Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Τσίπρας στην ΕΡΤ: «Δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού - Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ να πληρώσουμε»

Άφησε να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί αν υπερισχύσει το «ναι» - «Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ»

«Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ΕΡΤ, απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν ο λαός επιλέξει «ναι» στο δημοψήφισμα. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί αν υπερισχύσει το «ναι».

«Αν βγει ναι το δημοψήφισμα, σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Κληθείς να σχολιάσει το εάν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ για να το πληρώσουμε».

Ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόταση προς την ελληνική πλευρά με συντελεστή ΦΠΑ 13% -από 23%- στα ξενοδοχεία, τόνισε όμως ότι «ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας, όχι των λεπτομερειών». «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν προτάσεις ΔΝΤ, όχι ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι αιφνιδίασε τους εταίρους με την απόφαση για δημοψήφισμα. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, και στις Βρυξέλλες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, είπε ότι «η πρόταση που μας δίνεται δεν είναι βιώσιμη λύση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε σε τέτοια μέτρα». Η απάντηση -είπε- ήταν «όχι εμείς, οι θεσμοί».

Είπα -συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας- ότι θα πάω στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο και θα σας ενημερώσω. Πράγματι διέκοψε το κυβερνητικό συμβούλιο και πήρα τηλέφωνο. «Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική» δήλωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στόχος του δημοψηφίσματος είναι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Όσο πιο δυνατή η απόρριψη της συμφωνίας, τόσο πιο ισχυρή η ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το όχι κάνει ουσιαστικότερη τη διαπραγμάτευση.

Εκτίμησε ότι η εκτίμησή του είναι ότι δεν θέλουν οι πιστωτές την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν τεράστιο. «Το σχέδιο δεν είναι να βγάλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αλλά να τελειώσουν με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάρει κάτι που θα αποτελούσε έξοδο από την κρίση και όχι ταπείνωση και υποταγή, τότε το μήνυμα θα ήταν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. «Αυτό δεν το θέλουν» σημείωσε, λέγοντας ότι απέναντι σε αυτό το τελεσίγραφο δεν μπορεί να απαντήσει ένας άνθρωπος και μια κυβέρνηση, αλλά ένας λαός.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις απειλές. Σημείωσε ότι δεν περιγράφει μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, αλλά τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει.

«Θα επιλέξουμε κυρίαρχα ως λαός ποιο θα είναι το μέλλον μας. Προαπαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα» είπε. «Κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν από το να αποφασίσει ο λαός» σημείωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στο τραπέζι παραμένουν «οι λογικές προτάσεις της κυβέρνησης» με τα οικονομικά βάρη να μην πέφτουν στους μισθωτούς, αλλά σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν.

«Αυτούς τους πέντε μήνες κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν» είπε, κάνοντας λόγο για μια πολύ ειλικρινή προσπάθεια. «Στο τέλος της τελευταίας μέρας στις Βρυξέλλες έφτασα στη διαπίστωση ότι στόχος της άλλης πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετήσουμε τις δικές τους απόψεις. Κάθε φορά που υιοθετούσαμε κάτι, πήγαιναν ακόμα παραπέρα. Κάναμε ότι μπορούσαμε για μια δίκαιη λύση» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους πιστωτές, είπε ότι επισήμως δεν υπάρχει. «Εγώ έχω τα τηλέφωνά μου ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και απαντώ σε όσους μου τηλεφωνούν» είπε. Σε ερώτηση τι περιμένει από τους πιστωτές, είπε ότι περιμένει να σεβαστούν την κυριαρχία ενός λαού και να προχωρήσουν στη λογική και τον ρεαλισμό.

«Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας. Θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε σε έναν λαό να αλλάξουν τα πράγματα» επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει Plan B, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης, έχει όμως και την ευθύνη για την επιβίωση ενός λαού. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιβίωση του ελληνικού λαού».

Είπε ότι η Αθήνα προσπαθεί για την αποκατάσταση της ρευστότητας και για να μην υπάρξει έλλειψη σε βασικά αγαθά. Ο ελληνικός λαός, σημείωσε, έχει περάσει και χειρότερα και πιο δύσκολες στιγμές. Έχει επιβιώσει και θα επιβιώσει, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η δυσκολία που ζούμε είναι πρόσκαιρη.

«Η επιλογή να μη δοθεί παράταση ήταν για να κόψει η ΕΚΤ τη ρευστότητα και να οδηγηθούμε στην τραπεζική αργία και στα όρια στις αναλήψεις. Μπορεί να δούμε και άλλες παρεμβάσεις μέχρι την Κυριακή; Μπορεί» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όσο για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, είπε ότι θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, αμέσως μόλις υπάρξει ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εάν είχε απωλέσει την εμπιστοσύνη μου δεν θα ήταν ακόμη υπουργός».


Πηγή: Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο