Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τελείωσε πριν καν αρχίσει το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση σήμερα Πέμπτη

25 Ιούνιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Θεσμών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στον τύπο, ενώ στις 9 το βράδυ περίπου ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup, ελλείψει συμφωνίας, διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ θα συνέλθει και πάλι το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 2 (ώρα Ελλάδος).

Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το που βρισκόμαστε, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στη 13:00 ώρα Βελγίου, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Άλεξ Στουμπ, ανέφερε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν υπήρχε τελική πρόταση στο τραπέζι για να αποφασίσουν. Θα έχουμε μια πρόταση αύριο το πρωί. Είναι σημαντικό να συνεχίζονται οι διαδικασίες, για να δείξουμε στον έξω κόσμο ότι πάμε σοβαρά για μια συμφωνία, δήλωσε ο Αλ. Στουμπ.

Η συμφωνία παραμένει εφικτή και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με στέρεες μεταρρυθμίσεις και ένα εξασφαλισμένο μέλλον, τόνισε και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτό θα εργαστούμε.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, στην οποία παρών είναι και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται ο διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, στην απογευματινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών δε σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος, ενώ υπάρχουν φήμες για πιθανή νέα Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

“Δεν είμαστε ακόμα εκεί”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ εκτίμησε πως “είναι πιθανό να έχουμε μία μεγάλη νύχτα”.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ούτε ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά ούτε και η Κριστίν Λαγκάρντ, έκαναν δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, ενώ ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε μέσω Twitter: “Είμαι περίεργος για το πώς θα μοιάζει η Ευρωζώνη όταν τελειώσουμε τη σημερινή συνάντηση του Eurogroup”.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε απαισιόδοξος για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, σχολιάζοντας ότι κατά τη γνώμη του δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο θέμα της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες.

Θα με εξέπληττε αν φτάναμε σήμερα σε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Ο Φινλανδός υπουργός ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να έχουν συγκεκριμένη πρόταση μπροστά τους για να πάρουν μια απόφαση, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι τίποτα συγκεκριμένο, πέραν των διαρροών στον Τύπο. "Έχουμε σφιχτά χρονοδιαγράμματα στα κοινοβούλιά μας", πρόσθεσε, και οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, συνδέονται με αυστηρές προϋποθέσεις που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουις Ντε Γκίντος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες. O Ντε Γκίντος είπε ότι οι θεσμοί έχουν κάνει αντιπροτάσεις στο ελληνικό κείμενο που κατατέθηκε τη Δευτέρα και οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να το αναλύσουν.

Ερωτηθείς αν η νύχτα αναμένεται να είναι μακριά, απάντησε πως το μόνο που ξέρει είναι πως υπάρχει πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης.

Πηγή: News.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης