Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Ν. Βούτσης: «Καμία κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα για το δημοψήφισμα - Η συμμετοχή των πολιτών πρέπει να είναι μαζική»

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2,
101 83 Αθήνα
Τηλ.: 213 136 4915, 213 136 4916
FAX: 213 136 4402
E-mail: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την μαζική συμμετοχή των πολιτών στο κρίσιμο δημοψήφισμα της επομένης Κυριακής, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την συνεδρίαση της άτυπης διακομματικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή, με σκοπό την επίλυση όσων ζητημάτων σχετίζονται με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Λίγες μέρες πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, της 5ης Ιουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί «με όλους τους κανόνες διαφάνειας, ισονομίας, έγκαιρης προετοιμασίας και διευκόλυνσης όλων των πολιτών».

Ο υπουργός σημείωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί βάση όλων των κανόνων διαφάνειας και ισονομίας και διευκρίνισε ότι δεν εκδηλώθηκε αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν διαδικαστικά θέματα.

Σχετικά με την σύγκλιση της άτυπης διακομματικής επιτροπής, διευκρινίσθηκε ότι η συνεδρίασή της πραγματοποιήθηκε παρότι δεν προβλέπεται από το νόμο, με την συμμετοχή των επτά κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή και την Ευρωβουλή. Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεργασθούν με σκοπό την αντιμετώπιση όσων ζητημάτων αφορούν το δημοψήφισμα.

Στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης τόνισε ότι δεν θα δοθεί στα πολιτικά κόμματα κρατική χρηματοδότηση, όπως προβλέπεται και από τον ισχύοντα νόμο. Συνεπώς, τα πολιτικά κόμματα θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα από ιδίους πόρους. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές που διεξήχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου, κόστισαν 42 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό δόθηκε στους εκλογικούς αντιπροσώπους, για την διεξαγωγή των εκλογών. Για το δημοψήφισμα της Κυριακής θα απαιτηθούν περίπου 20 εκ. ευρώ για την κάλυψη των διαδικαστικών εξόδων, την μετακίνηση εκλογικών αντιπροσώπων και την εκτύπωση ψηφοδελτίων.

Επίσης επισημάνθηκε ότι μετά από επικοινωνία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, το επίσημα μεταφρασμένο κείμενο, το οποίο αναφέρεται στο ψηφοδέλτιο και βάση του οποίου καλείται να ψηφίσει ο ελληνικός λαός και θα είναι στην διάθεση οποιουδήποτε εκλογέα θέλει να τα μελετήσει.

Τα ψηφοδέλτια τυπώνονται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, σχετικά με το Ναι και το Όχι, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι διαμορφώθηκαν βάση της σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και αναφέρθηκε στο νόμο του 2011, διευκρινίζοντας πάντως, ότι δεν κατατέθηκε ένσταση επί της διαδικασίας του δημοψηφίσματος.

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν συνταχθεί βάση της Αναθεώρησης του 2015, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου ώστε να ψηφίσουν και οι 18άρηδες.

Σχετικά με τον τηλεοπτικό χρόνο, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα είναι μοιρασμένος ανάμεσα στο Ναι και το Όχι μετά από σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα εκδοθεί εντός της ημέρας. Οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν εκεί που ψήφισαν στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, εκτός όσων μετέφεραν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το κόστος μετακίνησης ετεροδημοτών, τόνισε ο υπουργός. Κατόπιν αναφέρθηκε στους ομογενείς οι οποίοι λόγω των ασφυκτικών χρονικών ορίων, δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία, όπως είχε συμβεί στις ευρωεκλογές.

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι αν και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, έχουν ρυθμισθεί όλες οι προϋποθέσεις για μία τίμια διαδικασία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο