Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να συμψηφίζεται ή να παρακρατείται από τη σύνταξη των υποψήφιων συνταξιούχων

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 του άρθρου 37, αυξάνεται το ποσό της οφειλής που μπορεί να συμψηφίζεται ή να παρακρατείται από τη σύνταξη των υποψήφιων συνταξιούχων, σε 25.000 Ευρώ, με παράλληλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων συμψηφισμού ή παρακράτησης της οφειλής από τα ποσά των συντάξεων μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, για το σύνολο των φορέων ασφάλισης.

Η αιτιολογική έκθεση:

Λόγω της συνεχιζόμενης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και των επιπτώσεων που αυτή έχει ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ καθώς και στους ανεξάρτητα απασχολούμενους ασφαλισμένους στους Τομείς του ΕΤΑΑ, πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 Ευρώ για τον ΟΑΕΕ και τα 15.000 Ευρώ για το ΕΤΑΑ και τους λοιπούς φορείς που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα καταβολής των αναδρομικών συντάξεων.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση και ειδικότερα με την παράγραφο 1 αυτής, αυξάνεται το ποσό της οφειλής που μπορεί να συμψηφίζεται ή να παρακρατείται από τη σύνταξη των υποψήφιων συνταξιούχων, σε 25.000 Ευρώ, με παράλληλη αύξηση των μηνιαίων δόσεων συμψηφισμού ή παρακράτησης της οφειλής από τα ποσά των συντάξεων μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, για το σύνολο των φορέων ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και λοιπούς φορείς που εντάσσονται στη ρύθμιση).
Για την ευχερέστερη εφαρμογή της ρύθμισης, λαμβάνεται πλέον υπόψη το κατά περίπτωση κατώτατο όριο, ανάλογα με το εάν χορηγείται σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ το κατώτατο όριο είναι εκείνο που προκύπτει κατά περίπτωση βάσει του συνταξιοδοτικού καθεστώτος το οποίο επιλέγουν οι ασφαλισμένοι για τη συνταξιοδότηση τους (διατάξεις ΟΑΕΕ βάσει του Π.Δ. 258/2005 ή καταστατικές διατάξεις των πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ).

Διάταξη νόμου, άρθρο 37:

1. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 61 του ν.3863/2010 (Α' 115), όπως ισχύουν, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα ή Τομέα, αν το οφειλόμενο ποσό εισφορών δεν είναι μεγαλύτερο των πενήντα πέντε 55 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων ανά κατηγορία σύνταξης, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά για κάθε ασφαλιστικό φορέα ή Τομέα και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, στα οποία περιλαμβάνεται η κύρια οφειλή, καθώς και τα πρόσθετα τέλη, οι τόκοι, οι επιβαρύνσεις και ποσά από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης, και όχι πέραν του ποσού των είκοσι πέντε (25.000) Ευρώ.
3. Τα ανωτέρω ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εξήντα (60). Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα έναρξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο