Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνυπεύθυνοι οι λογιστές για ανακριβείς δηλώσεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει κατατεθεί πρόταση για συνυπευθυνότητα των λογιστών που προσυπογράφουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους με ταυτόχρονη μείωση των ορίων για υποχρεωτική συνυπογραφή των δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από φοροτέχνη λογιστή....

Συνυπεύθυνοι οι λογιστές για ανακριβείς δηλώσεις


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει κατατεθεί πρόταση για συνυπευθυνότητα των λογιστών που προσυπογράφουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους με ταυτόχρονη μείωση των ορίων για υποχρεωτική συνυπογραφή των δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών από φοροτέχνη λογιστή.

Σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζεται, σε περίπτωση ανακριβών φορολογικών δηλώσεων εκτός από τις κυρώσεις σε βάρος του υπόχρεου (επιχείρηση, επαγγελματίας κ.λπ.), θα επιβάλλεται πρόστιμο και στον λογιστή που τηρεί τα βιβλία, είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το πρόστιμο για τους λογιστές θα κλιμακώνεται από τα 150 ευρώ για απλές παραβάσεις μέχρι και 3.000 ευρώ για σοβαρότερες παραβάσεις.

Πρόταση
Το ύψος των ακαθάριστων εσόδων πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η συνυπογραφή των πάσης φύσεως φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) από φοροτέχνη λογιστή προτείνεται να μειωθεί στα 200.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις 100.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, το υπουργείο εξασφαλίζει μιας μορφής προληπτικό έλεγχο από τους λογιστές στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων αλλά θα πλήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που, με τις σημερινές αμοιβές της αγοράς, θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 1.000 ευρώ για τη συνυπογραφή των δηλώσεων εισοδήματος, περιοδικών και εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ από φοροτέχνη λογιστή. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροτέχνες λογιστές να αυξήσουν σημαντικά τις αμοιβές τους για να αντισταθμίσουν το ενδεχόμενο των προστίμων. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα, υποχρεωτική είναι η συνυπογραφή των φορολογικών δηλώσεων από φοροτέχνη λογιστή για όλες τις επιχειρήσεις, επιτηδευματίες φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κοινοπραξίες, κοινωνίες και αστικές κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα εταιρείες που τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Γ κατηγορίας.

Για τους τηρούντες βιβλία Β κατηγορίας υποχρεωτική είναι η συνυπογραφή των δηλώσεων από φοροτέχνη λογιστή για τις επιχειρήσεις πώλησης αγαθών, που ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει τα 295.000 ευρώ. Στο ίδιο ύψος τζίρου είναι το κριτήριο και για τις επιχειρήσεις που, εκτός από πώληση αγαθών, έχουν και παροχή υπηρεσιών με την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα από παροχή υπηρεσιών υπερβαίνουν τις 147.000 ευρώ, που είναι το κριτήριο για τις αμιγώς παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις.

Καμπάνια
Το σχέδιο νόμου για τη φοροδιαφυγή θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, στη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου με ταυτόχρονη έναρξη της πανελλαδικής καμπάνιας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που εντάσσεται στην πληρωμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό, προεκλογική επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. Αλλες προτάσεις που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι η παροχή κινήτρων για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, διενέργεια συχνότερων ελέγχων σε όσους έχουν εντοπισθεί ότι φοροδιαφεύγουν, διαφοροποίηση του ύψους των ποινών σε περίπτωση υποτροπής, δηλαδή τα πρόστιμα να είναι μεγαλύτερα στους επιτηδευματίες που συλλαμβάνονται να έχουν διαπράξει πολλές φορές τις ίδιες φορολογικές παραβάσεις.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο