Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα πεπραγμένα του Υπ. Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών στο τελευταίο 5μηνο

3 Ιούλιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την ματαιωθείσα με ευθύνη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία και την είχε ζητήσει χθες ως κατεπείγουσα, συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στα πεπραγμένα του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών στο 5μηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013 ΚΦΕ) και ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε στους αγρότες και στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις ανυπέρβλητα προβλήματα λόγω της:

- υπερφορολόγησης
- της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων
- της επιβολής τεράστιων προστίμων και προσαυξήσεων,
- της επιβολής τέλους επιτηδεύματος
- της επιβολής προκαταβολής φόρου,
- της επιβολής δηλωτικών υποχρεώσεων για ΦΠΑ και καταστάσεων τιμολογίων
- της εμπλοκής των αγροτών σε μια τεραστίων διαστάσεων γραφειοκρατία τήρησης λογιστικών στοιχείων και αρχείων, που η μη τήρησή της συνεπαγόταν σκληρά πρόστιμα.
- την οικονομική επιβάρυνση με το κόστος διαχείρισης της γραφειοκρατίας που ήταν αδύνατο να διεκπεραιώνουν οι ίδιοι .

Για όλα τα παραπάνω οι αγρότες και οι οργανώσεις στο διάστημα της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου έδωσαν πολλούς αγώνες αλλά κανείς δεν τους άκουγε. Όλοι κρύβονταν πίσω από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και την τρόικα.

Η καινούργια κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έσκυψε στα προβλήματα των αγροτών και διόρθωσε βασικά φορολογικά προβλήματα, ευελπιστώντας ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα με τη θέσπιση του δικού της φορολογικού νόμου για τα εισοδήματα του 2015.

Συγκεκριμένα με τους νόμους Ν 4328/2015 και Ν 4330/2015

-Κατάργησε τη φορολόγηση για το σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων (φορολόγηση 13% από το πρώτο € ).
-Καθιέρωσε ως αφορολόγητες τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2014 έως 12.000 ευρώ (φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ). Με το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ δε θα πληρώσει τίποτα το 93% των αγροτών.
-Κατάργησε τη φορολόγηση του εισοδήματος από την ιδιόχρηση και την δωρεάν παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων και των αγροτικών εγκαταστάσεων σε παιδιά, συζύγους κλπ. Με αυτόν τον τρόπο: Απάλλαξε τους αγρότες από τη γραφειοκρατία και το μεγάλο κόστος που απαιτείτο να καταβάλουν σε τρίτους για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων τους.
-Μείωσε στο μισό (1/2) την προκαταβολή του φόρου Ν 4328/2015 των αγροτών (από 55% έγινε 27,5%).
-Μείωσε στο ένα τέταρτο (1/4) την προκαταβολή του φόρου για τους νέους αγρότες, που έγινε 13,75%.

-Με ερμηνευτικές εγκυκλίους που εκδόθηκαν από τη ΓΓΔΕ διευκρινίστηκε ότι:
• Εξαιρείται από τη δήλωση εισοδήματος του 2014 το εισόδημα παραγωγής 2013.
• Επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν το 2014 και αφορούν προηγούμενες χρήσεις δεν φορολογούνται, αλλά απλά δηλώνονται συμπληρωματικά στη χρήση που αφορούν.
• Στην αγροτική και όχι στη γενική επιχειρηματική δραστηριότητα υπάγεται και η δραστηριότητα για την εκτροφή πουλερικών με την μέθοδο φασόν (13% αντί 26%)
• Με το συντελεστή του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον και το εισόδημα από την εκμετάλλευση Φωτοβολταϊκών μέχρι 100 KW (13% αντί 26%).

Με αυτές τις ρυθμίσεις οι Έλληνες αγρότες θα πληρώσουν φέτος πολύ λιγότερους φόρους από το «κοστούμι», που είχαν ετοιμάσει η Τρόικα και η μνημονιακή συγκυβέρνηση.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης