Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

EURES: Καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού

Την ίδια στιγμή που σε ορισμένα κράτη μέλη τα ποσοστό ανεργίας είναι υψηλά σε άλλα υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ, παραμένει σχετικά χαμηλή.

Η επιτροπή Απασχόλησης, ψηφίζει την Τρίτη 23 Ιουνίου, σχέδιο έκθεσης για πρόταση κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπηρεσιών Απασχόλησης (EURES), για την πρόσβαση των εργαζομένων σε υπηρεσίες κινητικότητας αλλά και την ενοποίηση των αγορών εργασίας.  

Η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ, είναι σχετικά χαμηλή με μόλις 7,5 εκατομμύρια του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού, να δραστηριοποιείται οικονομικά σε άλλο κράτος μέλος.

Κύριοι λόγοι για την χαμηλή κινητικότητα είναι η έλλειψη ξένων γλωσσών και οι δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.

Στόχος του νέου κανονισμού είναι η βελτίωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών Απασχόλησης, με τη δημιουργία δεξαμενής κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών, μέσα από τη βελτίωση της αντιστοίχησης ικανοτήτων και διαθέσιμων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών για την έλλειψη ή το πλεόνασμα εργατικού δυναμικού αλλά και την ενσωμάτωση πρακτικών ασκήσεων.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπηρεσιών Απασχόλησης (EURES) ιδρύθηκε το 1993, για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της αγοράς εργασίας της ΕΕ και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του είναι να ενημερώνει, να συμβουλεύει εργαζόμενους που επιθυμούν να μετακινηθούν από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο αλλά και να βοηθήσει τους εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες.

Ο εισηγητής του ΕΚ Heinz K. Becker (ΕΛΚ, Αυστρία), δήλωσε ότι "η επιτυχία του δικτύου EURES θα εξαρτηθεί από την ένταξη του στο δίκτυο των αποτελεσματικών δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών και των στοχευμένων, σε ολόκληρη την ΕΕ, προσπαθειών για τη βελτίωση της εικόνας του δικτύου, μέσα από έντομα μέτρα επικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη έχουν εδώ μια ιδιαίτερη ευθύνη".


Ετικέτες για αναζήτηση ανεργία απασχόληση ΕΕ κινητικότητα EURES


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο