήσεις και ερχόμενος εκείνα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960 στην Αθήνα, κατάφερε να ορθοποδήσει, να σπουδάσει και να επιτύχει. Έφυγε, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη στον τομέα της επιστήμης του. Τα βιβλία του ακόμη μνημονεύονται και θα εξακολουθούν να αναφέρονται σε βιβλιογραφίες. Όμως, στο σύντομο αυτό πέρασμα που ονομάζεται ζωή, άφησε το στίγμα ενός καλού ανθρώπου και ενός έγκριτου επιστήμονα και δασκάλου. Τον ευχαριστώ για όλα, αλλά και για τη βοήθεια που μου προσέφερε σε διάφορες φάσεις τις ζωής μου. Παρόλο που δεν θα διαβάσει ετούτες εδώ τις αράδες ο θείος Δημήτρης, αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω αυτές τις λέξεις, αποτίνοντας έτσι έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην απώλειά του.

Καλημέρα και καλή δύναμη.

 

Υποσημειώσεις:

[1] Το ένα σκίτσο είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενο του σκίτσου. Επίσης φιλοξενείται ένα σκίτσο του ΑΡΚΑ. Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές δημιουργίες, οπότε να τις δείτε με επιείκεια. 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο