Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της κανονιστικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ και λοιπών συλλογικών ρυθμίσεων που λήγουν ή καταγγέλλονται

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»

Θέμα: «Παράταση της κανονιστικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ και λοιπών συλλογικών ρυθμίσεων που λήγουν ή καταγγέλλονται»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ενόσω ο θεσμικός και κοινωνικός διάλογος για την αποκατάσταση και αναμόρφωση του συνολικού θεσμικού πλαισίου περί συλλογικής αυτονομίας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και ενόψει της επικείμενης κατάθεσης σχεδίου νόμου που θα ρυθμίζει συνολικά το πλαίσιο περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, μεσολάβησης και διαιτησίας, συντρέχει επείγουσα ανάγκη άμεσης νομοθετικής πρόνοιας για τη διασφάλιση της ύπαρξης συλλογικών ρυθμίσεων των όρων αμοιβής και εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ρυθμιστικού κενού που θα δυσχεράνει ουσιωδώς την επανέναρξη και λυσιτελή έκβαση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, επεκτείνεται η παράταση της κανονιστικής ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όλων των επιπέδων και των εξομοιούμενων με αυτές διαιτητικών αποφάσεων.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η παράταση της κανονιστικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που προβλέφθηκε με τη διάταξη του άρθρου 40 του νόμου 3420/2015 δεν παρέσχε, ενόψει και της εκκρεμότητας της συνολικής ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της συλλογικής αυτονομίας, επαρκή χρόνο στους κοινωνικούς συνομιλητές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την παράγραφο 2 της προτεινόμενης ρύθμισης η κανονιστική ισχύς της υφιστάμενης ΕΓΣΣΕ παρατείνεται για τρεις επιπλέον μήνες.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΑΡΘΡΟ…..

    Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας.
    Η ισχύς της από 26 Μαρτίου 2014 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παρατείνεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχει συναφθεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2015

Οι προτείνοντες βουλευτές

Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης)

Βαρδάκης Σωκράτης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Δελημήτρος Κωνσταντίνος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παραστατίδης Θεόδωρος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σταθάς Ιωάννης

Σωτηρίου Ελένη

Τεκτονίδου Κυριακή

Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο