Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δηλώσεις - δεύτερη ευκαιρία για φορο-παραβάτες

4 Ιούνιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Αν το δηλώσεις μπορεί και να το σώσεις, κατά παράφραση του μηνύματος Τρίτση για τα αυθαίρετα, θα είναι το νόημα ενός από μηνύματα της καμπάνιας του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στις προτάσεις για τα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει, στο πλαίσιο της συγκρότησης Εθνικής Επιτροπής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, υπάρχει πρόταση σύμφωνα με την οποία ο παραβάτης θα ενημερώνεται πριν από τον φορολογικό έλεγχο και θα του δίνεται προθεσμία για να υποβάλει οικειοθελώς συμπληρωματική δήλωση για να διορθώσει τα «ημαρτημένα»....
Δηλώσεις - δεύτερη ευκαιρία για φορο-παραβάτες


Αν το δηλώσεις μπορεί και να το σώσεις, κατά παράφραση του μηνύματος Τρίτση για τα αυθαίρετα, θα είναι το νόημα ενός από μηνύματα της καμπάνιας του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στις προτάσεις για τα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει, στο πλαίσιο της συγκρότησης Εθνικής Επιτροπής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, υπάρχει πρόταση σύμφωνα με την οποία ο παραβάτης θα ενημερώνεται πριν από τον φορολογικό έλεγχο και θα του δίνεται προθεσμία για να υποβάλει οικειοθελώς συμπληρωματική δήλωση για να διορθώσει τα «ημαρτημένα».

Έμπειροι φοροτεχνικοί, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι αν τέτοιου είδους προτάσεις υιοθετηθούν, τελικά, από την πολιτική ηγεσία, τότε θα μιλάμε για κίνητρα ενθάρρυνσης της φοροδιαφυγής και όχι για κίνητρα περιστολής της.

Χαμηλότερες ποινές
Συγκεκριμένα, στους φορολογούμενους που, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την ενημέρωσή τους ότι θα ελεγχθούν, θα δηλώσουν οι ίδιοι τις παραβάσεις τους ή τις μη σύννομες ενέργειές τους που πιθανόν θα εντοπίσει ο έλεγχος θα επιβάλλονται χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες ποινές.

Μία άλλη πρόταση που συζητείται και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των υπηρεσιών του υπουργείου είναι αυτή με την οποία θα παρέχεται ευχέρεια, με ορισμένες προϋποθέσεις που δεν έχουν, όμως, καθοριστεί, να υποβάλλονται δηλώσεις ΦΠΑ χωρίς ταυτόχρονη καταβολή του αναλογούντος φόρου.

Αν τώρα υιοθετηθεί η σχετική πρόταση, η μη απόδοση του ΦΠΑ, τα ληξιπρόθεσμα και ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο θα εκτιναχτούν στα ύψη.

Πρόταση
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η πρόταση που συζητείται -χωρίς να συγκεντρώνει, πάντως, πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί- για φορολογική ασυλία στους φορολογούμενους που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, παρατηρούν συνδικαλιστές εφοριακοί, που δεν αρνούνται ότι ανθούν τέτοια φαινόμενα στον κλάδο τους, αφού με στημένες καταγγελίες θα μένουν εκτός ελέγχου σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Αντί της φορολογικής ασυλίας, επισημαίνουν, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η μεταφορά της ελεγκτικής αρμοδιότητας για τον καταγγέλλοντα φαινόμενα διαφθοράς είτε σε άλλη εφορία από αυτή που υπηρετεί ο καταγγελλόμενος για 3-5 χρόνια, είτε σε μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών που θα συγκροτούσε η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για μαϊμού καταγγελίες.

Το σχετικό σχέδιο νόμου, όπως έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα για να ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα και να εφαρμοστεί, στην ουσία, από την αρχή της νέας κυβερνητικής θητείας.
Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης